Nas je zakon jako glup. To sam se uvjerila zadnjih godina jer sam dosta toga sredjivala u domovini i uvjerila sam se iz prve ruke koliko nam je zakon tup i glup. Tok cak i mnogi advokati i notari se usudjuju reci, ali zakon je zakon pa se mora po zakonu. A to sto je tupav nema veze.John Cleese je napisao/la: ↑05 feb 2026, 00:37Razumijem - vi ste tamo to pitanje rijesili testamentom.Socrates je napisao/la: ↑04 feb 2026, 23:19
Ja sam se odrekao tako da sam izričito rekao roditeljima da mi ne ostavljaju ništa, nego da sve ostave sestri, i pomogao sam im da napišu testamente. Sve je to dokumentirano, uključujući moj statement. S tim da sam ugradio par uslova, ako dođe do nepredviđenih situacija.
Dakle, ne odričem se ja nikakve imovine (i nije samo imovina u pitanju), nego prava na bilo koje nasljedstvo koje osoba A i osoba B ostavljaju.
Ovdje to ne bi bilo prihvatljivo - morao bi se ipak pojaviti na ostavinskom postupku i tu i tada se odreci prava na sta god da bi prava koja bi stekao smrcu ostavitelja imao.
U protivnom bi ovlastena osoba koja vodi postupak zakljucila da se prihvatas nasljedstva te shodno tome dalje postupala.
Tako naš zakon štiti nasljedno pravo od kojekakvih petljavina.
Podjela imovine među braćom i sestrama – tradicija, zakon ili dogovor?
Re: Podjela imovine među braćom i sestrama – tradicija, zakon ili dogovor?
0
-
John Cleese
- Moderator

- Reactions: 2131
Ne znam na sta konkretno mislis. Zapravo nisam siguran ni o kojem zakonu pises.MunDzi je napisao/la: ↑05 feb 2026, 01:08Nas je zakon jako glup. To sam se uvjerila zadnjih godina jer sam dosta toga sredjivala u domovini i uvjerila sam se iz prve ruke koliko nam je zakon tup i glup. Tok cak i mnogi advokati i notari se usudjuju reci, ali zakon je zakon pa se mora po zakonu. A to sto je tupav nema veze.John Cleese je napisao/la: ↑05 feb 2026, 00:37
Razumijem - vi ste tamo to pitanje rijesili testamentom.
Ovdje to ne bi bilo prihvatljivo - morao bi se ipak pojaviti na ostavinskom postupku i tu i tada se odreci prava na sta god da bi prava koja bi stekao smrcu ostavitelja imao.
U protivnom bi ovlastena osoba koja vodi postupak zakljucila da se prihvatas nasljedstva te shodno tome dalje postupala.
Tako naš zakon štiti nasljedno pravo od kojekakvih petljavina.
0
Cekaj, nas zakon ne priznaje instituciju testamenta uopste, ili?
0
-
John Cleese
- Moderator

Priznaje, naravno, ali postoje ogranicenja.
1
1
-
John Cleese
- Moderator

Detaljnije:
1. NUŽNI NASLJEDNICI I NUŽNI I RASPOLOŽIVI DIO OSTAVINE
Nužni nasljednici
Član 28.
(1) Nužni nasljednici su: djeca ostavitelja, njegovi usvojenici iz potpunog
usvojenja te njegov bračni partner.
(2) Ostali potomci umrlog, njegovi usvojenici iz nepotpunog usvojenja i njihovi potomci, njegovi roditelji, i njegova braća i sestre, nužni su nasljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život.
(3) Osobe navedene u ovom članu su nužni nasljednici kad su po zakonskom
redu nasljeđivanja pozvane na nasljedstvo.
Nužni i raspoloživi dio
Član 29.
(1) Nužni nasljednici imaju pravo na dio ostavine s kojim ostavitelj ne može
raspolagati i koji se naziva nužni dio.
(2) Nužni dio nasljednika iz člana 28. stav 1.ovog zakona iznosi jednu polovinu, a nužni dio ostalih nasljednika jednu trećinu od onog dijela koji bi svakom pojedinom od njih pripao po zakonskom redu nasljeđivanja.
(3) Ostatkom ostavine može ostavitelj raspolagati po svojoj volji, i taj dio
ostavine naziva se raspoloživi dio.
Pravo na nužni dio je nasljedno pravo
Član 30.
(1) Nužnom nasljedniku pripada određeni dio svake stvari i prava koji sačinjavaju ostavinu, ali ostavitelj može odrediti da nužni nasljednik primi svoj dio i u određenim stvarima, pravima ili u novcu.
(2) Na zahtjev neke od stranaka sud može, kad nađe da je to opravdano, odlučiti da nužnom nasljedniku pripadne dio u određenim stvarima, pravima ili u novcu, ako to već nije pravnim poslom odredio ostavitelj.
1
1