Prijateljstvo nakon ljubavi
- Moonlight
- Menadžerska legenda

- Reactions: 15629
Prijateljstvo nakon ljubavi
Koliko god romantična veza bila intenzivna, raskid gotovo nikada nije lagan. Teško je pronaći nekoga ko bar jednom nije osjetio kako mu se srce slama. Raskid je gubitak, mali lični “krah svijeta”, i prirodno je da mnogi od nas požele da od toga bar nešto sačuvaju – poput prijateljstva. Ali da li je ostati prijatelj sa bivšim zaista dobra ideja… ili samo emotivna zamka sa lijepom maskom?
Hollywood nas uvjerava da je moguće – sjetimo se Demi Moore i Brucea Willisa, Jennifer Garner i Bena Afflecka ili Gwyneth Paltrow i Chrisa Martina. Čak i nauka ima šta da kaže: više od trećine bivših parova izražava želju da ostanu prijatelji. Ali ispod te želje kriju se različiti motivi.
Zašto uopšte želimo da ostanemo prijatelji?
Razlozi su često dublji nego što izgledaju na prvi pogled:
Potreba za sigurnošću koju je odnos donosio
Praktični razlozi (zajednički život, djeca, finansije – pa čak i seks)
Izbjegavanje bolnog rezanja odnosa
Pokušaj da se emocionalne rane iz veze na neki način izliječe
Međutim, istinsko prijateljstvo zahtijeva zrelost. Stari partner zna sve o nama – to može biti blagoslov, ali i prokletstvo. Ako osjećaji nisu potpuno razriješeni, lako se vraćamo u stare dinamike: posesivnost, očekivanja, pa čak i manipulaciju.
Zapravo, istraživanja pokazuju da ljudi skloni narcizmu, kontroli i emocionalnoj manipulaciji češće žele da održe kontakt s bivšima – ne iz čiste dobrote, već iz potrebe za dominacijom.
Hollywood nas uvjerava da je moguće – sjetimo se Demi Moore i Brucea Willisa, Jennifer Garner i Bena Afflecka ili Gwyneth Paltrow i Chrisa Martina. Čak i nauka ima šta da kaže: više od trećine bivših parova izražava želju da ostanu prijatelji. Ali ispod te želje kriju se različiti motivi.
Zašto uopšte želimo da ostanemo prijatelji?
Razlozi su često dublji nego što izgledaju na prvi pogled:
Potreba za sigurnošću koju je odnos donosio
Praktični razlozi (zajednički život, djeca, finansije – pa čak i seks)
Izbjegavanje bolnog rezanja odnosa
Pokušaj da se emocionalne rane iz veze na neki način izliječe
Međutim, istinsko prijateljstvo zahtijeva zrelost. Stari partner zna sve o nama – to može biti blagoslov, ali i prokletstvo. Ako osjećaji nisu potpuno razriješeni, lako se vraćamo u stare dinamike: posesivnost, očekivanja, pa čak i manipulaciju.
Zapravo, istraživanja pokazuju da ljudi skloni narcizmu, kontroli i emocionalnoj manipulaciji češće žele da održe kontakt s bivšima – ne iz čiste dobrote, već iz potrebe za dominacijom.
1
1
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
- medvjed23
- Administrator
- Reactions: 9545
- Kontakt:
Re: Prijateljstvo nakon ljubavi
Ako su ljudi pametni i dobronamjerni, mogu i trebaju ostati u kontaktu i u korektnim odnosima.
Al prijateljstvo... To je suviše jak odnos koji podrazumijeva specifičnu bliskost. Ako jedan takav odnos postoji među bivšim partnerima, to će kreirati neki ni tamo ni vamo momenat... Šta? Ostajemo u nekoj vrsti veze, samo ćemo, eto, komunicirati 30% manje i nećemo voditi ljubav. Šta ako neko od nas nađe novu ljubav? Kako će ta ljubav koegzistirati sa prijateljstvom sa starom ljubavlju? Hoće li sve ići bez problema ili će biti trzavica? Ne znam, meni to djeluje kao nesretan scenarij sa mnogo komplikacija...
Al prijateljstvo... To je suviše jak odnos koji podrazumijeva specifičnu bliskost. Ako jedan takav odnos postoji među bivšim partnerima, to će kreirati neki ni tamo ni vamo momenat... Šta? Ostajemo u nekoj vrsti veze, samo ćemo, eto, komunicirati 30% manje i nećemo voditi ljubav. Šta ako neko od nas nađe novu ljubav? Kako će ta ljubav koegzistirati sa prijateljstvom sa starom ljubavlju? Hoće li sve ići bez problema ili će biti trzavica? Ne znam, meni to djeluje kao nesretan scenarij sa mnogo komplikacija...
5
5
- hani_jong_un
- Pjur seks

