Svijet začina

Kuhamo, pečemo...jedemo...
Moderator: CocoMa
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Svijet začina

Post Postao/la Heidi »

@Mehaning



Cesnjak je bijeli luk, česen



Ehinaceja = suncane kapice?

slika

Jalapeno je sorta ljutih papricica zelena ili crvena.

slika
1
1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Svijet začina

Post Postao/la Heidi »

Soncne kapice?

Ako ne razumijes suncane :D
2
1 slika 1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Svijet začina

Post Postao/la Iskra »

Kurkuma mi je super, a chilli neizostavan, gdje god mogu ja stavljam.
0
Avatar
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 18205
Postovi: 10943
Pridružen/a: 24 jul 2020, 20:50

Re: Svijet začina

Post Postao/la Miss Y. »

Bosiljak :oho
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran



:missy
Avatar
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3040
Postovi: 2252
Pridružen/a: 07 aug 2020, 19:58

Re: Svijet začina

Post Postao/la Čuvarkuća »

Čuvarkuća je napisao/la: 25 okt 2020, 16:24 Kombinaciju mlijeka i cimeta sam pila + med i fino mi je. Baš ću probati i kurkumu dodati.
Probala. Fino je i neznato se mijenja okus napitka kada se doda.
0
"Treba otimati radost danima što bježe".
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Svijet začina

Post Postao/la Heidi »

Muškatni oraščić – sva lica aromatičnog i zdravog začina

slika


Muškatni orah (Myristica fragrans) je zimzeleno tropsko stablo koje izvorno potječe s Molučkih ili Začinskih otoka na istoku Indonezije.

Ono što nazivamo muškatnim oraščićem i koristimo kao začin zapravo je središnji dio ploda ovoga drveta.

Kada plod dozrije, on puca, a u unutrašnjosti se nalazi velika crna koštica obavijena mrežastom ovojnicom.

Ta se ovojnica naziva macis ili muškatni cvijet te se također koristi kao aromatični začin.

Crna koštica u kojoj se nalazi sam oraščić suši se oko dva mjeseca, a nakon toga iz nje se vadi muškatni oraščić, koji je izvana tamnosmeđe boje i lagano naboran.

Zahvaljujući osebujnom slatkastom okusu i orašastom mirisu, muškatni oraščić koristi se kao omiljeni dodatak jelima – osobito u vrijeme blagdana.

Sama riječ „muškatni“ zapravo znači „mošusni“ i odnosi se na miris.

Osim praha koji se dobiva mljevenjem oraščića, od stabla i listova muškatnog oraha te od samih muškatnog oraščića dobivaju se i kvalitetna eterična ulja.

Ova se ulja zbog zdravstvenih dobrobiti sve više koriste u alternativnoj i biljnoj medicini.


Kratka povijest nekad najskupljeg začina

Vjeruje se da su muškatne oraščiće rimski svećenici palili poput tamjana, a u srednjem vijeku korišteni su za aromatiziranje piva.

U srednjem vijeku muškatni oraščić bio je simbol moći i bogatstva, a u 17. st. postao je najskuplji začin na svijetu.

Naime, Molučki otoci, na kojima su tada bila jedina stabla muškatnog oraha, pala su u posjed Nizozemaca, koji su tad preuzeli čitavu proizvodnju i trgovinu ovim osebujnim začinom.

I tada je muškatni oraščić postao izuzetno skup te dostupan samo najbogatijima.

Oni koji su si tada mogli priuštiti ovu krasnu mirodiju ponosno su je nosili sa sobom u bogato urešenim kovanim mlincima i posudicama.

Danas je muškatni oraščić široko dostupan i, nasreću, možemo si ga priuštiti, stoga bismo trebali više uživati u njegovim brojnim blagodatima.

U današnje se vrijeme najviše uzgaja na Karibima te u južnoj Indiji, a najveći proizvođači su Indonezija i otočna država Grenada, koja je muškatni oraščić čak stavila i na svoju zastavu.


Ljekovita svojstva muškatnog oraščića

Osim dijetalnih vlakana, ugljikohidrata i bjelančevina, ovaj začin sadrži i dosta vitamina i minerala, a neki od njih su:

vitamini B1 i B6
magnezij
mangan
bakar
željezo
cink
folati

Njegova eterična ulja sadrže organske tvari, poput eugenola, miristicina i macelignana, koje imaju ljekovita svojstva.

U arapskim zemljama ovaj se začin smatra afrodizijakom, no ima i brojne druge dobrobiti.

U nastavku doznajte kako sve možete unaprijediti zdravlje dodatkom muškatnog oraščića u jela, slastice i napitke.


