Limeni predmet želje...

Život na kotačima, limeni predmeti želja...
exliberal
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6745

Re: Limeni predmet želje...

Post Postao/la exliberal »

Moj san
Citroen.jpg
3
1 slika 2 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17629

Post Postao/la Ommadawn »

Neki dan dok sam pripremao da skidamo motor na Spačeku, uzeo da gledam oglase.
Naletjeh na ovog. Dođe stari, pokažem mu a on kao iz topa “Ma jok! Zajeban je za raditi u pičkumaterinu! Namučio sam se na onom svom oko hidraulike… Loš zadnji ovjes. A i prilaz motoru je nikakav. Ja ti preporučujem da ne uzimaš”.

Stari je nekada imao ovakav u BL i renovirao ga cijelog.
Ali meni đavo ne da mira, auto u dobrom i voznom stanju, sređeno sve na njemu.
Zovnem ja. Kad kurčina - auto prodato.
Jebaji ga
IMG_4615.jpeg
2
2 slika
Nista kao dama koja te oralno zadovoljava. Hem suti, hem pusi kurrac
Mehaning
Proleter
Reactions: 6640

Post Postao/la Mehaning »

Ommadawn je napisao/la: 25 dec 2025, 14:10 Neki dan dok sam pripremao da skidamo motor na Spačeku, uzeo da gledam oglase.
Naletjeh na ovog. Dođe stari, pokažem mu a on kao iz topa “Ma jok! Zajeban je za raditi u pičkumaterinu! Namučio sam se na onom svom oko hidraulike… Loš zadnji ovjes. A i prilaz motoru je nikakav. Ja ti preporučujem da ne uzimaš”.

Jebaji gaIMG_4615.jpeg
Nekad je dobro stare majstore slušati... :meha2
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Mehaning je napisao/la: 26 dec 2025, 09:43
Ommadawn je napisao/la: 25 dec 2025, 14:10 Neki dan dok sam pripremao da skidamo motor na Spačeku, uzeo da gledam oglase.

Jebaji gaIMG_4615.jpeg
Naravno.
Ali dobar dio mladih majstora su riješili neke probleme.
Ne kažem, garant bih i ja propišao krv da moram mijenjati taj hidraulični sistem.
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6640

Post Postao/la Mehaning »

Ommadawn je napisao/la: 26 dec 2025, 14:27
Mehaning je napisao/la: 26 dec 2025, 09:43

Naravno.
Ali dobar dio mladih majstora su riješili neke probleme.
Ne kažem, garant bih i ja propišao krv da moram mijenjati taj hidraulični sistem.
Kad sam bio mlad i hiperaktivan, svako popodne sam radio kod kolege, automehaničara, i šarafio aute... :ovaj

Dopodne sam radio kao inženjer... :face

Sječam se, da sam Citroene odbijao za raditi, ako je bilo ikako moguče... :ccc

A koliko se sječam, bez vakuum pumpe slabo se je moglo nešto na hidrauliki napraviti... :ovaj
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Malo update oko našeg projekta.

Elem, nakon što smo konstatovali da je šasija na Spačeku nova a karoserija skoro bez packe, krenuli smo prvo s motorom.
Motor nije htio da upali, iako smo nov akumulator stavili.
Stari je onda predložio da izvadimo motor i pregledamo detaljno jer smo primjetili da negdje pušta ulje.
Ja sam prvo poskidao sve kablove, obilježio, osigurao haubu, skinuo nosač s farovima i onda smo odšarafili motor i polako dizalicom digli mjenjač da motor lakše možemo odvojiti od njega i izvaditi. Stari veli da je on prije od Dyane sam vadio motor pa nam nisu trebala neka pomagala.
Nakon što smo izvadili motor, krenuli smo polako s rastavljanjem kako bi vidjeli koji mu dihtunzi puštaju.
Skidajući dio po dio, skontali smo da su mu ventili začepili pa smo onda riješili da motor razmontiramo skroz, a ventile išlajfamo.
Karike su bile u dobrom stanju ali stari je ipak riješio da ih zamijeni.
Lamela je također izgledala dobro ali smo skontali da je bolje da uzmemo novu i zajedno s njom potisni ležaj pa smo i to naručili.

