Recepti

Kuhamo, pečemo...jedemo...
Moderator: CocoMa
Mehaning
Proleter
Reactions: 6034
Postovi: 4653
Pridružen/a: 23 jul 2020, 12:29

Re: Recepti

Post Postao/la Mehaning »

Kozice sa kokosovim mlijekom:

Za 4 osobe radim tako:

Treba ti:

2 paketa kozica (oko 0.6 kg). Može više ako volite, mada mislim da je dovoljno. Uzmi one što nisu več začinjene. Ja obično uzmem u Hoferu ili Lidlu, ako imaju, manje.
Ulje
Češnjak
Peršin
Kokosovo mlijeko 1 piksna
Limun
Đumbir (nadam se da mi je google dobro preveo. Kod nas se to kaže ingver)
Sol
Papar
Čili (https://trgovina.mercator.si/market/izd ... tanyi-24-g)

Kozice prvo odlediš i odcijediš svu vodu. Nakon toga ih posoliš i popečeš samo na ulju. Negdje na pola popečenosti izvadiš ih i spremiš u drugu posudu. Drži na toplom.
Na ulje koje je ostalo (možeš malo i dodati) staviš česnjak i čim počne žutiti, dodaš i peršin. Kad to popusti, vračaš kozice i popečeš sve skupa do kraja, ali ne previše.
Nakon toga dodaješ kokosovo mlijeko, naribaš đumbir prema ukusu (nemoj štediti), naribaš koru od limuna i stisneš pola limune u umak. Čili
slika
(pažljivo, jak je) i papar dodaš prema ukusu. Pošto je to Tajlandski recept, treba osjetiti začine. To polako dinstaš nekih 15 minuta, da se kokosovo mlijeko djelomično zgusne.

Ja preferiram kinesku paštu, a može i tanka obična. Skuhaš i izmješaš sa umakom.

Za prste polizati... :danny2

Ovdje na sliki je dodana i paprika. Možete i nju dodati, ali nije obavezno. Ja je ne stavljam više... :ovaj
Kozice.jpg

Ako se odlučite napraviti, svakako javite, kako su vam uspjele... :ok
3
2 slika 1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Recepti

Post Postao/la Iskra »

@Mehaning Šta je piksna? Kolika.je to količina?
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6034
Postovi: 4653
Pridružen/a: 23 jul 2020, 12:29

Re: Recepti

Post Postao/la Mehaning »

Iskra je napisao/la: 12 okt 2020, 07:18 @Mehaning Šta je piksna? Kolika.je to količina?
Jedna konzerva. Sve su iste... :zbunj
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Recepti

Post Postao/la Iskra »

Mehaning je napisao/la: 12 okt 2020, 07:44
Iskra je napisao/la: 12 okt 2020, 07:18 @Mehaning Šta je piksna? Kolika.je to količina?
Jedna konzerva. Sve su iste... :zbunj


Hvala.
0
Avatar
Digla_da_kreči
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4226
Postovi: 3292
Pridružen/a: 23 jul 2020, 21:28

Re: Recepti

Post Postao/la Digla_da_kreči »

uvijek_kontra je napisao/la: 11 okt 2020, 16:24 Potratna potica.
slika
Moze li recept za ovu predivnocu. :zaljub
0
Avatar
uvijek_kontra
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6731
Postovi: 2483
Pridružen/a: 29 jul 2020, 15:38
Lokacija: Tu i tamo.

Re: Recepti

Post Postao/la uvijek_kontra »

More. :sara
U toku dana napisem ti jer je podugacak. :ljubi
1
1 slika
Avatar
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17696
Postovi: 10993
Pridružen/a: 22 jul 2020, 20:23

Re: Recepti

Post Postao/la CocoMa »

Ja cekam ovde tri obeca récepta. :malagani :ovaj
1
1 slika
Avatar
East_side
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3831
Postovi: 2443
Pridružen/a: 16 sep 2020, 11:42
Lokacija: Dovoljno blizu

Re: Recepti

Post Postao/la East_side »

Krišom vas pratim :kriv

A beginner is on fire! :o
0
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
Avatar
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17696
Postovi: 10993
Pridružen/a: 22 jul 2020, 20:23

Re: Recepti

Post Postao/la CocoMa »

East_side je napisao/la: 16 okt 2020, 14:11 Krišom vas pratim :kriv

A beginner is on fire! :o
Bolje da nam se krišom pridružiš.. :ooo
0
Avatar
East_side
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3831
Postovi: 2443
Pridružen/a: 16 sep 2020, 11:42
Lokacija: Dovoljno blizu

