In vino veritas..

Kuhamo, pečemo...jedemo...
Moderator: CocoMa
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1195
Postovi: 3669
Pridružen/a: 23 jul 2020, 20:23

Re: In vino veritas..

Post Postao/la laga-nini »

Tragom nautičara iz novljanskih marina te još mnogih brojnih gostiju i vikendaša novljanskog kraja, zaputili smo se u Kuću vina Pavlomir, udaljenu pet kilometara od Novog Vinodolskog, cestom prema Bribiru. Željeli smo utvrditi i prema potrošnji vina kakva je bila sezona. Evo što kaže Miroslav Palinkaš, direktor Vinarije Pavlomir:

- Godina je počela jako loše. Svi mi, vinari, preplašili smo se što će biti s vinom. A onda se polovicom 6. mjeseca počelo sve mijenjati na bolje.

U 7. mjesecu iznenadili smo se koliko je bilo turista. Nije nam bilo jasno kad su govorili da su brojke dolazaka manje nego lani. Kod nas je ovo bilo normalno ljeto. Prodaja vina bila je tako dobra da smo u 7. i 8. mjesecu ispraznili podrume i sada mirno krećemo u novu berbu. Imali smo puno situacija da ljudi, najčešće stranci, uzmu po 20 kartona vina, koliko god im stane u automobil i voze u Njemačku, Austriju, ili otkud su već došli, jer u svojim zemljama ne mogu dobiti taj odnos cijene i kvalitete - veli Palinkaš.

Prodaja ovdašnjih vina očito je zasnovana na krilatici koja je prethodila svim marketinškim sloganima i trikovima, a koja glasi - dobar glas daleko se čuje. A taj glas stjecali su vinari Pavlomira prilično dugo i na poseban način.

- Pavlomir je nastao za vrijeme Domovinskog rata, kada je grupa nas Vukovaraca došlo na ovo područje, i kada smo tražili nešto što bismo radili, da ne budemo na teret društvu. Došli smo na ideju da vratimo vinograde u Vinodol, koji su bili u povijesti tu još od starih Rimljana. Dobili smo od županije i grada ovu zemlju na korištenje, kasnije smo s državom riješili dugoročne zakupe, tako da danas gospodarimo na 40 hektara poljoprivrednog zemljišta, od toga je 30 hektara pod vinogradima, i godišnje proizvodimo oko 150.000 litara vina - kaže Palinkaš.

Vukovarski vinari vratili su autohtonu vinsku sortu žlahtinu u Vinodol i njeguju je s posebnom pažnjom. Uz žlahtinu u podrumima Pavlomira sazrijevaju i vina drugih sorti - pinot bijeli, chardonnay, muškat, cabernet sauvignon, frankovka, od kojih su neka i vrhunska pa su na sajmovima osvojila zlatne medalje i šampionske titule.

- Vrlo smo ponosni i na proizvodnju naših pjenušaca “1288” i “San Marino” koji spadaju u kategoriju vrhunskih, a “San Marino” jedini je vrhunski pjenušac od sorte žlahtina. Čak nam je uspjelo postati vodećima u proizvodnji pjenušaca u Primorsko-goranskoj županiji i tako vratiti vino u Vinodol na dostojan način, jer su se pjenušci i nekada proizvodili u ovim krajevima - ističe Palinkaš.. A kako dalje?

- Nastavljamo istim putem. Idemo u veće zanavljanje vinograda, što znači promjenu sortimenta i korištenje fondova EU za vađenje starih i sadnju novih vinograda. Čekamo na jednu mogućnost potpore ruralnog razvoja da dovršimo konobu. Kušaona nam funkcionira, konoba još ne. Imamo u planu i smještajne kapacitete, kako bi ljudi kod nas na imanju mogli prespavati. Ali sve je to s oprezom, jer ne znamo kako će sve ovo ići dalje - zaključuje Palinkaš.
0
PRODUCENT
Novi behar
Novi behar
Reactions: 139
Postovi: 178
Pridružen/a: 24 sep 2020, 19:49

Re: In vino veritas..

