Fotografska oprema

Fotografije sa interneta, majstori fotografije, savjeti, preporuke...
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 36095

Re: Fotografska oprema

Post Postao/la dmr »

Zasto sam fulao taj čiiip FF? :tugi

S druge strane ... :muhadzir
1
1 slika
make your move :damir
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10231

Post Postao/la WhiskeyPete »

Ma srednji format, prodaš bubreg i razvedeš se . :D
2
2 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
storm
Administrator
Reactions: 38024

Post Postao/la storm »

SmokingMan je napisao/la: 20 feb 2022, 13:55
storm je napisao/la: 20 feb 2022, 10:58

Prodao za 400€

Dslr je ovdje otišao u bescijenje, a mrlc ne stižu dućani nabaviti...
Šta planiraš dalje?

Kod nas cijene se slabo mjenjaju, osim ako kupuješ na veliko.

Iskreno, kada sam vidio jedan extra dobar unikatni Nikkorov stari mirror odustao sam od tijela i vidjet ću da se prijatelj i ja utalimo i kupimo ga.

slika
Nemam ništa u planu, dok se malo ne oparim :oo
A jednom ću kupiti opet dslr, čisto zbog kolekcije... Možda 5Dmk4, ili 5DSR, ili 1DXmk3...pogotovo ovaj zadnji je tata reporterske fotografije, a primjecujem da mi je to najveća strast :ooo
Što se cijena tiče, većina još drži cijene od prije, ali kako sam pratio oglase, ne prodaju ništa...
Mjesecima stoje isti artikli, ljudi ni da pogledaju. Logično, jer se za tek nešto više uzme novi mrlc... To je sad taj prijelom, nikon, Canon, sony, žestoko su se okrenuli tom segmentu.
Nikon Z9 vjerojatno je najbolja mašina trenutno na planeti, odmah iza Canon R3, R5 (opet zavisi za što, recimo R3 je najbolji reporterski)
Uglavnom, turbulentna vremena...
Sad da me pita početnik, šta preporučujem, nisam pametan. Naime, ako će ostati na nekom nivou ljubitelja, onako usput i ponekad, onda dslr. Ako će nekad malo naprednije, svakako mrlc... A to teško može netko znati na početku...
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Ma ako se raja ne bave profesionalno najbolje je ne ići preko DX.a, i ovi što se kao ja, bave hobijem je FF relativno neisplativ, jer su bolji objektivi obično skupi dodjavola. Uvijek te nešto tjera da kupuješ bez prijeke potrebe.
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

SmokingMan je napisao/la: 21 feb 2022, 07:38 Ma ako se raja ne bave profesionalno najbolje je ne ići preko DX.a, i ovi što se kao ja, bave hobijem je FF relativno neisplativ, jer su bolji objektivi obično skupi dodjavola. Uvijek te nešto tjera da kupuješ bez prijeke potrebe.
Pripremaš se, ja sam godinama samo EF objektive kupovao, znajući da ću kad tad na FF.
Ali to mora svako za sebe, da kažem, ubosti strategiju...
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

storm je napisao/la: 21 feb 2022, 13:46
SmokingMan je napisao/la: 21 feb 2022, 07:38 Ma ako se raja ne bave profesionalno najbolje je ne ići preko DX.a, i ovi što se kao ja, bave hobijem je FF relativno neisplativ, jer su bolji objektivi obično skupi dodjavola. Uvijek te nešto tjera da kupuješ bez prijeke potrebe.
Pripremaš se, ja sam godinama samo EF objektive kupovao, znajući da ću kad tad na FF.
Ali to mora svako za sebe, da kažem, ubosti strategiju...
Jedini način za potpuno izražavanje kreativnost je hobi, u stranu sada one koji se bave profesionalno, njima bi možda i zanemario tu slobodu, jer nemaju vremena za nju.
Uz dužno poštovanje i ovo ubrzano obnavljanje tržišta foto opreme je plastificiralo čovjekov mozak, iz razloga što ti se nameće standard i bolji kvalitet koji ti opet neće pomoći da budeš više kreativviji (osim ako ti se ne posreći), ili uopšte krerativan.

Ja stvarno nemam namjeru kupovati bilo kakav FF, imam tu neke fiksirane ideje, neke sam i ostvario, drugi DX će neminovno doći prije ili kasnije. Moja je okupacija i dalje ista, nakupovalo se opreme više nego dovoljno za prosječnog hobistu, samo se čekaju povoljniji vremenski uslovi.
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Evo napokon i modela Bahtinov maske za fokusiranje zvijezda, kako bi fokus bio na maksimumu oštrine. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, previše sam komplikovao, a mogu napraviti različite patterne ove maske za sve objektive. Samo je bitno da su prorezi dovoljno uski, ali ne i previše. Čim prvokerim treba li se išta korigovati, ako ne, ide na 3D print.

slika
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

@storm možeš li vidjeti ima li se u Sloveniji gdje nabavit ovaj pbjektiv?

https://www.ebay.co.uk/itm/325038947933 ... SwBz1h5bb2
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

SmokingMan je napisao/la: 23 feb 2022, 12:47 @storm možeš li vidjeti ima li se u Sloveniji gdje nabavit ovaj pbjektiv?

Pogledati ću :ok
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 23 feb 2022, 12:50
SmokingMan je napisao/la: 23 feb 2022, 12:47 @storm možeš li vidjeti ima li se u Sloveniji gdje nabavit ovaj pbjektiv?

Nemoj dzaba, bolan. Slovenija je Canon country. @SmokingMan :valja :valja :valja
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Fatih je napisao/la: 01 mar 2022, 09:28
storm je napisao/la: 23 feb 2022, 12:50

Nemoj dzaba, bolan. Slovenija je Canon country. @SmokingMan :valja :valja :valja
Ma ima i tu nesvjesnih :oo
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Fotografija”