Čaj - napitak koji grije i lijeci
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27201
Re: Čaj - napitak koji grije i lijeci
[mention]Socrates[/mention] danke, veoma zanimljivo.
Ako se ne varam, to je bila I jedna od tema u seriji Taboo.
Koju usput preporucujem.
Ako se ne varam, to je bila I jedna od tema u seriji Taboo.
Koju usput preporucujem.
2
2
- Moonlight
- Menadžerska legenda

- Reactions: 15626
Odrasla sam uz čaj. Ujutro se prvo pio čaj pa onda sve ostalo. Volim crni čaj sa rumom. Ili mlijekom.
U zadnje vrijeme miksam sebi. Kada hodamo po planinama naberem.
Najradije mixam cuber, mentu I vrijesak.
Od kupovnih volim Tekanee od višnje.
Zeleni čaj je antioksidant i mislim da se s njim ne može pretjerati.
U zadnje vrijeme miksam sebi. Kada hodamo po planinama naberem.
Najradije mixam cuber, mentu I vrijesak.
Od kupovnih volim Tekanee od višnje.
Zeleni čaj je antioksidant i mislim da se s njim ne može pretjerati.
2
2
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
- hani_jong_un
- Pjur seks

- Reactions: 31149
i ja pijem mentu kad pijem caj. al to je veomaa rijetko
0
1811
- hani_jong_un
- Pjur seks

cuo sam da je kuhano vino zdravije od cajeva, al nema ga ovdje puno
0
1811
- Moonlight
- Menadžerska legenda

- Reactions: 15626
Ima na Stojcevcu jedan restorancic. Imaju fenomenalno kuhano vino zimi
1
1
Control + Alt + Delete
- hani_jong_un
- Pjur seks

- hani_jong_un
- Pjur seks

haha drugarica mi nedavno rece da se necu nikad ozenit, wtf jel se zenim da kuham
0
1811
- Heidi
- Lemon Addict

Zagrljaj u salici uz vecernju kisu.

Čaj od matičnjaka, svojim umirujućim svojstvima najbolje djeluje protiv poremećaja uzrokovanih stresom. Antioksidativni spojevi koje listovi matičnjaka sadrže, i koji bi mogli djelovati ljekovito, su:
vitamin C,
beta karoten,
nerol,
izopulegol,
citral,
citronelat,
kariofilen.
1
1
Right now - netflix i čaj 
2
1
1
1
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

Japanska ceremonija čaja se naziva Chanoyu, Sado ili Ocha. To je koreografski ritual pripreme i posluživanja japanskog zelenog čaja - Matcha, zajedno s tradicionalnim japanskim slasticama koje daju ravnotežu gorkom okusu čaja. Priprema čaja u ovoj ceremoniji znači ulijevanje sve svoje pozornosti u unaprijed definirane pokrete. Ovdje nije toliko riječ o ispijanju čaja, koliko o estetici i pripremanju čaja iz srca, s ljubavlju. U stvari, ovo je ceremonija tijekom koje domaćin i gost teže duhovnom osvježenju i harmoniji s univerzumom. Ceremonija čaja bilježi sve elemente japanske filozofije i umjetničke ljepote, te isprepliće četiri načela - sklad (s ljudima i prirodom), poštovanje (prema drugima), čistoća (srca i uma), i mir. Domaćin ceremonije uvijek uzima u obzir gosta sa svakim svojim pokretom i gestom, pa je tako i pribor za čaj postavljen u odnosu na gosta.
U ceremoniji ispijanja čaja, voda predstavlja yin, a vatra na ognjištu yang. Voda se drži u kamenom ćupu - mizusashi. Mizusashi sadrži svježu vodu koja simbolizira čistoću i samo ga domaćin smije koristiti. Matcha se čuva u maloj keramičkoj posudi – chaire, koja je postavljena ispred mizusashi, a sam čaj je omotan u shifuku (fine svilene vrećice).
Pribor za čaj se zove dōgu, što u prijevodu doslovno znači alat. Potrebno je mnogo različitog pribora za čak najosnovniju ceremoniju čaja, ali najvažnije su: chashaku (žlica za čaj napravljena od bambusa), sensu (lepeza), drvena ili keramička posuda za držanje chasen-a, chasen (bambusova četkica za miješanje/mućenje čaja) i fukusa (ljubičasta svilena tkanina).
Svaki pribor - uključujući posudu za ispijanje čaja, četkicu za miješanje čaja i bambusovu žlicu za čaj – se ritualno čisti u nazočnosti gostiju na precizan način koristeći propisane pokrete. Nakon rituala čišćenja i pripreme pribora, domaćin stavlja u posudu izmjerenu količinu zelenog čaja u prahu i dodaje odgovarajuću količinu tople vode, te četkicom muti čaj koristeći određene pokrete. Tijekom ceremonije razgovor je sveden na minimum. Nakon što je pripremio čaj, domaćin ga poslužuje gostu, te se gost i domaćin jedan drugome naklone. Gost rotira zdjelicu na način da ne pije s njezine prednje strane, uzima gutljaj, potiho izgovori propisanu izreku, uzima još dva ili tri gutljaja prije nego obriše rub posude, te na kraju rotira zdjelicu u početni položaj i vraća je domaćinu.
U ceremoniji ispijanja čaja, voda predstavlja yin, a vatra na ognjištu yang. Voda se drži u kamenom ćupu - mizusashi. Mizusashi sadrži svježu vodu koja simbolizira čistoću i samo ga domaćin smije koristiti. Matcha se čuva u maloj keramičkoj posudi – chaire, koja je postavljena ispred mizusashi, a sam čaj je omotan u shifuku (fine svilene vrećice).
Pribor za čaj se zove dōgu, što u prijevodu doslovno znači alat. Potrebno je mnogo različitog pribora za čak najosnovniju ceremoniju čaja, ali najvažnije su: chashaku (žlica za čaj napravljena od bambusa), sensu (lepeza), drvena ili keramička posuda za držanje chasen-a, chasen (bambusova četkica za miješanje/mućenje čaja) i fukusa (ljubičasta svilena tkanina).
Svaki pribor - uključujući posudu za ispijanje čaja, četkicu za miješanje čaja i bambusovu žlicu za čaj – se ritualno čisti u nazočnosti gostiju na precizan način koristeći propisane pokrete. Nakon rituala čišćenja i pripreme pribora, domaćin stavlja u posudu izmjerenu količinu zelenog čaja u prahu i dodaje odgovarajuću količinu tople vode, te četkicom muti čaj koristeći određene pokrete. Tijekom ceremonije razgovor je sveden na minimum. Nakon što je pripremio čaj, domaćin ga poslužuje gostu, te se gost i domaćin jedan drugome naklone. Gost rotira zdjelicu na način da ne pije s njezine prednje strane, uzima gutljaj, potiho izgovori propisanu izreku, uzima još dva ili tri gutljaja prije nego obriše rub posude, te na kraju rotira zdjelicu u početni položaj i vraća je domaćinu.
3
1
2
2
- uvijek_kontra
- Etablirani član