Post Postao/la PRODUCENT »

EH,DA TE PRIUPITAM,KAD SI TUJKA ....

ovde se spominje sadnja novih vinograda...i tako to...
De mi reci,te nove sadnice,ako si imao priliku vidjet,radit sa njima
kakve su sorte,dali se moraju polivat kao one prijasnje,sumporat,i znas vec one sve radnje da bi grozdje bilo zdravo i uredno?
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1195
Postovi: 3669
Pridružen/a: 23 jul 2020, 20:23

Re: In vino veritas..

Post Postao/la laga-nini »

..od sadnje do vina mogu o svemu proša sam sve faze al budi konkretniji od nečeg moramo krenut...
0
PRODUCENT
Novi behar
Novi behar
Reactions: 139
Postovi: 178
Pridružen/a: 24 sep 2020, 19:49

Re: In vino veritas..

Post Postao/la PRODUCENT »

laga-nini je napisao/la: 06 okt 2020, 17:26 ..od sadnje do vina mogu o svemu proša sam sve faze al budi konkretniji od nečeg moramo krenut...
pitam,te nove sadnice,dali se moraju prskat,ili polivat sto mi dole kazemo,sumporat.
Ili su to neke nove sorte kojima te obrade nisu potrebne.

:ovaj
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6036
Postovi: 4657
Pridružen/a: 23 jul 2020, 12:29

Re: In vino veritas..

Post Postao/la Mehaning »

PRODUCENT je napisao/la: 06 okt 2020, 17:29
laga-nini je napisao/la: 06 okt 2020, 17:26 ..od sadnje do vina mogu o svemu proša sam sve faze al budi konkretniji od nečeg moramo krenut...
pitam,te nove sadnice,dali se moraju prskat,ili polivat sto mi dole kazemo,sumporat.
Ili su to neke nove sorte kojima te obrade nisu potrebne.

:ovaj
Ima takvih sorta... :haha

A tek vino. Ideš po zidu, ko spajdermen... :valja

I glava kroz vrata ne prolazi... :face
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1195
Postovi: 3669
Pridružen/a: 23 jul 2020, 20:23

Re: In vino veritas..

Post Postao/la laga-nini »

PRODUCENT je napisao/la: 06 okt 2020, 17:29
laga-nini je napisao/la: 06 okt 2020, 17:26 ..od sadnje do vina mogu o svemu proša sam sve faze al budi konkretniji od nečeg moramo krenut...
pitam,te nove sadnice,dali se moraju prskat,ili polivat sto mi dole kazemo,sumporat.
Ili su to neke nove sorte kojima te obrade nisu potrebne.

:ovaj
..ako su gotove sadnice znači kad ih posadiš i ako si ih već posadio preporučava se prskanje po mogućnosti plavim praškom do kasne jeseni znači dok vegetacija traje...ajmo reć do prvi jedanestog..
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1195
Postovi: 3669
Pridružen/a: 23 jul 2020, 20:23

Re: In vino veritas..

Post Postao/la laga-nini »

..znam neku američku sortu koja se ne prska al niko mi nije preporučio pa nebi ni ja tebi..
0
PRODUCENT
Novi behar
Novi behar
Reactions: 139
Postovi: 178
Pridružen/a: 24 sep 2020, 19:49

Re: In vino veritas..

Post Postao/la PRODUCENT »

ima takvih sorti
uglavnom,sve ove novije,i nove sadnje,idu sa tim sortama,sadnicama.
Zato i pitam covjeka,dal je to stiglo u nase krajeve.
Sto se tice toga,imam pogolemo iskustvo.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1195
Postovi: 3669
Pridružen/a: 23 jul 2020, 20:23

Re: In vino veritas..

Post Postao/la laga-nini »

...kod nas ne mogu proč...
0
PRODUCENT
Novi behar
Novi behar
Reactions: 139
Postovi: 178
Pridružen/a: 24 sep 2020, 19:49

Re: In vino veritas..

