Neozbiljno ostvarenje koje nema puno veze sa stvarnošću. Pogledali smo Tomu

Od sedme umjetnosti, pa sve do mulja estrade...
storm
Administrator
Reactions: 38095

Neozbiljno ostvarenje koje nema puno veze sa stvarnošću. Pogledali smo Tomu

Post Postao/la storm »

slika
Željko Porobija

Foto: Press

ODGLEDAO sam u Beogradu film Toma, oko kojega (kako je i red u nas) raspravljaju i oni koji ga nisu vidjeli. Da odmah budem izravan - ako volite kafanske pjesme pa jedno sat i pol neobavezne zabave, onda će vam se ovaj nesumnjivo gledljiv film dopasti, kao i mnogim drugima.

Za ona dobra stara vremena
Odrastao sam u kulturi u kojoj niste mogli izbjeći Tomine pjesme, od kavana po Dorćolu i Skadarliji do studija Radiotelevizije Beograd one su bile nezaobilazni dio repertoara. Mene i moje novobeogradsko društvo, koje je odrastalo na novome valu, to nije ni okrznulo, ali mi smo i tada bili tek manjina. Stoga i ne čudi količina emocija i interesa koje je sama najava filma već bila potaknula.

Objektivno, film je patetično igranje s nostalgijom za vremenima kad smo bili sretniji, kad je muzika bila bolja, kad je Tito bio živ (zapazite samo izbor njegovih slika), kad je nekako sve bilo bolje i ljepše. Osim Tome, tu su i Silvana (jako bitan lik u priči), Tozovac, Cune, Lepa, ukratko – all star postava tadašnje estrade.

Ono što će vam prvo upasti u oči jesu iznimno loše (točnije, odvratne) maske, zbog kojih glumci mahom izgledaju kao oni mrtvaci iz kultnog Sabirnog centra.

Redatelji se malo igraju paralelnog vremena (u čemu znaju biti dosadni), a katkada ih hvata i želja da imitiraju Kusturicu, pa se pojavljuje mistični lik neke mlade Romkinje, čije značenje saznajete na kraju filma (i dodatno ga čini patetičnim).

Glumački je posao solidno odrađen – Milan Marić u naslovnoj ulozi na momente je odličan. Meni još upečatljivija Tamara Dragičević u ulozi Silvane odlično je skinula govor legendarne pjevačice, a prezgodna Milena Radulović je skinula gaće (i to dvaput, na radost gledatelja). Da sve bude ravnopravno – skinuo ih je i "Toma" (ili njegov dubler). Inače iznimna Mirjana Karanović ulogu Tomine majke odradila je razočaravajuće loše.

Od Vardara pa do Triglava
Lik inače za obradu zanimljivog Tome Zdravkovića prikazan je površno i neuvjerljivo. Pjesme su mu tužne "jer je moj život tužan", ali pojma nemate što je uopće njegov problem i ne znate zašto biste suosjećali. Zbog nesretne ljubavi? Čak i sam film priznaje da je Toma bio veliki ženskar, kojemu nisu bile strane ni orgije s puno golih cura. Oni koji ga bolje znaju (poput susjeda iz meni obližnjih naselja) pričat će vam kako je krvnički znao tući svoju zadnju ženu – o čemu ni riječi u filmu. No ionako se radi o pseudobiografskom ostvarenju u kojemu je priča vrlo labavo povezana sa stvarnim životom svog junaka.

Srećom, i takav slobodni pristup držao se nekih ograničenja, nije se išlo u ulagivanje Crkvi i ovim novim vjernicima, pa Toma jasno veli da ne vjeruje u Boga (čak ga i psuje, što je za hrvatski film nezamislivo).

Bjela (kako od milja zovu redatelja Bjelogrlića) film želi plasirati na prostore cijele bivše Jugoslavije tako da nam se tu pojavljuju i likovi Zdravka Čolića (tu ćete se morati nasmijati), Davorina Popovića, Kemala Montena (majko mila, unakaziše inače lijepog čovjeka), glazba Grupe 220, legendarni koncert u Sarajevu, nastupi u Makedoniji, otkazani termini u Osijeku i Mariboru nesretne 1991. godine.

Bolje biti pijan nego star
Sasvim je jasno zašto je film unaprijed bio osuđen da postane hit. Estetski je on na razini pjesama naslovnog lika – dakle, "umoran sam od života" spika, pa idemo u kafanu da razbijamo čaše do zore. Takav pristup životu u filmu kroz tragični lik Ljiljane dobiva čak i filozofsko opravdanje – i jedna od poruka filma je da je bolje cunjati po beogradskim kavanama i razbijati čaše uz Tominu muziku nego biti smrtno ozbiljan doktor koji liječi ljude od raka.

Naravno, moja kritika ima smisla samo ako ovaj film shvatite kao ozbiljno ostvarenje – što on jednostavno nije. Uvjeren sam da će ga i u Hrvatskoj mnogi naši gledatelji (inače veliki ljubitelji valcera i gudačkih kvarteta) rado pogledati. Tomina je glazba bila neka mješavina srpskih narodnjaka i hrvatskih zabavnjaka, ona spram današnjih cajki zvuči kao Čajkovski, a te se čarobne formule držao i film. Glavni (i jedini) cilj je postignut – imamo veliki kino-hit.
1
1 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37960

Re: Neozbiljno ostvarenje koje nema puno veze sa stvarnošću. Pogledali smo Tomu

Post Postao/la dmr »

U sridu :ok

Meni se film svidio :o :ooo
0
make your move :damir
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14976

Post Postao/la Socrates »

Ne čini mi se kao nešto što želim pogledati.