1. Potiče probavu i ublažava žgaravicu

Stoljećima se muškatni oraščić koristio kao lijek za različite probavne tegobe. On sadrži dijetna vlakna koja potiču peristaltiku crijeva, stoga je dobar izbor za sve one koji pate od konstipacije.

Oraščić potiče i lučenje želučanih sokova, što olakšava sam proces probavljanja hrane. Ovaj začin pomaže i kod proljeva, mučnine i povraćanja.

Savjet: patite li od nadutosti ili žgaravice, u čaj od metvice dodajte prstohvat muškatnog oraščića.


2. Pridonosi zdravlju usne šupljine i uklanja zadah

Odavno je poznato da muškatni oraščić uklanja problem lošeg zadaha, a zahvaljujući antibakterijskim svojstvima jača vaše zube i desni i čini ih otpornijima i zdravijima.

Kao i klinčić, muškatni oraščić sadrži eugenol, koji ublažava zubobolju.

Zbog tih ljekovitih svojstava, ovaj začin naći ćete u brojim organskim i biljnim vodicama za ispiranje usne šupljine te u prirodnim zubnim pastama.

Savjet: patite li od gingivitisa, odnosno upale desni, u šalicu vruće vode dodajte pola žličice muškatnog oraščića. Kad se ohladi, tom tekućinom ispirite usnu šupljinu, no nemojte progutati.


3. Djeluje poput prirodnog analgetika


Budući da ovaj začin sadrži sastojak sličan mentolu, može ublažiti razna bolna stanja, primjerice bolove uzrokovane ozljedama, ranama, istegnućima i drugim upalnim stanjima u organizmu, poput artritisa.

Savjet: eterično ulje muškatnog oraščića možete utrljati u bolna mjesta na tijelu – to će trenutačno olakšati vaše bolove.


4. Potiče detoks čitavog organizma

Muškatni oraščić pomaže detoksikaciji važnih organa „čistača“ poput jetre i bubrega.

U tim organima se nagomilavaju toksini nakon konzumacije teške i nezdrave hrane, pa je ovaj začin osobito koristan u vrijeme i nakon Božića.

Aktivne komponente prisutne u ovom začinu također mogu pomoći u eliminaciji bubrežnih kamenaca te općenito pridonose optimalnom radu bubrega i jetre.


5. Regulira krvni tlak i ublažava osteoporozu

Zahvaljujući kaliju što ga sadrži, muškatni oraščić opušta krvne žile te snižava krvni tlak.

Ovaj mineral također pomaže kod osteoporoze te čuva zdravlje vaših kostiju čineći ih snažnima.

S druge strane, željezo iz oraščića pomaže u poboljšanju krvne slike te smanjuje rizik od anemije.


6. Pomaže kod nesanice


Muškatni oraščić koristi se i kao lijek za nesanicu i probleme sa snom.

Budući da sadrži magnezij, umiruje napetosti u organizmu te potiče lučenje serotonina koji ima relaksirajući učinak.

Serotonin se u mozgu mijenja u melatonin, što pogoduje dobrom i kvalitetnom snu.


7. Poboljšava moždane funkcije


Ovaj začin u malim količinama pridonosi oštrini vašeg uma.

Ulje muškatnog oraščića sadrži tvari kao što su miristicin i macelignan, koje usporavaju propadanje neuronskih veza i kognitivnih funkcija kod osoba s demencijom ili Alzheimerovom bolešću.

Miristicin zapravo inhibira, odnosno zaustavlja enzim u mozgu koji pridonosi Alzheimerovoj bolesti te poboljšava pamćenje.


8. Posvjetljuje kožu i uljepšava ten

Muškatni oraščić pridonosi ljepoti vaše kože te smanjuje iritacije i upalna stanja na koži.

Savjet: imate li, primjerice, ožiljke od akni na licu, malo muškatnog oraščića pomiješajte s medom ili vodom pa time mažite lice.

Primijetit ćete da nakon nekoliko dana vaša koža postaje čišća i svjetlija.


9. Popravlja raspoloženje i ublažava depresiju

Američko istraživanje pokazalo je da muškatni oraščić povoljno djeluje na raspoloženje te da može ublažiti simptome anksioznosti i depresije.

Upravo ga to čini idealnim začinom za božićne blagdane.

Doista, puno je razloga zašto biste svoje tople blagdanske napitke, slastice i jela trebali obogatiti upravo ovim začinom!


Primjena u kulinarstvu

Muškatnim oraščićem u prahu možete začiniti i slatka i slana jela, primjerice, jela od bundeve, špinata, krumpira, blitve, tikvica, cvjetače, mrkve, tjesteninu, sireve, kremaste umake, voćne kompote, slastice poput keksa i medenjaka…

Ili pak možete dodati prstohvat u svoj omiljeni napitak.

