Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
Cuj kalja mu worst.
E seljacino!
E seljacino!
0
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
Nešto burek poblijedio na toj slici.
Ja i ne znam šta je kalja.
Ja i ne znam šta je kalja.
0
Don't wanna hear about it
Every single one's got a story to tell...
Every single one's got a story to tell...
Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
Po meni
1. Begova corba
2. Sac
3 hurmasice
Predjelo, jelo, dezert
Da cujem vas?
1. Begova corba
2. Sac
3 hurmasice
Predjelo, jelo, dezert
Da cujem vas?
0
Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
Većina te hrane uopšte nije zdrava. Glavni začini - so, biber, Vegeta i aleva paprika.
Zato nekako uvijek preferiram tursku ili arapsku kuhinju ispred bosanske.
Zato nekako uvijek preferiram tursku ili arapsku kuhinju ispred bosanske.
1
1
You can jeer but you don’t understand
Any fragile soul can be a Florida Man
Any fragile soul can be a Florida Man
Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
Kalja je čorba sa rezanim kupusom, i mesom z komadima... Kad skontas, obrnuta sarma
Kod sarme je čitav list kupusa, i mljeveno ili sjeckano meso...
Meni je odlična zimska hrana.
2
2
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
Onda sam ja kalju skuhala svaki put kad mi sarma nije uspjela. Tu i @Max se vjerujem, sjecate
3
3
Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
Begova čorba je tradicionalno, bosansko jelo, i jedno od omiljenih na trpezi većine stanovnika BiH.
To je specifična, gusta, jaka čorba za koju, kako kažu, ne biste se postidjeli ni da je pred bega iznesete. Smatra se da je nastala u Osmanskom carstvu ili čak došla sa Osmanlijama, međutim ovu čorbu danas rijetko ili nikako da ćete naći na turskoj sofri.
Servira se kao predjelo, međutim, zbog svoje jačine mogla bi slobodno poslužiti i kao glavno jelo. Glavni sastojci ove čorbe su piletina i povrće poput korjenastog povrća: mrkve, celera, peršina i neizostavna bamija. Pored ovih sastojaka, dodaju se maslac, brašno, žumanjak, kajmak, lovorov list i standardni so i biber, kako bi dobili tu određenu gustinu i zasićenost…
Potrebno:
300 g kokošijeg mesa
200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
50 g maslaca
50 g brašna
20 g suhe bamije
1 žumance
50 gr kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera
Priprema:
Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.
Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.
Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.
Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.
U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min.
Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.
Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.
To je specifična, gusta, jaka čorba za koju, kako kažu, ne biste se postidjeli ni da je pred bega iznesete. Smatra se da je nastala u Osmanskom carstvu ili čak došla sa Osmanlijama, međutim ovu čorbu danas rijetko ili nikako da ćete naći na turskoj sofri.
Servira se kao predjelo, međutim, zbog svoje jačine mogla bi slobodno poslužiti i kao glavno jelo. Glavni sastojci ove čorbe su piletina i povrće poput korjenastog povrća: mrkve, celera, peršina i neizostavna bamija. Pored ovih sastojaka, dodaju se maslac, brašno, žumanjak, kajmak, lovorov list i standardni so i biber, kako bi dobili tu određenu gustinu i zasićenost…
Potrebno:
300 g kokošijeg mesa
200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
50 g maslaca
50 g brašna
20 g suhe bamije
1 žumance
50 gr kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera
Priprema:
Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.
Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.
Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.
Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.
U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min.
Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.
Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.
0
Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
Paluza
1 l vode
3 supene kašike nišeste (ili 1 puding od vanilije Laganini )
3 kasike secera
1 vanilin secer Laganini
300 gr. sezonskog voća (ribizl, malina, jagoda, ogrozd, višnja ,kupina,po želji)
Priprema:
U 100 ml. vode razmutiti puding (ili nišestu). U šerpu staviti 900 ml. vode, 3 kašike šećera, 1 vaniin šećer i voće da prokuha.
Dodati puding ili nišestu i kuhati 2 – 3 minute.
Sipati u zdjelice.
Od 1 l vode, dobijamo 5 manjih zdjelica.
