Play of the month

Muzika, radio, diskografija, čestitke, želje, i pozdravi...
Zaključano
medvjed23
Administrator
Reactions: 9557
Kontakt:

Play of the month

Post Postao/la medvjed23 »

Januar, 2026.
Socrates je napisao/la: 19 jan 2026, 12:00 Nema šanse da pobjedi, ali jbt. Pa slušaj ovo. :klanja

Možda i najpotcjenjenija GNR pjesma. Grrrrr

"Pretty Tied Up" (subtitled "The Perils of Rock n Roll Decadence") is a song by the rock band Guns N' Roses. Written by rhythm guitarist Izzy Stradlin, it appears on the band's 1991 album Use Your Illusion II. The song opens with the sounds of a coral sitar played by Stradlin.

Stradlin's lyrics may have been inspired by a bondage encounter with a dominatrix and her client, which he described in an interview:

My Mexican friend Tony took me to meet this woman named Margot at her house. She gave us some tequila or something and she goes in the bedroom and we walk in and there's this big fat naked guy with an onion in his mouth. He's wearing women's underwear and high heels and he's tied up with duct tape against the wall. Me and Tony were like, What the fuck is going on here? Cracking up laughing. She was this dominatrix chick.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pretty_Tied_Up
Socrates je napisao/la: 17 feb 2026, 13:19
Samo prva strofa i refren od Pretty Tied Up je o susretu sa dominatrix. Izzy je to uvezao sa suludim životom rokenrol zvijezdi i pretjerivanjem u svakom pogledu. Mnogi se slažu da je pjesma njegova najava da odlazi iz benda uskoro, jer je nemoguće preživjeti normalan takav životni stil.

"Once there was this rock n' roll band
Rollin' on the streets
Time went by and it became a joke"
medvjed23 je napisao/la: 17 feb 2026, 14:59
Cool osvrt :ok

Ako hoćeš, proširi malo, pa ćemo kopirati na temu.
Socrates je napisao/la: 17 feb 2026, 16:53
Nema se puno šta proširiti, osim što se Izzy i Slash slažu da je pjesma začeta kad je Izzy bio pod žestokim uticajem heroina. Treća strofa je o heroinskoj ovisnosti.

Neka šira tema pjesme je kako se bilo koji čovjek nosi sa životnim stilom koji nije održiv na duge staze. On je ovdje pričao prepuštanju hedonističkoj bujici kad si slavan, ali svaki insan može postati žrtva svojih ovisnosti i nesavršenosti.
0
medvjed23
Administrator
Kontakt:

Re: Play of the month

Februar, 2026.
Namazana je napisao/la: 01 feb 2026, 13:22
Namazana je napisao/la: 03 mar 2026, 16:57
Spock je napisao/la: 01 mar 2026, 07:14

Sa tri glasa, ova pjesma je pobjednik mjeseca februara 2026.
Cestitam @Namazana, i cestitke Smaku naravno. :oo

Imas priliku da napises svoj komentar na ovu pjesmu, ako zelis.
Kakvo prijatno iznenadjenje, hvala vam za lajkove! ❤️
El Dumo by Smak

Pesma koja je sama po sebi obrada istoimene pesme Stiva Elisa , koja je prvi put objavljena 1972. godine na albumu Riding on the Crest of a Slump & Why Not grupe Ellis. Smak je preuzeo muziku, ubrzao ritam, a tekst je napisao Mirko Glišić. Originalna verzija je odsvirana na gitari od strane Endija Gija, bivšeg gitariste grupe Fat Matterss.
https://www.instagram.com/reel/DP1RiFKDNIZ/
0
medvjed23
Administrator
Kontakt:

Mart, 2026.
Socrates je napisao/la: 01 mar 2026, 13:12
Socrates je napisao/la: 01 apr 2026, 21:18
Spock je napisao/la: 01 apr 2026, 15:49

Mart je zavrsen, a ovo je pobjednicka pjesma prethodnog mjeseca sa tri glasa. Cestitke. :ok

Ocekujem neki kratki osvrt na pjesmu. :oo
Svaki neparni mjesec pobjeđujem. :valja

Šta reći o pjesmi? Hajde prvo nešto o otkud ja sa Iron Maiden pjesmom. Ja nisam neki veliki fan heavy metala, ali Iron Maiden, i pogotovo album The Number of the Beast, su izuzetak. Bez ikakvog razmišljanja bih taj album stavio blizu vrha mojih omiljenih albuma. Sve je na tom albumu vrhunski odrađeno.