Ekstra savjet: muškatni oraščić najbolje je kupiti u zrnu pa ga svježeg naribati po želji. A tijekom kuhanja dodajte ga tek pred kraj jer termička obrada slabi njegovu finu aromu.

Alternativa-za-vas.hr



Mmmm, mnogo volem muskatni orascic, posebno u kombinaciji sa krompirom :to
3
2 slika 1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3040
Postovi: 2252
Pridružen/a: 07 aug 2020, 19:58

Re: Svijet začina

Post Postao/la Čuvarkuća »

Da mogu trpala bih ga u sva jela, ali ne vole ga svi moji ukućani :konta

slika


Kopar ili mirođija-(Anethum graveolens), je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Poznata je i kao anita, koper, koprić, mirođija. Kao začinska biljka uzgaja se u vrtovima. Koristi se za farmaceutsku industriju i industriju mirisa.
Porijeklo i izgled

Biljka je porijeklom iz centralne Azije. Još u 1. vijeku počela se širiti po srednjoj i sjevernoj Evropi. U vrijeme Karla Velikog već je dio svakog carskog vrta. Najveći proizvođač ulja kopera danas je Mađarska.

Naraste od 30 do 120 cm visine. Cijela biljka je glatka i mirisna. Listovi su končasti. Cvjetovi su žuti i narastu na 6 do 10mm dugim drškama, radijalno simetrični i petodijelni. Cvjeta od maja do augusta. Plodovi su jajoliki, smeđi, 3 do 5mm dugi i 2 do 2,5mm široki.

Plod zrije od jula do septembra. Sije se sa prvim mrazevima u humusom bogato, osunčano tlo. Aroma biljke je najsnažnija prije cvjetanja. Sjeme biljke je zrelo kad počne da tamni i tada se može brati.
Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježeg kopra iznosi 43 kcal/180 kJ. Od toga sadrži 7,02% ugljikohidrata, 3,46% proteina i 1,12% masti.

Od minerala u kopru se nalaze kalcij, željezo, magnezij, fosfor cink, bakar i mangan.

Od vitamina kopar u značajnijim količinama sadrži vitamin C ,tiamin, riboflavin , niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselinu i vitamin A.

Od ostalih nutrijenata kopar na 100 g sadrži 2,1 g vlakana.
Ljekovitost

Ljekoviti dijelovi kopra su listovi i cvjetovi koji se skupljaju do sazrijevanja i plodovi koji se skupljaju kada biljka sazre. Jedinstvena ljekovita svojstva kopar zahvaljuje dobrom mineralnom i vitaminskom sastavu te snažnim fitonutrijentima monoterpenima (karvon, limonen, anetofuran) i flavonoidima (kemferol i vicenin).

Smatra se da je kopar idealna biljka za smirivanje organizma i stanja poput grčeva u želucu, nadutosti, manjka apetita i slabe probave. Umanjiti će osjećaj mučnine, poboljšati zadah te vas umiriti.

Preporučuje se i dojiljama jer potiče izlučivanje mlijeka. Eterično ulje kopra se često koristi kao insekticid, ali i u kozmetičkoj industriji.

Biljka kopar kada je svježa obiluje vitaminom C, koji igra značajnu ulogu u borbi sa infekcijama. Mirodija je prirodan izvor minerala poput kalcijuma, bakra, mangana, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma.

Bakar ima važnu ulogu u produkciji nekih enzima, dok kalijum utiče na telesne tečnosti i krvni pritisak.Ova biljka je bogata sa antioksidansima i sadrži dijetetska vlakna koja kontrolišu nivo holesterola, sprečava nastanak gasova, nadimanje stomaka i otežano varenje.

Čaj od kopra ubrzava peristaltiku crijeva i važan je sastojak čajnih mejšavina protiv opstipacije i za liječenje hemoroida.

Eterično ulje mirođije odlično neutrališe neprijatan zadah iz usta, smiruje napetost, opušta nerve, sprečava nesanicu i podstiče bolje lučenje majčinog mlijeka.
3
2 slika 1 slika
"Treba otimati radost danima što bježe".
Avatar
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17696
Postovi: 10993
Pridružen/a: 22 jul 2020, 20:23

Re: Svijet začina

Post Postao/la CocoMa »

Susam je začinska biljka koja potiče iz Azije i Afrike.
Koristi se seme biljke kao začin - izdvaja se iz mahune dok je zelen i suši se.
Sjeme se koristi za dobijanje ulja, i kao začin. Koristi se za spravljanje i slatkih i slanih jela, dodaje se u čorbe, peciva, kolače, poslastice, koristi se spravljanje namaza-humus/s leblebijama/ tahini paste, u salatama….Osnovni je sastojak u dobijanju halve..
Moze se jesti i sam.
Hranljiv je i ljekovit. Sadrzi gvoždje, proteine, kalcijum, magnezijum, selen, fitosterol, neke vitamine iz B grupe. Dobar je u prevenciji od srčanih bolesti, i bolesti krvi, čišćenje organizma, protiv reumatizma, za imunitet, dobar je antioksidans.





