Jos.malo i ja cu tijesta a ti bjez mi iz kuhinje kad radim!storm je napisao/la: ↑09 maj 2021, 22:28E baš ću... Nešto sam ovih dana kontao umijesitiIskra je napisao/la: ↑09 maj 2021, 22:24 Sarajevski somuni
Bez njih ne možemo zamisliti ćevape, a prijaju uvijek!
Sastojci:1 kg brašna2 kesice suhog kvasca1 supena kašika soli1 čajna kašika šećera700 ml hladne vodesjemenke čurekota za posipanjePriprema:U mlaku vodu potopiti kvasac, šećer, so, promiješati i ostaviti da fermentira.U posudu sa brašnom dodati nadošli kvasac i HLADNOM VODOM zamijesiti mekanije tijesto (kao na slici). Ostaviti da odstoji sat vremena, a može i više.
Tijesto je bolje što duže stoji, tako da ga možete zamijesiti naveče i ostaviti da prenoći u frižideru. Hladno tijesto se lakše oblikuje, a biće još ljepše ako ga u međuvremenu premjesite još nekoliko puta.Kad je tijesto odstajalo, prebaciti ga na pobrašnjen sto, otkidati loptice veličine manje narandže, pa na stolu rukama natezati tako da vučete samo krajeve, sredinu ne dirajte. Promjer neka bude 20 – 30 cm, zavisi da li volite tanje ili deblje somune.Ako se pri razvlačenju tijesto lijepi, pobrašnite malo.Od ove mjere dobićete 7 – 8 somuna.Rernu zagrijati na 250°C.Pleh u kojem ćete peći somune stavite u rernu da se dobro zagrije. Na ugrijan pleh brzo položiti pek papir i pažljivo prenijeti somune (možete ih i razvući na pek papiru pa samo prenijeti sve skupa u pleh). Sredinu somuna premažite vodom i pospite čurekotom.Peći 10 – 15 minuta ne otvarajući rernu, da lijepo porumene i napušu se u sredini.Izvadite ih i samo zamotajte u čistu krpu. Za par minuta će biti mekani kao duša.
@storm hajd pokusaj, sako smanji kolicinu proporcionalno.
Hvaalaa ti
Recepti
Re: Recepti
1
1
- pink floydd
- Prvi Valentajn foruma
- Reactions: 17892
- Postovi: 8407
- Pridružen/a: 03 sep 2020, 05:55
Re: Recepti
Morat ću i ja probati ovo
Samo me nešto interesuje....
Samo me nešto interesuje....
nema slike, a i da ima kako se na slici može vidjeti je li hladna voda, ili mekano tijestoHLADNOM VODOM zamijesiti mekanije tijesto (kao na slici).
2
2
Re: Recepti
Cekaj mrgude sad cu ubaciti i sliku.pink floydd je napisao/la: ↑09 maj 2021, 22:32 Morat ću i ja probati ovo
Samo me nešto interesuje....
nema slike, a i da ima kako se na slici može vidjeti je li hladna voda, ili mekano tijestoHLADNOM VODOM zamijesiti mekanije tijesto (kao na slici).
0
Re: Recepti
hladna supa od paradajza.
Potrebni sastojci:
četiri veća, zrela paradajzajedna zelena paprikajedna manja glavica lukajedan krastavacjedna kašika maslinovog uljajedna kašičica sirćetaso i biber po želji
Paradajz stavite nekoliko minuta u kipuću vodu da biste lakše mogli da ga ogulite. Propasirajte ga i stavite zajedno u blender sa sitno isjeckanom paprikom, krastavcem, lukom, uljem i začinima. Ostavite u frižider da se hladi, a za to vrijeme možete stari hljeb isjeckati na kockice, posuti maslinovim uljem i začinima po želji te staviti u rernu petnaest minuta da se kockice hljeba kratko propeku te ih služite zajedno sa rashlađenom supom.
Potrebni sastojci:
četiri veća, zrela paradajzajedna zelena paprikajedna manja glavica lukajedan krastavacjedna kašika maslinovog uljajedna kašičica sirćetaso i biber po želji
Paradajz stavite nekoliko minuta u kipuću vodu da biste lakše mogli da ga ogulite. Propasirajte ga i stavite zajedno u blender sa sitno isjeckanom paprikom, krastavcem, lukom, uljem i začinima. Ostavite u frižider da se hladi, a za to vrijeme možete stari hljeb isjeckati na kockice, posuti maslinovim uljem i začinima po želji te staviti u rernu petnaest minuta da se kockice hljeba kratko propeku te ih služite zajedno sa rashlađenom supom.
0
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Recepti
ovo pravim veceras
1
1
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Recepti
1
1
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Re: Recepti
Jamie Oliver njega bas posebno pratim
Najvise salate pravim po njegovim receptima.
Najvise salate pravim po njegovim receptima.
0
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
Re: Recepti
Postavljao sam jednom recept od gulaša gdje se miješa kruška - nekoliko forumaša probalo i svi su oduševljeni.