- Reactions: 31149
ja bi bgm s curom zavrsio iste sekunde kad bi znao da prica s bivsim
2
2
1811
- Bobi
- Etablirani član

- Reactions: 3188
- Kontakt:
Šta kaže medo treba ostati u korektnim i fer odnosima ali ono kao "Jao dosao mi je frizider da li bi mogao da mi ga uneses u stan" e to tako nešta jok
.
3
3

- Moonlight
- Menadžerska legenda

Slažem se. Sa svima sam ostala u korektnim odnosima, povremeno ako je neka prilika ide pristojna porukica, ali druženje i redovan kontakt ne dolaze u obzir, treba svako da vodi svoj život. Da je moglo, trajalo bi.
1
1
Control + Alt + Delete
Da. Najcesce je tako. I sve to izgleda ljepse, modernije i civilizovanije kad se unesu emocije i podju nabrajati razlozi za-da....
Obavezno napomenuti -djecicu. Sasvim je dovoljan neki normalan kontakt zbog djece i zajednicko odgajanje, a ne da jedna strana popusta djeci kako bi proizvela vise simpatija. Jer i djeca su manipulatori i ucjenivaci.
To je sve kad vas vezu neke obaveze i nakon veze ili braka.
A kad stvarno nema razloga za nastavak kontakta i njegovanje prijateljstva, ja vidim to kao opcu budalestinu.
Da im je u ljubavi bilo i nekog prijateljstva, teze bi i propalo.
Sto izgori izgori.
Zna se sta je prijateljstvo. Stvarati neke imitacije je gubljenja vremena i bacanje prepreka pod noge sljedecim ljubavima.
Ocekuje se u sljedecim vezama da partner bude vidovit i da ne nagadja ima li bar sa jedne strane tu nesto...ili je stvarno holivudski-gluma.
A i kad se desavaju kontakti cesto se tu desi i sexa, ali ne zbog ostatka ljubavi, nego zbog narcizma-neka vidi da sam ja bolja ili da sam ja bolji.
Dalje:
Obicno postavljam i pitanje kakva je to i ljubav bila. Kad nam svakakve budalestine predstavljaju kao prijateljstvo, vjerojatno tako i svasta predstavljaju kao ljubav.
Novoj se ljubavi posvetim sav, a ne trazim od nje da se ona smjeska mojim tzv prijateljicama.
2
2
- Moonlight
- Menadžerska legenda

2
2
Control + Alt + Delete
Samo vi nosajte frizidere.
One ce drugome gole otvarati frizider i poslije sexa dati pivu...
One ce drugome gole otvarati frizider i poslije sexa dati pivu...
1
1
- Bobi
- Etablirani član

- Reactions: 3188
- Kontakt:
Pa ne nosam, pravim se offline
. Kad dodje poruka na Viber vidim ja na ekranu sta pise ali ga ne otvaram
, druga strana ima obavijest da sam neaktivan
. Puf oda se sad
.
2
1
1
1

Ali smo prijatelji djeci u Africi.
Cesto je tako u prijateljstvu-jedna strana uvijek je gladna.
Cesto je tako u prijateljstvu-jedna strana uvijek je gladna.
1
1
Ma ne, ne...
Zdravo za zdravo
A ako nešto baš treba riješiti, pomoći, nije problem...
Prijateljstvo je preteška riječ
Zdravo za zdravo
A ako nešto baš treba riješiti, pomoći, nije problem...
Prijateljstvo je preteška riječ
1
1
zanimljivije nakon ljubavi je neprijateljstvo.
ti ratovi su svaki za sebe prica.
I puno su romanticniji.
ti ratovi su svaki za sebe prica.
I puno su romanticniji.
1
1
Odlicno napisano. Prekinuti svaki kontak samo se tako mozes oporaviti od ljubavi koja je mozda bila i traumaticna.medvjed23 je napisao/la: ↑22 jun 2025, 00:45 Ako su ljudi pametni i dobronamjerni, mogu i trebaju ostati u kontaktu i u korektnim odnosima.
0
Ja pokusavam imati koliko toliko korektan odnos s mojom bivsom iz razloga jer imamo dijete zajedno.
Nesto vise - ne.
Ostale bivse drzim na distanci pravo. Zdravo za zdravo i to je to.
Nesto vise - ne.
Ostale bivse drzim na distanci pravo. Zdravo za zdravo i to je to.
2
2
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ne bih mogla pridonijeti temi. Mene je prvi kojem sam dala ozenio.
Salu na stranu. Slazem se sa Medinim postom od A do Z sa kvacicom.
Salu na stranu. Slazem se sa Medinim postom od A do Z sa kvacicom.
5
1
4
4