Supe / Corbe
Supe / Corbe
Volite li ih jesti i pripremati, i koje su vama omiljene ?
Krem supa od bundeve
Krem supa od bundeve
5
4
1
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
- uvijek_kontra
- Etablirani član
- Reactions: 6731
- Postovi: 2483
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 15:38
- Lokacija: Tu i tamo.
Re: Supe / Corbe
Obozavam.
Pravim svakakve, najcesce ih jedem sama.
Sad trenutno sa povrcem kojeg imam na vrtu.
Bas sam danas napravila za sutra da imaju jer radim do kasno. Ispekla i kruh i to je to. Inace kod nas se uz tu supu jede bilo kakve tjestenine na krusnim mrvama. To mi je omiljeno jelo iz djetinstva.
Pravim svakakve, najcesce ih jedem sama.
Sad trenutno sa povrcem kojeg imam na vrtu.
Bas sam danas napravila za sutra da imaju jer radim do kasno. Ispekla i kruh i to je to. Inace kod nas se uz tu supu jede bilo kakve tjestenine na krusnim mrvama. To mi je omiljeno jelo iz djetinstva.
0
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Supe / Corbe
Omiljena od kestena, jedva cekam.
0
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Re: Supe / Corbe
Kao mali sam ih mrzio, a sad obozavam.
Manje su mi drage krem supe, ali ni njih ne odbijam.
Ostalo sve volim.
Thailandska lemongrass chicken soup, kineska hot and sour soup, japanska sea food soup, ne znam I da li se vijetnamski pho ubraja u supu ili u regularan obrok. Sve je to vrh vrhova.
Volim I klasicne sve.
Manje su mi drage krem supe, ali ni njih ne odbijam.
Ostalo sve volim.
Thailandska lemongrass chicken soup, kineska hot and sour soup, japanska sea food soup, ne znam I da li se vijetnamski pho ubraja u supu ili u regularan obrok. Sve je to vrh vrhova.
Volim I klasicne sve.
2
1
1
Don't wanna hear about it
Every single one's got a story to tell...
Every single one's got a story to tell...
- Moonlight
- Menadžerska legenda
- Reactions: 13454
- Postovi: 9011
- Pridružen/a: 23 jul 2020, 10:41
- Lokacija: Tu... Gdje dezinfikujem misli i emocije.
Re: Supe / Corbe
I ja kao mala nisam mogla da je smislim. Sada bas volim.
Volim pileću najviše, u svim varijantama: bistru, begovu...
Volim kiselu tarhanu
Nisam ljubitelj krem supica ako su aromatične kao one od gljiva. Volim od tikve, brokule, špinata...
Imam cak i kuhare samo za supice i corbice
Volim pileću najviše, u svim varijantama: bistru, begovu...
Volim kiselu tarhanu
Nisam ljubitelj krem supica ako su aromatične kao one od gljiva. Volim od tikve, brokule, špinata...
Imam cak i kuhare samo za supice i corbice
1
1
Kad su misli u boji, život nikad nije siv
Re: Supe / Corbe
Zaboravio Sam Ramen. Sta je ono onako dobro?
Supa koju su kineski imigranti poceli prvo praviti u Japanu. Sad je nedoumica da li je japanska ili kineska.
Supa koju su kineski imigranti poceli prvo praviti u Japanu. Sad je nedoumica da li je japanska ili kineska.
1
1
Don't wanna hear about it
Every single one's got a story to tell...
Every single one's got a story to tell...
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Supe / Corbe
Sezona je kestena, počastite se kremastom čorbom bogatom vitaminima
Sezona je kestena, jesenske poslastice koju vole svi. Od kestena se mogu praviti brojna jela, kako slana, tako i slatka, zavisi ko u čemu više uživa. U čast "kralju jeseni" donosimo nekoliko zanimljivosti o kestenu i recept za kremastu čorbu od kestena i karfiola.
Kesteni spadaju u orašaste plodove koji za razliku od oraha, badema, lješnjaka imaju niži udio masti.
No, zato imaju visok udio škroba, čak veći od krompira. Kesten ne sadrži gluten pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu. Sadrži minerale, vitamine B-kompleksa, vitamine A i C koji ostaju u plodu i tokom kuhanja/pečenja.
Kesten je najbolji prirodni izvor kalija i fosfora, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, hlor, željezo, bakar te mangan. Bogat je folnom kiselinom koja se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Upravo ta kiselina potrebna je za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema.
U deset srednje velikih kestena ima oko 200 kalorija. U odnosu na ostale orašaste plodove kesten ima manje kalorija.
Posebno se preporučuje djeci, sportistima, osobama pod stresom, trudnicama i starijim osobama, ali i svima koji vole ovu jesensku poslasticu.
Kesten je malo teže probavljiv pa budite umjereni u količinama koje pojedete. Dobro je kombinovati različite načine pripreme, s obzirom na to da će pečeni kesten biti bogatiji vitaminima, a kuhani mineralima.