Re: Recepti

Post Postao/la East_side »

CocoMa je napisao/la: 16 okt 2020, 14:56
East_side je napisao/la: 16 okt 2020, 14:11 Krišom vas pratim :kriv

A beginner is on fire! :o
Bolje da nam se krišom pridružiš.. :ooo
Polako, treba mi još vaših tutorijala :stid
1
1 slika
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
Avatar
Digla_da_kreči
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4226
Postovi: 3292
Pridružen/a: 23 jul 2020, 21:28

Re: Recepti

Post Postao/la Digla_da_kreči »

uvijek_kontra je napisao/la: 16 okt 2020, 05:20 More. :sara
U toku dana napisem ti jer je podugacak. :ljubi
Sad sam zguglala potratna potica :ddk izbacilo mi recepte na slovenskom, uh ima posla oko ovog kolaca...
ako i ne stignes napisati, ima po netu, oprosteno ti je. :ljub
0
Avatar
uvijek_kontra
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6731
Postovi: 2483
Pridružen/a: 29 jul 2020, 15:38
Lokacija: Tu i tamo.

Re: Recepti

Post Postao/la uvijek_kontra »

Digla_da_kreči je napisao/la: 16 okt 2020, 15:53
Sad sam zguglala potratna potica :ddk izbacilo mi recepte na slovenskom, uh ima posla oko ovog kolaca...
ako i ne stignes napisati, ima po netu, oprosteno ti je. :ljub
Da nisi sam opet rekla, ja sam bila zaboravila. Oprosti. U kakvom sam stresu, nije ni cudo.


Potratna potica.

slika

Recept:

Velicina pleha ca. 40 x 35 x 8 cm

Svjetal biskvit:
6 kasika mekog brasna
5 jaja
5 kasika secera
1 vanili secer
1 pecilni

Taman biskvit:
6 kasika brasna
5 jaja
5 kasika secera
3 kasike kakao ili tamne mljevene cokolade
1 vanili secer
1 pecilni

Kvašeno tijesto:
500 g brasna
300 ml mlijeka
200 g secera
150 g topljenega maslaca
2 zumanjka
2 kasike ruma
1 kocka kvasca
malo soli

Nadjev od oraha:
1 kg mljevenih oraha
300 ml slatke pavlake
200 g secera
150 g topljenega maslaca
1 jaje
50 ml ruma

Nadjev od sira:
1 kg sira (ja koristim pasiran)
200 g secera
1 jaje
1 vanili secer

Jajca, secer i vanili secer pjenasto umutimo.
Polako dodajemo brasno i pecilni. Smjesu ubacimo u dubok pleh i pecemo oko 15 minuta na 180 stepeni. Bitno je da se oba biskvita peku posebno ali u istom plehu i da se i potica kasnije sastavi i zavrsi u istom plehu. U originalu idu dva svjetla i jedan taman biskvit. Ja to uvijek ispecem dan ranije.

Nadjev od oraha:
Jaje, maslac, secer, vanili secer izmjesate u glatku smjesu. Dodate slatku pavlaku i podijelite na dva jednaka dijela.

Nadjev od sira.
Sir i ostale sastojke sastavimo u glatku smjesu. Podijelimo opet na dva dijela.

Iz sastojka za kvaseno tijesto zamjesimo tijesto i ostavimo 40 minuta da nadodje. Onda ga razvaljamo na debelinu 2, 3 mm i polovinu stavimo u pleh i preko njega, a polovinu van pleha.

Na kvaseno tijesto onda ide nadjev od oraha, svjetal biskvit, nadjev od sira, taman biskvit, nadjev od sira, svjetal biskvit, nadjev od oraha i zavrsimo tako sto ostali dio kvasenog tijesta prebacimo prijeko. Po citavoj duzini napravimo rupe cackalicom i odma pecemo. Peceno je kad je lijepe zlate boje, ja sam pekla oko pola sata.

VIDEO recept:



I jos slike moje prve potratne potice. Savrsena.
Ja sam pravila samo sa dva biskvita jer ne volim kad bude previsoka. :)

slika

I pravit cu je opet, ako ne ranije, decembra sigurno.
7
5 slika 1 slika 1 slika
Avatar
Digla_da_kreči
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4226
Postovi: 3292
Pridružen/a: 23 jul 2020, 21:28

Re: Recepti

Post Postao/la Digla_da_kreči »

Predobro, hvala ti na ulozenom trudu da sve objasnis. :srce Pravit cu ga kad tad, ovo se u zivotu mora probati. :to :ddk
2
2 slika
Avatar
uvijek_kontra
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6731
Postovi: 2483
Pridružen/a: 29 jul 2020, 15:38
Lokacija: Tu i tamo.

