Postavljanje stola – kako pravilno postaviti stol za formalne i neformalne prilike
Postavljanje stola prema bontonu može vam stvoriti velike poteškoće pri organizaciji formalnog ručka, svečane večere ili bruncha za prijatelje, ali trebali biste znati da pravila postavljanja pribora za jelo nisu stvorena kako bi izazvalo zbunjenost.
Naprotiv, trebala bi nam olakšati život, učiniti da se osjećamo ugodno kad jedemo u manje ili više poznatom društvu i pomoći da izbjegnemo određene neugodnosti poput neželjenih mrlja na odjeći, buke koja smeta ljudima ili čak uzimanje susjedove čaše misleći da je naša.
Pravila postavljanja stola promijenila su se tijekom godina, ali danas nisu toliko stroga kao što su bila na početku prošlog stoljeća. Usprkos tome, tradicionalni je bonton još uvijek važan kod postavljanja stola i treba ga se pridržavati, posebno u formalnim prigodama.
U ovom ćemo vam članku pokazati sve što trebate znati o postavljanju pribora za jelo, tanjura i čaša na stol te kako odabrati najbolji kuhinjski tekstil i pribor za jelo, ovisno o prigodi.
Postavljanje stola za svečane prigode
Sljedeća su pravila korisna, na primjer, kad je u pitanju postavljanje stola za Božić, neki drugi blagdan ili proslavu obljetnice kad želite poslužiti tradicionalan jelovnik sastavljen od tri slijeda. Zasigurno ste se susreli s ovim neformalnim načinom postavljanja stola i u restoranima.
*Pribor za jelo treba biti postavljen s lijeva na desno: vilica/e, nož/evi, žlica/e. Postavite ih tako da gosti prilikom korištenja idu od vanjskog prema unutarnjem priboru.
*Tanjur se postavlja između vilice i noža.
*Oštrica noža treba biti okrenuta prema tanjuru.
*Imajte na umu da se kruta hrana postavlja s lijeve strane, a tekuća s desne. Zbog toga će tanjur za kruh i/ili salata biti postavljeni s lijeve strane, iznad vilice, a čaše s desne strane, iznad noža i žlice.
*Mali nož za maslac bit će postavljen na tanjur za kruh.
*Ako ćete posluživati desert možete staviti posebnu, manju vilicu na lijevu stranu, između vilice za odrezak i tanjura ili iznad tanjura.
*Salveta se stavlja ispod vilice ili pokraj nje.
*Ako postoji više čaša za različita pića, možete ih postaviti redoslijedom s lijeva na desno, s desna na lijevo ili u obliku trokuta s desne strane
Možete se odlučiti za šarene stolnjake i dodatke (nadstolnjaci i salvete), koji su prigodni za proslavu.
Stolne salvete izvrstan su način da oslobodite svoju kreativnost. Možete odabrati jednostavne, pamučne stolne salvete ili neke s malim vezom, sa smirujućim i neutralnim nijansama (limeta zelena, krem) ili žarko obojene (crvena, ružičasta). Ako imate dovoljno vremena možete ih presaviti u različite oblike, ali također izgledaju vrlo elegantno i ako su presavijene vrlo jednostavno, na polovice ili četvrtine, ili ako se stave u držač za salvete. Važno je znati da veličina presavijene salvete ne smije biti veća od veličine donjeg tanjura.
Postavljanje formalnog stola
Formalni stol uključuje više jela i pića, dakle više komada pribora za jelo, tanjura i čaša. U osnovi ovdje se primjenjuju pravila postavljanja svečanog stola, uz neka dodatna pravila.
Postavljanje formalnog stola
Formalni stol uključuje više jela i pića, dakle više komada pribora za jelo, tanjura i čaša. U osnovi ovdje se primjenjuju pravila postavljanja svečanog stola, uz neka dodatna pravila.
Set 4 podmetača Casablanca Taupe 22x29 cm
Set 4 podmetača Casablanca Taupe 22x29 cm
Na lijevu stranu možete postaviti najviše tri vilice (izvana prema unutra): za ribu, odrezak i salatu. Ako je salata u prvom slijedu odgovarajuća vilica postavlja se prije one za ribu.
Na desnu stranu stavljate sljedeći pribor (izvana prema unutra): vilicu za kamenice (opcionalno), žlicu za juhu, nož za ribu, nož za odrezak.
Na stol nemojte stavljati više od tri slična pribora za jelo, osim akoa poslužujete i kamenice. Vilica za kamenice postavlja se pokraj noževa, s vanjske strane.
Držač tanjura (poslužni tanjur) ostaje na stolu od početka do posluživanja glavnog jela. Jedno po jedno na njega ćete staviti salvetu, a zatim tanjur za juhu. Zatim se poslužni tanjur zamjenjuje tanjurom za glavno jelo.
Kod formalnog stola morate biti sigurni da su stolnjak, nadstolnjak i salvete besprijekorni. Stolnjak ne smije biti ni prekratak ni predug, a savršena duljina je kad se rub stolnjaka nalazi na polovici udaljenosti između stola i poda.