Za corbu od kestena i karfiola potrebno vam je 500 grama kestena, dvije kašičice maslinovog ulja, dvije prase, tri čehna bijelog luka, 500 grama karfiola, šest šoljica vode, grčki jogurt ili kiselo vrhnje i dvopek (po želji).
Kestene prepolovite, stavite ih u lonac, prekrijte vodom i pustite da voda provri. Polako kuhajte 15-20 minuta dok se ljuskica kestena ne počne odvajati. Procijedite kestene i dok su još topli maknite im ljuskicu i ostavite oguljene kestene sa strane.
Zatim zagrijte ulje u loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte narezani poriluk i usitnjeni češnjak, miješajte 4-5 minuta dok poriluk ne omekša. Dodajte karfiol i kuhajte miješajući oko tri minute. Dodajte vodu, prekrijte poklopcem i pustite da provri. Smanjite temperaturu, poklopac odmaknite na pola i pustite da se kuha oko 20 minuta ili dok karfiol u potpunosti ne omekša.
Ugrubo nasjeckajte 1/2 šoljice kestena. Ostatak kestena dodajte u lonac i sve zajedno kuhajte oko dvije minute. Štapnim mikserom izblendajte čorbu dok smjesa ne postane glatka. Dodajte so, biber i začinite po želji te na samom kraju dodajte preostale usitnjene kestene i malo grčkog jogurta ili vrhnja, a po želji možete dodati i dvopek.
Klix
Sezona je kestena, jesenske poslastice koju vole svi. Od kestena se mogu praviti brojna jela, kako slana, tako i slatka, zavisi ko u čemu više uživa. U čast "kralju jeseni" donosimo nekoliko zanimljivosti o kestenu i recept za kremastu čorbu od kestena i karfiola.
Kesteni spadaju u orašaste plodove koji za razliku od oraha, badema, lješnjaka imaju niži udio masti.
No, zato imaju visok udio škroba, čak veći od krompira. Kesten ne sadrži gluten pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu. Sadrži minerale, vitamine B-kompleksa, vitamine A i C koji ostaju u plodu i tokom kuhanja/pečenja.
Kesten je najbolji prirodni izvor kalija i fosfora, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, hlor, željezo, bakar te mangan. Bogat je folnom kiselinom koja se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Upravo ta kiselina potrebna je za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema.
U deset srednje velikih kestena ima oko 200 kalorija. U odnosu na ostale orašaste plodove kesten ima manje kalorija.
Posebno se preporučuje djeci, sportistima, osobama pod stresom, trudnicama i starijim osobama, ali i svima koji vole ovu jesensku poslasticu.
Kesten je malo teže probavljiv pa budite umjereni u količinama koje pojedete. Dobro je kombinovati različite načine pripreme, s obzirom na to da će pečeni kesten biti bogatiji vitaminima, a kuhani mineralima.
Za corbu od kestena i karfiola potrebno vam je 500 grama kestena, dvije kašičice maslinovog ulja, dvije prase, tri čehna bijelog luka, 500 grama karfiola, šest šoljica vode, grčki jogurt ili kiselo vrhnje i dvopek (po želji).
Kestene prepolovite, stavite ih u lonac, prekrijte vodom i pustite da voda provri. Polako kuhajte 15-20 minuta dok se ljuskica kestena ne počne odvajati. Procijedite kestene i dok su još topli maknite im ljuskicu i ostavite oguljene kestene sa strane.
Zatim zagrijte ulje u loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte narezani poriluk i usitnjeni češnjak, miješajte 4-5 minuta dok poriluk ne omekša. Dodajte karfiol i kuhajte miješajući oko tri minute. Dodajte vodu, prekrijte poklopcem i pustite da provri. Smanjite temperaturu, poklopac odmaknite na pola i pustite da se kuha oko 20 minuta ili dok karfiol u potpunosti ne omekša.
Ugrubo nasjeckajte 1/2 šoljice kestena. Ostatak kestena dodajte u lonac i sve zajedno kuhajte oko dvije minute. Štapnim mikserom izblendajte čorbu dok smjesa ne postane glatka. Dodajte so, biber i začinite po želji te na samom kraju dodajte preostale usitnjene kestene i malo grčkog jogurta ili vrhnja, a po želji možete dodati i dvopek.
Klix
6
5
1
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Re: Supe / Corbe
teleca corbica medju favoritima
7
3
4
I hurt easy, I just don't show it
You can hurt someone and not even know it
You can hurt someone and not even know it
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Supe / Corbe
1
1
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Supe / Corbe
Recept za čudotvornu juhu koja eliminira prehladu
Nagle promjene temperatura kakvima smo bili izloženi posljednjih tjedana ostavljaju trag na zdravlju, osobito na ljudima kojima je zbog ubrzanog ritma života i stresa oslabio imunitet. Kako bi brzo i na prirodan način tijelo učinili otpornim na viruse i bakterije donosimo vam recept za temeljac juhe koja zimske bolesti baca na koljena
Juha od češnjaka, đumbira, crnog papra, crvenog luka i još nekoliko čudesnih sastojaka energizira i jača cijeli organizam, podiže imunitet, hrani svaku stanicu našeg tijela i čini ga otpornim na viruse i bakterije u zraku.