S obzirom da ja živim malo dalje od staraca, ja sam vikendima dolazio pa smo radili ali ostalim danima je to stari radio sam u garaži.
Kada je ošlajfao ventile, sastavio sve ponovo, nije mogao da ih našteli. Nazvao me telefonom i ispričao sve detaljno.

“Nikako ne mogu da dobijem razmak koji treba da bude 0,25 mm, ja ne znam šta je”.
Stari kakve su mu štangice koje idu u klackalicu?
“Dobre, ja sam ih obilježio kad sam ih skidao”
Uslikaj mi i pošalji.

Poslao mi je sliku i ja sam gledao međutim uočio sam da nešto ipak ne štima. Nazovem ga opet.

Stari jesu krajevi na štangicama isti na obje strane?
“Nisu. Jao jbt! U pravu si!”

Stari vlasnik je pri kupovini auta ispričao da je motor neko radio ali ga nisu uspjeli upaliti. I skontali smo grešku! Neko je skidao štangice, nije ih obilježio kako trebaju biti i vratio ih nazad ali pogrešno.
Namontirali smo štangice i onda polako okretali motor i tad smo dobili razmak na ventilima koji smo kasnije naštelovali da bude kako treba.
Sve manje detalje smo u međuvremenu očistili, limene dijelove ofarbali, zamijenili sa novijim i kvalitetnijim šarafima.
Ubacili smo motor nazad, namontirali, pažljivo skopčali kablove, ja sam sredio štangicu za štimanje visine farova.

U međuvremenu dok smo čekali dijelove, stari je rastavio kočnice koje su bile nove ali neko ko ih je prethodno mijenjao, nije dobro uradio posao pa smo i to sredili.
Vozačeva vrata su se teško zatvarala i iako smo naštimali kedere, nešto nije išlo.
I onda smo skontali da je neko vario karoseriju i da se ista pri tom procesu malo iskrivila. Vrlo amaterski.
Auto kad se vari, pogotovo ovi koji imaju tanak lim, mora se raditi postepeno i riktati jer lim se brzo grije i pri tom savija. Uspjeli smo i to nariktati.

Stari je skinuo instrument tablu koja je bila sva ukapana nekom farbom, dobro je očistio i ispolirao te vratio nazad.

