Girja, kettlebell ili rusko zvono

Sve što ostane, nakon najvažnije sporedne stvari na svijetu
scorpio
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3995

Re: Girja, kettlebell ili rusko zvono

Post Postao/la scorpio »

Ariel je napisao/la: 24 okt 2020, 20:55 Kako se vi motivisete da vjezbate?
iskreno kako kada... nekada mi se ne da radim ili sam jednostavn preumoran ... ali eto, nekako se prevarim :haha
1
1 slika
samo malo provociram :crni
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17017

Post Postao/la Polaris »

scorpio je napisao/la: 24 okt 2020, 20:57
iskreno kako kada... nekada mi se ne da radim ili sam jednostavn preumoran ... ali eto, nekako se prevarim :haha
Ma ja sebe ne mogu ni prevariti
1
1 slika
scorpio
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la scorpio »

7 PREDNOSTI KETTLEBELL TRENINGA

1. FUNKCIONALNOST
Ako funkcionalnim treningom nazivamo trening u kojem istovremeno razvijamo većinu funkcionalnih i motoričkih sposobnosti, onda je kettlebell zasigurno jedan od najfunkcionalnijih rekvizita. Kettlebell trening osigurat će vam razvoj aerobnih i anaerobnih kapaciteta te utjecati na razvoj snage, koordinacije, izdržljivosti, brzine i ostalih sposobnosti, ovisno o usmjerenosti treninga.

2. VISOKA KALORIJSKA POTROŠNJA
Ovaj rekvizit omogućuje izvođenje vježbi koje istovremeno aktiviraju više mišićnih skupina i samim time pojačavaju kalorijsku potrošnju u treningu. Veliki broj ponavljanja kompleksnih vježbi s vrlo kratkim pauzama rezultirat će vrlo efikasnim treningom s ciljem visoke kalorijske potrošnje.

3. VELIKA BAZA PROGRAMSKIH SADRŽAJA
Osim klasičnih vježbi kao što su čučanj, mrtvo dizanje ili potisak za ramena, kettlebell nam omogućuje izvođenje mnoštva vježbi specifičnih za ovaj rekvizit. Osim toga, izvođenje vrlo kompleksnih i efikasnih olimpijskih vježbi kao što su trzaj i nabačaj sa šipkom, s ovim rekvizitom daleko je jednostavnije i sigurnije za učenje i izvedbu.

4. TRENING KOD KUĆE
Za trening s kettlebelom potrebna su vam doslovno 2 kvadrata. Ovaj trening možete odraditi kod kuće, na otvorenom, u teretani ili u dvorani. Osim malo prostora, neće vam trebati ni puno vremena. Veliki broj ponavljanja, kompleksne vježbe i kratke pauze, rezultiraju i vrlo kratkim i efikasnim treningom. Sa 30 minuta, 4-5 puta tjedno možete postići odlične rezultate.

5. CARDIO + SNAGA
Da, s ovim rekvizitom ćete istovremeno odraditi trening snage u cardio zoni. Trening s kettlebellom je pravi izazov za vaše aerobne i anaerobne kapacitete. S ovim rekvizitom u kratkom vremenu dobivate sve, ali morate to i zaraditi teškim i stresnim treningom.

6. ZABAVA
Trening vam nikada neće biti dosadan. Veliki broj programskih sadržaja i mogućnost utjecaja na razvoj različitih sposobnosti, odnosno kombinacija različitih tipova treninga nikada vas neće uvesti u dosadnu rutinu. Svaki trening je drugačiji izazov i borba s vlastitim mogućnostima. Postavljajući si uvijek ciljeve za drugačiji trening, lakše ćete se motivirati na rad, nego da ponavljate težak trening za koji već unaprijed znate kakav će stres ostaviti na vas.

7. CURE, S KETTLEBELLOM SE NEĆETE ‘NABILDATI’
Trening s kettlebellom nije usmjeren na direktnu izgradnju mišića, već na pravilno izvođenje pokreta. Ovaj funkcionalni rekvizit pružit će vam fuziju cardia i snage. To znači da ćete utjecati na izgradnju atletskog, snažnog i funkcionalnog tijela.
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21593

Post Postao/la Miss Y. »

Ja sam sinoc sa trakama za promjenu :jupi
Danas sam ok, vidjet cemo sutra :sunja
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
scorpio
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la scorpio »

Miss Y. je napisao/la: 29 okt 2020, 09:10 Ja sam sinoc sa trakama za promjenu :jupi
Danas sam ok, vidjet cemo sutra :sunja
trake su isto zanimljive, kako znaju slomiti :oo

ja sam sinoć kardio, opisan nekoliko postova prije... jutros sam :ok
2
2 slika
scorpio
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la scorpio »

NAUKA: ČAROBNA GIRJA I 400 KALORIJA

Čini se da girje, koje se na određeni način koriste, mogu zapaliti nevjerovatnih 400 kalorija za svega 20 minuta.

STUDIJA

Nekoliko sportskih naučnika sa Univerziteta u Viskonsinu želio je da vidi koliko kalorija bi sagorjele girje ali pri radu samo jedne ruke, tako da su izmislili protokol studije.

