Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Kuhamo, pečemo...jedemo...
Moderator: CocoMa
Avatar
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17696
Postovi: 10993
Pridružen/a: 22 jul 2020, 20:23

Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la CocoMa »

Povijest ishrane na bosansko-hercegovačkim prostorima datira još od antičkog doba, klasičnog Rima i Vizantije, preko turskog i austrougarskog perioda do savremenog doba 20. i 21. stoljeća. Specifičnu notu bosanskohercegovačkim jelima daju i prehrambeni običaji koji svoje izvorište imaju u islamu,pravoslavnoj, katoličkoj i jevrejskoj vjeri. Tako je savremena izvorna bosanska hrana dio kulturno-povijesnog
nasljeđa i mješavina je autentičnih bosanskih jela, tradicionalno turskih, arapskih, austrougarskih, jevrejskih idrugih prehrambenih običaja.Specifičnost i vrijednost
bosansko-hercegovačkih jela je baš u tom orijentalnom i zapadnjačkom, a ivjerskom
nasljeđu. Zbog toga se danas bosanska kuhinja puno razlikuje od arapske, austrijske, mađarske, ali i od turske i arapske bez obzira što postoje jela koja potiču kako iz Turske i drugih kuhinja. BiH jela i dalje ostaju karakteristična, jer se prenose sa koljena na koljeno.

U kulturi ishrane, kao i prehrambenim običajima se najjasnije odražavaju
tragovi različitih kultura koje su se u Bosni i Hercegovini najsnažnije isprepletale.
Tradicionalno bosansko jelo može biti i izvorno ali i jelo koje je tokom povijesti
došlo iz druge kulture pa se u Bosni priprema na poseban i specifičan način. U
tradicionalnoj Bosanskoj kuhinji večera je glavni obrok i po obilatosti ima sličnosti sa Francuskom večerom dok je ručak manje obilato jelo. Autentični objekti u kojima se služe tradicionalna ishrana su aščinice, ćevabdžinice i buregdžinice. U tradicionalnoj bosanskoj kuhinji koristi se i posebno suđe. Takvi su sač, peka, dagara, pršulja, lonac, tepsija itd.
Gastronomija u Bosni i Hercegovini razvijala se pod brojnim uticajima sa Istoka i Zapada.
Mnoga jela nastala su pod uticajem srednjoeuropske, mediteranske,
orijentalne, mađarske i istočne kuhinje, a vremenom se razvila i specifična kultura
posluživanja hrane. Dodirivanje različitih kultura i tradicija na tlu Bosne i Hercegovine ostavilo je trag na lokalnoj gastronomiji. Uticaji i tehnike pripremanja obroka koji su došli izvana, vremenom su uklopljeni u domaću tradiciju i nastao je vrlo zanimljiv spoj.
6
3 slika 3 slika
Avatar
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17696
Postovi: 10993
Pridružen/a: 22 jul 2020, 20:23

SaRe: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la CocoMa »

Karakteristike bosanske kuhinje
Osnovna karakteristika bosanske kuhinje je polagani način pripremanja jela, bez
mnogo žurbe, ali sa mnogo strpljenja, pažnje i ljubavi. Spori način kuhanja danas je jedan od glavnih trendova u svjetskoj gastronomiji. U Bosni i Hercegovini hrana se već stoljećima priprema upravo na taj, spori način. U bosanskoj kuhinji većina jela se kuha
u vlastitom soku, uz dodatak mesnog fonda. Ono što jelima daje karakterističan i odličan ukus je fino usklađeni odnos između povrća, mesa i začina.
Kada se govori o karakteristikama bosanske kuhinje gastronomski stručnjaci kažu da ono što ovu kuhinju čini posebnom jeste činjenica da se vrlo malo koristi tzv. zaprška od brašna i masnoće. Jela sa zaprškom su gušća i sastojci su intenzivnije povezani. No, u bosanskoj kuhinji koristi se drugi princip i filozofija pripremanja hrane.