Post Postao/la PRODUCENT »

laga-nini je napisao/la: 06 okt 2020, 17:35
PRODUCENT je napisao/la: 06 okt 2020, 17:29

pitam,te nove sadnice,dali se moraju prskat,ili polivat sto mi dole kazemo,sumporat.
Ili su to neke nove sorte kojima te obrade nisu potrebne.

:ovaj
..ako su gotove sadnice znači kad ih posadiš i ako si ih već posadio preporučava se prskanje po mogućnosti plavim praškom do kasne jeseni znači dok vegetacija traje...ajmo reć do prvi jedanestog..
to te i pitam.
U pitaNJU JE MODRI KAMEN,GALICA STO SE KAZE.
Danas ima i nekih novih preparata kao zamjena,za mene je modri kamen i krec zakon
Poliva se cesce,dobro bi bilo posle svake kise,radi bolesti,mace
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1195
Postovi: 3669
Pridružen/a: 23 jul 2020, 20:23

Re: In vino veritas..

Post Postao/la laga-nini »

..niko više ne poliva s klasičnom modrom galicom već zamjenskim preparatima...cuperblaun,bordoška juha i slični preparati...kad je sadnica nema potrebe za maću tj pepelnicu poliva se za perenosporu maća je uglavnom kad dođe do roda tj do grožđa..
1
1 slika
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: In vino veritas..

Post Postao/la Heidi »

Degustacija vina za početnike

slika
Jeste li ikada razmišljali o tome što sve treba da učiniti prilikom degustacije vina? Ovi mali savjeti će provesti početnika kroz degustaciju korak po korak... Vino je za uživanje, ali za mnoge je pristup čaši sa vinom zastrašujuće iskustvo. Posle ovog kratkog teksta moći ćete da odredite kakve ukuse volite, naučite kako dati opću ocjenu o vinu i postanete sigurniji da iznesete svoje mišljenje.

1. Prvi korak kod degustacije vina je vizualni.
Dobro pogledajte vino u čaši, posebno po obodu čaše. Gledajte boju i bistrinu. Zato se za degustaciju uvijek koriste prozirne čaše.
Bijela vina trebaju imati boju od nijanse izblijedile slame do duboke zlatne. Bijela vina tamne kako stare.
Crvena vina mogu biti sa bojama od nijanse crvene cigle, pa do skoro modro ljubičaste boje šljive. Crvena vina sa vremenom počinju gubiti boju, postajući više smeđe.
Vino možete gledati dok je čaša na stolu, ili držeći čašu u ruci. Pozadina treba biti bijela.

2. Zavrtite vino u čaši
Nemojte prosipati svuda oko sebe - pokažite da ste poznavalac. Napravite to nježno, ne kao centrifuga stroja za pranje rublja.
To će promiješati kisik sa vinom, i tako umekšati tanine u mladom vinu. To, također, otvara aromu vina.
Gledajte kako vino kvasi zidove čaše. Vina sa više alkohola imaju jaču površinsku tenziju i formiraju deblje tragove na zidovima.

3. Pomirišite vino.
U početku držite čašu na nekoliko centimetara od nosa. Potom stavite nos u čašu - ne možete samo provući čašu ispod nosa, jer tako nećete osjetiti baš ništa. Ne žurite.
Kvalitetna bijela vina treba vas podsjećati na voćne ukuse, od lubenice ili dinje, preko krušaka i bresaka, do ananasa ili banane.
Crna vina podsjećaju na borovnicu, šljivu, trešnju ili višnju.
Bačva u kojoj je vino bilo doprinosi aromi tako što ćete osjetiti vaniliju, cedrovinu ili cimet.
Što osjećate? Na što vas podsjećaju mirisi iz vina? Što bi moglo da se kaže ako bi u čaši bio parfem, a ne vino?