1. Predmet studije - muškarci i žene su birali između težine 12, 16 ili 20 kilograma girje.

2. Zatim su uadili testiranje koje je u suštini imalo zadatak da se vidi koliko zamaha girjom mogu uraditi jednom ruku u jednoj minuti. Radili su Američku varijantu swinga. Tačnost izvođenja vježbe vjerovatno nije toliko važna kao i metod obuke.

3. Zatim su podijelili taj broj zamaha sa 4 da bi dobili vrednost x. Dakle, recimo da su u jednom minutu uradili jednom rukom 24. Ako to podijelite sa 4, dobijate 6. Od učesnika je traženo da urade 6 ponavljanja za 15 sekundi desnom rukom pa onda pauza 15 sekundi pa zatim 15 sekundi lijevom pa pauza 15 sekundi.

4. To su radili ukupno 20 minuta.

ŠTA SU NAŠLI

Na osnovu preciznog mjerenja dobijeni su zanimljivi rezultati, učesnici su spalili 13.6 kalorija svakog minuta, ali su takođe mjerio nivo laktata u krvi i utvrdili su da spaljuju dodatnih 6,6 kalorija u minuti na osnovu pojave laktata.

"Tako da su učesnici spalili najmanje 20,2 kalorija u minuti, što je jako impresivno rekao je jedan od istraživača. "To je isto kao da trčite brzinom 6km/h.

ŠTA RADITI

Vaše tijelo će vam reći sve po pitanju korišćenja girji u treningu, ali morate da pravilno i na pravi način programirate svoj trening. Nije loše da se zabavite jako lijepo sa girjom na treningu.

preuzeto sa http://www.bodytunegroup.com
2
2 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

jedna sving vježbica :cool

2
2 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

Imaju li neke vjezbe sa girjama za one "love handles"?
0
scorpio
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la scorpio »

lejlamo je napisao/la: 09 dec 2020, 10:21 jedna sving vježbica :cool

ovu vježbu nisam nikada vidio, ali to i jeste čar girje da može da se iskombinuje na milion različitih načina i da se time cijelo tijelo vježba.

havla :ljubi
1
1 slika
scorpio
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la scorpio »

Ariel je napisao/la: 09 dec 2020, 11:55 Imaju li neke vjezbe sa girjama za one "love handles"?
misliš one ljubavne ručkice :ovaj
0
Polaris
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Polaris »

scorpio je napisao/la: 09 dec 2020, 12:08
Ariel je napisao/la: 09 dec 2020, 11:55 Imaju li neke vjezbe sa girjama za one "love handles"?
Da to je to
0
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

Pogledam svoju sliku od Nove Godine. :haha
2
2 slika
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

Ariel je napisao/la: 09 dec 2020, 12:33
scorpio je napisao/la: 09 dec 2020, 12:08

Da to je to
Ja bih ti preporucio trcanje, vise seksa ili elasticne gume ... bas sam narucio one jake trake iz jednog dijela. Tebi bi ove bile savrsene:
slika

Vjezbi ima stotine a niti su teske niti zauzimaju prostora, mozes ih nositi gdje hoces, lako okacis na vrata ... :cool

slika

Te gore imam, a ove cekam da mi dodju:
slika
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

počela sam sa 16 kg raditi sving i lakše vježbe :opa

evo jednog finog treninga

2
1 slika 1 slika
Username
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4008

Post Postao/la Username »

Pogledamo se u ogledalo
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

odlične vježbe, za malo naprednije :cool

1
1 slika
scorpio
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la scorpio »

da malo osvježim temu :)

Tursko dizanje – TGU Vježba sa 1000 benefita
preuzeto sa https://www.building-body.com/the-get-u ... ita-1-dio/

TGU kratica stoji za The Get Up ukoliko ju smatramo dijelom Strong First škole jakosti koja propagira Hard Style tehniku rukovanja girjom. Uz potonju tehniku imamo još i natjecateljsku tehniku rukovanja girjom, tzv. Girevoy tehinku (ponegdje još nazvanu i Soft Style), ali u ovom članku se nećemo baviti razlikama između nabrojanih tehnika, već sam ih samo spomenuo da znamo raščlaniti u koju grupu bi smjestili TGU. Velika većina vježbača TGU još zove i Turkish Get Up (tursko dizanje), tako da ne mislite da se radi o dvije različite vježbe iako imaju malu razliku u nazivu. Legenda kaže da su TGU izmislili drevni hrvači na području današnje Turske kako bi se bolje pripremili za borbe te da su drevni Strongman’s svojim mlađim učenicima davali u zadatak svladavanje ove vježbe s girjom od 100 lbs (45 kg), a “pravi trening” započeo je tek kada su učenici mogli svladati TGU sa zadanom težinom. Bez obzira na legende, ova vježba ima svoju itekako dugu povijest, a ako uzmemo u obzir njene benefite, ne moramo se čuditi da je danas (čak i xy godina kasnije) popularna i primjenjiva, kako u rekreativnom fitnesu, tako i u vrhunskom sportu.