Susam – kod mnogih jela predstavlja jedan od najvažnijih sastojaka. Međutim, može da posluži i kao lijek.

Karakteristike
Za ljekovito dejstvo susama protiv ćelavosti, peruti, zubobolje, zujanja u ušima, išijasa, poremećaja u dojenju znali su još stari Egipćani.

Susam je jedna od najstarijih i najzdravijih kultivisanih biljaka. Susamovo ulje se koristi čak 5.000 godina, a dobra je prevencija protiv stvaranja tromba i dugotrajnog zatvora, smanjuje bolove kod reumatoidnog artritisa, a sanira i povrede, akne, čireve i opekotine.

Susam je izuzetno bogat željezom, pa je dovoljno unijeti 50 grama ovog sjemena da bi se zadovoljila dnevna potreba čovjeka za ovim mineralom. U velikim količinama prisutan je i kalcij, mangan, bakar, magnezij i selen.

Od vitamina posebno mjesto zauzima vitamin E, moćan antioksidans, koji štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti. Istovremeno, izvrstan je izvor i tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina.

Sezamin je još jedan sastojak, važan u zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja. Zajedno sa sezamolinom i lignanom utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska, a povećava nivo vitamina E.

Iako težak za osjetljive stomake, susam ipak povremeno treba da konzumirate, jer je savršen čistač organa za varenje.

On poboljšava djelotvornost glibenklamida, lijekova za liječenje dijabetesa. U zemljama u kojima se gaji, susam ima reputaciju snažnog afrodizijaka. Na bazi ovog začina pripremaju se napici za potenciju.

Susam svakako zaslužuje biti rame uz rame sa bijelim lukom, medom, kurkumom i drugim ljekovitim namirnicama. Pristupačan je pa nema razloga da ga se ne uvrsti u svakodnevnu ishranu jer može spriječiti razne bolesti, pa čak i spasiti život.

Posljednjih 20 godina susamove sjemenke i ulje su predmet mnogih naučnih istraživanja, a mi vam donosimo neke od najistaknutijih dokazanih prednosti susama.

Posuto po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo dekoracija. Susam posut po bijelom pecivu je jedina dobra stvar tog peciva.

Kažu da je susam začin za sve uzraste. Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju ljekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultivisanih biljaka.


Sastav
Susam može imati sjemenke bijele, crne i žuto-smeđkaste boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrijednost. Po sastavu, više od polovine su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok preovlađuju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrijednosti.

Vitamini i minerali
Od vitamina, susam sadrži: A, B1, B6, E (zaslužan za sprječavanje prijevremenog nastanka bora i starenja kože). Minerali su sljedeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezij (snižava arterijski pritisak i sprječava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zarastanje rana i liječi nepravilnosti na koži). Kalcij i željezo naš organizam može vrlo fino da „izvuče“ iz susama.

Snižava loš holesterol i dobar za dijabetičare
Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani – sezamin i sezamolin. Oni takođe utiču na snižavanje povišenog arterijskog pritiska.

Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posljedica nastanak kancerogenih ćelija. Kao fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osjetljvih na hormone, kao što je tumor dojke; takođe ublažavaju i tegobe uzrokovane menopauzom. Susam poboljšava djelotvornost glibenklamida, lijekova za liječenje šećerne bolesti.

Korištenje
Kašičica sjemenki susama može da se pospe po salati, povrću spremljenom na pari, da se doda u žitarice i tjestenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu.

Svi korisni sastojci se bolje iskoriste ako se sjemenke izgnječe ili samelju. Samljevene sjemenke pomiješane sa susamovim uljem daju pastu fantastičnog potencijala.



Zdrava Alternativa.online
1
1 slika
Avatar
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17696
Postovi: 10993
Pridružen/a: 22 jul 2020, 20:23

Re: Svijet začina

Post Postao/la CocoMa »

Ja ga bas puno koristim u ishrani..
0
Avatar
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17696
Postovi: 10993
Pridružen/a: 22 jul 2020, 20:23

Re: Svijet začina

Post Postao/la CocoMa »

Peršun je mediteranska začinska biljka, koja zbog jarko zelenih listova često igra glavnu ulogu u dekoraciji hrane. Međutim, ona nije samo ukras, već prava ljekovita biljka vrijedna pažnje.

