Što, pa koje je težine?
Sportsko Ribolovno Društvo Jednog Lica SRDJL
Re: Sportsko Ribolovno Društvo Jednog Lica SRDJL
Ja ovog pratim samo s leđa se pojavimmad_max_ba je napisao/la: ↑27 jul 2020, 13:17vjeruj mi, da ovakvih nema gdje ja fatam, ovde sam npr, do koljena u vodi na polici...
nema ženska zglave
![]()

0
čim je izvan vode na silku, nikakve je težine, ovo i ne uzimam u ruku sama se otkači sa udice na potez.
Dakle, Lekcija 1 za ribolovačke neznalice.
Ukoliko vidite da ribar izvlači ribu, tj da je nešto zakačio, a fata na plovak. Ukoliko plovka nema na površini to je znak da je riba preko 600 grama na udici. Ukoliko se saginje da je izvuće i to je znak da je riba malo bolja već od 350 grama.
Uploadam sada jedan video, načinjen baš na ovoj poziciji, gdje su malo bolje ribe u pitanju. pa ću pojašnjenje uz video. Zafrkano je jednom rukom snimati a drugom raditi nešto drugo pa zbog toga video traje 1.11...
0
I say what I think, I think what I say
vidi vodeeeeeee
ma kod nas je nikakvo uređenje oko obale, trava je malo niža od mene, tako da nema slučajnih prolaznika tu..
0
Tačno bih sjela i plakala, kad vidim pojedina mjesta,u Bih koliko ljepote od rijeka i jezera a prilaz obali nikakav...mad_max_ba je napisao/la: ↑27 jul 2020, 13:35vidi vodeeeeeee
![]()
ma kod nas je nikakvo uređenje oko obale, trava je malo niža od mene, tako da nema slučajnih prolaznika tu..
![]()
A svima nam je lijepo uz vodu biti...
0
Kome se da nek odgleda...
Uglavnom. Na ovom toku rijeke Bosne, narasprostranjenije ribe su Klijen i Mrena, samim tim ja najčešće idem u lov na klijena.
Nekoliko je načina za fatanje ove ribe, obzirom da je grabežljivac koji lovi na vid i svejed (namjerno nisam napisao svaštojed jer ovo jede apsolutno sve). Obzirom na gore navedeno, da je izmeđoustalog i grabežljivac koji lovi na vid, fata se na bistroj pa ako je baš muka i na sieroj vodi. (siera je ni mutna ni bistra voda).
Iako imam i varaličarske štapove a i popriličnu kolekciju varalica, leptirova i blinkera, moj lični izbor je antena od 4,8 do 5 metara, slik 0,16 sa predvezom na 0,12 na plovak (zivisno od vode) od 5 do 8 grama. Najčešći mamac koji koristim je poly salama (isto ko da su slovenci pa samo ovu salamu hoće, probo sam i sa ovim domaćim bajra, menprom ali jok), koji izrežem na kockice promjera cca 0,5x0,8 i veće.
Ova godina do sada je nešto lošija sa ulovom jer tamam se voda ustabili onda padne kiša.....
Kao što rekoh gore, ovo su dva (mi ih zovemo porcijaši, jer zauzimaju porciju ribe u restoranu) i plovak je izašao van vode prilikom izvlačenja.
Uglavnom. Na ovom toku rijeke Bosne, narasprostranjenije ribe su Klijen i Mrena, samim tim ja najčešće idem u lov na klijena.
Nekoliko je načina za fatanje ove ribe, obzirom da je grabežljivac koji lovi na vid i svejed (namjerno nisam napisao svaštojed jer ovo jede apsolutno sve). Obzirom na gore navedeno, da je izmeđoustalog i grabežljivac koji lovi na vid, fata se na bistroj pa ako je baš muka i na sieroj vodi. (siera je ni mutna ni bistra voda).
Iako imam i varaličarske štapove a i popriličnu kolekciju varalica, leptirova i blinkera, moj lični izbor je antena od 4,8 do 5 metara, slik 0,16 sa predvezom na 0,12 na plovak (zivisno od vode) od 5 do 8 grama. Najčešći mamac koji koristim je poly salama (isto ko da su slovenci pa samo ovu salamu hoće, probo sam i sa ovim domaćim bajra, menprom ali jok), koji izrežem na kockice promjera cca 0,5x0,8 i veće.
Ova godina do sada je nešto lošija sa ulovom jer tamam se voda ustabili onda padne kiša.....
Kao što rekoh gore, ovo su dva (mi ih zovemo porcijaši, jer zauzimaju porciju ribe u restoranu) i plovak je izašao van vode prilikom izvlačenja.
0
Poslacu ti ja sutra slike mojih nekoliko kapitalnih klenova sa Bosne, od prije nekih mjesec dana.mad_max_ba je napisao/la: ↑27 jul 2020, 13:57 Kome se da nek odgleda...
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Ma imam i ja, proslogodisnje kapitalce...Bosfor je napisao/la: ↑28 jul 2020, 00:44Poslacu ti ja sutra slike mojih nekoliko kapitalnih klenova sa Bosne, od prije nekih mjesec dana.mad_max_ba je napisao/la: ↑27 jul 2020, 13:57 Kome se da nek odgleda...
Nije mi jasno samo kako je voda jos uvijek mutna. Evo jutros gledam nadajuci se da je izbistrila al jok...
0
evo ga prošlogodišnji

ovo je onaj, mi to zovemo akšam pazar, odokativno je imao minimalno 1,5 kg (ovo čak i umanjujem da ne bude ribarska).
Antena, 5 metarska, 0,16 silk, bez predveza, kuka gamakatsu 6 ca, plovak 6 grama.
Na ovom mjestu ima brzak, koji naglo prelazi u dubinu. Krajem desne obale rijeka nastavlja sa brzakom, nekih cca 1 m od obale, dok je vamo velikim dijelom tihljak. E na tom prijelazu tog brzaka i tihljaka je uzeo. Salama, poly...
ne znam koliko se vidi ali to je na ovom mjestu