Vrativši sve to nazad, pokušamo ga pomoću startnog spreja koji nam je posudio prijatelj upaliti, motor se pokrenuo ali na kratko.
I onda smo počeli tražiti šta je sad problem. Ispostavilo se da nema dotoka goriva. Skinemo pumpu i imamo šta vidjeti - membrana dotrajala i ispucala.
Danas nađem novu u Njemačkoj koja je jeftinija za 20% od ove u Švedskoj i poručim je.
Sad čekamo to a u međuvremenu smo se dali na sjedišta. Treba promijeniti gumice koje imaju funkciju federa jer su dotrajale.
Uglavnom ima još posla tu ali smo bar na pravom putu.
I moram priznati da je baš zabavno.
2
2 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Bilo je u planu da bude gotov do aprila ili maja.
Međutim…
Onaj ko ga je ranije krenuo renovirati (prethodni vlasnik kaže da je njegov neki drug) je isfušerio auto do te mjere da smo morali 5 puta vaditi motor, štimati sva vrata, komplet kočnice (koje su srećom nove) rastavljati i stavljati kako treba, promijeniti platneni krov koji se doslovno raspao kad smo ga skinuli i tad smo naručili novi.
Materijal za sjedišta smo našli, pa je mama sašila.
Ja sam jednu sedmicu godišnjeg posvetio skidajući volan, kompletni upravljački mehanizam, uopšte ništa nije bilo tu dotegnuto i plus su falili neki šrafovi. Tu sam i iskusio kako stara mast zna da smrdi - skoro isto kao ljudski izmet. Skidati prednje vješanje je prilično zeznuto ali još gore je vratiti ga nazad pa smo stari i ja morali praviti poseban alat za to.
No to nije sve. Motor nije radio kako treba pa je stari promijenio bobinu, rastavio karburator koji smo oprali u ultrazvučnoj mašini. Pri tom smo promijenili kvačilo, potisni ležaj i lamelu. Trebalo je još samo uraditi špuru na točkovima i to smo dali jednom majstoru koji ima uređaje za to. S obzirom da se on i stari znaju od prije, dao mu je u pola cijene jer mu je bilo drago vidjeti čime se bavi.
A onda prošle sedmice je stari poslao sms sa slikom gdje je auto odvezao na tehnički pregled koji je prošao bez ijedne greške.
I onda jučer odem do starog s kćerkom, plus sam morao biti u galeriji gdje trenutno izlažem svoje radove.
Napokon je došao red na mene da ga probam i kćerka me zamolila da povezem nju i njenu prijateljicu. Krišom mi je rekla “Vozi cik-cak da je malo isprepadamo” pa sam tokom vožnje čuo par puta vrištanje :)
Voziti Spaček je doživljaj sam po sebi poseban. Zvučna izolacija naravno da ne postoji plus motor, koji ima tek 24 konjske snage, zahtijeva rad na visokim obrtajima.
Šaltanje ide lagano ali zahtijeva da se nauči položaj brzina koji nije kao kod svih auta.
Uzbrdo može četvrtom ako se dobro zaletiš ali na po brda zahtijeva treću nerijetko i drugu.
Maksimalna brzina po ravnom je devedeset mada tata kaže da bi trebao ići 100 te misli da se treba našteliti karburator.
Vožnja preko rupa i makadama se ne osjeti. Nema skakanja, nema micanja, ide kao po ravnom.
Kako god da okreneš, jedno je sigurno - gdje god sam se pojavio, privukao je pažnju. Neki ljudi su se osmijehivali, neki mahali a neki i blicali.

10DCBED1-BDB9-4AE8-9E4F-4557E4E3DC00.jpeg
3
2 slika 1 slika
Zadnja izmjena: Ommadawn, dana/u 31 aug 2026, 08:15, ukupno mijenjano 1 put.
VR4G
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1044

Post Postao/la VR4G »

Bravo super , ja sam imao komsiju bas je bio lud za dijanama imao ih je par pred kućom i sve custom radio neobične bile…

A nedavno naletim na jednu isto…
IMG_7132.jpeg
IMG_7133.jpeg
3
3 slika
Ako nemaš stava onda ti ga stave..
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Ma joj i moj stari je to imao u Bosni. Imali smo prvo jednu krem-bijele boje Dijanu, pa je jednom kompletnu rastavio da je zastiti od hrdje, lakirao i onda ponovo sastavio i istu noc krenemo u Madjarsku s njom.
Kasnije je imao druga auta ali na kraju opet izabere Dijanu, nekako mu najbolje pasala a par mjeseci poslije kupi i Citroen GS. Dijanu je kasnije koristio kao poslovno auto. Tovari u nju sta god hoces, izlazila tamo gdje i koza bira put, visok klirens. A GS nam je bio kao finije auto :D
Oba auta su nam za vrijeme rata zaplijenili, s tim da nam je za Dijanu dosao covjek kasnije i rekao starom "Evo makar da platim, da ne bude da sam uzeo dzabe". I da nam 150 maraka, sto je bilo ejvala u to vrijeme. A tata je pred sami rat potpuno renovirao i sredio.
I godinama je u Svedskoj govorio da mu je da nadje Spaceka ili Dijanu, mozda i Folciku. I eto, na kraju nadjemo ovaj, taman da se sad pod penzionerske dane malo zabavlja.
2
1 slika 1 slika
VR4G
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la VR4G »

