Recepti
Re: Recepti
Kozice sa kokosovim mlijekom:
Za 4 osobe radim tako:
Treba ti:
2 paketa kozica (oko 0.6 kg). Može više ako volite, mada mislim da je dovoljno. Uzmi one što nisu več začinjene. Ja obično uzmem u Hoferu ili Lidlu, ako imaju, manje.
Ulje
Češnjak
Peršin
Kokosovo mlijeko 1 piksna
Limun
Đumbir (nadam se da mi je google dobro preveo. Kod nas se to kaže ingver)
Sol
Papar
Čili (https://trgovina.mercator.si/market/izd ... tanyi-24-g)
Kozice prvo odlediš i odcijediš svu vodu. Nakon toga ih posoliš i popečeš samo na ulju. Negdje na pola popečenosti izvadiš ih i spremiš u drugu posudu. Drži na toplom.
Na ulje koje je ostalo (možeš malo i dodati) staviš česnjak i čim počne žutiti, dodaš i peršin. Kad to popusti, vračaš kozice i popečeš sve skupa do kraja, ali ne previše.
Nakon toga dodaješ kokosovo mlijeko, naribaš đumbir prema ukusu (nemoj štediti), naribaš koru od limuna i stisneš pola limune u umak. Čili
(pažljivo, jak je) i papar dodaš prema ukusu. Pošto je to Tajlandski recept, treba osjetiti začine. To polako dinstaš nekih 15 minuta, da se kokosovo mlijeko djelomično zgusne.
Ja preferiram kinesku paštu, a može i tanka obična. Skuhaš i izmješaš sa umakom.
Za prste polizati...
Ovdje na sliki je dodana i paprika. Možete i nju dodati, ali nije obavezno. Ja je ne stavljam više...
Ako se odlučite napraviti, svakako javite, kako su vam uspjele...
Za 4 osobe radim tako:
Treba ti:
2 paketa kozica (oko 0.6 kg). Može više ako volite, mada mislim da je dovoljno. Uzmi one što nisu več začinjene. Ja obično uzmem u Hoferu ili Lidlu, ako imaju, manje.
Ulje
Češnjak
Peršin
Kokosovo mlijeko 1 piksna
Limun
Đumbir (nadam se da mi je google dobro preveo. Kod nas se to kaže ingver)
Sol
Papar
Čili (https://trgovina.mercator.si/market/izd ... tanyi-24-g)
Kozice prvo odlediš i odcijediš svu vodu. Nakon toga ih posoliš i popečeš samo na ulju. Negdje na pola popečenosti izvadiš ih i spremiš u drugu posudu. Drži na toplom.
Na ulje koje je ostalo (možeš malo i dodati) staviš česnjak i čim počne žutiti, dodaš i peršin. Kad to popusti, vračaš kozice i popečeš sve skupa do kraja, ali ne previše.
Nakon toga dodaješ kokosovo mlijeko, naribaš đumbir prema ukusu (nemoj štediti), naribaš koru od limuna i stisneš pola limune u umak. Čili
(pažljivo, jak je) i papar dodaš prema ukusu. Pošto je to Tajlandski recept, treba osjetiti začine. To polako dinstaš nekih 15 minuta, da se kokosovo mlijeko djelomično zgusne.
Ja preferiram kinesku paštu, a može i tanka obična. Skuhaš i izmješaš sa umakom.
Za prste polizati...
Ovdje na sliki je dodana i paprika. Možete i nju dodati, ali nije obavezno. Ja je ne stavljam više...
Ako se odlučite napraviti, svakako javite, kako su vam uspjele...
3
2
1
- Digla_da_kreči
- Etablirani član
- Reactions: 4226
- Postovi: 3292
- Pridružen/a: 23 jul 2020, 21:28
- uvijek_kontra
- Etablirani član
- Reactions: 6731
- Postovi: 2483
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 15:38
- Lokacija: Tu i tamo.
- East_side
- Etablirani član
- Reactions: 3831
- Postovi: 2443
- Pridružen/a: 16 sep 2020, 11:42
- Lokacija: Dovoljno blizu
Re: Recepti
Krišom vas pratim
A beginner is on fire!
A beginner is on fire!
0
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
- East_side
- Etablirani član
- Reactions: 3831
- Postovi: 2443
- Pridružen/a: 16 sep 2020, 11:42
- Lokacija: Dovoljno blizu
Re: Recepti
Polako, treba mi još vaših tutorijala
1
1
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
- Digla_da_kreči
- Etablirani član
- Reactions: 4226
- Postovi: 3292
- Pridružen/a: 23 jul 2020, 21:28
Re: Recepti
Sad sam zguglala potratna potica izbacilo mi recepte na slovenskom, uh ima posla oko ovog kolaca...
ako i ne stignes napisati, ima po netu, oprosteno ti je.
0
- uvijek_kontra
- Etablirani član
- Reactions: 6731
- Postovi: 2483
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 15:38
- Lokacija: Tu i tamo.