1
1
Mjesto je za klena idealno. Aferim, na ovom zadnjem. 
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
vjerovao ili ne
zaleti se na salamu i salmonoid....

2
2
Zadnja izmjena: Max, dana/u 28 jul 2020, 14:50, ukupno mijenjano 1 put.
Wow! To, maestro. Nazalost, ja nisam blizu gdje postoje salmonoidne vrste. Ali bas fin komad...moza se jednomu ribbarnicu uvratim, supruga mi se svejedno malo razumije u to gdje koje ribe ima. 
0
ma nisu ni ovde toliko zastupljenje, poribnjavaju fojnicu sa pastrmkom ali ova je baš domicilna obzirom kolika je....
0
Da, da, prepozna se po primjerku je li poribljavanje ili je "autohtoni" stanovnik. Ovaj tvoj definitvno jeste.
0
bila je borba sa njom...
Na ovom mjestu ima baš povelikih komada komada klijena, vidio sam kako vade komad i veći od ovog mog sa prethodne strane.
Uzela je ona meni i automatski krenula sa sredine rijeke u žile, na moju stranu, baš kao i klijen. Obzirom da lovim na salamu i kako vozim očekujem na kraju silka ili klijena ko nogu ili mrenu solidnu. Nije se bacala, nije ništa od klasične pastrmke. Teško na štapu i samo osjetim jake udare, dum dum dum.... Malo popustim na mašinici da mi ne otkine sve, toliko je teško bilo (nisam ovo nikada do tada uradio)...
Kada sam je privuko dovoljno blizu da vidim šta je, tako mi je adrenalin u noge udario, kad sam skonto šta je na kuki. 1000 misli mi je prošlo kako će mi se otkinuti, obzirom na zube...
A mjesto je takvo, eno vidiš onaj kamen, toliko prostora imam da stojim. Oko kamena je voda meni do pasa, iza mene strma međa i silaz direktno na taj kamen. Silaz sam ja napravio da mogu stati na taj kamen.
Katastrofa u najavi je bila. Te sam nekako ja nju polahko na ovaj kamen navuko iz vode. Blago stanem nogom na nju. Srećom u džepu uvijek imam krpu, te je krpom ufatim, da ne isklizne....
Treso sam se nakon što sam je stavio u mrežu.. pa rto koliko treba da dvije cigare ispušim....
0
mad_max_ba je napisao/la: ↑28 jul 2020, 16:58bila je borba sa njom...
Na ovom mjestu ima baš povelikih komada komada klijena, vidio sam kako vade komad i veći od ovog mog sa prethodne strane.
Uzela je ona meni i automatski krenula sa sredine rijeke u žile, na moju stranu, baš kao i klijen. Obzirom da lovim na salamu i kako vozim očekujem na kraju silka ili klijena ko nogu ili mrenu solidnu. Nije se bacala, nije ništa od klasične pastrmke. Teško na štapu i samo osjetim jake udare, dum dum dum.... Malo popustim na mašinici da mi ne otkine sve, toliko je teško bilo (nisam ovo nikada do tada uradio)...
Kada sam je privuko dovoljno blizu da vidim šta je, tako mi je adrenalin u noge udario, kad sam skonto šta je na kuki. 1000 misli mi je prošlo kako će mi se otkinuti, obzirom na zube...
A mjesto je takvo, eno vidiš onaj kamen, toliko prostora imam da stojim. Oko kamena je voda meni do pasa, iza mene strma međa i silaz direktno na taj kamen. Silaz sam ja napravio da mogu stati na taj kamen.
Katastrofa u najavi je bila. Te sam nekako ja nju polahko na ovaj kamen navuko iz vode. Blago stanem nogom na nju. Srećom u džepu uvijek imam krpu, te je krpom ufatim, da ne isklizne....
Treso sam se nakon što sam je stavio u mrežu.. pa rto koliko treba da dvije cigare ispušim....
Potpuno te razumijem. Imao sam tako slicna iskustva (iako ne sa pastrmkom), gdje sam znao da mi pribor nije nivou onoga sto sam zakacio (jer, u prvom planu nisam to ni planirao). Tacno je kada konacno uspijes, da moras bar dvije cigare zdrmati, i biti "kralj svijeta", nakon sto se srce konacno vrati u stari ritam.
0
Aaaaaa maxo, ovo pravo zanimljivo 
Moram uslikati tatinu opremu, oko pola je tu ostavio, a još uvijek ima desetak palica, dvije kutije sa alatom i to sve
Moram uslikati tatinu opremu, oko pola je tu ostavio, a još uvijek ima desetak palica, dvije kutije sa alatom i to sve
0