Jela su zato laganija, a doživljaj ukusa svakog pojedinog sastojka jači. Po ovome, bosanska kuhinja je bliska francuskoj kuhinji. Razlika je u tome što u bosanskoj kuhinji u pravilu nema posebnih umaka, već se oni stvaraju u samom jelu na bazi juhe i dodataka u toku kuhanja ili na samom kraju pripremanja obroka.


Kuhana ili dinstana bosanska jela u većini slučajeva su lagana, pošto se pretežno kuhaju i dinstaju s malo vode, u pravilu juhe – fonda, pa tako imaju prirodni sok, odnosno umak koji u sebi nema nimalo zaprške. Orijentalni začini se dodaju u malim količinama te oni ne umanjuju slasti i okus mesa.
1
1 slika
Avatar
Čarobni
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1501
Postovi: 469
Pridružen/a: 07 jan 2021, 00:31

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Čarobni »

Spremna.
6
4 slika 2 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17696
Postovi: 10993
Pridružen/a: 22 jul 2020, 20:23

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la CocoMa »

20210514_110226.jpg
20210511_180600.jpg
4
3 slika 1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Iskra »

Jeste li za đulbastiju ili škembe-ćevap, tarhana-čorbu ili možda lezibabu, medene gurabije, miješani sutlijaš, paluzu…

Pri pomisli na bosansku kuhinju odmah pomislimo na orijentalno porijeklo mnogih jela. To je činjenica koja se odmah prepoznaje i u nazivima, ali to nije sve. Bosanska je kuhinja dala svoj pečat tim jelima. Neke su namirnice promijenjene, neki su postupci potpuno drugačiji, recepti promijenjeni.

Nekom srećom posjedujem čudne kuharice sa svih strana svijeta pa ih mogu u krevetu prelistavati. Već na prvi pogled i usporedbom vidim da neko jelo koje se jednako ili slično zove u knjizi "The Art of Persian Cooking" gospođe Forough-es-Saltaneh Hekmat ili turskoj kuharici "Inci Kut", u Bosni je potpuno različito. Tako da svođenje bosanske kuhinje samo na utjecaj Turske nije potpuno točno i samo je površno gledanje. Prepoznaju se u Bosni razni utjecaji prvih susjeda pa i Grčke i Italije.

Bosanski kulinarski stručnjaci su već davno pokušali u par crta opisati osobitost svoje kuhinje:

u pravilu nema zaprške, nema jakih začina ili su u minimalnim količinamakuhana ili dinstana jela su u pravilu lagana, kuhana u malo vode ili temeljcadosta povrća, voća, mlijeka i mliječnih proizvodanema umakavelika upotreba domaćih proizvoda koji se ne pojavljuju u orijentalnim kuhinjamavelika upotreba luka, masla, ukuhane rajčicepečeno meso na žaru, guste juhe, čorbe, slane i slatke pite i to sve u detalje.Tradicija recepata

Stručnjaci su svjesni da nema isključivo nacionalne kuhinje. Sve su to utjecaji s raznih strana. Izvornost pojedinih jela teško je utvrditi. Jela i recepti su kao i ljudi i glazba; putuju, šire se, postaju popularni u nekim krajevima dok u drugima u kojima su nastali jednostavno nestanu. Kada dobro razmislimo i napravimo popis, izvornih jela bit će jako, jako malo. I nije tako samo u Bosni ili Hrvatskoj. Isto je i sa svim nacionalnim kuhinjama. Zato je bolje recepte za koje smo uvjereni da su naši nazivati receptima tradicionalne kuhinje ili tradicijskim receptima.

Čudni su putovi namirnica, jela, običaja. Jer kako objasniti da je najbolja mljevena crvena paprika u Baskiji i Mađarskoj, a paprika je stigla iz Amerike. Kako je neko jelo našlo put do stola i srca, ostat će tajna.

Oduvijek me zanimala restoranska ili javna kulinarska scena jer se u njoj najbolje prelamaju domaća, kućna kuhinja i nastojanja kojima se teži.