Paluza spada u red tzv. zahlada. Servira se ohlađena.
Najbolja je ljeti, za vrijeme velikih vrućina i nakon obilnog jela.
@Crvena Nit evo ga....s neto recept
Paluza nije kompot
1 l vode
3 supene kašike nišeste (ili 1 puding od vanilije Laganini )
3 kasike secera
1 vanilin secer Laganini
300 gr. sezonskog voća (ribizl, malina, jagoda, ogrozd, višnja ,kupina,po želji)
Priprema:
U 100 ml. vode razmutiti puding (ili nišestu). U šerpu staviti 900 ml. vode, 3 kašike šećera, 1 vaniin šećer i voće da prokuha.
Dodati puding ili nišestu i kuhati 2 – 3 minute.
Sipati u zdjelice.
Od 1 l vode, dobijamo 5 manjih zdjelica.
Paluza spada u red tzv. zahlada. Servira se ohlađena.
Najbolja je ljeti, za vrijeme velikih vrućina i nakon obilnog jela.
@Crvena Nit evo ga....s neto recept
Paluza nije kompot
0
Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
Iz starinske kuhinje: Rešedija
Da bi se napravila dobra rešedija, treba upotrijebiti nišestu. I nišesta i rešedija zahtijevaju dosta vremena, i ljubavi, kako prema jelu koje se sprema, tako i prema onima za koje se sprema.
Pa ko se odluči, evo nekoliko recepata nađenih na internetu. Nek bude u slast!
(spagos)
Rešedija:
recept: Potrebno :dvije kašike maslaca 4 kašike nišeste 3 kašike šećera 8 kašika vode. Nišestu I šećer razmutiti u vodi. U tavi zagrijati maslac pa dodati sastojke. Pržiti stalno mješajući dok se masa ne pođe rasipati u zrnca, tad je resedija gotova.
Rešedija:
Starinsko slatko jelo sa pekmezom i nišestom ili gustinom
U dublju širu tavu naspem ulja i dodam komadić putera da bude otprilike malo manje od 1cm dubine masnoće.
U dublju zdjelu 200g nišeste ili gustina, 6-7 kašika šećera i dobro imiješam. Dodajem vodu i polako miješam (sa vodom ne pretjerivati), masa treba biti gusta kao za palačinke. Ne smije biti rijetka.
Kada se masnoća zagrije, sipati smjesu iz zdjele, a drugom rukom, sa nekom čvrsom, ravnom kašikom odmah miješati da se ne grudva. U početku je sve ljepljivo u prvih par minuta ali miješanjem se stvaraju veće bijele grudvice. Što više miješate i sitnite grudvice ujedno nedate da prionu za dno tave. Moguće je da vas i ruka zaboli od mjiešanja.
Grudvice sijeckate, mjesate, a ja okrenem pljosnatu stranu kašike i trljanjem od dno tave razbijam i dodatno sitnim.
Te grudvice tada nisu više bijele, postaju naizgled bezbojne i tada ulijem pekmez i nastavim miješati dok se sve ne izjednači.
Djeluje komplikovano ali nije i za deset minuta bude gotovo.
Aida Melkić Hasić/bosanskikuhar
Da bi se napravila dobra rešedija, treba upotrijebiti nišestu. I nišesta i rešedija zahtijevaju dosta vremena, i ljubavi, kako prema jelu koje se sprema, tako i prema onima za koje se sprema.
Pa ko se odluči, evo nekoliko recepata nađenih na internetu. Nek bude u slast!
(spagos)
Rešedija:
recept: Potrebno :dvije kašike maslaca 4 kašike nišeste 3 kašike šećera 8 kašika vode. Nišestu I šećer razmutiti u vodi. U tavi zagrijati maslac pa dodati sastojke. Pržiti stalno mješajući dok se masa ne pođe rasipati u zrnca, tad je resedija gotova.
Rešedija:
Starinsko slatko jelo sa pekmezom i nišestom ili gustinom
U dublju širu tavu naspem ulja i dodam komadić putera da bude otprilike malo manje od 1cm dubine masnoće.
