Supe / Corbe
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Supe / Corbe
Ne razumijem kako nesto takvo moze pomoci zdravom insanu a kamoli sa stomacnim tegobamatoxic je napisao/la: ↑03 maj 2021, 15:53Bas sam nedavno citala neki tekst, kazu da se gotova supa preporucuje ukoliko neko ima stomacne tegobe. Valjda zbog tog pojacivaca ukusa, pomaze.
Nije zdravo ako je cesto.
Ja nesto nisam ljubitelj supica, tako da najcesce pravim samo pilecu s mnogo povrca.
I od krem volim s gljivama
Nemam stomacne tegobe, ali ne bih pojela takvo sto ako bas ne moram.
Ako se zarati, mozda.
1
1
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Supe / Corbe
To je simbol lijenosti
2
1
1
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
- Moonlight
- Menadžerska legenda
- Reactions: 13454
- Postovi: 9011
- Pridružen/a: 23 jul 2020, 10:41
- Lokacija: Tu... Gdje dezinfikujem misli i emocije.
Re: Supe / Corbe
Ommadawn je napisao/la: ↑03 maj 2021, 15:20Eh sparoga ti je dobra.
Samo ja je pravim ovako.
Uzmem svjeze sparoge, ogulim je fino i onda pri donjem dijelu odsjecem nekih 5 cm. Zasto? Taj dio moze da sadrzi zemlje ili pijeska, pa iz sigurnosnih razloga.
Prokuham litar i po, dva, vode i to posoljene. Isjeckam sparog, ubacim u prokuhalu vodu i kuham nekih 20-ak minuta. Ja imam obicaj da je malo viljuskom pritisnem od zid serpe - ne valja da se previse raskuha.
Onda odvojim litar vode u kojem se sparog kuhao, ostatak procijedim i ostavim sparog da se cijedi u cjediljki. Serpu operem i onda opet na sporet, naspem maslinovo ulje, dodam isjeckani crveni luk pa ga malo izdinstam i onda na to onaj iscjedjeni sparog. Fino to sve izmijesam zajedno, dinstam nekih pet minuta, pa onda na to dodam onu vodu i buljon od povrca. Dodam isto u to kocku secera - sparog je inace jakog okusa i secer ga ublazi.
Ne znam da li ima kod vas uzeti u prodavnici ali kod nas ima kupiti bijelo (i crno takodjer) vino samo za kuhanje koje ne sadrzi alkohol (ili jako mali procenat). Ja dodam bijelog vina u to (mozes i alkoholnog, svejedno ce alkohol ispariti) u to, nekih decilitar i po ili dva. Kad prokuha, dodas slatkog vrhnja, decilitar i po i pustis nekih 10 minuta da prokuha. Dodas malo svjezeg persuna. Kad je prokuhalo, onda stapnim mixerom izmiksas. Kad i to bude gotovo, dodas bibera, eventualno soli ako jos treba.
Eh sad - ja imam obicaj isjeckati pileci file i proprziti ga tavi, zajedno sa sitno isjeckanim bijelim lukom.
Kad sluzim tu supu, onda u tanjir dodam tu piletinu.
Jednom sluzio starcima - ubili se k´o Slobodan Praljak.
0
Kad su misli u boji, život nikad nije siv
- Crvena Nit
- Etablirani član
- Reactions: 2221
- Postovi: 4324
- Pridružen/a: 14 feb 2021, 19:59
- Lokacija: Jadrolinijska
Re: Supe / Corbe
Jesam par puta mahmuran i pitao se “šta je ovo, Bože sačuvaj?”
1
1
You can jeer but you don’t understand
Any fragile soul can be a Florida Man
Any fragile soul can be a Florida Man
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Supe / Corbe
HLADNE JUHE: Šest juha koje ne morate kuhati, a mogle bi vas osvojiti!
Juha od manga i kozica
Sastojci:
2 veća manga
1-2 glavice luka
maslinovo ulje
malo kokosova mlijeka (po želji)
200 ml vrhnja za kuhanje
3 jušne žlice meda
svježe naribani đumbir (po želji)
svježe mljeveni papar i sol
Priprema:
Ovu pomalo egzotičnu juhu pripremit ćete na sljedeći način: na malo maslinova ulja i luka nekoliko minuta prodinstajte mango, zatim dodajte malo kokosova brašna te med. Okrenite nekoliko puta kako bi se svi sastojci proželi. U blender stavite tako pripremljen mango, malo kokosova mlijeka (možete i običnog mlijeka te mu dodati još malo kokosova brašna) i 1 dl vrhnja za kuhanje pa miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Zatim začinite po želji solju, svježim paprom, a za slatkastu notu dodajte još malo meda. Ovu juhu možete jesti hladnu, a poslužite s kozicama koje ste prethodno tostirali na tavici.
