Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu, a uz to ju je lako i uzgojiti. Svaki vrt u koji se zasadi obogaćuje širokom paletom sorti i boja koje variraju od zelene, žute, narančaste, crvene, ljubičaste ili smeđe. Ono zašto je omiljena je i njen okus, zbog kojeg je dio mnogih sirovih i kuhanih jela te predstavlja nezamjenjiv začin.
Donesena iz Novoga svijeta kao egzotična ukrasna biljka, u dva je stoljeća polako osvojila stari kontinent. Isprva kao jeftinija zamjena za papar, a potom kao najrasprostranjenija biljka iz obitelji pomoćnica koja se osobito dobro uklopila u kuhinje Azije. Priča o paprici osobito je povezana s Mađarskom i Španjolskoj, čijim vrtlarima zahvaljujemo kultiviranje mnogih ljutih i slatkih vrsta. Početak pohoda u kojem je paprika pokorila sve kontinente obično se smješta u vrijeme napoleonskih ratova, kada se sreća okrenula u korist začinske paprike i mađarskih proizvođača što su u to doba harali Europom.
Paprika je povrće bogato brojnim hranjivim sastojcima i mineralima, kao što su vitamini C, A i E kao i provitaminom betakarotenom koji su našem tijelu neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. Prije svega zbog velike količine vitamina C koji sadrži, paprika je odlično povrće za jačanje imuniteta. Kao boga izvor vitamina A i C, paprika pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i kod liječenja bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte…Paprika je izuzetno djelotvorna kada je u pitanju gubitak kilograma, jer sadrži vrlo malo masnoća i kalorija.
Paprika se koristi u mnogim zemljama svijeta kao dodatak salatama, varivima, umacima, pirjanim jelima i drugim delicijama. Možete je puniti na razne načine ili jesti samostalno, sirovu. Mljevena, sušena paprika zacijelo je već jedan od osnovnih začina u vašoj kuhinji. Paprike su, bez puno truda, odlična baza brojnih ljetnih jela. Standardno su fine svježe u ljetnim salatama, u društvu rajčice i luka, te kao osvježavajući dodatak svakog sendviča. Uz malo kreativnosti i različitih nadjeva, pretvorite ih u zvijezde ljetnih druženja.
ikm.ba
Donesena iz Novoga svijeta kao egzotična ukrasna biljka, u dva je stoljeća polako osvojila stari kontinent. Isprva kao jeftinija zamjena za papar, a potom kao najrasprostranjenija biljka iz obitelji pomoćnica koja se osobito dobro uklopila u kuhinje Azije. Priča o paprici osobito je povezana s Mađarskom i Španjolskoj, čijim vrtlarima zahvaljujemo kultiviranje mnogih ljutih i slatkih vrsta. Početak pohoda u kojem je paprika pokorila sve kontinente obično se smješta u vrijeme napoleonskih ratova, kada se sreća okrenula u korist začinske paprike i mađarskih proizvođača što su u to doba harali Europom.
Paprika je povrće bogato brojnim hranjivim sastojcima i mineralima, kao što su vitamini C, A i E kao i provitaminom betakarotenom koji su našem tijelu neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. Prije svega zbog velike količine vitamina C koji sadrži, paprika je odlično povrće za jačanje imuniteta. Kao boga izvor vitamina A i C, paprika pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i kod liječenja bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte…Paprika je izuzetno djelotvorna kada je u pitanju gubitak kilograma, jer sadrži vrlo malo masnoća i kalorija.
Paprika se koristi u mnogim zemljama svijeta kao dodatak salatama, varivima, umacima, pirjanim jelima i drugim delicijama. Možete je puniti na razne načine ili jesti samostalno, sirovu. Mljevena, sušena paprika zacijelo je već jedan od osnovnih začina u vašoj kuhinji. Paprike su, bez puno truda, odlična baza brojnih ljetnih jela. Standardno su fine svježe u ljetnim salatama, u društvu rajčice i luka, te kao osvježavajući dodatak svakog sendviča. Uz malo kreativnosti i različitih nadjeva, pretvorite ih u zvijezde ljetnih druženja.
ikm.ba
2
1
1
Re: Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
Volim papriku u svakom obliku i jedem je 12 mjeseci u godini i nikad mi dosaditi nece
1
1
Re: Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
Najvise volim svjezu ili s rostilja, ali ne bjezim i od ostalih varijanti. Inace salatu bez paprike ne mogu zamisliti. Cak i kad ima zelena salata, kupus i slicno obavezno uzmem i svjezu papriku uz to
1
1
Re: Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
Paprika može uvijek.