Potrebni sastojci:
- 3 litre vode
- 2-3 češnja češnjaka
- 1-2 žlice đumbira (svježeg, sitno nasjeckanog ili naribanog)
- 1 žlica crnog papra
- 2 mrkve (neoguljene i prerezane na pola)
- 1 šalica lišća celera
- 1/4 crvenog luka
- 1 velika grančica ružmarina
- 1 žlica timijana
- 1 žlica kadulje
- sok pola limuna
Način pripreme:
Sve sastojke (osim limunovog soka) stavite u veliki lonac sa čvrstim poklopcem. Pustite da kuha dok ne provri i tada smanjite na laganu vatru. Neka se krčka poklopljeno oko sat vremena.
Procijedite tekućinu u drugi lonac. Zgnječite povrće i pritisnite ga kroz cjedilo. Sada imate temeljac koji prevenira, ublažava i liječi prehladu, virozu i gripu. S njim možete raditi sve vaše druge omiljene povrtne juhe.
Pripazite da prilikom kuhanja juhe s ovim temeljcem, posuda bude dobro poklopljena, kako ljekoviti sastojci ne bi isparili. Nakon što juhu skuhate i poslužite, kada se ohladi, dodajte u tanjur sok od pola limuna.
I druge recepte i savjete za zdrav organizam možete pronaći na stranici ayurvedske terapeutkinje Tanje Kraljić Strgačić.
@Socrates
Nagle promjene temperatura kakvima smo bili izloženi posljednjih tjedana ostavljaju trag na zdravlju, osobito na ljudima kojima je zbog ubrzanog ritma života i stresa oslabio imunitet. Kako bi brzo i na prirodan način tijelo učinili otpornim na viruse i bakterije donosimo vam recept za temeljac juhe koja zimske bolesti baca na koljena
Juha od češnjaka, đumbira, crnog papra, crvenog luka i još nekoliko čudesnih sastojaka energizira i jača cijeli organizam, podiže imunitet, hrani svaku stanicu našeg tijela i čini ga otpornim na viruse i bakterije u zraku.
Potrebni sastojci:
- 3 litre vode
- 2-3 češnja češnjaka
- 1-2 žlice đumbira (svježeg, sitno nasjeckanog ili naribanog)
- 1 žlica crnog papra
- 2 mrkve (neoguljene i prerezane na pola)
- 1 šalica lišća celera
- 1/4 crvenog luka
- 1 velika grančica ružmarina
- 1 žlica timijana
- 1 žlica kadulje
- sok pola limuna
Način pripreme:
Sve sastojke (osim limunovog soka) stavite u veliki lonac sa čvrstim poklopcem. Pustite da kuha dok ne provri i tada smanjite na laganu vatru. Neka se krčka poklopljeno oko sat vremena.
Procijedite tekućinu u drugi lonac. Zgnječite povrće i pritisnite ga kroz cjedilo. Sada imate temeljac koji prevenira, ublažava i liječi prehladu, virozu i gripu. S njim možete raditi sve vaše druge omiljene povrtne juhe.
Pripazite da prilikom kuhanja juhe s ovim temeljcem, posuda bude dobro poklopljena, kako ljekoviti sastojci ne bi isparili. Nakon što juhu skuhate i poslužite, kada se ohladi, dodajte u tanjur sok od pola limuna.
I druge recepte i savjete za zdrav organizam možete pronaći na stranici ayurvedske terapeutkinje Tanje Kraljić Strgačić.
@Socrates
1
1
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
- pink floydd
- Prvi Valentajn foruma
- Reactions: 17892
- Postovi: 8407
- Pridružen/a: 03 sep 2020, 05:55
Re: Supe / Corbe
4
1
3
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Supe / Corbe
JA umrla kad bih to pojela
0
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
- pink floydd
- Prvi Valentajn foruma
- Reactions: 17892
- Postovi: 8407
- Pridružen/a: 03 sep 2020, 05:55
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22582
- Postovi: 15606
- Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
- Lokacija: Kosmicki raspor
Re: Supe / Corbe
ZAto sto je to za mene otrov.
3
1
1
1
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
- toxic
- Etablirani član
- Reactions: 9937
- Postovi: 4163
- Pridružen/a: 14 dec 2020, 15:55
- Lokacija: My Own World
Re: Supe / Corbe
Bas sam nedavno citala neki tekst, kazu da se gotova supa preporucuje ukoliko neko ima stomacne tegobe. Valjda zbog tog pojacivaca ukusa, pomaze.
Nije zdravo ako je cesto.
Ja nesto nisam ljubitelj supica, tako da najcesce pravim samo pilecu s mnogo povrca.
I od krem volim s gljivama
0
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