Hallowed Be Thy Name je razmišljanje osuđenika na smrtnu kaznu par sati prije izvršenja iste. A za šta je on osuđen na smrtnu kaznu, pitaće se Dežurni Nadobudni. Jel' on neki serijski ubica, ratni zločinac, or whatever? Kroz istoriju, razni ljudi su bili osuđeni na smrtne kazne za razne stvari. Zbog nastupajućih praznika, da navedem, recimo, Isusa.

I ovaj naš hudi junak pjesme preispituje svoje osjećaje dok čeka dželate da ga odvedu na mjesto pogubljenja. Zašto je očajan ako već vjeruje u Boga? I na kraju ipak nalazi mir ubjeđujući sebe da ovozemaljski život i nije toliko važan.

Anyway, čitao sam negdje kako neki kritičar piše da su ovo možda "najfilozofskiji" stihovi koje je Iron Maiden upotrijebio u pjesmi. Nešto mi se i ne čini da je to tako, ali, doduše, nisam baš duboki poznavalac Iron Maidena, da mogu ocjeniti koliko filozofije ima u njihovim stihovima uopšte. Što se ove pjesme tiče, sve to meni ne izgleda kao neki posebno značajan filozofski izričaj. Ali je zato izvedba pjesme savršena, i na albumu i uživo. Čista desetka. :djed

Interesantan podatak. Bend Beckett je 2017., nekih 25 godina nakon objavljivanja pjesme, tužio Iron Maiden za povredu autorskih prava jer stihovi Hallowed Be Thy Name su mnogo slični stihovima neke njihove pjesme. Basist Maidena Steve Harris koji je autor pjesme je priznao da je bio u stisci sa vremenom i da prije objavljivanja albuma nije stigao napisati potpuno originalne stihove. Za puna autorska prava, Iron Maiden je platio 100 hiljada funti izvan suda. Nije baš čest slučaj da bend bude izveden na sud zbog "posuđivanja" stihova. Ne znam šta misliti o tome.

Eto, i nije baš kratak osvrt. :valja
0
medvjed23
Administrator
Kontakt:

April, 2026
smajlic je napisao/la: 02 apr 2026, 14:17
Spock je napisao/la: 03 maj 2026, 20:53
Pjesma I was made for loving you grupe Kiss je pjesma mjeseca Aprila, cestitke @smajlic. :ok
Ocekujemo osvrt na pjesmu.
smajlic je napisao/la: 03 maj 2026, 21:06
na netu imate sto i kako je nastala pa da ne kopiram bezveze :keke

ja je volim jer je jednostavna i zarazna
pjesma o zaljubljenosti i privlacnosti tj. ljubavi :missy

"I Was Made for Lovin' You" is a song by American rock band Kiss, released in 1979 as the lead single of their seventh studio album Dynasty. The song became a smash hit on the pop singles chart, was certified gold in the U.S. on August 16, 1979, and went platinum in several countries. The song has remained a concert staple and is featured on many live albums and compilations.

"I Was Made for Lovin' You" draws heavily from the disco style that was popular in late-1970s United States. According to legend, the members of the band were in conflict with their producers, who wanted the band to shift to a more commercial sound. In response, the band argued that lucrative disco songs could be written by anyone in a short time frame. The story goes that the song's demo was completed in mere hours after the bet. While the story is unproven, Paul Stanley, who co-wrote the song with Desmond Child and Vini Poncia, has stated that it was a conscious effort on his part to prove how easy it was to write and record a hit disco song. Child confirms that he and Stanley wrote the verses together in an hour at SIR Studios, while the "Motown-influenced" chorus was penned by Stanley and Poncia after Child had left the studio. Gene Simmons revealed in a 2018 interview that he always disliked the song because of his vocal part.

https://en.wikipedia.org/wiki/I_Was_Mad ... vin%27_You
1
1 slika
Zaključano

Natrag na “Muzika”