Re: Recepti
Da nisi sam opet rekla, ja sam bila zaboravila. Oprosti. U kakvom sam stresu, nije ni cudo.Digla_da_kreči je napisao/la: ↑16 okt 2020, 15:53
Sad sam zguglala potratna potica izbacilo mi recepte na slovenskom, uh ima posla oko ovog kolaca...
ako i ne stignes napisati, ima po netu, oprosteno ti je.
Potratna potica.
Recept:
Velicina pleha ca. 40 x 35 x 8 cm
Svjetal biskvit:
6 kasika mekog brasna
5 jaja
5 kasika secera
1 vanili secer
1 pecilni
Taman biskvit:
6 kasika brasna
5 jaja
5 kasika secera
3 kasike kakao ili tamne mljevene cokolade
1 vanili secer
1 pecilni
Kvašeno tijesto:
500 g brasna
300 ml mlijeka
200 g secera
150 g topljenega maslaca
2 zumanjka
2 kasike ruma
1 kocka kvasca
malo soli
Nadjev od oraha:
1 kg mljevenih oraha
300 ml slatke pavlake
200 g secera
150 g topljenega maslaca
1 jaje
50 ml ruma
Nadjev od sira:
1 kg sira (ja koristim pasiran)
200 g secera
1 jaje
1 vanili secer
Jajca, secer i vanili secer pjenasto umutimo.
Polako dodajemo brasno i pecilni. Smjesu ubacimo u dubok pleh i pecemo oko 15 minuta na 180 stepeni. Bitno je da se oba biskvita peku posebno ali u istom plehu i da se i potica kasnije sastavi i zavrsi u istom plehu. U originalu idu dva svjetla i jedan taman biskvit. Ja to uvijek ispecem dan ranije.
Nadjev od oraha:
Jaje, maslac, secer, vanili secer izmjesate u glatku smjesu. Dodate slatku pavlaku i podijelite na dva jednaka dijela.
Nadjev od sira.
Sir i ostale sastojke sastavimo u glatku smjesu. Podijelimo opet na dva dijela.
Iz sastojka za kvaseno tijesto zamjesimo tijesto i ostavimo 40 minuta da nadodje. Onda ga razvaljamo na debelinu 2, 3 mm i polovinu stavimo u pleh i preko njega, a polovinu van pleha.
Na kvaseno tijesto onda ide nadjev od oraha, svjetal biskvit, nadjev od sira, taman biskvit, nadjev od sira, svjetal biskvit, nadjev od oraha i zavrsimo tako sto ostali dio kvasenog tijesta prebacimo prijeko. Po citavoj duzini napravimo rupe cackalicom i odma pecemo. Peceno je kad je lijepe zlate boje, ja sam pekla oko pola sata.
VIDEO recept:
I jos slike moje prve potratne potice. Savrsena.
Ja sam pravila samo sa dva biskvita jer ne volim kad bude previsoka.
I pravit cu je opet, ako ne ranije, decembra sigurno.
7
5
1
1
- Digla_da_kreči
- Etablirani član
- Reactions: 4226
- Postovi: 3292
- Pridružen/a: 23 jul 2020, 21:28
Re: Recepti
Predobro, hvala ti na ulozenom trudu da sve objasnis. Pravit cu ga kad tad, ovo se u zivotu mora probati.
2
2
- uvijek_kontra
- Etablirani član
- Reactions: 6731
- Postovi: 2483
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 15:38
- Lokacija: Tu i tamo.
Re: Recepti
Da si blize ja bi napravila i poslala ti. Iako mozda izgleda komplikovano, od svih "potica", ova je najlaksa za napravit. Vidjeces.Digla_da_kreči je napisao/la: ↑17 okt 2020, 18:56 Predobro, hvala ti na ulozenom trudu da sve objasnis. Pravit cu ga kad tad, ovo se u zivotu mora probati.
2
1
1
- Moonlight
- Menadžerska legenda
- Reactions: 13454
- Postovi: 9011
- Pridružen/a: 23 jul 2020, 10:41
- Lokacija: Tu... Gdje dezinfikujem misli i emocije.
Re: Recepti
@Iskra Pileći burek
Razvijes jufku za pitu, malo deblje nego inače, isječeš na kocke, filuješ nadjevom, zamotaš, redaš po tepsiji. Zapečeš i kad je pečena, zaliješ vodom (čaša vode +1 supena kašika vegete).
Fil: ja koristim otkoštene batake, možeš i filete, neko cijelo pile. Ukusnije je kad je pile nego filete. Neko sa kostima stavlja, ja ne. Zato koristim otkoštene batake.
Za veliku tepsiju nadjev: kg bataka isjeckam na zalogaje, dodam 2 srednje glavice isjeckanog luka, vegete, soli, bibera. Izmješam I stavljam u kocke od jufke, motam slično mantijama i redam.