Čaše lomim

Ruke mi krvave
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Malo su pretjerali sa nosom... :ooo
2
1 slika 1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Podrinjac
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1570

Post Postao/la Podrinjac »

Iskreno. Poštujem Dragana kao glumca, i ne želim mu komentarisati film jer ga nisam ni pregledao. A glavnog glumca i nisu nešto realistično namaskirali kao što je Toma bio. Ali iskreno, dosadili su i sa plakanjem.

Ili sam ja bezosjećajno pašće, ili ne znam... Ali ne mogu shvatiti to plakanje na neki film, ili seriju.
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8652

Post Postao/la R4IN »

Jel istina da bez litar pljoske ne isplati se ici u kino?
1
1 slika
ALPHA ET OMEGA🔥
Socrates
PRO behar
PRO behar

Podrinjac je napisao/la: ↑20 okt 2021, 22:04 Iskreno. Poštujem Dragana kao glumca, i ne želim mu komentarisati film jer ga nisam ni pregledao. A glavnog glumca i nisu nešto realistično namaskirali kao što je Toma bio. Ali iskreno, dosadili su i sa plakanjem.

Ili sam ja bezosjećajno pašće, ili ne znam... Ali ne mogu shvatiti to plakanje na neki film, ili seriju.
Osnove obraćanja drugim ljudima da ih ubjediš u nešto čine takozvani retorički trougao. Ovo se koristi u svim medijima i komunikaciji. Nekad svi zajedno, a nekad samo jedan ili dva za koji se misli da će upaliti.

Logos - apeliraš na logiku publike faktima.
Ethos - apeliraš na moralni osjećaj publike etičkim argumentima
Pathos - apeliraš na osjećaje publike srceparajućim stvarima

Kod nas, što se tiče filmova, izgleda najviše, ili čak jedino, rezultate daje pathos. Zato narod to naziva patetikom, uglavnom u negativnom kontekstu. A neki se opet upale pa kažu mi imamo dušu a hladni Zapad nema.

Ako je istina da film priča o nekom "boljem vremenu u Jugoslaviji", ne možeš koristiti ni apel na logiku ni apel na moralni osjećaj da bi takav jedan stav odbranio.

Trećim riječima

Čaše lomim

Ruke mi krvave je moralo.

Ništa protiv ovoga nemam, ali kod mene ne može tako. Tako da se slažemo. Na taj naš pathos grdne se pare uzimaju. Ali, uglavnom, najbolji filmovi moraju upotrebljavati i ethos, a ponekad i logos.
1
1 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21706

Post Postao/la Miss Y. »

Meni je film super.
nisam niti očekivala da je sve iz filma istinito i potpuno u detalje realno oslikano i nigdje nije ni rečeno da je totalno autobiografski.
kad tako gledas film onda imas totalno drugi ugao.
za promjenu tematika filma nije rat itd, to izbjegavam, ali otvara neke druge teme, i učini da malo razmislis o životu.
meni je to važno, totalno je sporedno da li je film o Tomi, Halidu ili Hakali.
2
2 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Fatih je napisao/la: ↑20 okt 2021, 21:34 Malo su pretjerali sa nosom... :ooo
i sa totalno groznim akcentom Silvane :keke al nejse.
sve drugo je hvale vrijedno.
2
2 slika

Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27536

Post Postao/la Heidi »

Nemam volje za ovaj film.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Kad ovaj kritičar spomenu Novi Val, je l' neko prati šta onaj iz Idola piše na Twitteru?

Kod nas ni Novi Val nije izdržao da se ne primitivizira.
0
Danny
Player
Player
Reactions: 13189

Post Postao/la Danny »

film je odlican, a sada, ako bi covjek bio cangrizav, mogao bi svakakvih nepravilnosti tu naci ..

sreca pa film ne posmatram kriticki :ooo
0
Love like you'll never be hurt
Sing like there's nobody listening
And live like it's heaven on earth
Danny
Player
Player
Reactions: 13189

Post Postao/la Danny »

.. uostalom vrijedi istaci da film, niti bilo kakvu umjetnost, ne posmatram kroz pero nekog kriticara, vec iskljucivo kao inerakciju mene licno i umjetnosti :ooo
0
Love like you'll never be hurt
Sing like there's nobody listening
And live like it's heaven on earth
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27536

Post Postao/la Heidi »

Sestra mi veli da ne gledam, nasekirat cu se :valja
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Miss Y. je napisao/la: ↑21 okt 2021, 10:08
Fatih je napisao/la: ↑20 okt 2021, 21:34 Malo su pretjerali sa nosom... :ooo
Dobila sam link, ali nesgo nisam raspoložena za pogledati, nekad cu kasnije..
Na reklami sam.uocila upravo to što i sama.kazes. I nikako mi nije jasno kako su napravili takav propust. Totalno bezveze
A i Tamara Dragicevic mi se ni malo ne dopada kao glumica :malagani
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Iskra je napisao/la: ↑21 okt 2021, 11:54
Miss Y. je napisao/la: ↑21 okt 2021, 10:08

Dobila sam link, ali nesgo nisam raspoložena za pogledati, nekad cu kasnije..
Na reklami sam.uocila upravo to što i sama.kazes. I nikako mi nije jasno kako su napravili takav propust. Totalno bezveze
A i Tamara Dragicevic mi se ni malo ne dopada kao glumica :malagani
sve su to sitnice u odnosu na kompletan film, svi ga drukcije shvatamo i najbolje da pogledas bez predrasuda i očekivanja :ljubi
meni je skroz ok, i 2,5 h prodje za čas.
3
3 slika

ROOT
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2761

Post Postao/la ROOT »

Tamara jedina svijetla tačka u filmu :oho
1