Supe / Corbe

Kuhamo, pečemo...jedemo...
Moderator: CocoMa
Avatar
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17696
Postovi: 10993
Pridružen/a: 22 jul 2020, 20:23

Supe / Corbe

Post Postao/la CocoMa »

Volite li ih jesti i pripremati, i koje su vama omiljene ?

DSC_8858.JPG
Krem supa od bundeve
5
4 slika 1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar
uvijek_kontra
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6731
Postovi: 2483
Pridružen/a: 29 jul 2020, 15:38
Lokacija: Tu i tamo.

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la uvijek_kontra »

Obozavam. :zaljub

Pravim svakakve, najcesce ih jedem sama. :valja
Sad trenutno sa povrcem kojeg imam na vrtu.

Bas sam danas napravila za sutra da imaju jer radim do kasno. Ispekla i kruh i to je to. Inace kod nas se uz tu supu jede bilo kakve tjestenine na krusnim mrvama. :sreca To mi je omiljeno jelo iz djetinstva.
0
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la Heidi »

Omiljena od kestena, jedva cekam.
0
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
Socrates
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13127
Postovi: 14439
Pridružen/a: 22 aug 2020, 03:11

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la Socrates »

Kao mali sam ih mrzio, a sad obozavam.

Manje su mi drage krem supe, ali ni njih ne odbijam.

Ostalo sve volim.

Thailandska lemongrass chicken soup, kineska hot and sour soup, japanska sea food soup, ne znam I da li se vijetnamski pho ubraja u supu ili u regularan obrok. Sve je to vrh vrhova.

Volim I klasicne sve.
2
1 slika 1 slika
Don't wanna hear about it

Every single one's got a story to tell...
Avatar
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 13454
Postovi: 9011
Pridružen/a: 23 jul 2020, 10:41
Lokacija: Tu... Gdje dezinfikujem misli i emocije.

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la Moonlight »

I ja kao mala nisam mogla da je smislim. Sada bas volim.
Volim pileću najviše, u svim varijantama: bistru, begovu...
Volim kiselu tarhanu
Nisam ljubitelj krem supica ako su aromatične kao one od gljiva. Volim od tikve, brokule, špinata...
Imam cak i kuhare samo za supice i corbice 😍
1
1 slika
Kad su misli u boji, život nikad nije siv :lot
Avatar
Socrates
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13127
Postovi: 14439
Pridružen/a: 22 aug 2020, 03:11

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la Socrates »

Zaboravio Sam Ramen. :soce Sta je ono onako dobro?

Supa koju su kineski imigranti poceli prvo praviti u Japanu. Sad je nedoumica da li je japanska ili kineska.
1
1 slika
Don't wanna hear about it

Every single one's got a story to tell...
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la Heidi »

Sezona je kestena, počastite se kremastom čorbom bogatom vitaminima



slika

Sezona je kestena, jesenske poslastice koju vole svi. Od kestena se mogu praviti brojna jela, kako slana, tako i slatka, zavisi ko u čemu više uživa. U čast "kralju jeseni" donosimo nekoliko zanimljivosti o kestenu i recept za kremastu čorbu od kestena i karfiola.
Kesteni spadaju u orašaste plodove koji za razliku od oraha, badema, lješnjaka imaju niži udio masti.

No, zato imaju visok udio škroba, čak veći od krompira. Kesten ne sadrži gluten pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu. Sadrži minerale, vitamine B-kompleksa, vitamine A i C koji ostaju u plodu i tokom kuhanja/pečenja.

Kesten je najbolji prirodni izvor kalija i fosfora, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, hlor, željezo, bakar te mangan. Bogat je folnom kiselinom koja se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Upravo ta kiselina potrebna je za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema.

U deset srednje velikih kestena ima oko 200 kalorija. U odnosu na ostale orašaste plodove kesten ima manje kalorija.

Posebno se preporučuje djeci, sportistima, osobama pod stresom, trudnicama i starijim osobama, ali i svima koji vole ovu jesensku poslasticu.

Kesten je malo teže probavljiv pa budite umjereni u količinama koje pojedete. Dobro je kombinovati različite načine pripreme, s obzirom na to da će pečeni kesten biti bogatiji vitaminima, a kuhani mineralima.

slika

Za corbu od kestena i karfiola potrebno vam je 500 grama kestena, dvije kašičice maslinovog ulja, dvije prase, tri čehna bijelog luka, 500 grama karfiola, šest šoljica vode, grčki jogurt ili kiselo vrhnje i dvopek (po želji).

Kestene prepolovite, stavite ih u lonac, prekrijte vodom i pustite da voda provri. Polako kuhajte 15-20 minuta dok se ljuskica kestena ne počne odvajati. Procijedite kestene i dok su još topli maknite im ljuskicu i ostavite oguljene kestene sa strane.

