Recepti

Kuhamo, pečemo...jedemo...
Moderator: CocoMa
Avatar
Iskra
Habibti
Habibti
Reactions: 34165
Postovi: 33322
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Recepti

Post Postao/la Iskra »

storm je napisao/la: 09 maj 2021, 22:28
Iskra je napisao/la: 09 maj 2021, 22:24 Sarajevski somuni


Bez njih ne možemo zamisliti ćevape, a prijaju uvijek!

Sastojci:1 kg brašna2 kesice suhog kvasca1 supena kašika soli1 čajna kašika šećera700 ml hladne vodesjemenke čurekota za posipanjePriprema:U mlaku vodu potopiti kvasac, šećer, so, promiješati i ostaviti da fermentira.U posudu sa brašnom dodati nadošli kvasac i HLADNOM VODOM zamijesiti mekanije tijesto (kao na slici). Ostaviti da odstoji sat vremena, a može i više.

Tijesto je bolje što duže stoji, tako da ga možete zamijesiti naveče i ostaviti da prenoći u frižideru. Hladno tijesto se lakše oblikuje, a biće još ljepše ako ga u međuvremenu premjesite još nekoliko puta.Kad je tijesto odstajalo, prebaciti ga na pobrašnjen sto, otkidati loptice veličine manje narandže, pa na stolu rukama natezati tako da vučete samo krajeve, sredinu ne dirajte. Promjer neka bude 20 – 30 cm, zavisi da li volite tanje ili deblje somune.Ako se pri razvlačenju tijesto lijepi, pobrašnite malo.Od ove mjere dobićete 7 – 8 somuna.Rernu zagrijati na 250°C.Pleh u kojem ćete peći somune stavite u rernu da se dobro zagrije. Na ugrijan pleh brzo položiti pek papir i pažljivo prenijeti somune (možete ih i razvući na pek papiru pa samo prenijeti sve skupa u pleh). Sredinu somuna premažite vodom i pospite čurekotom.Peći 10 – 15 minuta ne otvarajući rernu, da lijepo porumene i napušu se u sredini.Izvadite ih i samo zamotajte u čistu krpu. Za par minuta će biti mekani kao duša.




@storm hajd pokusaj, sako smanji kolicinu proporcionalno.
E baš ću... Nešto sam ovih dana kontao umijesiti :cool
Hvaalaa ti :kiss
Jos.malo i ja cu tijesta a ti bjez mi iz kuhinje kad radim! :hehe :ljub
1
1 slika
Ya omry el dai wel hader :srce
Avatar
storm
Administrator
Reactions: 31960
Postovi: 24876
Pridružen/a: 15 jul 2020, 12:19

Re: Recepti

Post Postao/la storm »

I am Rifat :valja
1
1 slika
Habibti, ya nour el ain
Avatar
pink floydd
Behar Brčko - Banovići
Behar Brčko - Banovići
Reactions: 16723
Postovi: 7901
Pridružen/a: 03 sep 2020, 05:55

Re: Recepti

Post Postao/la pink floydd »

Morat ću i ja probati ovo :to

Samo me nešto interesuje....
HLADNOM VODOM zamijesiti mekanije tijesto (kao na slici).
nema slike, a i da ima kako se na slici može vidjeti je li hladna voda, ili mekano tijesto :ovaj
2
2 slika
Avatar
Iskra
Habibti
Habibti
Reactions: 34165
Postovi: 33322
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Recepti

Post Postao/la Iskra »

pink floydd je napisao/la: 09 maj 2021, 22:32 Morat ću i ja probati ovo :to

Samo me nešto interesuje....
HLADNOM VODOM zamijesiti mekanije tijesto (kao na slici).
nema slike, a i da ima kako se na slici može vidjeti je li hladna voda, ili mekano tijesto :ovaj
Cekaj mrgude sad cu ubaciti i sliku.
0
Ya omry el dai wel hader :srce
Avatar
Iskra
Habibti
Habibti
Reactions: 34165
Postovi: 33322
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Recepti

Post Postao/la Iskra »

140701063.2_mn.jpg
2
1 slika 1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Ya omry el dai wel hader :srce
Avatar
Iskra
Habibti
Habibti
Reactions: 34165
Postovi: 33322
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Recepti

Post Postao/la Iskra »

Machbus ( kabsa) bila za veceru :oho nakon dugo vremena pojela , fantasticno!
1
1 slika
Ya omry el dai wel hader :srce
Avatar
Iskra
Habibti
Habibti
Reactions: 34165
Postovi: 33322
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Recepti

Post Postao/la Iskra »

hladna supa od paradajza.