U dublju zdjelu 200g nišeste ili gustina, 6-7 kašika šećera i dobro imiješam. Dodajem vodu i polako miješam (sa vodom ne pretjerivati), masa treba biti gusta kao za palačinke. Ne smije biti rijetka.
Kada se masnoća zagrije, sipati smjesu iz zdjele, a drugom rukom, sa nekom čvrsom, ravnom kašikom odmah miješati da se ne grudva. U početku je sve ljepljivo u prvih par minuta ali miješanjem se stvaraju veće bijele grudvice. Što više miješate i sitnite grudvice ujedno nedate da prionu za dno tave. Moguće je da vas i ruka zaboli od mjiešanja.
Grudvice sijeckate, mjesate, a ja okrenem pljosnatu stranu kašike i trljanjem od dno tave razbijam i dodatno sitnim.
Te grudvice tada nisu više bijele, postaju naizgled bezbojne i tada ulijem pekmez i nastavim miješati dok se sve ne izjednači.
Djeluje komplikovano ali nije i za deset minuta bude gotovo.
Aida Melkić Hasić/bosanskikuhar
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
- Crvena Nit
- Etablirani član
- Reactions: 2221
- Postovi: 4324
- Pridružen/a: 14 feb 2021, 19:59
- Lokacija: Jadrolinijska
Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
Naravno da nije kompot, a ti si danas pravila mješavinu kompota i pudinga.Iskra je napisao/la: ↑23 jan 2022, 17:37 Paluza
1 l vode
3 supene kašike nišeste (ili 1 puding od vanilije Laganini )
3 kasike secera
1 vanilin secer Laganini
300 gr. sezonskog voća (ribizl, malina, jagoda, ogrozd, višnja ,kupina,po želji)
Priprema:
U 100 ml. vode razmutiti puding (ili nišestu). U šerpu staviti 900 ml. vode, 3 kašike šećera, 1 vaniin šećer i voće da prokuha.
Dodati puding ili nišestu i kuhati 2 – 3 minute.
Sipati u zdjelice.
Od 1 l vode, dobijamo 5 manjih zdjelica.
Paluza spada u red tzv. zahlada. Servira se ohlađena.
Najbolja je ljeti, za vrijeme velikih vrućina i nakon obilnog jela.
@Crvena Nit evo ga....s neto recept
Paluza nije kompot
0
Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
Nisam. Po toj logici mozes reci i da sam.pravila slatku supu s mješavinom voća.Crvena Nit je napisao/la: ↑23 jan 2022, 17:55Naravno da nije kompot, a ti si danas pravila mješavinu kompota i pudinga.Iskra je napisao/la: ↑23 jan 2022, 17:37 Paluza
1 l vode
3 supene kašike nišeste (ili 1 puding od vanilije Laganini )
3 kasike secera
1 vanilin secer Laganini
300 gr. sezonskog voća (ribizl, malina, jagoda, ogrozd, višnja ,kupina,po želji)
Priprema:
U 100 ml. vode razmutiti puding (ili nišestu). U šerpu staviti 900 ml. vode, 3 kašike šećera, 1 vaniin šećer i voće da prokuha.
Dodati puding ili nišestu i kuhati 2 – 3 minute.
Sipati u zdjelice.
Od 1 l vode, dobijamo 5 manjih zdjelica.
Paluza spada u red tzv. zahlada. Servira se ohlađena.
Najbolja je ljeti, za vrijeme velikih vrućina i nakon obilnog jela.
@Crvena Nit evo ga....s neto recept
Paluza nije kompot
1
1
- Crvena Nit
- Etablirani član
- Reactions: 2221
- Postovi: 4324
- Pridružen/a: 14 feb 2021, 19:59
- Lokacija: Jadrolinijska
Re: Tradicionalna bosanska kuhinja i recepti
Supa je drugačije konzistencije.Iskra je napisao/la: ↑23 jan 2022, 17:57Nisam. Po toj logici mozes reci i da sam.pravila slatku supu s mješavinom voća.Crvena Nit je napisao/la: ↑23 jan 2022, 17:55
Naravno da nije kompot, a ti si danas pravila mješavinu kompota i pudinga.
0