Aščinice, javne kuhinje, kao posebne objekte Sarajevo je imalo već u 15. i 16. st. Po popisu inventara i po jelovnicima može se rekonstruirati bogatstvo i raznolikost jela koje se pripremalo pred gostima u tim restoranima. Impresivan popis od juha do punjenog povrća, desetak vrsti ćevapa, slanih jela, pilava, pita i slatkih jela.

Ako ozbiljno želite upoznati bosansku kuhinju, morate pronaći bilo koje izdanje knjige Bosanski kuhar, Alije Lakišića. Nije to samo zbirka recepata, nego i povijesni pregled običaja oko hrane i stola. Lakišić piše da je zadatak knjige da za potrebe kulture i znanosti sakupi i rasvijetli fenomen bosanske kuhinje i da pomogne njenoj renesansi. Autor nas upoznaje i s priborom za kuhanje, s izgledom i namjenom raznih tava, tepsija, tendžera, haranija i kazana. Tu su i pjesme u kojima se spominju jela. Svaki recept ima i priču koja objašnjava kako je do njega došlo, od kad se spominje u literaturi. Uglavnom jedno zanimljivo etnografsko djelo napisano kako bi trebala biti napisana svaka ozbiljna kuharica. Knjiga koja se može s veseljem čitati i kada nemate namjeru kuhati. Jedan me primjer, na kojeg me upozorio prijatelj Rene Maglajac, oduševio. Evo kako piše Alija o jelu koje se zove turlu-turlu. "Ovo jelo navodi imidža Dekika u svom aščinskom jelovniku. Po nekim mišljenjima to bi mogao biti sataraš. U stvari ne znamo kakvo je to jelo."
1
1 slika
Avatar
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2221
Postovi: 4324
Pridružen/a: 14 feb 2021, 19:59
Lokacija: Jadrolinijska

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Crvena Nit »

@CocoMa. @Heidi :puf

@Danny hoćeš li mi skuhati ovo :toxi

https://furaj.ba/en/puracka-caska-just- ... by-unesco/

:to
3
2 slika 1 slika
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Heidi »

NIje lose, valja otici do Lukavca i procaskati malo. :oo
1
1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2221
Postovi: 4324
Pridružen/a: 14 feb 2021, 19:59
Lokacija: Jadrolinijska

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Crvena Nit »

Heidi je napisao/la: 26 maj 2021, 15:56 NIje lose, valja otici do Lukavca i procaskati malo. :oo
Da, juni juli i avgust su najidealniji :puf

Trenutno, Lukavac sam fotkala iz zraka, predivno je :zaljub
1
1 slika
Avatar
Danny
PRObehar
PRObehar
Reactions: 9518
Postovi: 5786
Pridružen/a: 30 jul 2020, 18:30

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Danny »

Crvena Nit je napisao/la: 26 maj 2021, 15:54 @CocoMa. @Heidi :puf

@Danny hoćeš li mi skuhati ovo :toxi

https://furaj.ba/en/puracka-caska-just- ... by-unesco/

:to
hocu, i meni se svidZa :ooo
1
1 slika
I hurt easy, I just don't show it
You can hurt someone and not even know it
Avatar
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2221
Postovi: 4324
Pridružen/a: 14 feb 2021, 19:59
Lokacija: Jadrolinijska

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Crvena Nit »

Danny je napisao/la: 26 maj 2021, 21:20
Crvena Nit je napisao/la: 26 maj 2021, 15:54 @CocoMa. @Heidi :puf

@Danny hoćeš li mi skuhati ovo :toxi

https://furaj.ba/en/puracka-caska-just- ... by-unesco/

:to
hocu, i meni se svidZa :ooo
:opa
0
Avatar
Danny
PRObehar
PRObehar
Reactions: 9518
Postovi: 5786
Pridružen/a: 30 jul 2020, 18:30

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Danny »