Potrebni sastojci:

četiri veća, zrela paradajzajedna zelena paprikajedna manja glavica lukajedan krastavacjedna kašika maslinovog uljajedna kašičica sirćetaso i biber po želji

Paradajz stavite nekoliko minuta u kipuću vodu da biste lakše mogli da ga ogulite. Propasirajte ga i stavite zajedno u blender sa sitno isjeckanom paprikom, krastavcem, lukom, uljem i začinima. Ostavite u frižider da se hladi, a za to vrijeme možete stari hljeb isjeckati na kockice, posuti maslinovim uljem i začinima po želji te staviti u rernu petnaest minuta da se kockice hljeba kratko propeku te ih služite zajedno sa rashlađenom supom.
0
Ya omry el dai wel hader :srce
Avatar
Heidi
Behar Brčko - Banovići
Behar Brčko - Banovići
Reactions: 20695
Postovi: 14005
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Recepti

Post Postao/la Heidi »



:to ovo pravim veceras
1
1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
Heidi
Behar Brčko - Banovići
Behar Brčko - Banovići
Reactions: 20695
Postovi: 14005
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Recepti

Post Postao/la Heidi »



:heidi
1
1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
Lana
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14981
Postovi: 10235
Pridružen/a: 03 aug 2020, 07:54

Re: Recepti

Post Postao/la Lana »

Jamie Oliver njega bas posebno pratim :to
Najvise salate pravim po njegovim receptima.
0
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
Avatar
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 13814
Postovi: 10122
Pridružen/a: 11 aug 2020, 19:23

Re: Recepti

Post Postao/la Ommadawn »

Postavljao sam jednom recept od gulaša gdje se miješa kruška - nekoliko forumaša probalo i svi su oduševljeni.

Evo još jedan recept:
500 grama govedine (neka je malo “šarena”, tj ima malo masnoće, marmorirana)
250-300 crvenog (žutog) luka
1 čili paprika
Aleva paprika
5-6 češnjaka
svežanj peršunovog lista
100 grama suhe govedine (rado da je masna)
kocka goveđeg buljona
sol
Dvije mrkve
jedan celer
1-2 paradajza
supenu kašiku paradajz paste

Luk isjeckati. Meso isjeckati na kocke. U šerpu nasuti malo ulja. Staviti luk u šerpu, na njega meso i onda šerpu poklopiti i na jaku vatru. Ne dirati ništa, niti miješati, neka stoji tako nekih 10-15 minuta. Ako i malo se uhvati luka na dno, nema veze. Eh onda dodati vode nekih pola litre i smanjiti vatru.

Isjeckati sitno bijeli luk, goveđe suho meso (može i slanina ko jede svinjetinu) i peršun i to dobro zamiješati da se napravi kao pašteta. Staviti u frižider.

Nakon sat vremena dodati u šerpu buljon, i još dodati vodu. Jednom promiješati kašikom. Ja imam običaj dodati i bijelo vino mjesto vode a moj stari je znao dodati čašicu konjaka i pola litre vode. Ostaviti još sat vremena da krčka.

Nakon sat vremena isjeckati sitno paradajz (ko hoće da ga oguli, može i to), isjeckati mrkvu, celer i sitno isjeckati čili. Dodati sve u šerpu i vode po potrebi, plus tomatpastu. tek da prekrije ostatak. Ostaviti pola sata.
Nakon pola sata posoliti, pobiberiti, dodati aleve paprike (može još koja mljevena paprika ako imate) možda kašiku-dvije i ostaviti 15 minuta da krčka. Promiješati ali jednom.
Nakon 15 minuta dodati onu paštetu sa bijelim lukom i peršunom, promiješati i ostaviti da krčka još 15 minuta. Nakon toga ugasiti vatru.

Služite sa pire krompirom, rižom, tjesteninom ako hoćete.

Tamno pivo ide uz ovo, aperitif šljivovica, također crno vino.
0
You can jeer but you don’t understand
Any fragile soul can be a Florida Man
Avatar
Heidi
Behar Brčko - Banovići
Behar Brčko - Banovići
Reactions: 20695
Postovi: 14005
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Recepti

Post Postao/la Heidi »

Sirovi puding od rogača – veganski recept

slika

Sstojci:

2 manje banane
1 jušna žlica mljevenog rogača
2 žlice soka od naranče
1 žlica usitnjenih orašastih plodova, najbolja opcija su lješnjaci

Priprema: Propasirajte banane i dodajte mljeveni rogač, sok od naranče i usitnjene orašaste plodove. Sastojke izmiješajte i sirovi puding je gotov. Možete jesti odmah ili pustiti u hladnjaku da se malo ohladi kao hladni desert.

Krenizdravo.hr
0
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Odgovori

Natrag na “Kulinarika”