Zatim zagrijte ulje u loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte narezani poriluk i usitnjeni češnjak, miješajte 4-5 minuta dok poriluk ne omekša. Dodajte karfiol i kuhajte miješajući oko tri minute. Dodajte vodu, prekrijte poklopcem i pustite da provri. Smanjite temperaturu, poklopac odmaknite na pola i pustite da se kuha oko 20 minuta ili dok karfiol u potpunosti ne omekša.

Ugrubo nasjeckajte 1/2 šoljice kestena. Ostatak kestena dodajte u lonac i sve zajedno kuhajte oko dvije minute. Štapnim mikserom izblendajte čorbu dok smjesa ne postane glatka. Dodajte so, biber i začinite po želji te na samom kraju dodajte preostale usitnjene kestene i malo grčkog jogurta ili vrhnja, a po želji možete dodati i dvopek.

Klix
6
5 slika 1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
Danny
PRObehar
PRObehar
Reactions: 9518
Postovi: 5786
Pridružen/a: 30 jul 2020, 18:30

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la Danny »

teleca corbica medju favoritima :ooo

20200718_165427.jpg
7
3 slika 4 slika
I hurt easy, I just don't show it
You can hurt someone and not even know it
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la Heidi »

1
1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17696
Postovi: 10993
Pridružen/a: 22 jul 2020, 20:23

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la CocoMa »

20201128_092857.jpg
2
2 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la Heidi »

Recept za čudotvornu juhu koja eliminira prehladu

Nagle promjene temperatura kakvima smo bili izloženi posljednjih tjedana ostavljaju trag na zdravlju, osobito na ljudima kojima je zbog ubrzanog ritma života i stresa oslabio imunitet. Kako bi brzo i na prirodan način tijelo učinili otpornim na viruse i bakterije donosimo vam recept za temeljac juhe koja zimske bolesti baca na koljena

Juha od češnjaka, đumbira, crnog papra, crvenog luka i još nekoliko čudesnih sastojaka energizira i jača cijeli organizam, podiže imunitet, hrani svaku stanicu našeg tijela i čini ga otpornim na viruse i bakterije u zraku.


Potrebni sastojci:
- 3 litre vode
- 2-3 češnja češnjaka
- 1-2 žlice đumbira (svježeg, sitno nasjeckanog ili naribanog)
- 1 žlica crnog papra
- 2 mrkve (neoguljene i prerezane na pola)
- 1 šalica lišća celera
- 1/4 crvenog luka
- 1 velika grančica ružmarina
- 1 žlica timijana
- 1 žlica kadulje
- sok pola limuna

Način pripreme:
Sve sastojke (osim limunovog soka) stavite u veliki lonac sa čvrstim poklopcem. Pustite da kuha dok ne provri i tada smanjite na laganu vatru. Neka se krčka poklopljeno oko sat vremena.

Procijedite tekućinu u drugi lonac. Zgnječite povrće i pritisnite ga kroz cjedilo. Sada imate temeljac koji prevenira, ublažava i liječi prehladu, virozu i gripu. S njim možete raditi sve vaše druge omiljene povrtne juhe.

Pripazite da prilikom kuhanja juhe s ovim temeljcem, posuda bude dobro poklopljena, kako ljekoviti sastojci ne bi isparili. Nakon što juhu skuhate i poslužite, kada se ohladi, dodajte u tanjur sok od pola limuna.

I druge recepte i savjete za zdrav organizam možete pronaći na stranici ayurvedske terapeutkinje Tanje Kraljić Strgačić.

@Socrates
1
1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10778
Postovi: 6301
Pridružen/a: 23 okt 2020, 23:02

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la Atomic »

Zar ima drugacijih supa osim onih gotovih :keke
1
1 slika
Avatar
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma
Reactions: 17892
Postovi: 8407
Pridružen/a: 03 sep 2020, 05:55

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la pink floydd »

slika
4
1 slika 3 slika
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la Heidi »

JA umrla kad bih to pojela :heidi2
0
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma
Reactions: 17892
Postovi: 8407
Pridružen/a: 03 sep 2020, 05:55

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la pink floydd »

Heidi je napisao/la: 03 maj 2021, 15:40 JA umrla kad bih to pojela :heidi2
Warum
0
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la Heidi »

ZAto sto je to za mene otrov.
3
1 slika 1 slika 1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
toxic
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 9937
Postovi: 4163
Pridružen/a: 14 dec 2020, 15:55
Lokacija: My Own World

Re: Supe / Corbe

Post Postao/la toxic »

Heidi je napisao/la: 03 maj 2021, 15:44 ZAto sto je to za mene otrov.
Bas sam nedavno citala neki tekst, kazu da se gotova supa preporucuje ukoliko neko ima stomacne tegobe. Valjda zbog tog pojacivaca ukusa, pomaze.
Nije zdravo ako je cesto.

Ja nesto nisam ljubitelj supica, tako da najcesce pravim samo pilecu s mnogo povrca.
I od krem volim s gljivama :ok
0
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
Odgovori

Natrag na “Kulinarika”