Juha od krastavaca, jogurta i komorača
Sastojci:
2-3 veća krastavca (oko 50 g)
250 ml tekućeg jogurt
1 cijeđeni limunov sok
naribana limunova korica
mljevena čili papričica
svježe mljeveni papar
komorač (bolje svježi)
Priprema:
Krastavce ogulite i narežite na manje kockice, a potom u blender ubacite i sve ostale sastojke. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako volite malo rjeđu juhu, dodajte još malo jogurta. Ova juha posebno dobro prija hladna te je prije posluživanja ohladite u hladnjaku najmanje 45 minuta. Poslužite s malo posipanog svježeg komorača i papra u granulama te nekoliko kapi maslinova ulja.
Juha od mrkve, naranče i đumbira
Sastojci:
500 g mrkve
1 češanj češnjaka
1 dl vrhnja za kuhanje
voda
svježe mljeveni papar i krupna sol
1 veća naranča
svježi đumbir
maslinovo ulje
Priprema:
Mrkvu operite, očistite, i naribajte. Za intenzivniji okus prodinstajte je nekoliko minuta na malo maslinova ulja i češnjaka dok ne omekša. U blender stavite tako pripremljenu mrkvu, 1 dl vrhnja, malo vode (ovisno koliko gustu želite)i cijeđeni sok naranče. Zatim začinite; dodajte krupne soli, svježe mljevenog papra, svježe naribanog umbira, a možete naribati i koricu naranče za intenzivniji okus. Poslužite u keramičkim zdjelicama i s tostiranim kruhom, a lijepo ce se slagati i sa svježim koprom.
Gazpacho
Trebat će vam:
1 kg rajčice
1 crvena paprika
0,1 l maslinova ulja
3 češnja češnjaka
malo jabučnog octa
pola ocijeđenog limuna
1 krastavac
svježi bosiljak
svježi kopar
sol i papar
vode po potrebi
Priprema:
Rajčicu, papriku, luk, krastavac i češnjak narezati na komadiće i nauljiti maslinovim uljem. Pritom odstranite sjemenke. Stavite u blender te miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte malo jabučnog octa, po želji tabasca, cijeđeni sok pola limuna te svježe zacinsko bilje i zacčne pa sve još jednom dobro izmiksajte. Ostavite nekoliko komadića paprike i grubo nasjeckanog začinskog bilja za posluživanje. Obavezno prije poluživanja ohladite najmanje pola sata
Juha od graška i mente
Sastojci:
500 g graška
malo maslaca
pola glavice luka
1 stručak mente
vode po potrebi
125 ml vrhnja zakuhanje
krem-sira po želji za posluživanje
85 g parmezana, naribanog
sol i papar
badem
Priprema:
Na malo maslaca i luka prodinstajte grašak. Dovoljno je nekoliko minuta, samo da dobije pun okus luka i maslaca. Zatim stavite u blender tako pripremljen grašak te sve preostale sastojke pa miksajte dok ne postignete finu kremastu juhu. Ako vam treba rjeđa juha, dodajte još malo vode. Za kremastiji okus dodajte jušnu žlicu krem-sira po vašem izboru. Za malo drugačiji štih dodajte i nekoliko komadića tostiranih badema koji će se dobro složiti s ovom kombinacijom graška i mente. Posipajte komadićima tostiranog badema.
Krem juha od cikle i jabuka
Sastojci:
4 srednje cikle
2 jabuke
oko 400 ml vode
100 ml vrhnja za kuhanje
50 g feta sira
svježe mljeveni papar i sol
malo limunova soka
Kuhanu ciklu narežite na komadiće. Jabuke ogulite, a zatim naribajte pa zajedno sa svim preostalim sastojcima stavite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu i jednoličnu smjesu. Kušajte nedostaje li vam začina te po potrebi jače začinite. Ova juha izvrsna je i hladna pa je prije posluživanja ohladite najmanje pola sata u hladnjaku. Poslužite sa žlicom kiselog vrhnja i prepečenim kruhom.
Juha od manga i kozica
Sastojci:
2 veća manga
1-2 glavice luka
maslinovo ulje
malo kokosova mlijeka (po želji)
200 ml vrhnja za kuhanje
3 jušne žlice meda
svježe naribani đumbir (po želji)
svježe mljeveni papar i sol
Priprema:
Ovu pomalo egzotičnu juhu pripremit ćete na sljedeći način: na malo maslinova ulja i luka nekoliko minuta prodinstajte mango, zatim dodajte malo kokosova brašna te med. Okrenite nekoliko puta kako bi se svi sastojci proželi. U blender stavite tako pripremljen mango, malo kokosova mlijeka (možete i običnog mlijeka te mu dodati još malo kokosova brašna) i 1 dl vrhnja za kuhanje pa miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Zatim začinite po želji solju, svježim paprom, a za slatkastu notu dodajte još malo meda. Ovu juhu možete jesti hladnu, a poslužite s kozicama koje ste prethodno tostirali na tavici.