Kod peršuna je jednako koristan i korijen i list. U peršunu ima najviše kalija, te kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikroelemenata važnih za ljudski organizam. Peršun je izrazit diuretik, pa pospješuje mokrenje. Pogodan je za lječenje anemije, jer je bogat željezom.

Na prvom mjestu, peršun je poznat kao biljka koja podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, tako da je veoma korisna za zdravlje bubrega i svih mokraćnih puteva. Dakle, korjen peršuna djeluje kao diuretik, pa se upotrebljava za lječenje raznih oblika bolesti koje uključuju prekomjerno nakupljanje tečnosti u organizmu.

Ljekovitost peršuna
Peršun sadrži visok udio vitamina C koji olakšava apsorpciju željeza te potiče rad krvnog sistema. Redoviti unosi vitamina C smanjuju mogućnost oboljenja od prehlada, gripa, upala uha i grla.

Djeluje kao diuretik koji opušta probavni sistem te smanjuje nadutost, ali ubrzava izlučivanje toksina iz oganizma pa se zato daje kao lijek za giht i artritis. Ova biljka ublažava ubode insekata i opekline te djeluje kao antiseptik za posjekotine i rane.

Peršun se preporučuje za vrijeme menstrualnih bolova jer ublažava grčeve i tegobe. Dobar je izvor folne kiseline koja je važna za rad srčanoga sistema. Folna kiselina pretvara potencijalno lošu molekulu, homocistein, u dobru molekulu. Visoki nivo loše molekule povećava mogućnost srčanih oboljenja.

Flavoid miristicin neutralizira djelovanje hemijskih tvari koje ulaze u tijelo prilikom pušenja. Zato je česta konzumacija peršuna dobra za prevenciju raka pluća.

Sok od peršuna zbog svojih svojstava čini kosu sjajnijom, a dobar je i za zubobolju. Žvakanje peršuna ublažava neugodan zadah nakon konzumacije luka ili češnjaka.

Peršunov sirup za jačanje živaca

– 1 kg bagremovog meda
– 2 dcl soka od korjena i lista peršuna
– 5 dcl soka od maline

Sastojke dobro izmiješati i uzimati 3 puta po jednu kašiku prije jela.

Za natečene kapke

Uzmite 2 dkg sitno narezanog peršunova lista i preliti sa 1 dcl proključale vode, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Ujutro i navečer stavljajte obloge (pamučnu krpu namočenu u čaj), pa ćete postići iznenađujuće rezultate kod natečenih očnih kapaka.

Čaj protiv groznice, za izlučivanje mokraće i regulisanje ciklusa

Uzmite 5 dkg svježeg peršunovog lista. Prelijte s 1 l proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte 3 – 4 šolje (po 2,5 dcl) tokom dana.

Čišćenje krvi

100 g lista peršuna
100 g korijena peršuna
100 g borovice
100 g maslačka

Od čajne mješavine ovih ljekovitih biljaka uzeti dvije kašike i preliti sa šest dl kipuće vode. Poklopiti, pustiti da odstoji sat i procijediti. Dobro je i ako bobice borovice zgnječite.

Piti zaslađeno tri puta po dva dl na dan, a tom napitku možete dodati propolis tako da u čaj ukapate tri puta po 10 kapi propolisa.

Za ublažavanje šećerne bolesti

Narendati sitno korijen peršuna i isjeckati tek ubrano lišće pa izmiješati sa šoljom jogurta ili kiselog mlijeka. Popiti ovo svako veče prije spavanja.

Čaj od peršuna za mršavljenje

Postoji vjerovanje, a i vidljivo je na vagi, da se od peršuna može izgubiti kilogram do dva. Mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršun. Od peršuna se tope kilogrami, ali samo zato što iz tijela izlazi puno vode. Peršun pri mršavljenju može pomoći da se tijelo očisti, ali ne očekujte puno više od toga.

Čaj od peršuna je odličan izbor ako imate problema s infekcijama urinarnog trakta ali i bakterijom Escherichia coli.

Priprema čaja od peršuna: Stavite u lončić pola litre vode i pustite da zakuha. Kada voda zakipi dodajte 2 jušne žlice svježeg peršuna (ili jednostavno pola šake peršuna) i pustite da se kuha u kipućoj vodi 3 do 5 minuta. Izvadite listove peršuna i bacite ih, a tekućinu pustite da se ohladi.

Čaj od peršuna nemojte konzumirati prije spavanja jer ćete od njega često mokriti. Zadnju šalicu popijte najmanje 5 sati prije spavanja. Čaj od peršuna se u pravilu pije s pauzama. Čaj možete piti tjedan dana, no nakon toga je potrebno napraviti pauzu od tjedan dana kako bi se organizam mogao odmoriti.

