Brak vs. vanbracna zajednica – u cemu je razlika?

Te sve što ide uz to...
vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13693

Re: Brak vs. vanbracna zajednica – u cemu je razlika?

Post Postao/la vjesticanametli »

iskrooo ne kontam sad prevodi
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

vjesticanametli je napisao/la: 15 feb 2021, 17:06 iskrooo ne kontam sad prevodi
Ma.samo.kazem...kako insan zaboravi ovakve trenutke, pune smjeha, srece...pa se ponasa kod rrazvoda ko da nikad nista lijepo nije bilo..
Bas su ljudi nekad ko zvijeri. :tugi
0
vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13693

Post Postao/la vjesticanametli »

a to pda tako je to
1
1 slika
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Kako je lakse kad ne planiras ni jedno ni drugo 🤣
0
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7808

Post Postao/la Malena »

Malena je uopšteno prešla porodično i bračno pravo, jer je tematika užasno teška za želudac.
U čemu je razlika, prvo to da kažem.
Razlika je prvenstveno u moralnim načelima, jer nismo divljaci da se ne zna ko koga i ko s kim. Davno smo prešli na veći nivo gdje je porodica monogamna.
Što se tiče prava i obaveza, bračna zajednica ima prava i obaveze ista kao vanbračna, jer je posljednjim izmjenama zakona vanbračna izjednačena sa bračnom. Postoje ta ograničenja, ukoliko vanbračna zajednica nije trajala duže od tri godine, ili ukoliko nije rođeno dijete u te tri godine, smatra se kao da nije ni postojala. U tom slučaju partneri nemaju pravo na naslijeđe, odnosno na podjelu imovine.
Nisam vas čitala i ne znam tačno kakva su pitanja i razmišljanja, ali vidjela sam na jednom mjestu neko je pisao o pogledu na dugu vezu i vanbračnu zajednicu. To dvoje se ne može porediti ukoliko u dugoj vezi nisu živjeli zajedno. Duga veza, ne znači da su zasnovali zajednicu, već se vodaju godinama za ručice i u javnosti, a u određeno vrijeme svako ide svojoj kući. To nije isto.
Druga je stvar kad par živi zajedno u istom stanu/kući nekoliko godina, pa se raziđu.
Mentalitet našeg podneblja je, po mom mišljenju, na samoj ivici gubitka morala, odnosno sam pojam "porodica" se jedva održava u pravom smislu riječi, tako da je suvišno praviti razlike između bračne i vanbračne zajednice, kad je i zakonom izjednačeno.
Ne bi me iznenadilo da se legalizuje i pravo djeteta da bira roditelje, odnosno skrbnike, jer će to još malo postati in. Sve su drugo izgustirali.
Toliko od mene na ovu temu :malagani
2
2 slika
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

nisam skontala samo ovo oko divljaštva i ko je s kim i na kome...je li to ima veze s izvanbračnim partnerskim odnosom i životom ili govoriš o nečemu drugom?
2
2 slika
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Crvena Nit je napisao/la: 15 feb 2021, 17:01
Max je napisao/la: 15 feb 2021, 16:57
Poslovna garancija ulaska u brak?
kapitulacija obe strane....
1
1 slika
I say what I think, I think what I say
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Malena je napisao/la: 15 feb 2021, 20:41 Malena je uopšteno prešla porodično i bračno pravo, jer je tematika užasno teška za želudac.
U čemu je razlika, prvo to da kažem.
Razlika je prvenstveno u moralnim načelima, jer nismo divljaci da se ne zna ko koga i ko s kim. Davno smo prešli na veći nivo gdje je porodica monogamna.
Što se tiče prava i obaveza, bračna zajednica ima prava i obaveze ista kao vanbračna, jer je posljednjim izmjenama zakona vanbračna izjednačena sa bračnom. Postoje ta ograničenja, ukoliko vanbračna zajednica nije trajala duže od tri godine, ili ukoliko nije rođeno dijete u te tri godine, smatra se kao da nije ni postojala. U tom slučaju partneri nemaju pravo na naslijeđe, odnosno na podjelu imovine.
Nisam vas čitala i ne znam tačno kakva su pitanja i razmišljanja, ali vidjela sam na jednom mjestu neko je pisao o pogledu na dugu vezu i vanbračnu zajednicu. To dvoje se ne može porediti ukoliko u dugoj vezi nisu živjeli zajedno. Duga veza, ne znači da su zasnovali zajednicu, već se vodaju godinama za ručice i u javnosti, a u određeno vrijeme svako ide svojoj kući. To nije isto.
Druga je stvar kad par živi zajedno u istom stanu/kući nekoliko godina, pa se raziđu.
Mentalitet našeg podneblja je, po mom mišljenju, na samoj ivici gubitka morala, odnosno sam pojam "porodica" se jedva održava u pravom smislu riječi, tako da je suvišno praviti razlike između bračne i vanbračne zajednice, kad je i zakonom izjednačeno.
Ne bi me iznenadilo da se legalizuje i pravo djeteta da bira roditelje, odnosno skrbnike, jer će to još malo postati in. Sve su drugo izgustirali.
Toliko od mene na ovu temu :malagani
Kako i koji gubitak morala se veze izjednacavanjem bracne i nebracne zajednice?
0
Odgovori

Natrag na “Porodica/ obitelj”