Crvena Nit je napisao/la: 26 maj 2021, 15:54 @CocoMa. @Heidi :puf

@Danny hoćeš li mi skuhati ovo :toxi

https://furaj.ba/en/puracka-caska-just- ... by-unesco/

:to

20210528_163329.jpg
4
2 slika 2 slika
I hurt easy, I just don't show it
You can hurt someone and not even know it
Avatar
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2221
Postovi: 4324
Pridružen/a: 14 feb 2021, 19:59
Lokacija: Jadrolinijska

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Crvena Nit »

Danny je napisao/la: 28 maj 2021, 16:36
Crvena Nit je napisao/la: 26 maj 2021, 15:54 @CocoMa. @Heidi :puf

@Danny hoćeš li mi skuhati ovo :toxi

https://furaj.ba/en/puracka-caska-just- ... by-unesco/

:to


20210528_163329.jpg
Brilijantno, hvala :to

Ogladnih :sret
1
1 slika
Avatar
Russki
prince of idiotism
prince of idiotism
Reactions: 22278
Postovi: 16993
Pridružen/a: 29 aug 2020, 19:19
Lokacija: Throne of Time

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Russki »

a sutlija ? :D
0
abysmal depths are flooded
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Iskra »

Russki je napisao/la: 12 jun 2021, 18:25a sutlija ? :D

Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi ”süt” što na bosanskom jeziku znači mlijeko.

Ono što je interesantno za ovo jelo jeste da njegovo porijeklo nije tursko niti balkansko.

Sutlija je jelo koje se služi i konzumira stoljećima. Vodile su se razne polemike na temu odakle zapravo potječe navedeno jelo.

”Zrnasta kaša” se smatra jednim od najstarijih pripremanih jela na planeti Zemlji.

Historičari su prvobitno smatrali da potječe iz drevne Kine koja ima dobro poznatu naklonost prema riži, te je kozumira u svakodnevnoj ishrani, što je sasvim logično obzirom da je riža prvi put u velikoj mjeri uzgojena u Kini.

Međutim, to su osporili historičari hrane koji smatraju da je ”Puding od riže” porijeklom iz Indije koja osim što ima kulturu riže, ima i kulturu šećera.

Ovo jelo se spravlja u gotovo svakoj kulturi, ali na drugačiji način.

U kuhinjama Zapadne i Sjeverne Evrope u sutliju se posebno dodaju umaci od cimeta ili prženih badema, a u skandinavskim zemljama ona se služi samo povodom novogodišnjih praznika. Jedna od varijanti sutlije pravi se u Danskoj i naziva ”Risalamande”, a u koju se dodaje i slatko vrhnje.

U mnogim zemljama, ovaj desert se proizvodi i industrijski, te se na tržište isporučuje pakiran u porcijama. Da bi se skratilo dugo vrijeme kuhanja od oko 40 minuta, na tržištu je dostupan i instant-sutlijaš, kojem je potrebno samo dodati vrelo mlijeko i kratko promiješati.

Ukoliko ste ljubitelj sutlije, kao i redakacija Sarajevske sehare, iskoristite vrijeme izolacije pa za sebe i svoje najmilije napravite ovo jednostavno i ukusno jelo. Miris će se prožeti kroz vaš dom, te primamiti ukućane za trpezarijski stol.  Ukoliko ne znate kako, pročitajte u tekstu ispod.

Donosimo vam jedan od najjednostavnijih recepata za sutliju:

Sastojci koji su vam potrebni:

-1l mlijeka

-200 gr riže

-100gr šećera

-1 pakovanje vanilinog šećera

Priprema:

-Oprati rižu te je nakon ključanja kuhati 15 minuta.