Često mokrenje može dovesti do pretjeranog gubitka elektrolita, vitamina i minerala koji su topivi u vodi.

Protiv celulita
Šest šaka narezanog peršunova lista kuhajte dvije minute u dvije litre vode. Zatim procijedite i kad je čaj mlak, njime (15 do 30 minuta) masirajte dijelove tijela s celulitom.

Celulitna mjesta masirajte (najbolje navečer, prije spavanja) pamučnom krpom namočenom u peršunov odvar, a zatim krpu namočenu u peršinov čaj ostavite da stoji preko noći na masiranom mjestu. Mokru krpu prekrijte plastičnom folijom i zamotajte suhom pamučnom krpom.

Uklonite bore
Dva dekagrama isjeckanog peršunova lista stavite u dva decilitra hladne vode i poslije 24 sata procijedite. Natopite vatu dobivenom tekućinom i lagano premažite dio oko očiju, usta i vrat.

Ostavite da se osuši, bez brisanja. Tretman ponovite nekoliko puta u vremenu od pola sata. Što ranije započnete ublažavati bore peršunovom vodom, učinak će biti bolji. Kod zapuštenih bora neće vam pomoći ni kilogrami peršina ni litre tekućine u kojoj se on močio.




zdravaalternativa.online
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 36460
Postovi: 37522
Pridružen/a: 22 jul 2020, 22:18

Re: Svijet začina

Post Postao/la Iskra »

Znate li da sol možete pogrešno koristiti?



Sol je jedna od najvažnijih namirnica kada je u pitanju okus hrane koju jedemo, ali ako mislite da služi samo zato da se doda u juhu ili varivo, možda ste u krivu… Lako je previdjeti koliko je sol važna jer se radi o jednostavnoj namirnici, a moguće je da ju koristiti potpuno krivo. Prije nego je upotrijebiti u kuhanju danas, pročitajte koji su sve potencijali soli.

Ne koristite dovoljno

Jedan od razloga zašto hrana u restoranima uvijek ima bolji okus je taj što se ne boje dodati sol. Dok ovo ne mora biti zdrava navika, i može utjecati na krvni tlak, ako jedete u restoranu svakog dana, sigurno postoji zlatna sredina između vas koji stavite par zrna u juhu i restorana koji sol koriste obilato. Naravno, ne zahtijeva svako jelo jednaku količinu soli. Voda u kojoj se kuha tjestenina se mora dovoljno posoliti, ali neke namirnice i same sadrže sol pa je ne treba toliko dodavati.

Niste svjesni u kojoj mjeri sol utječe na okus jela

Kuhar, i voditelj TV emisije Salt, Fat, Acid, Heat za sol kaže da ima moć da promijeni okus svakog jela i da bez nje niti jedno jelo ne bi bilo istog okusa. Umanjuje okus gorčine te pojačava druge okuse jela kako bi u konačnici stvorilo harmoniju. Uz činjenicu da će utjecati na okus jela, kada se sol koristi je jednako važno. Tako je recimo neki umak najbolje začiniti na kraju kuhanja kako ne bismo pretjerali.

Koristite samo jednu vrstu soli

Ako pripremate curry nećete koristiti samo jedan začin, sito se odnosi i na sol. Stolna sol, morska sok i košer sol nisu sita stvar i možete otkriti kako je potrebno koristiti različitu sol za pripremu svakog jela. Iako su nam na prvi pogled jednake, veličina kristala soli može utjecati na okus jela, pa će tako oni manji možda biti i slaniji jer se brže tope.

Stolna stol ima najfinije kristale, i dobra za mnoga jela, ali možda nije najbolji izbor kao dodatak kolačima. Košer sol se najčešće koristi u restoranima, dok će morska sol biti odličan izbor za završni okus ili ukrašavanje jela. Ako želite pecivo ukrasiti solju, možda je dobro koristiti onu himalajsku jer osim što je ukusna lijepog je izgleda.

Koristite sol samo kao začin za jelo

Jasno je da je ovo konačni cilj, ali sol može pružiti i više. Sol djeluje kao konzervans, pa se uvijek dodaje zimnici. Može peći i ribu koju ste cijelu obložili u sol, a isto možete učiniti s povrćem. Osim toga, sol možete koristiti nakon čišćenja češnjaka kako biste uklonili neugodan miris s ruku, može produljiti vijek trajanja jabuka ili ukloniti mrlje od vina s tepiha.

