Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Kuhamo, pečemo...jedemo...
Moderator: CocoMa
Avatar
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3404
Postovi: 1800
Pridružen/a: 13 dec 2020, 15:13

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Nice try »

Neko je nešto gadno pobrkao :D
1
1 slika
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Heidi »

Cuj kalja mu worst.

E seljacino!
0
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
Socrates
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13127
Postovi: 14439
Pridružen/a: 22 aug 2020, 03:11

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Socrates »

Nešto burek poblijedio na toj slici.

Ja i ne znam šta je kalja.
0
Don't wanna hear about it

Every single one's got a story to tell...
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Iskra »

Ne znam ni ja.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Iskra »

Po meni

1. Begova corba
2. Sac
3 hurmasice


Predjelo, jelo, dezert


Da cujem vas?
0
Avatar
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 14598
Postovi: 11017
Pridružen/a: 11 aug 2020, 19:23

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Ommadawn »

Većina te hrane uopšte nije zdrava. Glavni začini - so, biber, Vegeta i aleva paprika.
Zato nekako uvijek preferiram tursku ili arapsku kuhinju ispred bosanske.
1
1 slika
You can jeer but you don’t understand
Any fragile soul can be a Florida Man
Avatar
storm
Administrator
Reactions: 36440
Postovi: 29491
Pridružen/a: 15 jul 2020, 12:19
Lokacija: 🇸🇮

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la storm »

Iskra je napisao/la: 10 sep 2021, 22:01Ne znam ni ja.
Socrates je napisao/la: 01 sep 2021, 18:37 Nešto burek poblijedio na toj slici.

Ja i ne znam šta je kalja.
Kalja je čorba sa rezanim kupusom, i mesom z komadima...
178059_shutterstock-1057937267_ls.jpg
Kad skontas, obrnuta sarma :oo
Kod sarme je čitav list kupusa, i mljeveno ili sjeckano meso...
Meni je odlična zimska hrana.
2
2 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Iskra »

storm je napisao/la: 11 sep 2021, 05:22
Iskra je napisao/la: 10 sep 2021, 22:01Ne znam ni ja.
Socrates je napisao/la: 01 sep 2021, 18:37 Nešto burek poblijedio na toj slici.

Ja i ne znam šta je kalja.
Kalja je čorba sa rezanim kupusom, i mesom z komadima...
178059_shutterstock-1057937267_ls.jpg

Kad skontas, obrnuta sarma :oo
Kod sarme je čitav list kupusa, i mljeveno ili sjeckano meso...
Meni je odlična zimska hrana.
Onda sam ja kalju skuhala svaki put kad mi sarma nije uspjela. Tu i @Max se vjerujem, sjecate :D
3
3 slika
Avatar
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17696
Postovi: 10993
Pridružen/a: 22 jul 2020, 20:23

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la CocoMa »

Begova čorba je tradicionalno, bosansko jelo, i jedno od omiljenih na trpezi većine stanovnika BiH.

To je specifična, gusta, jaka čorba za koju, kako kažu, ne biste se postidjeli ni da je pred bega iznesete. Smatra se da je nastala u Osmanskom carstvu ili čak došla sa Osmanlijama, međutim ovu čorbu danas rijetko ili nikako da ćete naći na turskoj sofri.

Servira se kao predjelo, međutim, zbog svoje jačine mogla bi slobodno poslužiti i kao glavno jelo. Glavni sastojci ove čorbe su piletina i povrće poput korjenastog povrća: mrkve, celera, peršina i neizostavna bamija. Pored ovih sastojaka, dodaju se maslac, brašno, žumanjak, kajmak, lovorov list i standardni so i biber, kako bi dobili tu određenu gustinu i zasićenost…

Potrebno:

300 g kokošijeg mesa
200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
50 g maslaca
50 g brašna
20 g suhe bamije
1 žumance
50 gr kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera
Priprema:

Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.

Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.

Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.

Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.

U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min.

Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.

Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Iskra »

Paluza

1 l vode
3 supene kašike nišeste (ili 1 puding od vanilije Laganini )
3 kasike secera
1 vanilin secer Laganini
300 gr. sezonskog voća (ribizl, malina, jagoda, ogrozd, višnja ,kupina,po želji)

Priprema:
U 100 ml. vode razmutiti puding (ili nišestu). U šerpu staviti 900 ml. vode, 3 kašike šećera, 1 vaniin šećer i voće da prokuha.
Dodati puding ili nišestu i kuhati 2 – 3 minute.
Sipati u zdjelice.
Od 1 l vode, dobijamo 5 manjih zdjelica.
Paluza spada u red tzv. zahlada. Servira se ohlađena.
Najbolja je ljeti, za vrijeme velikih vrućina i nakon obilnog jela.