Ommadawn je napisao/la: 31 aug 2026, 08:15 Ma joj i moj stari je to imao u Bosni. Imali smo prvo jednu krem-bijele boje Dijanu, pa je jednom kompletnu rastavio da je zastiti od hrdje, lakirao i onda ponovo sastavio i istu noc krenemo u Madjarsku s njom.
Kasnije je imao druga auta ali na kraju opet izabere Dijanu, nekako mu najbolje pasala a par mjeseci poslije kupi i Citroen GS. Dijanu je kasnije koristio kao poslovno auto. Tovari u nju sta god hoces, izlazila tamo gdje i koza bira put, visok klirens. A GS nam je bio kao finije auto :D
Oba auta su nam za vrijeme rata zaplijenili, s tim da nam je za Dijanu dosao covjek kasnije i rekao starom "Evo makar da platim, da ne bude da sam uzeo dzabe". I da nam 150 maraka, sto je bilo ejvala u to vrijeme. A tata je pred sami rat potpuno renovirao i sredio.
I godinama je u Svedskoj govorio da mu je da nadje Spaceka ili Dijanu, mozda i Folciku. I eto, na kraju nadjemo ovaj, taman da se sad pod penzionerske dane malo zabavlja.
Kod mene tetak imao medju prvima onaj Citroen da AIR lift to pojava tad bilo..
0
VR4G
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la VR4G »

Me i ovo od oldtimera :oho
IMG_7598.jpeg
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

VR4G je napisao/la: 31 aug 2026, 14:48
Ommadawn je napisao/la: 31 aug 2026, 08:15 Ma joj i moj stari je to imao u Bosni. Imali smo prvo jednu krem-bijele boje Dijanu, pa je jednom kompletnu rastavio da je zastiti od hrdje, lakirao i onda ponovo sastavio i istu noc krenemo u Madjarsku s njom.
Kod mene tetak imao medju prvima onaj Citroen da AIR lift to pojava tad bilo..
Citroen je imao hidrauliku. Prvo one DS “ajkule” pa poslije GS i CX, pa onda BX itd…

Rolls Royce kupio od njih patent pa koristio na svojim modelima.

Britanska auta kao što su Austin i Morris su imali sličan sistem samo malo jednostavniji, hydrolastic se zvao.
Funkcionisalo super dok nisi morao mijenjati ulje ili ako se nešto zajebe. Treba ti posebna pumpa da to napuniš. Ali auta bila udobna, zauzimalo manje prostora…
1
1 slika
VR4G
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la VR4G »

A gledaj prije cca 10 godina Citroen imao onaj volan sto vrtiš ostaje sredina a nedavno izbacio bugati sa tim volanom i hvale se 🤣🤣
1
1 slika
VR4G
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la VR4G »

Citroen ds5 u svoje vrujeme je imao strasne opreme
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

VR4G je napisao/la: 01 sep 2026, 00:04 A gledaj prije cca 10 godina Citroen imao onaj volan sto vrtiš ostaje sredina a nedavno izbacio bugati sa tim volanom i hvale se 🤣🤣
Citroen je imao taj volan jos prije dvadeset godina.

Generalno, meni se Citroeni svidjaju zbog tih svojih tehnickih inovacija. Sve dok ih Peugeot nije preuzeo 1975, imali su autenticna auta. Kasnije je sve bilo onako...
Rahmetli Necko Jahic, inace veliki prijatelj mog oca, je imao Citroenov servis u Banjaluci i patentirao svoj nacin mijenjanja zadnjih kocnica na CX-u, za sta mu je Citroen svojevremeno opremio cijelu radionicu. To je bio covjek genije za auta.
1
1 slika
VR4G
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la VR4G »

Vječita bitka inzinjeri i mehaničari 😂
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Joj francuski inzenjeri i njihova rijesenja i inovacije na Citroenu.... To su metricki srafovi i dimenzije koje ne nalazis na ostalim autima. Nije da nemaju svoju funkciju ali dok skontas kako ide i dok nabavis alat za to...

Od njih su samo gori Englezi. Colovi, kontra navoji, elektrosistem Lucas gdje je masa plus a kablovi minus.... i jos nista ne funkcionise kako treba.
Ja gledao jednog Triumpha, veli stari "Ne dovozi mi ga na oci da ga popravljam - sam se yebi sa svojim britancima". :D :D :D
0
Odgovori

Natrag na “Auto/moto”