Neispravno pohranjivanje

Sol morate pohraniti na suhom i hladnom mjestu jer je cilj zaštiti je od vlage u zraku. Ako imate sol koja u sebi sadrži začine, puno će brže izgubiti okus od čiste soli. Ne znači ovo da sol morate pohraniti u najtamnije mjesto u podrumu, ali bi trebala stajati na polici gdje sunce direktno ne dopire. Najbolje ju je držati uz radnu površinu, jer kako kažu svako će jelo biti ukusnije kada se doda sol, pa neka vam bude pri ruci, piše Ordinacija.hr.
0
Avatar
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8954
Postovi: 10478
Pridružen/a: 31 aug 2020, 00:23

Re: Svijet začina

Post Postao/la R4IN »

Cimet je sexy..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Svijet začina

Post Postao/la Heidi »

Moze i ovdje. :njam


Rogač – odlično rješenje za probavne probleme


slika


Rogač je poznata tradicionalna mediteranska namirnica koja je u ljudskoj prehrani prisutna već od rimskog i grčkog doba. Ova poznata biljka lako se uzgaja jer ne zahtijeva previše pažnje, a daje puno plodova koji se mogu koristi za zdravlje i liječenje određenih bolesti. Riječ je o biljki koja sadrži niz ljekovitih sastojaka kao što su: antioksidansi, vitamini A, E, D i B kompleks, magnezij, kalcij, kalij i ostali.

Rogač – ljekovitost

Rogač sigurno i brzo liječi probavne i gastroenterološke probleme. Zbog visokog udjela vlakna, djeluje probiotički, ublažava proljev kod dojenčadi i djece, te sadrži aktivne sastojke koji su učinkoviti u borbi protiv astme i mučnina.

U tradicionalnoj medicini rogač je korišten kao pomoć kod problema probavnog sustava. Postoji cijeli niz studija koje dokazuju ovu tvrdnju.

Pregledni rad objavljen 2017.godine u časopisu Biomedicine & pharmacotherapy ističe najvažnija svojstva rogača koja doprinose njegovom učinku kod probavnih tegoba.

Rogač je biljka koja pokazuje:

protuupalna svojstva,

antibakterijska svojstva – ispitivana su 2015. godine, a studija je objavljena u znanstvenom časopisu Microbial pathogenesis. Ekstrakti lista rogača pokazali su antibakterijsku aktivnost protiv bakterije Pectobacterium atrosepticum,

antioksidativna svojstva,
pozitivan učinak na zaustavljanje proljeva,

pozitivan učinak na rješavanje problema zatvora,

pozitivan učinak kod čira na dvanaesniku,

pozitivan učinak na apsorpciju glukoze u probavnom traktu.

Ukoliko imate probavnih problema, konzumiranjem čaja od rogača možete uravnotežiti crijevnu floru. Čaj pripremite kod kuće tako da 3 dl vode zakuhate i dodate 2 ravne žličice brašna od rogača. Prokuhajte i procijedite dok je mlako kroz filter papir. Nije potrebno dodatno zaslađivanje.

Može se koristiti za tretman protiv dijabetesa jer ima sposobnost regulacije razine šećera u krvi. Kada unesete u svoj organizam hranu koja ima visok glikemijski indeks, rogač će sniziti njen glikemijski indeks te na taj način sniziti povišeni nivo šećera u krvi.

slika

2018. godine ispitivan je učinak rogača na razinu glukoze u krvi i dijabetes. U bolnici Hospital de la Santa Creu i Sant Pau u Barceloni uspoređivao se napitak s pinitolom (prirodni šećer prisutan u rogaču) s napitkom obogaćenim saharozom. Rezultati su pokazali kako konzumacija napitka s pinitolom pokazuje značajno smanjenje razine glukoze u krvi nakon obroka 24 sata nakon konzumacije i nakon 12 tjedana konzumacije na dnevnoj bazi. Znanstvenici pretpostavljaju kako je razlog ovakvog učinka promjena u načinu sekrecije inzulina koja se javlja nakon konzumacije napitka s pinitolom, ali ne i kod napitka sa saharozom.

Prema rezultatima mnogih istraživanja rogač dobro djeluje i kao lijek protiv kolesterola. Ima sposobnost normaliziranja dobrog i lošeg kolesterola. Kako biste iskoristili blagotvorna svojstva rogača, svako jutro na prazan želudac uzmite jednu žličicu mljevenog rogača i lagano otapajte u ustima te progutajte. Rogač skuplja višak masnoće koji se kasnije izbacuje kroz stolicu.

Na Zavodu za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Madridu 2017. godine ispitivao se učinak rogača na metabolizam lipida u jetri. U eksperimentu su korišteni zečevi kod kojih je prehranom inducirano stanje hiperlipidemije. Rezultati su pokazali pozitivan učinak rogača na uklanjanje čimbenika koji dovode do jetrene hiperlipidemije (povećane razine lipida).