Re: Recepti

Post Postao/la uvijek_kontra »

Digla_da_kreči je napisao/la: 17 okt 2020, 18:56 Predobro, hvala ti na ulozenom trudu da sve objasnis. :srce Pravit cu ga kad tad, ovo se u zivotu mora probati. :to :ddk
Da si blize ja bi napravila i poslala ti. :ljubi Iako mozda izgleda komplikovano, od svih "potica", ova je najlaksa za napravit. Vidjeces. :sret
2
1 slika 1 slika
Avatar
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 13454
Postovi: 9011
Pridružen/a: 23 jul 2020, 10:41
Lokacija: Tu... Gdje dezinfikujem misli i emocije.

Re: Recepti

Post Postao/la Moonlight »

@Iskra Pileći burek

Razvijes jufku za pitu, malo deblje nego inače, isječeš na kocke, filuješ nadjevom, zamotaš, redaš po tepsiji. Zapečeš i kad je pečena, zaliješ vodom (čaša vode +1 supena kašika vegete).

Fil: ja koristim otkoštene batake, možeš i filete, neko cijelo pile. Ukusnije je kad je pile nego filete. Neko sa kostima stavlja, ja ne. Zato koristim otkoštene batake.

Za veliku tepsiju nadjev: kg bataka isjeckam na zalogaje, dodam 2 srednje glavice isjeckanog luka, vegete, soli, bibera. Izmješam I stavljam u kocke od jufke, motam slično mantijama i redam.
Ovaj put sam rolala jufku jer sam zbog nedostatka vremena sjeckala piletinu u multipraktiku pa je skoro isfaširala :palm
2
1 slika 1 slika
Kad su misli u boji, život nikad nije siv :lot
Avatar
storm
Administrator
Reactions: 36440
Postovi: 29491
Pridružen/a: 15 jul 2020, 12:19
Lokacija: 🇸🇮

Re: Recepti

Post Postao/la storm »

Malo iz slovenske kuhinje...@Iskra i ja nešto oko hrane, ča rekoh da tu postavim...
Ovdje se zove ričet, ili na našem ječam, kaša od ječma, tako nekako...

evo sastojci i recept

suho mesu po izboru....rebra, dimljeno, sušeno...količine isto kao za grah

250 gr ričeta (ječmene kaše)
500 ml pasirane rajčice
2 glavice crvenog luka (veće)
3 češnja češnjaka
3 mrkve
cca 150 gr celera
1 korijen peršuna
1 vezica peršunovog lišća
2 lista lovora
1 kavena žličica slatke crvene paprike
1-2 ljute papričice (feferona ili peperoncina)
3 jušne žlice krušnih mrvica
po ukusu sol,papar,vegeta
1 dcl ulja

Priprema
1.
Ričet (ječmenu kašu) posebno skuhajte...
slika

2.
..suho meso isto posebno skuhajte i sačuvajte vodu za podlijevanje variva...
slika

3.
...luk narežite na koskice i na masnoći ga propirjajte i kad postakleni dodajte mrkvu,celer,peršun (kako volite..možete naribati ili na sitnije narezati),češnjak te sve to popirjajte dok povrće malo ne omekša...
slika

4.
zatim posipajte slatkom crvenom paprikom,promješajte posipajte s krušnim mrvicama i još jednom promješajte pa dodajte na to pasiranu rajčicu...
slika

5.
..kad zavrije dodajte kuhani ričet,poslažite meso...


6.
..grah iz konzerve,na kolutove narezane kobasice,lovorov list,feferon i listove peršuna...
slika

7.
i sve to zalijte vodom i vodom u kojoj se kuhalo meso lagano promiješajte i začinite vegetom ostavite kuhati na laganoj vatri i kada zavrije kuhati još nekih 15 minuta...na kraju dodajte sviježe mljeveni papar.
slika

8.
Dobar tek :D
slika

Posluživanje
Najbolje ga je poslužiti uz mladi luk,a ako netko voli može si ga još i začiniti s octom
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Recepti

Post Postao/la Iskra »

U nedjelju napravim abd :sreca
0
Odgovori

Natrag na “Kulinarika”