Britanski automobili

Život na kotačima, limeni predmeti želja...
Odgovori
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17258

Britanski automobili

Post Postao/la Ommadawn »

- Ma nesto razmisljam da uzmem sebi jednog Jaguara. Ili Triumpha. Ili mozda MG-a... Ne ova nova kineska elektrosranja nego oni klasicni. MG Midget ili MG B...
- Engleza hoces?
- Da...
- Hajd mi reci jesi li normalan! Jesi li ti uopste normalan? Cuj Englez... Kad se samo sjetim colovskih srafa, kontra navoja, plus-mase na elektrosistemu, Lucas elektrosistem, jebotezivot ugasi se auto samo na pola puta... A tek hrdja! Da su Englezi napravili auto da valja, to bi trajalo i danas. Nidje ih ba ni na mapi. A ti bi Engleza. E ho´s se i usrecit upickumaterinu!

Ovako nerijetko zvuci razgovor kada pricam s nekim (pogotovo sa ocem) ko je iole ikada imao veze sa automehanikom na automobilima. Neki opet imaju obicaj reci da uz malo vise volje i malo vise strpljenja se da raditi na tim autima i da covjek mora imati u vidu da se ta auta cesto kvare. Ne cesce od istocnoevropskih sranja kakve smo nekada morali kupovati u bivsoj Jugoslaviji ali dovoljno da nam i britanska zadaju dovoljno glavobolje, pogotovo ako je dostupnost dijelova jako stura.

Na ovoj temi cu pisati malo o britanskoj autoindustriji, onome sto je nekada bilo i ono sto je od nje danas ostalo.

Luksuzni brendovi Rolls Royce, Bentley, Jaguar, Aston Martin, Range Rover i Land Rover jos uvijek se drze. MG su Kinezi ponovo pokrenuli.
No auta za "obicne smrtnike", Austin, Morris, Triumph, Singer, Hillman, Sunbeam - vise nema. Mozda je i dobro a mozda i nije.
Ali meni nedostaju...
2
2 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31146

Re: Britanski automobili

Post Postao/la hani_jong_un »

znam za masu slucajeva da rendzu crkne motor iz cista mira
al kazu da je ova nova tipa, od 2018. godine, puno pouzdanija. il nisu jos stigli da crkavaju
0
1811
Mehaning
Proleter
Reactions: 6483

Post Postao/la Mehaning »

Engleska autoindustrija Jednostavno više ne postoji... :meha1

Nešto malo još slaganju sa kupljenim komponentama, ali I to sve manje... :meha2
2
2 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Jedan od mnogih razloga propasti britanske autoindustrije je grupacija raznih proizvođača, kao British Leyland i Rootes Group, gdje su modeli pod istim kućama konkurisali jedni drugima što je dodatno zbunjivalo kupce.
Ford i Vauxhall (pod okriljem GM) su tu bili jasni i zato su i opstali.

Jedan od modela koji se pravio pod raznim imenima iz Rootes Grupacije:
Hillman Avenger
Sunbeam 1250 TC (kod nas poznat pod ovim imenom)
Plymouth Cricket (oprobali pod ovim imenom ući na američko tržište nakon što je Chrysler preuzeo Rootes)
Dodge Polara (sklapao se u Argentini)
Volkswagen 1500/1800 (još konfuznije, nakon što je VW preuzeo Dodge u Argentini i na postojećem modelu stavio svoj znak)
Chrysler (nakon facelifta 1976, kod nas se prodavao pod ovim imenom prije nego će Peugeot preuzeti Rootes od Chryslera)

Ovo je samo jedan primjerak a ni British Leyland nisu ništa bolji.
Ovaj auto je bio popularan kod nas, imao ga je tatin šef u Sarajevu nekada davno, mamina kolegica, par komšija a moj kolega s posla koji me učio zavarivanju, inače Jajčanin, imao je istog takvog i taman pred rat mu ode lanac.
Kao što ranije navedoh, kod nas se zvao Sunbeam 1250 TC i najviše ih je bilo dvovratnih ali meni se najviše sviđali četverovratni.
Ilustraciju sam uradio ja :)
IMG_4465.jpeg
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Srce mi se trga, kad vidim najezdu vozila sa znakom MG...a kineski električar nekog generičkog dizajna

Od onakve ikone automobilizma
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

storm je napisao/la: 30 nov 2025, 10:06 Srce mi se trga, kad vidim najezdu vozila sa znakom MG...a kineski električar nekog generičkog dizajna

Od onakve ikone automobilizma
Isto mislim.
A i sranje su.

Nije da je MG bio poznat po nekom bogzna kvalitetu ali ja i dan danas gledam jednog MG Midgeta što se prodaje i samo puka činjenica da mu je volan na desnoj strani a prodavač traži previše novca me odbija.
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Odgovori

Natrag na “Auto/moto”