Rogač – nutritivna vrijednost

Ova vrlo bogata namirnica, ističe se velikim udjelom ugljikohidrata od čega 40-50% otpada na šećere (49g), a ostatak na dijetalna vlakna (40g).

100 grama rogača sadrži:

222 kalorija,
35 mg natrija,
827 mg kalija,
348 mg kalcija i
4,6 g bjelančevina.

Rogač u prehrani

Rogač se često koristi kao zamjena za čokoladu jer u mljevenom obliku, teksturom i bojom podsjeća na kakao. Premda ima drugačiji okus od čokolade, po sastavu je prihvatljivija namirnica za osobe oboljele od dijabetesa. Koristi se i za smanjenje tjeskobe i nervoze.

Rogač je prirodno slađa namirnica stoga kod pripremanja slastica ne zahtijeva dodavanje previše šećera za razliku od kakaa.

Brašno rogača koristi se u prehrambenoj industriji kao sredstvo za potamnjivanje i stabilizator, dok se od fino mljevenog brašna mogu pripremati razni slatki i topli napitci, arome za pudinge i sl.

Vrlo se često koristi i u svježem obliku kao slatka i zdrava grickalica. Mljeveni plodovi rogača koriste se u preparatima protiv kašlja i zaustavljanje proljeva, preparatima za mršavljenje, energetskim pločicama i zamjenama za kavu.

Krenizdravo.hr
1
1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3040
Postovi: 2252
Pridružen/a: 07 aug 2020, 19:58

Re: Svijet začina

Post Postao/la Čuvarkuća »

Rogač smo grickali kao djeca, to nam bila kao poslastica :d
1
1 slika
"Treba otimati radost danima što bježe".
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Svijet začina

Post Postao/la Heidi »

Čuvarkuća je napisao/la: 14 okt 2021, 12:45 Rogač smo grickali kao djeca, to nam bila kao poslastica :d
I ja uvijek kad bi bili na moru.
Rogac I nezreli limun.
1
1 slika
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Avatar
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3040
Postovi: 2252
Pridružen/a: 07 aug 2020, 19:58

Re: Svijet začina

Post Postao/la Čuvarkuća »

Heidi je napisao/la: 14 okt 2021, 16:40
Čuvarkuća je napisao/la: 14 okt 2021, 12:45 Rogač smo grickali kao djeca, to nam bila kao poslastica :d
I ja uvijek kad bi bili na moru.
Rogac I nezreli limun.
Oj, limun baš i ne mogu tako, samo u čaj ili limunadu.
1
1 slika
"Treba otimati radost danima što bježe".
Avatar
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 22582
Postovi: 15606
Pridružen/a: 29 jul 2020, 13:50
Lokacija: Kosmicki raspor

Re: Svijet začina

Post Postao/la Heidi »

Ras El Hanout: Marokanska mješavina začina
slika

Ras El Hanout je popularna marokanska mješavina začina, porijeklom iz sjeverne Afrike, spravljena od različitih različitih začina koji variraju od kuhanja do kuhanja. Saznajte sve o tome.


Začini su važni kada želite okititi svoje okusne pupoljke i imati dobar obrok koji zadovoljava. Toliko ljudi se zalaže za začinjenu hranu što im pomaže da zadovolje te žudnje (yup, začinjena hrana ispunjava žudnju, kao što svi znamo). Ta začinjena hrana uvelike ovisi o mješavini začina koja ulazi u njih.

Jedan nevjerojatan začin je Ras el Hanout , začin mješavina oštrog ukusa. Ras el Hanout je važan začin marokanske kuhinje ali njegovo podrijetlo je iz sjeverne Afrike. Ras el Hanout obično se koristi za mariniranje mesa i dodavanje okusa jelima. Svojom sjajnom aromom i ukusom često ga nazivaju & ldquo; kraljem začina & rdquo; i nakon korištenja Ras el Hanouta, dobro se možete složiti.

Ras el Hanout je kroz generacije prošao kroz mnoge iteracije, a sastojci se razlikuju od regije do regije, od kuće do kuće, pa čak i od kuhanja do kuhanja. Glavni sastojci koji se koriste za izradu Ras el Hanout su klinčić, korijander, cimet, kardamom, kumin, muškatni oraščić, paprika, mace, kurkuma i paprika. Uz njih se dodaju i kockice (rečena paprika ili java paprika), sušeni ruždud, trešnje pepela, korijen šarenice, chufa i paprikaš da bi se poboljšao okus.
0
I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Odgovori

Natrag na “Kulinarika”