Koliko se često svađate?

Ona-on, ona- ona, on- on, i tome slično...
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17554

Koliko se često svađate?

Post Postao/la CocoMa »

Jeste li znali da česte svađe smanjuju životni vek? Koliko vam je važno da stvari isterate “na čistac”? Otkrivamo kako česte svađe utiču na zdravlje.

Istraživanja su otkrila neverovatan podatak – ukoliko se često svađate sa članovima porodice i prijateljima imate dva puta veću šansu da umrete mladi. Zvuči zastrašujuće, zar ne? Toliko zastrašujuće da ne možemo, a da se na zapitamo “da li je zaista vredno”.

Danski istraživači su se ovom problemu posvetili celu jednu deceniju, a istraživanje je uključivalo skoro 10 hiljada ljudi godina između 36-52. Zaključak koji su doneli jeste da načini na koji održavate prijateljske, porodične ili ljubavne veze i koliko često se svađate ima veliki uticaj na vaše zdravlje, pa čak i na životni vek.

-Tokom istraživanja više od 10 ljudi je umrlo, polovica je bolovala od raka. Većina učesnika je potvrdila da ih najviše iz takta izbacuju porodica i prijatelji pa čak i svađe sa komšijama. Oni učesnici koji su potvrdili da se često svađaju sa partnerom ili decom imaju 50 – 100 odsto veće šanse da umru, a oni koji su rekli da se svađaju sa prijateljima, rođacima ili komšijama imaju dve do tri puta veće šanse da umru u narednih deset godina – zaključili su istraživači.

Zdravstveni problemi koji dolaze sa ljutnjom

Neki od veoma čestih fizičkih reakcija na stres su povišen krvni pritisak, povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i zato je potpuno logično što su oni koji se često svađaju pod većim rizikom od smrti.

Ovakav odgovor tela na stres je uzrokovan porastom citokina, molekula proteina koji su obično okidači za upale. Hronično povišen nivo citokina vodi do dijabetesa, artritisa, srčanih i kancerogenih obolenja.

Konstantan nalet hemikalija stresa i ostalih promena koje u telu nastaju zbog ljutnje i besa veoma štetno deluju na razne sisteme u telu. Neke od tih posledica mogu biti kratkog veka dok vam neke mogu dugi niz godina praviti probleme.

To su:

Glavobolja
Problemi sa probavom
Nesanica
Anksioznost
Povišen krvni pritisak
Depresija
Moždani udar

Jedini način da izbegnete ove moguće posledice jeste da naučite izbegavati konfliktne situacije unatar porodice i okrenete se smirenoj komunikaciji. Veoma korisnom u ovakvim slučajevima se pokazala kognitivno – bihejvioralna terapija koja vas uči kako da upravljate brigama i problemima koji dolaze iz bliskih socijalnih odnosa kao i načinu komunikacije među parovima i porodicama. Kao što negativne emocije mogu loše uticati na vaše zdravlje i odnose, pozitivne emocije donose potpuno suprotan učinak. Najobičniji smeh može odagnati osećaj stresa, sniziti krvni pritisak i ojačati imuni sistem.

Ako niste u stanju da se smejete zbog svega što vam se u životu dešava, razgovor o problemima će takođe igrati veoma važnu ulogu, posebno kod žena. Istraživanja su pokazala da žene koje redovno potiskuju osećaj ljutnje su pod većim rizikom od prevremene smrti od žena koje svoja osećanja i probleme dele.

Bilo da želite poboljšati zdravlje srca ili jednostavno popraviti odnos sa vašim partnerom, zajednički smeh i razgovor je veoma dobar početak. S druge strane, veština kontrole besa je od velike važnosti posebno prema partneru i prema deci.

Poenta priče je da izbegavate konfliktne situacije i svađe sa onima koje volite i do kojih vam je stalo, ali ne na način da potiskujete svoja osećanja ili misli. Probleme pokušajte rešiti mirnim razgovorom, duže ćete živeti.

lifepressm.com
0
storm
Administrator
Reactions: 38074

Re: Koliko se često svađate?