Evo još jedan recept:
500 grama govedine (neka je malo “šarena”, tj ima malo masnoće, marmorirana)
250-300 crvenog (žutog) luka
1 čili paprika
Aleva paprika
5-6 češnjaka
svežanj peršunovog lista
100 grama suhe govedine (rado da je masna)
kocka goveđeg buljona
sol
Dvije mrkve
jedan celer
1-2 paradajza
supenu kašiku paradajz paste
Luk isjeckati. Meso isjeckati na kocke. U šerpu nasuti malo ulja. Staviti luk u šerpu, na njega meso i onda šerpu poklopiti i na jaku vatru. Ne dirati ništa, niti miješati, neka stoji tako nekih 10-15 minuta. Ako i malo se uhvati luka na dno, nema veze. Eh onda dodati vode nekih pola litre i smanjiti vatru.
Isjeckati sitno bijeli luk, goveđe suho meso (može i slanina ko jede svinjetinu) i peršun i to dobro zamiješati da se napravi kao pašteta. Staviti u frižider.
Nakon sat vremena dodati u šerpu buljon, i još dodati vodu. Jednom promiješati kašikom. Ja imam običaj dodati i bijelo vino mjesto vode a moj stari je znao dodati čašicu konjaka i pola litre vode. Ostaviti još sat vremena da krčka.
Nakon sat vremena isjeckati sitno paradajz (ko hoće da ga oguli, može i to), isjeckati mrkvu, celer i sitno isjeckati čili. Dodati sve u šerpu i vode po potrebi, plus tomatpastu. tek da prekrije ostatak. Ostaviti pola sata.
Nakon pola sata posoliti, pobiberiti, dodati aleve paprike (može još koja mljevena paprika ako imate) možda kašiku-dvije i ostaviti 15 minuta da krčka. Promiješati ali jednom.
Nakon 15 minuta dodati onu paštetu sa bijelim lukom i peršunom, promiješati i ostaviti da krčka još 15 minuta. Nakon toga ugasiti vatru.
Služite sa pire krompirom, rižom, tjesteninom ako hoćete.
Tamno pivo ide uz ovo, aperitif šljivovica, također crno vino.
Evo još jedan recept:
500 grama govedine (neka je malo “šarena”, tj ima malo masnoće, marmorirana)
250-300 crvenog (žutog) luka
1 čili paprika
Aleva paprika
5-6 češnjaka
svežanj peršunovog lista
100 grama suhe govedine (rado da je masna)
kocka goveđeg buljona
sol
Dvije mrkve
jedan celer
1-2 paradajza
supenu kašiku paradajz paste
Luk isjeckati. Meso isjeckati na kocke. U šerpu nasuti malo ulja. Staviti luk u šerpu, na njega meso i onda šerpu poklopiti i na jaku vatru. Ne dirati ništa, niti miješati, neka stoji tako nekih 10-15 minuta. Ako i malo se uhvati luka na dno, nema veze. Eh onda dodati vode nekih pola litre i smanjiti vatru.
Isjeckati sitno bijeli luk, goveđe suho meso (može i slanina ko jede svinjetinu) i peršun i to dobro zamiješati da se napravi kao pašteta. Staviti u frižider.
Nakon sat vremena dodati u šerpu buljon, i još dodati vodu. Jednom promiješati kašikom. Ja imam običaj dodati i bijelo vino mjesto vode a moj stari je znao dodati čašicu konjaka i pola litre vode. Ostaviti još sat vremena da krčka.
Nakon sat vremena isjeckati sitno paradajz (ko hoće da ga oguli, može i to), isjeckati mrkvu, celer i sitno isjeckati čili. Dodati sve u šerpu i vode po potrebi, plus tomatpastu. tek da prekrije ostatak. Ostaviti pola sata.
Nakon pola sata posoliti, pobiberiti, dodati aleve paprike (može još koja mljevena paprika ako imate) možda kašiku-dvije i ostaviti 15 minuta da krčka. Promiješati ali jednom.
Nakon 15 minuta dodati onu paštetu sa bijelim lukom i peršunom, promiješati i ostaviti da krčka još 15 minuta. Nakon toga ugasiti vatru.
Služite sa pire krompirom, rižom, tjesteninom ako hoćete.
Tamno pivo ide uz ovo, aperitif šljivovica, također crno vino.
0
You can jeer but you don’t understand
Any fragile soul can be a Florida Man
Any fragile soul can be a Florida Man
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Recepti
Sirovi puding od rogača – veganski recept
Sstojci:
2 manje banane
1 jušna žlica mljevenog rogača
2 žlice soka od naranče
1 žlica usitnjenih orašastih plodova, najbolja opcija su lješnjaci
Priprema: Propasirajte banane i dodajte mljeveni rogač, sok od naranče i usitnjene orašaste plodove. Sastojke izmiješajte i sirovi puding je gotov. Možete jesti odmah ili pustiti u hladnjaku da se malo ohladi kao hladni desert.
Krenizdravo.hr
Sstojci:
2 manje banane
1 jušna žlica mljevenog rogača
2 žlice soka od naranče
1 žlica usitnjenih orašastih plodova, najbolja opcija su lješnjaci
Priprema: Propasirajte banane i dodajte mljeveni rogač, sok od naranče i usitnjene orašaste plodove. Sastojke izmiješajte i sirovi puding je gotov. Možete jesti odmah ili pustiti u hladnjaku da se malo ohladi kao hladni desert.
Krenizdravo.hr
0
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.