Ovaj put sam rolala jufku jer sam zbog nedostatka vremena sjeckala piletinu u multipraktiku pa je skoro isfaširala
Razvijes jufku za pitu, malo deblje nego inače, isječeš na kocke, filuješ nadjevom, zamotaš, redaš po tepsiji. Zapečeš i kad je pečena, zaliješ vodom (čaša vode +1 supena kašika vegete).
Fil: ja koristim otkoštene batake, možeš i filete, neko cijelo pile. Ukusnije je kad je pile nego filete. Neko sa kostima stavlja, ja ne. Zato koristim otkoštene batake.
Za veliku tepsiju nadjev: kg bataka isjeckam na zalogaje, dodam 2 srednje glavice isjeckanog luka, vegete, soli, bibera. Izmješam I stavljam u kocke od jufke, motam slično mantijama i redam.
Ovaj put sam rolala jufku jer sam zbog nedostatka vremena sjeckala piletinu u multipraktiku pa je skoro isfaširala
2
1
1
Kad su misli u boji, život nikad nije siv
Re: Recepti
Malo iz slovenske kuhinje...@Iskra i ja nešto oko hrane, ča rekoh da tu postavim...
Ovdje se zove ričet, ili na našem ječam, kaša od ječma, tako nekako...
evo sastojci i recept
suho mesu po izboru....rebra, dimljeno, sušeno...količine isto kao za grah
250 gr ričeta (ječmene kaše)
500 ml pasirane rajčice
2 glavice crvenog luka (veće)
3 češnja češnjaka
3 mrkve
cca 150 gr celera
1 korijen peršuna
1 vezica peršunovog lišća
2 lista lovora
1 kavena žličica slatke crvene paprike
1-2 ljute papričice (feferona ili peperoncina)
3 jušne žlice krušnih mrvica
po ukusu sol,papar,vegeta
1 dcl ulja
Priprema
1.
Ričet (ječmenu kašu) posebno skuhajte...
2.
..suho meso isto posebno skuhajte i sačuvajte vodu za podlijevanje variva...
3.
...luk narežite na koskice i na masnoći ga propirjajte i kad postakleni dodajte mrkvu,celer,peršun (kako volite..možete naribati ili na sitnije narezati),češnjak te sve to popirjajte dok povrće malo ne omekša...
4.
zatim posipajte slatkom crvenom paprikom,promješajte posipajte s krušnim mrvicama i još jednom promješajte pa dodajte na to pasiranu rajčicu...
5.
..kad zavrije dodajte kuhani ričet,poslažite meso...
6.
..grah iz konzerve,na kolutove narezane kobasice,lovorov list,feferon i listove peršuna...
7.
i sve to zalijte vodom i vodom u kojoj se kuhalo meso lagano promiješajte i začinite vegetom ostavite kuhati na laganoj vatri i kada zavrije kuhati još nekih 15 minuta...na kraju dodajte sviježe mljeveni papar.
8.
Dobar tek
Posluživanje
Najbolje ga je poslužiti uz mladi luk,a ako netko voli može si ga još i začiniti s octom
Ovdje se zove ričet, ili na našem ječam, kaša od ječma, tako nekako...
evo sastojci i recept
suho mesu po izboru....rebra, dimljeno, sušeno...količine isto kao za grah
250 gr ričeta (ječmene kaše)
500 ml pasirane rajčice
2 glavice crvenog luka (veće)
3 češnja češnjaka
3 mrkve
cca 150 gr celera
1 korijen peršuna
1 vezica peršunovog lišća
2 lista lovora
1 kavena žličica slatke crvene paprike
1-2 ljute papričice (feferona ili peperoncina)
3 jušne žlice krušnih mrvica
po ukusu sol,papar,vegeta
1 dcl ulja
Priprema
1.
Ričet (ječmenu kašu) posebno skuhajte...
2.
..suho meso isto posebno skuhajte i sačuvajte vodu za podlijevanje variva...
3.
...luk narežite na koskice i na masnoći ga propirjajte i kad postakleni dodajte mrkvu,celer,peršun (kako volite..možete naribati ili na sitnije narezati),češnjak te sve to popirjajte dok povrće malo ne omekša...
4.
zatim posipajte slatkom crvenom paprikom,promješajte posipajte s krušnim mrvicama i još jednom promješajte pa dodajte na to pasiranu rajčicu...
5.
..kad zavrije dodajte kuhani ričet,poslažite meso...
6.
..grah iz konzerve,na kolutove narezane kobasice,lovorov list,feferon i listove peršuna...
7.
i sve to zalijte vodom i vodom u kojoj se kuhalo meso lagano promiješajte i začinite vegetom ostavite kuhati na laganoj vatri i kada zavrije kuhati još nekih 15 minuta...na kraju dodajte sviježe mljeveni papar.
8.
Dobar tek
Posluživanje
Najbolje ga je poslužiti uz mladi luk,a ako netko voli može si ga još i začiniti s octom
1
1