Spock je napisao/la: ↑14 jul 2025, 09:21
Meni je iz nekog razloga Nothing else matters prva linija odbrane, ne znam ni ja zasto, niti mi je Metallica najdrazi bend niti bi mi ta pjesma bila u top 20 pjesama, ono pjesma je odlicna ali ima mi i drazih i boljih. Zasto mi bas ona padne na pamet kao odbrana od sunda, to nisam siguran, bilo bi zanimljivo probati to analizirati.
Zanimljiv je, u kontekstu teme, tekst te pjesme.
Jedan dio glasi:
Forever trusting who we are
and nothing else matters
A drugi:
Open mind for a different view
and nothing else matters
Čini se da, za tvoje potrebe, bolje odgovara prvi dio
Zanimljivo, vjerovatno znas koliko je meni inace tekst u muzici u drugom planu, toliko da neke pjesme znam tekst napamet od pocetka do kraja a pojma nemam o cemu govore.
Ipak, izgleda da moja podsvijest pokusava da shvati znacenje teksta pored moje svijesti koja to ignorise, pa zato bira tu pjesmu.
Spock je napisao/la: ↑14 jul 2025, 09:21
Inace, ne volim da mi se mota po glavi bilo sta sto ne volim slusati, cak i ako nije neki teski odron vec samo onako bezveze pjesma, ne volim da mi moja podsvijest bilo sta namece i uradicu sta treba da to stavim pod kontrolu. Juce mi se iz cista mira uvrti neka Colina pjesma, nisam je cak ni negdje usput cuo, bas iz cista mira. Ima on i kvalitetnih pjesama, uvrti mi se neka bezveze, necu ni pokusati da se sjetim koja da opet ne pocne.
Vot abaut Tarmi Rićmi?
Svojevremeno sam izveo praktični eksperiment i tom (ne)prilikom prepatio akutni pad vrijednosti IQ (nedvojbeno ustanovljen relevantnim testiranjem prije i poslije) za cijelih 30 - bila je dovoljna prva strofa i refren:
Trebala mi je hefta da dodjem sebi...
Oprez: Vjerujem da bi kontinuirano slusanje tog albuma neminovno dovelo do ireverzibilnih promjena
Spock je napisao/la: ↑13 jul 2025, 21:40
Vjerovatno se svakom od nas desi da nam se u glavu uvrti neka pjesma koju smo slacajno usput culi ili je nekako znamo od ranije, ali je odron i ne mozemo je smisliti, a uvrti se i nece da izadje iz glave.
Sta radite u tim situacijama i kako izbijate sebi te nepozeljne zvukove iz glave? Stara poslovica kaze - klin se distorzijom izbija, imate li mozda neke pjesme koje su susta suprotnost tim zvukovima, koje se isto tako lako uvrte u glavu i kojima izbijate nezeljene melodije iz svoje glave?
Meni muzika dolazi preko situacija, riječi i misli.
Najčešće struja svijesti
Znači, promijeniš tijek misli(svijesti).
Ako ti se neka pjesma vrti stalno, možda ti je zbog neke podsvijesne poruke?
Zanimljivo, nisam do sad razmisljao o tome, uglavnom sam to vezao za muziku i melodiju, valjda sto je kod mene to u prvom planu, ali ko vise paznju posvecuje tekstu u muzici i znacenju istog, sigurno da se moze povezati sa mislima.
Spock je napisao/la: ↑15 jul 2025, 08:41
Na koji nacin si testirao IQ prije i poslije?
Onlajn testom, ima ih koliko hoces - ne sjecam se vise kojim tacno
Skoro da me vuce da probam i sam taj eksperiment, ali ne mogu se natjerati da tako nesto stvarno slusam ni zbog eksperimenta.
Bilo bi bas zanimljivo napraviti takav naucni eksperiment, na nekom uzorku ljudi u kontrolisanim uslovima i sa raznim zanrovima muzike, da se vidi kako koji utice na IQ.
I dok je Zdravko pjevo: "Ti i ja smo južnjaci", neki momak iza mene je izvodio neku svoju verziju koja glasi: "Ti i ja smo Bošnjaci". Ta verzija ispunila mi je um. Tu, bez prestanka, grmi i grmi:
Ti i ja smo Bošnjaci
Ti i ja smo Bošnjaci
Ti i ja smo Bošnjaci...
Situacija je ozbiljna. Tonem u ludilo i ne mogu to zaustaviti. Plašim se, tako se plašim...
medvjed23 je napisao/la: ↑07 apr 2026, 20:33
Neku noć bio na koncertu Zdravka Čolića.
I dok je Zdravko pjevo: "Ti i ja smo južnjaci", neki momak iza mene je izvodio neku svoju verziju koja glasi: "Ti i ja smo Bošnjaci". Ta verzija ispunila mi je um. Tu, bez prestanka, grmi i grmi:
Ti i ja smo Bošnjaci
Ti i ja smo Bošnjaci
Ti i ja smo Bošnjaci...
Situacija je ozbiljna. Tonem u ludilo i ne mogu to zaustaviti. Plašim se, tako se plašim...
Terapija - nesto dovoljno zestoko, na svakih pola sata pustati, nivo minimalno 60db, trebalo bi proci do kraja dana.
Ti i ja smo Bošnjaci
Ti i ja smo Bošnjaci
Ti i ja smo Bošnjaci...
Probaj dvije ploče sepulture
Presijeci slayerom
I dovrši panterom
Ti i ja smo Bošnjaci
Ti i ja smo Bošnjaci
Ti i ja smo Bošnjaci...
Vamos a la playa, oh oh oh oh…
Godinu dana prije Olimpijade u Sarajevu lansirana je kultna pjesma Vamos a la playa koju su pjevali dva simpaticna Talijana u sarenim havajskim kosuljama i simi cipelama u dvije boje. Malo ko je u Sarajevu razumio o cemu govori pjesma, pamtio se samo refren u kojem se nije previse paznje obracalo na rijeci. Po sarajevskim kaficima izvodilo se nekoliko verzija uz Stock 84 i Vecchia Romagna(Vekija), najpopularnije su bile “Famosova raja” i “ ‘Ajmo sada klanjat”.