Koristite bijele pamučne tkanine: one su najbolje za formalni stol. Najelegantniji modeli salveta su u ovom slučaju bijeli, jednostavni, bez otisaka.
Ukrasite stol što simetričnije: glavni aranžman upotpunit će svijeće ili male vaze za cvijeće, no pripazite da ne smetaju vašim gostima.
Jezik pribora za jelo
Način na koji postavljate pribor za jelo na tanjur kad odlučite predahnuti ili kad ste završili s jelom, važan je dio bontona. Mogli bismo reći da je to neka vrsta jezika pribora za jelo koja neverbalno najavljuje domaćinu ili konobaru da mogu uzeti tanjur ili, naprotiv, da i dalje jedete.
Postoje dva načina stavljanja komada pribora za jelo na tanjur dok se jede: američki i kontinentalni. Oba su ispravna pa ako želite slijediti isti bonton važno je da ih ne izmjenjujete dok jedete.
Američki stil postavljanja pribora za jelo na tanjur
Amerikanci i Kanađani nož obično drže u desnoj, a vilicu u lijevoj ruci pri rezanju, na primjer, odreska, ali nož stavljaju na tanjur nakon što su završili s rezanjem. Zatim prebacuju vilicu u desnu ruku i jedu komad odreska.
Ako ste naviknuti na ovaj stil (poznat i kao „cik-cak stil“) i odlažete nož kako biste vilicu mogli koristiti desnom rukom, morate znati da se nož nikada ne postavlja s vrhom na rub tanjura i s drškom na stolu. Elegantan način je da ga postavite na gornji dio tanjura, oštricom prema unutarnjoj strani.
Kad uzimate pauzu za razgovor ili da biste popili nešto, stavite nož na gornju stranu tanjura s oštricom prema unutarnjoj strani, a vilicu paralelno s nožem, sa zupcima okrenutima prema gore.
Kad završite s jelom stavite nož što je bliže moguće vilici, sa zupcima okrenutima prema gore, paralelno s njima, na poziciju kao što su kazaljke koje i prikazuju otprilike „deset minuta do četiri“ na satu.
Kontinentalni način postavljanja pribora za jelo na tanjur
Kontinentalni način upotrebe pribora za jelo na tanjuru razlikuje se od američkog jer vilica ostaje u vašoj lijevoj ruci čak i nakon što završite s rezanjem komada odreska, dok nož ostaje u vašoj desnoj ruci.
Dok odmarate stavite nož i vilicu tako da se križaju na vrhu. Vilica treba imati zupce prema dolje, a oštrica noža treba biti usmjerena prema unutarnjoj strani.
Kad završite s jelom nož i vilicu trebate postaviti na način sličan američkom stilu, s jedinom razlikom da zupci vilice trebaju biti usmjereni prema dolje.
Ovo su najvažnije stvari koje trebate znati o postavljanju stola. Imajte ih na umu sljedeći put kad na večeru pozovete obitelj i prijatelje, bez obzira na prigodu, a oni će cijeniti ne samo vaše kulinarske vještine, već i vašu neospornu profinjenost.
vivre.hr
Postavljanje stola
Re: Postavljanje stola
Kontinentalni nacin u cjelosti poznajem, mama.mi.je "bolesna" bila.od toga da to sve moramo znati, a za americki nikad ni cula nisam. Mislila sam da je svuhdje.isto.
0
Re: Postavljanje stola
Eh kad se samo sjetim ...
Nema vece srece nego kad je mesa vise nego se moze pojest' ...
1
1
Re: Postavljanje stola
Pribor za jelo nije bio popularan kada je prvi put predstavljen u nekim balkanskim zemljama.
Duhovita opaska sa tepsijom me podsjeti na jedan vic koji je kruzio Sarajevom prije zadnjeg rata.
Zali se unuk nani na starijeg brata:Nano, eno Kenan opet copa pitu.
Nana:Neka, neka copa…a KUR@C CE ZA VECERU.
Duhovita opaska sa tepsijom me podsjeti na jedan vic koji je kruzio Sarajevom prije zadnjeg rata.
Zali se unuk nani na starijeg brata:Nano, eno Kenan opet copa pitu.
Nana:Neka, neka copa…a KUR@C CE ZA VECERU.
0
StarosjediJoci, الوطنيونوو Bosamci i Herzegowci
Cuvajte se
Straиog utiЦaja!
Cuvajte se
Straиog utiЦaja!
Re: Postavljanje stola
Audicija je kružila i Slovenijomgrunf je napisao/la: ↑05 jul 2021, 07:06 Pribor za jelo nije bio popularan kada je prvi put predstavljen u nekim balkanskim zemljama.
Duhovita opaska sa tepsijom me podsjeti na jedan vic koji je kruzio Sarajevom prije zadnjeg rata.
Zali se unuk nani na starijeg brata:Nano, eno Kenan opet copa pitu.
Nana:Neka, neka copa…a KUR@C CE ZA VECERU.
0