4. Uzmite gutljaj vina, ali još ne gutajte.
Prokotrljajte vino preko svih svojih osjetilnih ćelija na jeziku i nepcima. Različiti dijelovi jezika osjećaju različite ukuse. Veliki broj ljudi ima takve navike da pri gutanju samo proslijedi sadržaj iz usta u želudac, a da ne koriste svoje receptore. I tu je potrebna vježba... Zadržite gutljaj nekoliko sekundi, razmišljajući o ukusima vina koje probate.
Kakav je prvi utisak? Vinska kiselina? Mekoća? Karamela? Začini? Da je u vašim ustima hrana, a ne vino, što bi to bilo?
Bijela vina uspoređujemo sa kruškom, jabukom ili ananasom.
Crna sa višnjama, šljivama i bobicama.
Poslije voćnih aroma vino u vinu tražimo karakteristike prepečenog kruha ili maslaca. To su ostaci kvasaca korištenih pri fermentaciji.
Potom probamo da osjetimo tanine. Kod bijelih vina ih nema, ili su prisutni vrlo malo. Kod crvenih su izraženiji. Tanini se razlažu u boci tokom starenja vina, i to može uticati na ono što osjećamo.
Osjećate li hrast u vinu koje probate? To treba da bude prijatan i nježan osjećaj, a ne dominantna karakteristika.

5. Progutajte vino.
Kakav je ukupan osjećaj o teksturi vina? Da li vino ima tijelo i strukturu? Da li su komponente dobro uravnotežene i zanimljive? Da li vino prijatno golica sve dijelove usta i zavodi vaše nepce, ili se zadržava samo na pojedinim dijelovima jezika?
Tijelo je izraz kojim opisujemo sposobnost vina da zadovolji veliki broj osjećaja u ustima. Kad kažemo struktura, podrazumijevamo da vino ima niz ukusa koji prate početni osjećaj i vode nas dalje. I tu su ukusi različiti.
Koliko dugo traje vino? Koliko dugo možete da osjetite vino pošto ste ga progutali? Da li vam se ukusi dopadaju?

Probajte što više - vježbajte svoj osjetilni aparat. Koristite standardnu terminologiju za opisivanje vina, čitajte o tome i obrazujte se. Tako ćete unaprediti svoju degustaciju.

Za početnike degustiranje vina treba biti zabavno. Ne morate se truditi da sve bude savršeno. Nemojte brinuti ako se vaši ukusi razlikuju od ukusa drugih ljudi. Svako ima svoj ukus. Uzbudljiva stvar kod kušanja različitih vina je otkrivanje toga kakvi su vaši ukusi...

Degustacija vina na sajmovima (prilikom ocjenjivanja) ili kod proizvođača vrhunskih vina je nešto sasvim drugo. Složene procedure i metodi za ocjenjivanje su nešto što traži obučenog, uvježbanog i nepristranog kušača. Ali... Za one koji bi željeli da znaju o ovoj temi mnogo više.

Izvor: http://www.podrum.org/
0
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: In vino veritas..

Post Postao/la Heidi »

@vjesticanametli Evo

Zurück zum Ursprung :oo Falacko je
1
1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 12867
Postovi: 7778
Pridružen/a: 19 sep 2020, 22:30
Lokacija: Hexenland

Re: In vino veritas..

Post Postao/la vjesticanametli »

svaka cast ja samo pijem schenidera uzmi blackprint i steinsalz
ovaj drugi je bas cifra al zatoooo
bila sam kod vlasnika 😎 obiDZi svakako
👍👍👍beton
nemam vise slika 😂 guten wein trinkt man allein
u dec ce dragi pokupit dole narudzbe
1
1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: vjesticanametli, dana/u 23 aug 2021, 13:18, ukupno mijenjano 1 put.
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: In vino veritas..

Post Postao/la Heidi »

Imam jos Riesling, to sam ostavila kad budem pravila ribu. :ooo
0
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 12867
Postovi: 7778
Pridružen/a: 19 sep 2020, 22:30
Lokacija: Hexenland

Re: In vino veritas..

Post Postao/la vjesticanametli »

a ok ja ne pijem bijelo
bas rijetkoooo
probaj i ovo nuic hercegovina trnjak
nema u maloptodaji ali mogu ti dobacit 1 flasu 😎🙂@Heidi
1
1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: In vino veritas..

Post Postao/la Heidi »

Meni ne godi vino iz nasih krajeva :zbunj
0
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Odgovori

Natrag na “Kulinarika”