Post Postao/la storm »

Ja sam prema članku trebao već umrijeti :oo
Inače, nemam više puno živaca... To je tako.
0
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

Pa ne znam... šta je svađa, rasprava? Je li to isto?
A volim istjerati stvari na čistac. Drugačije ne mogu funkcionisati.
Po ovom članku mogu se ubrzo nadati moždanom udaru :D
3
2 slika 1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Svadja tj rasprava , pri čemu se stvari između na čisto izgovore jasno glasno i nedvosmisleno....je izraz poštovanja prema osobi s kojom ste se svadjali.

Ne moze to svako

Ja valjali mogu, kazem sta mislim i kako jeste i sa mnom.insan uvijek zna na cemu je.
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Samo ovdje na forumu,inace samo ignorisem :D
Znaci nesanica zbog sinocnjih komentara :tugi
2
1 slika 1 slika
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Post Postao/la Desperado »

Prije sam baš često. Već par godina unazad mnogo češće samo iskuliram ili hladno dam do znanja šta mislim ili koji je moj stav o tome šta je predmet svađe.
2
2 slika
Skin
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 547

Post Postao/la Skin »

a svadjam se, sta cu kad sam upravu...

MG ti si za degeneka. i svaka cast na hladnom stavljanju do znanja i kuliranju, rezultat rada na sebi.
kad tako uradim, uglavnom se rasprava nastavlja, a onda opet moram da se svadjam :blabla vjerovatno ne uradim taj dio kuliranja kako treba
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

Morao sam, jer su bili turbulentni periodi života koji su generisali stres, a onda je znala bezveze stvar postati predmet svađe na sve ono naprijed navedeno. Najgore su one kod koje je predmet iste apsolutno nedefinisan da se na kraju zapitaš pa zbog čega je uopšte svađa. Što će mi to... sad se fino samo isključim ili odreagujem smireno.
2
2 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37594

Post Postao/la dmr »

ne svadjam se i ne raspravljam, ... upravo ovako kako mi pise u potpisu :keke
2
1 slika 1 slika
make your move :damir
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17554

Post Postao/la CocoMa »

Svadam onoliko često koliko je to potrebno .. :keke

Ovisno od raspolozenja... :ooo

Kad krenem, teško se zaustavim.... :oo
0
toxic
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 10001

Post Postao/la toxic »

Imam prilicno dugacak fitilj i uglavnom reagujem stalozeno, pa su retke prilike gde upadam u svadju.
Inace, mnogo me potresa i umori tako da mi je lakse da se izolujem. Al' kad se desi znam da ujedem za srce, argumentovano, pa mi posle bude krivo :zbunj
3
3 slika
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
Zara
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 7586

Post Postao/la Zara »

Nikad se ne svađam. Samo napišem OK.
Pa se ti misli :kava
2
2 slika
Shoot for the moon! Even if you miss, you'll land among the stars.
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Post Postao/la ina »

Ih sudeći po članku do sad sam trebala i preseliti :D

A kad baš neću da se svađam onda ušutim i drugoj strani bude još gore 😁
0
Neka ljubav caruje..
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Kad se dese neke stvari u životu, pa se sabere insan, onda vidi koliko su svadje glupe, neproduktivne i čisti gubitak vremena.
0
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Post Postao/la ina »

Puno je gore i neproduktivnije kad se ljudi prave blesavi i na svaku samo cile mile uradi mira u kući.. A taj ih mir dođe nekad koštati duplo više..

A istina jeste i da se s nekim osobama ne vrijedi ni svađati, pokušavati konstruktivni zajednički dijalog niti bilo šta drugo..

Ja sam neki dan posizila (ne mogu da vjerujem šta sve ne pada na (ne)pamet ljudima) čitajući neke komentare jedne brojne grupe na WhatsAppu..
I napisala dvije stvari i poslije začepila melodiju mobilnog..😁
0
Neka ljubav caruje..
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21630

Post Postao/la Miss Y. »

nedovoljno :oo
3
2 slika 1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

Gori su oni koji šute i što pamte sve nego oni koji se često svađaju koliko god da je to iscrpljujuće. Zlopamtila u vezi sitnica, pa kad nešto iskrsne broje ti nešto što se dogodilo i prije par godina, a o čemu ti smatraš da je to davno prevaziđeno. Ja ne mogu da shvatim te ljude koji nisu u stanju odmah pristupiti riješavanju problema tamam i da su sitnice u pitanju, već tako sve kupe, pamte, pa istresu sve što im je smetalo i smeta. Na kraju krajeva nismo svi isti jbg
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Ljubav i veze”