Bolja od luka. Može i zamjeniti luk u svemu.
Bolja od luka. Može i zamjeniti luk u svemu.
1
1
Don't wanna hear about it
Every single one's got a story to tell...
Every single one's got a story to tell...
Re: Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
najvise volim kada imam vremena, pa je sam pripremim ovako ..
poslije ih samo zalijem mjesavinom maslinovog ulja, limuna i persuna .. gozba
poslije ih samo zalijem mjesavinom maslinovog ulja, limuna i persuna .. gozba
5
2
3
I hurt easy, I just don't show it
You can hurt someone and not even know it
You can hurt someone and not even know it
- Russki
- prince of idiotism
- Reactions: 22348
- Postovi: 17069
- Pridružen/a: 29 aug 2020, 19:19
- Lokacija: Throne of Time
Re: Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
samo pržene
i to na moru
i to na moru
1
1
abysmal depths are flooded
- toxic
- Etablirani član
- Reactions: 9937
- Postovi: 4163
- Pridružen/a: 14 dec 2020, 15:55
- Lokacija: My Own World
Re: Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
Ja volim zapecene, jos kad se doda sitno iseckani beli luk i neki sir, ma prste da polizes
Volim i punjene al' su mi malo dosadile. Sto se tice svezih, moze i u salatu, mada naj volim onako sirovu da je grizem k'o jabuku
Volim i punjene al' su mi malo dosadile. Sto se tice svezih, moze i u salatu, mada naj volim onako sirovu da je grizem k'o jabuku
0
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
- toxic
- Etablirani član
- Reactions: 9937
- Postovi: 4163
- Pridružen/a: 14 dec 2020, 15:55
- Lokacija: My Own World
Re: Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
Zaboravih sataras
4
4
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
- Russki
- prince of idiotism
- Reactions: 22348
- Postovi: 17069
- Pridružen/a: 29 aug 2020, 19:19
- Lokacija: Throne of Time
Re: Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
sataraš, pravo jelo
punjena paprika sa pireom..uff
za pržene sam se zezao, ne volim ih očima vidjeti, na miris poludim, koda egzorcizam vrše na meni
punjena paprika sa pireom..uff
za pržene sam se zezao, ne volim ih očima vidjeti, na miris poludim, koda egzorcizam vrše na meni
2
2
abysmal depths are flooded
Re: Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
Ja sam sataraš.
Tumačite ovo kako hoćete.
Tumačite ovo kako hoćete.
0
Don't wanna hear about it
Every single one's got a story to tell...
Every single one's got a story to tell...
- toxic
- Etablirani član
- Reactions: 9937
- Postovi: 4163
- Pridružen/a: 14 dec 2020, 15:55
- Lokacija: My Own World
Re: Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
i ja isto
jos usarenim onako, crvena, zuta, orange, zelena:)
Nisam ni znala kakav sam paprika lover, ustvari
Sad se mislim ima li neka pita s paprikama?
1
1
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
Re: Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
Nisam dosad za to čuo.
Ima sa gljivama. Treba dobro pobiberit' i zamastit', ali je prva liga.
Na pizzu uvijek ide paprika. I ljuta i neljuta.
Ima sa gljivama. Treba dobro pobiberit' i zamastit', ali je prva liga.
Na pizzu uvijek ide paprika. I ljuta i neljuta.
1
1
Don't wanna hear about it
Every single one's got a story to tell...
Every single one's got a story to tell...
Re: Paprika – Vječna kraljica tradicionalnih i modernih jela
Količina vitamina C u svim dijelovima paprike nije podjednaka. Najviše ga ima u dijelu oko peteljke, a sve manje što smo bliži vrhu paprike. U prošlosti se smatralo da ljuta paprika ima više vitamina C, što nije točno, jer količina vitamina C ne ovisi o ljutini paprike, već od vrste i stupnja zrelosti.
0