Preminuo Mustafa Nadarević

Od sedme umjetnosti, pa sve do mulja estrade...
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma
Reactions: 17029

Preminuo Mustafa Nadarević

Post Postao/la pink floydd »

Musatafa Nadarević poznati bh. glumac preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer Kasumović za portal Radiosarajevo.ba.

Dijagnosticirana mu je bio karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

slika

Musatafa Nadarević poznati bh. glumac preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer Kasumović za portal Radiosarajevo.ba.

Dijagnosticirana mu je bio karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine.

Iako je živio i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći dio života proveo je u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu. Najprije je velike uloge dobio u domaćem pozorištu – Bogdan u „Hvarkinji“, Pomet u „Dundi Maroju“, Miletić u „Ostavci“, Leon u „Gospodi Glembajevima“ . Njegov talenat ubrzo su prepoznali strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzacco“.

Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.

U filmu „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su uslijedili filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao reditelj je debitovao 1992. godine sa predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

radiosarajevo.ba

slika
8
2 slika 6 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17522

Re: In memoriam/ Počivali u miru..

Post Postao/la Ommadawn »

Eh izgleda da je sad istina...
Počivao u miru, legenda i duša!
0
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

..rip..veličina triba je bit moj gost al izgleda Bog je im drugi plan za njega.. počiva u miru mujica hr je u tuzi..
0
Zadnja izmjena: laga-nini, dana/u 22 nov 2020, 16:49, ukupno mijenjano 1 put.
Lana
Moderator
Moderator
Reactions: 25143

Post Postao/la Lana »

Ommadawn je napisao/la: 22 nov 2020, 16:19 Eh izgleda da je sad istina...
Počivao u miru, legenda i duša!
Ja sam isto vec odavno procitala da je umro :tugi
I od tog dana zalim za njim.

Ali sad izgleda da je istina.

El Fatiha legendo bosanska :tugi
0
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Inna lillahi ve inna ilejhi radži’un
0
Bella_
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 8302

Post Postao/la Bella_ »

Ode veliki čovjek 💔 Ne mogu da vjerujem i bas bas sam tužna. Da ti dragi Allah podari lijepi Dzennet🤲
0
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Bio je bolestan već duže vrijeme.
Strašan glumac. No šteta što je potrošio talenat u LZN.
Al’ eto...
0
Bella_
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 8302

Post Postao/la Bella_ »

Ommadawn je napisao/la: 22 nov 2020, 16:56 Bio je bolestan već duže vrijeme.
Al’ eto...
Ja ga se najbolje sjećam iz onog filma Kod amidze Idriza, mislim da sam ga deset puta gledala i uvjek ga mogu gledati. A isto i LZN samo one prve epizode, zadnjih godina nisam gledala jer mi je nekako postalo dosadno.
Iznenadila sam se jer sam čula da govore kako se je oporavio i da će krenuti sa novim epizodama zato mi je ovo šok. :tugi
0
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Bella_ je napisao/la: 22 nov 2020, 17:07
Ommadawn je napisao/la: 22 nov 2020, 16:56 Bio je bolestan već duže vrijeme.
Al’ eto...
Ja ga se najbolje sjećam iz onog filma Kod amidze Idriza, mislim da sam ga deset puta gledala i uvjek ga mogu gledati. A isto i LZN samo one prve epizode, zadnjih godina nisam gledala jer mi je nekako postalo dosadno.
Iznenadila sam se jer sam čula da govore kako se je oporavio i da će krenuti sa novim epizodama zato mi je ovo šok. :tugi
Pa kad sam prvi put gledao “Kod amidže...” spucala me bila neka nostalgija a taman sam tad ispucao zadnje dane godišnjeg odmora i lovu na putovanje u Tursku - inače bih iste sekunde sjeo u auto i spičio u Sarajevo (a nisam tad fakat dugo bio) i otišao direktno kod rođaka na kafu.
Onda sam kasnije film pogledao još jednom i učinilo mi se onako. Iako su glumci fakat dobro odradili svoj posao, Mustafa pogotovo a i Senad Bašić, da ne spominjem maestralne Senku i Nadu Đurevsku.

Mustafa je odradio mnoge dobre uloge, jedna od meni dragih filmova je i srpsko-rumunski “Ako zrno ne umre - daca bobu nu moar”, iako je prilično brutalan na kraju.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..pa skoro cijelu karijeru je izgradio u hr iako ruku na srce osim Glembajevi nije igra neke velike uloge..vise je bio kazališni glumac..u hr najveću popularnost steka po ulozi Duje osnivača Hajduka u seriji Velo misto..i ovo sad u LZN di he steka siru popularnost..
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

- Miris dunja
- Otac na službenom putu
- Osam stotina žena
- Savršeni krug (maestralna uloga)

Ima toga koliko hoćeš...
1
1 slika
Russki
prince of idiotism
prince of idiotism
Reactions: 25358

Post Postao/la Russki »

Pokoj mu duši.
0
abysmal depths are flooded
storm
Administrator
Reactions: 38060

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 22 nov 2020, 17:15
Bella_ je napisao/la: 22 nov 2020, 17:07

Pa kad sam prvi put gledao “Kod amidže...” spucala me bila neka nostalgija a taman sam tad ispucao zadnje dane godišnjeg odmora i lovu na putovanje u Tursku - inače bih iste sekunde sjeo u auto i spičio u Sarajevo (a nisam tad fakat dugo bio) i otišao direktno kod rođaka na kafu.
Onda sam kasnije film pogledao još jednom i učinilo mi se onako. Iako su glumci fakat dobro odradili svoj posao, Mustafa pogotovo a i Senad Bašić, da ne spominjem maestralne Senku i Nadu Đurevsku.

Mustafa je odradio mnoge dobre uloge, jedna od meni dragih filmova je i srpsko-rumunski “Ako zrno ne umre - daca bobu nu moar”, iako je prilično brutalan na kraju.
Kako je ono dobar film...filmčuga, tko ga shvati....sve je stalo u taj film, a slabo maknu iz tri kadra....što se mene tiče majstorija...
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38060

Post Postao/la storm »

Počivao u miru, veliki glumac :cvijece

Nervira me kad ga se gleda kroz prizmu LZN a toliko odličnih uloga ima iza sebe...
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

ne znam šta fali i toj ulozi u lzn...nasmijavao nas je....

rahmet mu duši, laka zemlja...
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

Mustafa Nadarević danas je nakon duge i teške bolesti preminuo u 78. godini.

Legendardni glumac ostat će upamćen po mnogim ulogama, ali ljubiteljima sporta, a posebno simpatizerima Hajduka vjerojatno će ostati u najboljem sjećanju po ulozi inženjera Duje iz Velog mista.

Splitski klub oprostio se od Nadarevića prigodnim citatom iz kultne serije Miljenka Smoje.

"Klub je ka i čovik, nosi ime za cili vik! Počivao u miru, 'inžinjeru Duje'" - objavio je Hajduk na svom
1
1 slika
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31152

Post Postao/la hani_jong_un »

u cvijetu mladosti sto bi on reko
0
1811
Odgovori