LJUBAV
Re: LJUBAV
Ljubav je najjača snaga koju sebi svijet može predstaviti, a istovremeno i najskromnija.
Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi
1
1
- Veca
- Etablirani član

- Reactions: 2399
Iskra je napisao/la: ↑12 sep 2021, 06:46 Donatella Marazziti, profesor psihijatrije i direktor laboratorija Psihofarmakologije na Sveučilištu u Pisi, utvrdila je da su kod ljudi rani stadiji romantike povezani sa smanjenim razinama neurotransmitera serotonina i serotoninskih receptora. Manjak ovih molekula je također primjećen i kod ljudi koji imaju opsesivno-kompulzivni poremećaj.
Budući da i zaljubljenost i opsesivno-kompulzivni poremećaj (sa različitim stepenima) mogu dovesti do osjećaja tjeskobe i nametljivog pretjeranog razmišljanja o jednoj stvari (osobi), rane faze zaljubljenosti u mozgu stvaraju privremeni oblik opsesivnog ponašanja. Pored gore navedenih molekula, u mozgu se povećavaju i razine serotonia koji je odgovoran za stres, a tek se nakon 12- 18 mjeseci veze ove molekule vraćaju na normalu.
@storm e, izdrzi!
2
2
Bice kad se sjetim 
Kad se LGBTQ osobe u sred Travnika ili Bugojna zagrle i poljube a da ih pri tom niko ne dira - i to je ljubav.
4
4
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27201
O Ljubavi
- Kahlil Gibran -
Kada vas ljubav pozove, pođite za njom, premda su staze njene tegobne i strme. A kad vas krila njena obgrle prepustite joj se, premda vas mač skriven među perima njenim, može povrijediti. A kad vam progovori - vjerujte joj, premda vam glas njen može uništiti snove, k'o što sjeverac opustoši vrt.
Jer, baš kao što vas kruniše, ljubav će vas i razapeti. Isto kao što vas podstiče da rastete, isto tako će vas i okresati. Kao što se upinje do visina vaših i miluje vam najtananije grančice što trepere na suncu, tako će se spustiti i do vašeg korjenja i protresti ga u njegovom prijanjanju za zemlju. Poput snoplja pšeničnog, sakupiće vas u naručje svoje. Omlatiće vas, da bi vas ogolila. Prosijaće vas, da bi vas otrijebila od kukolja. Samljeće vas, do bjeline. Umijesiće vas, dok ne postanete gipki. A onda će vas izložiti svojoj svetoj vatri, tako da postanete sveti hljeb za svetu Božju gozbu.
Sve će vam to ljubav učiniti, ne biste li spoznali tajne srca svoga i u spoznaji toj postali dio srca života.
Budete li, pak, u strahu svome tražili samo ljubavni mir i zadovoljstvo, bolje vam je onda da pokrijete golotinju svoju, i odete sa gumna ljubavi, u svijet koji ne poznaje godišnja doba, gde ćete se smijati, al' ne punoćom smijeha svog i plakati, al' ne do poslednje suze svoje.
Ljubav ne daje ništa osim sebe i ništa ne uzima, osim sebe. Ljubav ne posjeduje, niti dopušta da je posjeduju; jer, ljubav je dovoljna ljubavi.
Kad volite, ne treba da kažete: "Bog mi je u srcu", već: "Ja sam u srcu Božjem." I nemojte misliti da možete usmjeriti puteve ljubavi, jer ljubav, ako joj se učinite vrijednima, usmjeriće puteve vaše.
Ljubav nema drugih želja nego da se ispuni.
- Kahlil Gibran -
Kada vas ljubav pozove, pođite za njom, premda su staze njene tegobne i strme. A kad vas krila njena obgrle prepustite joj se, premda vas mač skriven među perima njenim, može povrijediti. A kad vam progovori - vjerujte joj, premda vam glas njen može uništiti snove, k'o što sjeverac opustoši vrt.
Jer, baš kao što vas kruniše, ljubav će vas i razapeti. Isto kao što vas podstiče da rastete, isto tako će vas i okresati. Kao što se upinje do visina vaših i miluje vam najtananije grančice što trepere na suncu, tako će se spustiti i do vašeg korjenja i protresti ga u njegovom prijanjanju za zemlju. Poput snoplja pšeničnog, sakupiće vas u naručje svoje. Omlatiće vas, da bi vas ogolila. Prosijaće vas, da bi vas otrijebila od kukolja. Samljeće vas, do bjeline. Umijesiće vas, dok ne postanete gipki. A onda će vas izložiti svojoj svetoj vatri, tako da postanete sveti hljeb za svetu Božju gozbu.
Sve će vam to ljubav učiniti, ne biste li spoznali tajne srca svoga i u spoznaji toj postali dio srca života.
Budete li, pak, u strahu svome tražili samo ljubavni mir i zadovoljstvo, bolje vam je onda da pokrijete golotinju svoju, i odete sa gumna ljubavi, u svijet koji ne poznaje godišnja doba, gde ćete se smijati, al' ne punoćom smijeha svog i plakati, al' ne do poslednje suze svoje.
Ljubav ne daje ništa osim sebe i ništa ne uzima, osim sebe. Ljubav ne posjeduje, niti dopušta da je posjeduju; jer, ljubav je dovoljna ljubavi.
Kad volite, ne treba da kažete: "Bog mi je u srcu", već: "Ja sam u srcu Božjem." I nemojte misliti da možete usmjeriti puteve ljubavi, jer ljubav, ako joj se učinite vrijednima, usmjeriće puteve vaše.
Ljubav nema drugih želja nego da se ispuni.
3
1
1
1
1
1
“Ljubav je hladnija od smrti” - Borgezija.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
LJUBAV
O, da mi je nešto pa da budem reka,
Pa da tečem ispred tvoje kuće male;
Pevajući tebi, da razbijem vale
o pragove gde ti staje noga meka.
Pa kad niz pragove siđeš sa ibrikom
Da zahvatiš vode, da ti zgrabim ruke,
Prigrlim te sebi u svoje klobuke,
I da tebe, draga, više ne dam nikom.
A. Santic
O, da mi je nešto pa da budem reka,
Pa da tečem ispred tvoje kuće male;
Pevajući tebi, da razbijem vale
o pragove gde ti staje noga meka.
Pa kad niz pragove siđeš sa ibrikom
Da zahvatiš vode, da ti zgrabim ruke,
Prigrlim te sebi u svoje klobuke,
I da tebe, draga, više ne dam nikom.
A. Santic
0
Kad budeš radila u fabrici i ne budeš se osjećala dobro i pri tom ti u ruke dopadne knjiga “Pošta” - skontat ćeš koliki doprinos je pisanje Bukowskog čovječanstvu.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Nikada necu raditi u fabrici. Abd. Ne osporavam književni doprinos, ali covjek je kontradiktoran sam sebi vrlo cesto. Osim toga, zenskaros koji je bio nasilan prema.jednoj od svojih supruga za mene ga cini nepodobnim i.ohorcenim, da bih njegove izjave o ljubavi uzela za ozbiljno.
0