- Reactions: 6621
Odma sam je prepoznala.John Cleese je napisao/la: ↑22 sep 2020, 20:39 Nisam bas siguran sta je ovo - donio neki poznanik, iz Bolivije, navodno:
Nije ni narocito ukusno.
Ali djeluje nekako... stimulativno, valjda.
..dobila kao poklon. Listic u objesku za kljuceve.
2
1
1
1
- uvijek_kontra
- Etablirani član

- Reactions: 6621
Pa..
Drugar ozenio Bolivijku, treba da dodje sad u oktobru. I kad je bio tamo, donio nam poklone. I dok je putovao, vidi one pse na aerodromu i kaze stoput se preznojio, sve konta sta ako njega pretresu. Rekoh, pa sta. Objesak ko objesak, jedan list. Kaze on, jedan list, aha. Ja uzeo svima.
Drugar ozenio Bolivijku, treba da dodje sad u oktobru. I kad je bio tamo, donio nam poklone. I dok je putovao, vidi one pse na aerodromu i kaze stoput se preznojio, sve konta sta ako njega pretresu. Rekoh, pa sta. Objesak ko objesak, jedan list. Kaze on, jedan list, aha. Ja uzeo svima.
4
4
Najviše volim čaj od mente. Ne znam zašto ali ovi sa nekim aromama i dodacima mi ne pašu.
Dobila sam lijepu kutijicu za čajeve.
Dobila sam lijepu kutijicu za čajeve.
1
1
"Treba otimati radost danima što bježe".
- Heidi
- Lemon Addict

Utorak, dan za soljicu Pu-erh caja.

Pu-erh ne zovu bez razloga "zdravi čaj". Njegova ljekovita svojstva su zaprepašćujuća.
Naime, ovaj hladno fermentirani čaj sadrži obilje mikroorganizama važnih za našu crijevnu floru i imunitet.
Sadrži i brojne vitamine, poput vitamina B1, B2, C i E, te minerale kalij, magnezij, kalcij i željezo.
Istraživanja potvrđuju da pu-erh čaj...
smanjuje razinu kolesterola u krvi
poboljšava probavu
jača imunitet
pomaže kod žgaravice
regulira krvni tlak
stimulira cirkulaciju
štiti srce i krvne žile
potpomaže mršavljenju
Priča se i da osigurava dugovječnost ljudima koji ga redovito piju. Vrlo je prikladan za muškarce, jer povoljno djeluje na rad prostate.
Kako pripremiti pu-erh čaj
Čaj se priprema prema sljedećem receptu.
Zakuhajte vodu u čajniku. Prelijte 1 čajnu žličicu pu-erh čaja s 2.5 dl vode. Na jednu litru vode stavlja se 1 jušna žlica čaja.
Držite poklopljeno 2-5 minuta, a zatim procijedite.
Listiće čaja možete iskoristiti 4 do 5 puta.
Pu-erh čaj možete nabaviti u kućama čaja, a njegova cijena kreće se oko 60 kn za 100 grama, što je dostatno za od prilike 20 dana.
Ako do sada niste probali čaj pu–erh, uvjereni smo da ćete zbog njegovih brojnih blagodati uskoro pronaći put do najbliže trgovine čajevima koja prodaje ovo kinesko blago.

2
2