preuzeto sa https://www.slobodnaevropa.org/a/bih-po ... 58206.htmlČetrdesetogodišnja Mursela Hadžić iz Živinica, gradića na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH), majka je troje djece od kojih je jedno stopostotni invalid.
Mursela se 24 sata dnevno brine o svojoj 13-ogodišnjoj kćerki Hanni Merjem, oboljeloj od rijetke genetske bolesti, homocistinurije, popraćene sa još desetak dijagnoza, uključujući epilepsiju, zbog čega je prije 13 godina morala ostaviti posao službenice u jednoj firmi.
"Ja radim. Ja sam i doktor i medicinski radnik i majka i sestra i sve živo svom djetetu", priča za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mursela.
Briga o bolesnoj Hanni Merjem Murseli će biti priznata kao rad, nakon što je Parlament bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) usvojio Zakon o roditeljima-njegovateljima koji će se primjenjivati od 2022. godine.
Tako će oko 4.000 roditelja moći steći status roditelja-njegovatelja i pravo na redovnu mjesečnu naknadu u visini neto minimalne plate u ovom bh. entitetu (oko 200 eura) penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.
Najveći benefit jeste da će nakon 15 godina minulog rada, odnosno brige o djetetu sa 100 postotnim invaliditetom, imati pravo na penziju.
novac koji će se izdvajati je mizerija, posebno ako je riječ o samohranom roditelju, ali eto.....nadam se da će se raditi dalje na tome.
zaista je ovo veliki problem. trenutno gledam majku prvačića, autističnog dječaka s nizom poteškoća u funkcionisanju kako svaki dan dolazi u školu s njim, ide na odmor, čeka kraj nastave jer on bez nje ne može ostati.
nisam sigurna kako se kategoriše njegovo stanje, je li i on 100% invalid ili kako već nazivaju disfunkcionalnost u različitim segmentima...
šta i kako da radi roditelj koji ima dijete koje zahtijeva stalnu brigu?
tih 400 maraka je ništa, posebno kada su uključeni lijekovi, terapije i sve ostalo, a jesu u svim slučajevima, više ili manje....
ne znam...drago mi je da se nešto pokrenulo...pozitivno je pa kako god.