-Nakon što je riža skuhana dodati je ključalom mliijeku u kojem je vanilin šećer zajedno sa običnim šećerom-

-U malo mlijeka rastopiti boju ili puding, te dodati riži (ili jednostavno ostavite bijelu sutliju)

Serviranje:

– Vruću sutliju sipati u prethodno pokvašene zdjelice

– Ostaviti sutliju da se ohladi te ukrasiti po želji (cimet, kakao, ribana čokolada)
0
Avatar
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23533
Postovi: 16631
Pridružen/a: 23 jul 2020, 10:35

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Max »

Slatki čevap

Majka rahm je pravila to, nikad joj nisam zapisao recept…
0
I say what I think, I think what I say
Avatar
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17696
Postovi: 10993
Pridružen/a: 22 jul 2020, 20:23

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la CocoMa »

Somuni su u bosanskoj kuhinji stalno prisutni i bez njih ćevapi ne bi bili to što jesu. Osim uz ćevape, vruć somun može se jesti s pavlakom, maslacem, paštetom, a posebno dobro ide uz jela koja se umaču.

Oni su su naročito popularni u toku Islamskog mjeseca Ramazana, kada se konzumiraju u velikim količinama.



Mekana korica i velika šupljina u unutrašnjosti čine ih posebnom vrstom hljeba, koja se može spremiti i kod kuće.






Sastojci

1 kilogram brašna10 gr kvasca1 supena kašika šećera1 mala kašika soli700 ml hladne vodećurekot po želji

Uputstvo

U posebnu zdjelicu staviti so, šećer, kvasac i malo vode te ostaviti kvasac da nadođe.Sadržaj iz zdjele s kvascem pretresti u posudu s brašnom i s hladnom vodom zamijesiti malo rjeđe tijesto (prilikom miješanja tijesta uvijek povlačiti rukom tijesto s vanjske strane ka unutrašnjosti. S obzirom da je tijesto jako mekano nekima je lakše da tijesto mijese varjačom).Ostaviti tijesto da odstoji sat vremena, a može i duže (tijesto je bolje što duže stoji, tako da možete navečer umijesiti tijesto i ostaviti ga tokom noći u frižideru. Hladno tijesto se lakše oblikuje, a bit će puno ljepše ako ga nekoliko puta prekuhate).Kada je tijesto dovoljno odstojalo otkinuti rukom loptica koliko somuna želite napraviti od njega (Na jednoj ruci držite lopticu tijesta, a drugom rukom povlačite krajeve tijesta. Sredinu tijesta ne smijete dirati).Kada ste tijesto razvukli na veličinu promjera od 20 do 30 cm položiti ga na pobrašnjenu podlogu(Ukoliko se tijesto previše lijepi možete dodati malo brašna).Potom uzeti metalnu šipku, umjesto koje mogu poslužiti tupa strana noža ili drvene čačkalice za ražnjice, te time lagano pritiskati tijesto, dok ne napravite mrežicu (Ove šare omogućit će tijestu da tokom pečenja diše, te da somun bude šupalj u sredini).Prije nego krenete s pečenjem somuna morate rernu zagrijati na najjaču temperaturu.Ubacite u rernu prazan pleh na kojemu ćete peći somune da se dobro zagrije.Kada su pleh i rerna dovoljno vreli , uzmite somun na dlan, pokvasite ga s gornje strane malo s vodom i pospite ćurokotom.Somune treba pažljivo složiti na pobrašnjen pleh i peći 5-10 minuta, ovisno o tome koliko jaku rernu imate (Nemojte otvarati rernu tokom pečenja).

Zabilješke

Primjetit ćete da su se tokom pečenja somuni napuhali. To je znak da su ukusni i mirisni somuni gotovi. Kad ih izvadite iz rerne, somuni će imati tvrdu koricu, koja će za nekoliko trenutaka sama smekšati, pa je ne morate umotavati u krpu niti polijevati vodom. Sarajevski somuni jedinstveni su po svom ukusu i izgledu. Prijatno vam...
0
Avatar
storm
Administrator
Reactions: 36440
Postovi: 29490
Pridružen/a: 15 jul 2020, 12:19
Lokacija: 🇸🇮

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la storm »

Tasteatlas objavio :oo
20210831_114034.jpg
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Odgovori

Natrag na “Kulinarika”