Njemačka zabranila plastične kese

Ljepote prirode, simbioza čovjeka i prirode, očuvanje okoliša, životinjski svijet, bogastvo flore na planeti...
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17558

Njemačka zabranila plastične kese

Post Postao/la CocoMa »

Njemački parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022. godine, s tim da će i dalje biti dozvoljene tanke plastične kese za pakovanje voća i povrća, saopšteno je u petak.

Zabrana se odnosi na plastične kese s debljinom između 15 i 50 mikrometara, pri čemu se radi o standardnim kesama koje se koriste u maloprodaji.

Od zabrane su izuzete plastične kese za pakovanje voća i povrća, kao i plastične kese od debljeg materijala namijenjene višekratnoj upotrebi.

"Plastična kesa je sinonim bespotrebnog trošenja resursa", rekla je ministarka zaštite životne srednine Svenja Šulce (Socijaldemokratska stranka Njemačke - SPD). Ona je kazala da su platnene kese, korpe i plastični sanduci za višekratnu upotrebu "dobra alternativa" plastičnim kesama, prenosi Hina.

Organizacija za zaštitu okoline WWF je pozdravila zabranu plastičnih kesa u Njemačkoj, ali je istovremeno saopštila kako ova zabrana ima "samo simboličnu težinu".

"Manje od jedan odsto potrošnje plastike u Njemačkoj otpada na plastične kese", stoji u saopštenju WWF-a.

Stranka Zelenih je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakovanja nije zaustavljen.

Opozicione stranke Alternativa za Njemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj mjeri za njemačku maloprodaju bez vidljivog učinka po okolinu, tumačeći da se to odnosi samo na njemačke trgovine, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim mjerama.

Poslanik AfD-a Andreas Blek je ukazao na to da je dogovor između maloprodaje i savezne vlade o smanjenju upotrebe plastičnih kesa, postignut prije dvije godine, donio rezultate i smanjio upotrebu kesa za dvije trećine.

"Zakon o zabrani plastičnih kesa je zato najbesmislenija ekološka zabrana ovog izbornog razdoblja", rekao je Blek.

U posljednje dvije godine velika većina lanaca samoposluga u potpunosti je izbacila plastične kese iz upotrebe.
2
2 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Re: Njemačka zabranila plastične kese

Post Postao/la lejlamo »

je li samo misle na plastične kese za potrepštine iz prodavnice ili i na kese za smeće?

ne znam u šta se, u ekološko osviještenim domaćinstvima, odlaže smeće.....
0
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17558

Post Postao/la CocoMa »

lejlamo je napisao/la: 05 dec 2020, 09:33 je li samo misle na plastične kese za potrepštine iz prodavnice ili i na kese za smeće?

ne znam u šta se, u ekološko osviještenim domaćinstvima, odlaže smeće
.....
Papirnim verecicama..
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

pa kako kada je sadržaj mokar, vaki, naki, nije to meni najjasnije, ali haj. i koja je cijena tih papirnih, pogotovo pojačanih za razne vrste otpada i koliko drveća zaplati da se proizvedu.... :zbunj
0
storm
Administrator
Reactions: 38095

Post Postao/la storm »

lejlamo je napisao/la: 05 dec 2020, 09:38 pa kako kada je sadržaj mokar, vaki, naki, nije to meni najjasnije, ali haj. i koja je cijena tih papirnih, pogotovo pojačanih za razne vrste otpada i koliko drveća zaplati da se proizvedu.... :zbunj
Problem je to, posebno kod bio otpada...
Imaju zato bio razgradljive vrećice, na dodir nalik na plastične... Ali nisu jeftine :malagani
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

kako je ono bilo prije nekad, u jugi, meščini da se smeće bacalo direktno u kantu, pa istresalo u kontejner i onda bi se prala kanta.... :zbunj
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

lejlamo je napisao/la: 05 dec 2020, 12:17 kako je ono bilo prije nekad, u jugi, meščini da se smeće bacalo direktno u kantu, pa istresalo u kontejner i onda bi se prala kanta.... :zbunj
Da, ali smrad je onda ipak prisutan... Jer je to mnogima mrsko detaljno.
I kako naučiti ljude da se odgovorno odnose prema otpadu inače...
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

ma razumijem, zahmet je, nehigijenski, ali je više eko frendli....
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31155