PREDNOSTI TGU-A
Tursko dizanje bi mogli opisati kao najefektivniji način podizanja (velikog) tereta s tla pa do iznad glave. Tursko dizanje unapređuje stabilnost i mobilnost ramena, kao i jakost kako ramenog pojasa tako i tijela u cjelini. Generalno se koristi za jačanje kompletnog trupa (core) i to je njegova primarna namjena. Uz rame i trup, tijekom izvođenja TGU-a, velik naglasak se također stavlja na noge, pogotovo u fazi prelaska high kneel u standing poziciju (split stance/squat pozicija u kojoj se podižete s teretom iznad glave). Ako se radi s velikim težinama, TGU uvelike doprinosi hipertrofiji ramenog pojasa i gornjeg djela leđa.

Sam Gray Cook uvelike propagira ovu vježbe te za TGU kaže:

The TGU is the perfect example of training primitive movement patterns – from rolling over, to kneeling, to standing and reaching. If I were limited to choose only one exercise to do, it would be the TGU.

Obzirom na kompleksnost vježbe, postoje neki preduvjeti koji bi se trebali zadovoljiti ukoliko želite pravilno usvojiti i izvesti TGU, a dotični su:

Mobilnost – primarno ramenog (glenohumeralnog) zgloba
Stabilnost – lopatice/rotatorne madžete (kao što i sam Gray Cook govori u svojim FMS principima)
Jakost trupa – da kontrolira pozicije/tranzicije tijekom cijelog izvođenja pokreta
Koliko je sama vježba kompleksna govori i podatak da TGU ima cca 17 pozicija i preko 20 tranzicija. Ukoliko želite u svakoj od ovih pozicija/tranzicija biti sigurni da vam teret (koji držite iznad sebe) neće pasti na glavu, tada vam je bolje da mobilnost/stabilnost/jakost shvatite ozbiljno jer nije preporučljivo mahati (velikom) težinom iznad glave ukoliko niste sigurni u to što radite.

KAKO UKLJUČITI TGU U SVOJ TRENING?
Kao što sam i napomenuo početkom teksta, generalni cilj TGU-a je razvoj jakosti trupa (uz naravno sve ostalo). Upravo zato je ova vježba i iznimno korisna te se kod planiranja treninga mora misliti na to. To znači da istu nećete “ugurati” u neki split kompleks tipa prsa/noge jer ćete potpuno promašiti njezinu svrhu. Naravno, vježba može služiti i za razvoj mišićne izdržljivosti (ukoliko se rade višestruka ponavljanja u jednu stranu bez spuštanja girje na pod) jer se za vrijeme 2, 3 ili više ponavljanja na istu stranu javlja vrlo veliki TUT (time under tension) što itekako rezultira razvojem mišićne/snažne izdržljivosti. Možda bi mogli pomisliti da je ovaj način idealan i za razvoj hipertrofije (ramena/ramenog pojasa, zbog velikog TUT-a), ali nemojte zaboraviti na činjenicu da obično takva ponavljanja radite s girjom cca 50-60% vašeg RM-a, tako da dotični TUT neće pretjerano utjecati na razvoj hipertrofije, već, kao što sam i napomenuo, na razvoj mišićne/snažne izdržljivosti.

TGU je idealna vježba za zagrijavanje kompletnog tijela te se obično koristi (u Hard Style treningu girja) kao predvježba/vježba za zagrijavanje ramenog pojasa prije nego krenete raditi press ili snatch. Osim u svrhu zagrijavanja, može se koristiti u kompleksu s drugim vježbama za trup, tipa windmill ili bent press. Ukoliko bi TGU željeli ubaciti u klasični barbell trening, tada bih vam savjetovao da ju koristite ili kao vježbu za zagrijavanje/aktivaciju trupa (prije rada na osnovnim vježbama tipa čučanj, dead lift, military press) ili na kraju treninga kao dio nekakvog kompleksa jakosti, odnosno razvoja jakosti trupa, gdje ju možete upariti s guranjem saonica, nošenjima tereta ili nekim statičkim vježbama opterećenja trupa (plank, glute bridge i slično).

Ako se pitate treba li raditi više ponavljanja na jednu stranu s manjom kilažom ili jedno ponavljanje s težom girjom; odgovor ostaje na vama i cilju koji želite postići dotičnim kompleksom. Ukoliko je cilj razviti jakost trupa, tada nesumnjivo trebate uzeti težu girju te raditi samo jedno ponavljanje na lijevu i desnu stranu. Ako želite razvijati izdržljivost, tada računajte na više ponavljanja na svaku stranu, a broj ponavljanja ovisi isključivo o vama. U tom sistemu rada osobno preferiram ljestve s ponavljanjima 1x, 2x, 3x, 3x, 2x, 1x (naravno na svakoj strani/ruci) te na taj način razvijam svoju mišićnu izdržljivost koja će mi trebati kasnije u snatch testu (na primjer).

Nadam se da ste se sada malo bolje upoznali s ovom iznimno korisnom vježbom, a u sljedećem članku pokrit ćemo tehnički izvedbu korak po korak, tako da budete sigurni u pravilno izvođenje ove nadasve korisne vježbe.
0
Odgovori

Natrag na “Ostali sportovi”