@Crvena Nit evo ga....s neto recept


Paluza nije kompot :ne
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Iskra »

Iz starinske kuhinje: Rešedija



Da bi se napravila dobra rešedija, treba upotrijebiti nišestu. I nišesta i rešedija zahtijevaju dosta vremena, i ljubavi, kako prema jelu koje se sprema, tako i prema onima za koje se sprema.
Pa ko se odluči, evo nekoliko recepata nađenih na internetu. Nek bude u slast!
(spagos)
Rešedija:
recept: Potrebno :dvije kašike maslaca 4 kašike nišeste 3 kašike šećera 8 kašika vode. Nišestu I šećer razmutiti u vodi. U tavi zagrijati maslac pa dodati sastojke. Pržiti stalno mješajući dok se masa ne pođe rasipati u zrnca, tad je resedija gotova.
Rešedija:
Starinsko slatko jelo sa pekmezom i nišestom ili gustinom
U dublju širu tavu naspem ulja i dodam komadić putera da bude otprilike malo manje od 1cm dubine masnoće.
U dublju zdjelu 200g nišeste ili gustina, 6-7 kašika šećera i dobro imiješam. Dodajem vodu i polako miješam (sa vodom ne pretjerivati), masa treba biti gusta kao za palačinke. Ne smije biti rijetka.
Kada se masnoća zagrije, sipati smjesu iz zdjele, a drugom rukom, sa nekom čvrsom, ravnom kašikom odmah miješati da se ne grudva. U početku je sve ljepljivo u prvih par minuta ali miješanjem se stvaraju veće bijele grudvice. Što više miješate i sitnite grudvice ujedno nedate da prionu za dno tave. Moguće je da vas i ruka zaboli od mjiešanja.
Grudvice sijeckate, mjesate, a ja okrenem pljosnatu stranu kašike i trljanjem od dno tave razbijam i dodatno sitnim.
Te grudvice tada nisu više bijele, postaju naizgled bezbojne i tada ulijem pekmez i nastavim miješati dok se sve ne izjednači.
Djeluje komplikovano ali nije i za deset minuta bude gotovo.

Aida Melkić Hasić/bosanskikuhar

zan resedija.jpg
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2221
Postovi: 4324
Pridružen/a: 14 feb 2021, 19:59
Lokacija: Jadrolinijska

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Crvena Nit »

Iskra je napisao/la: 23 jan 2022, 17:37 Paluza

1 l vode
3 supene kašike nišeste (ili 1 puding od vanilije Laganini )
3 kasike secera
1 vanilin secer Laganini
300 gr. sezonskog voća (ribizl, malina, jagoda, ogrozd, višnja ,kupina,po želji)

Priprema:
U 100 ml. vode razmutiti puding (ili nišestu). U šerpu staviti 900 ml. vode, 3 kašike šećera, 1 vaniin šećer i voće da prokuha.
Dodati puding ili nišestu i kuhati 2 – 3 minute.
Sipati u zdjelice.
Od 1 l vode, dobijamo 5 manjih zdjelica.
Paluza spada u red tzv. zahlada. Servira se ohlađena.
Najbolja je ljeti, za vrijeme velikih vrućina i nakon obilnog jela.


@Crvena Nit evo ga....s neto recept


Paluza nije kompot :ne
Naravno da nije kompot, a ti si danas pravila mješavinu kompota i pudinga.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Iskra »

Crvena Nit je napisao/la: 23 jan 2022, 17:55
Iskra je napisao/la: 23 jan 2022, 17:37 Paluza

1 l vode
3 supene kašike nišeste (ili 1 puding od vanilije Laganini )
3 kasike secera
1 vanilin secer Laganini
300 gr. sezonskog voća (ribizl, malina, jagoda, ogrozd, višnja ,kupina,po želji)

Priprema:
U 100 ml. vode razmutiti puding (ili nišestu). U šerpu staviti 900 ml. vode, 3 kašike šećera, 1 vaniin šećer i voće da prokuha.
Dodati puding ili nišestu i kuhati 2 – 3 minute.
Sipati u zdjelice.
Od 1 l vode, dobijamo 5 manjih zdjelica.
Paluza spada u red tzv. zahlada. Servira se ohlađena.
Najbolja je ljeti, za vrijeme velikih vrućina i nakon obilnog jela.


@Crvena Nit evo ga....s neto recept


Paluza nije kompot :ne
Naravno da nije kompot, a ti si danas pravila mješavinu kompota i pudinga.
Nisam. Po toj logici mozes reci i da sam.pravila slatku supu s mješavinom voća.
1
1 slika
Avatar
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2221
Postovi: 4324
Pridružen/a: 14 feb 2021, 19:59
Lokacija: Jadrolinijska

Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti

Post Postao/la Crvena Nit »

Iskra je napisao/la: 23 jan 2022, 17:57
Crvena Nit je napisao/la: 23 jan 2022, 17:55

Naravno da nije kompot, a ti si danas pravila mješavinu kompota i pudinga.
Nisam. Po toj logici mozes reci i da sam.pravila slatku supu s mješavinom voća.
Supa je drugačije konzistencije.
0
Odgovori

Natrag na “Kulinarika”