Juha od krastavaca, jogurta i komorača
Sastojci:
2-3 veća krastavca (oko 50 g)
250 ml tekućeg jogurt
1 cijeđeni limunov sok
naribana limunova korica
mljevena čili papričica
svježe mljeveni papar
komorač (bolje svježi)
Priprema:
Krastavce ogulite i narežite na manje kockice, a potom u blender ubacite i sve ostale sastojke. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako volite malo rjeđu juhu, dodajte još malo jogurta. Ova juha posebno dobro prija hladna te je prije posluživanja ohladite u hladnjaku najmanje 45 minuta. Poslužite s malo posipanog svježeg komorača i papra u granulama te nekoliko kapi maslinova ulja.
Juha od mrkve, naranče i đumbira
Sastojci:
500 g mrkve
1 češanj češnjaka
1 dl vrhnja za kuhanje
voda
svježe mljeveni papar i krupna sol
1 veća naranča
svježi đumbir
maslinovo ulje
Priprema:
Mrkvu operite, očistite, i naribajte. Za intenzivniji okus prodinstajte je nekoliko minuta na malo maslinova ulja i češnjaka dok ne omekša. U blender stavite tako pripremljenu mrkvu, 1 dl vrhnja, malo vode (ovisno koliko gustu želite)i cijeđeni sok naranče. Zatim začinite; dodajte krupne soli, svježe mljevenog papra, svježe naribanog umbira, a možete naribati i koricu naranče za intenzivniji okus. Poslužite u keramičkim zdjelicama i s tostiranim kruhom, a lijepo ce se slagati i sa svježim koprom.
Gazpacho
Trebat će vam:
1 kg rajčice
1 crvena paprika
0,1 l maslinova ulja
3 češnja češnjaka
malo jabučnog octa
pola ocijeđenog limuna
1 krastavac
svježi bosiljak
svježi kopar
sol i papar
vode po potrebi
Priprema:
Rajčicu, papriku, luk, krastavac i češnjak narezati na komadiće i nauljiti maslinovim uljem. Pritom odstranite sjemenke. Stavite u blender te miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte malo jabučnog octa, po želji tabasca, cijeđeni sok pola limuna te svježe zacinsko bilje i zacčne pa sve još jednom dobro izmiksajte. Ostavite nekoliko komadića paprike i grubo nasjeckanog začinskog bilja za posluživanje. Obavezno prije poluživanja ohladite najmanje pola sata
Juha od graška i mente
Sastojci:
500 g graška
malo maslaca
pola glavice luka
1 stručak mente
vode po potrebi
125 ml vrhnja zakuhanje
krem-sira po želji za posluživanje
85 g parmezana, naribanog
sol i papar
badem
Priprema:
Na malo maslaca i luka prodinstajte grašak. Dovoljno je nekoliko minuta, samo da dobije pun okus luka i maslaca. Zatim stavite u blender tako pripremljen grašak te sve preostale sastojke pa miksajte dok ne postignete finu kremastu juhu. Ako vam treba rjeđa juha, dodajte još malo vode. Za kremastiji okus dodajte jušnu žlicu krem-sira po vašem izboru. Za malo drugačiji štih dodajte i nekoliko komadića tostiranih badema koji će se dobro složiti s ovom kombinacijom graška i mente. Posipajte komadićima tostiranog badema.
Krem juha od cikle i jabuka
Sastojci:
4 srednje cikle
2 jabuke
oko 400 ml vode
100 ml vrhnja za kuhanje
50 g feta sira
svježe mljeveni papar i sol
malo limunova soka
Kuhanu ciklu narežite na komadiće. Jabuke ogulite, a zatim naribajte pa zajedno sa svim preostalim sastojcima stavite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu i jednoličnu smjesu. Kušajte nedostaje li vam začina te po potrebi jače začinite. Ova juha izvrsna je i hladna pa je prije posluživanja ohladite najmanje pola sata u hladnjaku. Poslužite sa žlicom kiselog vrhnja i prepečenim kruhom.
1
1
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Re: Supe / Corbe
Jesen je..
Krem supa od bundeve.. & crutoni domaci rad..
Krem supa od bundeve.. & crutoni domaci rad..
2
2
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Re: Supe / Corbe
Ovo je erotika
Zdjela od kruha i unutra juha... Gljive obično
Zdjela od kruha i unutra juha... Gljive obično
1
1
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Re: Supe / Corbe
Nisi.
Ja je na moru znam cak jesti vise puta na dan.
Obozavam za rucak supicu.
I bas mi se na moru i trazi.
A za veceru na moru znam pocesto traziti po restoranima supicu za predjelo. Par puta je to znalo biti i presudno u odabiru restorana.
Ove godine smo na moru jeli prelijepu kremastu supu od karfiola. Dugo nisam pojela nesto tako ukusno.
1
1