Post Postao/la hani_jong_un »

hoce da nas odbiju od nemacke ☹
3
3 slika
1811
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14898

Post Postao/la Socrates »

lejlamo je napisao/la: 05 dec 2020, 09:33 je li samo misle na plastične kese za potrepštine iz prodavnice ili i na kese za smeće?

ne znam u šta se, u ekološko osviještenim domaćinstvima, odlaže smeće.....
Imas specijalne vrecice za to, koje se raspadaju prirodno, to jest "biodegradable" su. Imas i one manje, koje su za svakodnevno bacanje smeca, a one onda idu u one vece, kad je odvoz smeca.

Neki ljudi se zale da su te velike vrece skupe, pa sve trpaju u male plasticne. Nikako mi to ne ide u glavu. Ako se odgovorno ponasas prema smecu koje pravis, kako ti to moze biti skupo? Kad ne bacam hranu, i kad odvojim sve za recikliranje, ja jednu veliku vrecu za smece napunim za tri sedmice. Sto znaci, da mi jedan paket (40 komada valjda?) tih velikih vreca za smece moze trajati preko dvije godine. Odgovorna porodica od cetvoro mozda napuni jednu veliku vrecu sedmicno.

Pozdravljam ovaj potez Nijemaca. Kod nas uglavnom naplacuju plasticne kese, ali kako ce tih nekoliko centi po kesi promjeniti bilo cije misljenje, nije mi jasno. :zbunj Mada sam vidio ljudi koji se zale da su skupe.
1
1 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31155

Post Postao/la hani_jong_un »

FB_IMG_1607105623580.jpg
1
1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
1811
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27273

Post Postao/la Heidi »

Iz cega sad da smrkam ljepak, bolje se topi
1
1 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

Kaze eko papirne kese, a koliko drveca posjeku za papir.. :D
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3113

Post Postao/la Čuvarkuća »

Vjerujem da kod njih sve to ima smisla i da će biti svrsishodno. Kod nas bi umjesto plastičnih, te neke zamjenske, opet visile po drveću i plutale rijekama. Razlika bi, istina, bila u brzini razgradnje.
0
"Treba otimati radost danima što bježe".
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ja opet ne bih ništa zabranio, samo bih recimo plastičnu vrećicu na blagajni naplatio euro..
I da od toga ide 0,90€ za čišćenje okoliša.
Pa plati i bacaj svoje pare
A tko je odgovoran, neće ni sa plastičnom vrecicom praviti problem prirodi... Fino će je uz ostali plastični otpad svrstati za reciklazu..
1
1 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

storm je napisao/la: 05 dec 2020, 15:39 Ja opet ne bih ništa zabranio, samo bih recimo plastičnu vrećicu na blagajni naplatio euro..
A tko je odgovoran, neće ni sa plastičnom vrecicom praviti problem prirodi... Fino će je uz ostali plastični otpad svrstati za reciklazu..
Nije ti to isplativo, najpametniji substari ljudi sto cekere nose sa sobom..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

R4IN je napisao/la: 05 dec 2020, 19:11
storm je napisao/la: 05 dec 2020, 15:39 Ja opet ne bih ništa zabranio, samo bih recimo plastičnu vrećicu na blagajni naplatio euro..
Nije ti to isplativo, najpametniji substari ljudi sto cekere nose sa sobom..
Ja imam one interspar, ili mercator trajne shopping torbe za kupnju....a iskoristive su za mnogo toga.
2
2 slika
Odgovori

Natrag na “Priroda i ekologija”