Protesti u Sarajevu zbog tramvajske nesreće

Prenosimo sa portala...
Nierika
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 253

Re: Protesti u Sarajevu zbog tramvajske nesreće

Post Postao/la Nierika »

Ommadawn je napisao/la: 22 feb 2026, 20:50
Nierika je napisao/la: 22 feb 2026, 16:15

Znala sam da nisi u BiH al' nisam znala da si na drugom kontinentu, u Americi kažu da se dosta polaže na individualizam. Cilj protesta mislim da je bio izraziti bunt zbog tramvajske nesreće (i nedavnih sličnih dešavanja, u pravu si) al' ne znam ima li konkretnog plana za dalje. Šta god da se dešava u jednoj npr. Srbiji mislim da se odrazi i na dešavanja ovdje al' u blažoj verziji, i kad je riječ o pozitivnim i negativnim dešavanjima i promjenama. U manjim gradovima vjerovatno nema puno mladih a negdje sam ovdje pročitala da su mladi ti koji pokreću revolucije. Nije ni meni idealno ovdje al' mi nije idealno bilo ni dok sam vani živjela nekoliko godina pa sam naučila koliko-toliko cijeniti život ovdje. Ja sam rijetko kad za radikalne promjene, rušenje vlasti i slično, ne razumijem se dovoljno u politička dešavanja i mislim da nije samo do trenutne vlasti nego i dešavanja svuda oko nas, u regionu i svijetu. Ne znam koliko se može iole uspjeti u ovom svijetu bez pomoći drugih i bez funkcionalnog sistema, al' ima i ona ask not what this country can do for you. :zbunj
Ne znam po čemu zaključi da sam na drugom kontinentu ali ja sam u Švedskoj.

Procenat mladih u manjim mjestima je nešto manji nego u većim gradovima - u odnosu na starije.

Ja mislim da je i dalje problem u mentalitetu a u manjim sredinama je to očito jer svaka je kao čahura za sebe.

Ogroman novac je došao u vidu donacija za hipten projekata a gdje je taj novac nestao - to ni David Copperfield ne bi uspio sakriti. Uglavnom nije uložen tamo gdje bi trebao biti.

Primjerice, prije nekoliko godina je u BiH stigla donacija iz EU kako bi se smjestili migranti koji su tu. Novac koji je doniran je bio dovoljan da se naprave smještaji za svakog migranta po principu “ključ u ruke”. Jedan takav smještaj je bio 30 kvadrata što je za početak sasvim dovoljno.
Ništa od toga nije bilo.

S obzirom da su protesti krenuli povodom nesreće s tramvajem, evo jedan lični primjer:

Prije nekoliko godina sam na Klix-forumu napisao kako su sarajevski tramvaji arhaični i kako se jedva drže, da su zakitovani i prelakirani, te da je upitno da li je generalni remont tih istih urađen kako treba.
Digla se hajka od strane forumaša-starosjedioca, jedan od njih posebno mrzi dijasporaše, po principu “šta imam ja tu pametovati”.

Jeste, i ovdje u nekim gradovima voze tramvaji koji imaju i više od pedeset godina ali su renovirani i sređeni baš kao da su novi.
Čitala sam da si na sjeveru negdje al' sam mislila da si se preselio jer ti piše Florida man. :oo Ovo o doniranom novcu koji je nestao, često se poteže ta priča ovdje al' većinom apstraktno i bez dokaza i konkretnih slučajeva, zar nemaju odgovorne institucije za takve situacije, sudovi i sl a ne protesti? Ili npr. institucije koje provjeravaju troši li se novac iz EU po dogovoru? Za tramvaje u Sarajevu, u posljednjih nekoliko godina ih je dosta novih pušteno u saobraćaj, ovaj koji je iskočio iz šina je jedan od prijašnjih modela. Ja sam mislila da su među forumašima (pa i starosjediocima) većinom dijaspora ili povratnici. :oo Vrlo moguće da svako iz svojih nekih razloga ide na proteste i onda nema jasne ideje ili vizije koja objedinjava skup. Zvučiš mi pomalo kao neki novinar u smislu društvenih tema koje pominješ, nisam ja neki sagovornik kad kažu gdje su pare. :valja
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17113

Post Postao/la Ommadawn »

Nierika je napisao/la: 23 feb 2026, 01:52
Ommadawn je napisao/la: 22 feb 2026, 20:50

Ne znam po čemu zaključi da sam na drugom kontinentu ali ja sam u Švedskoj.

Procenat mladih u manjim mjestima je nešto manji nego u većim gradovima - u odnosu na starije.

Ja mislim da je i dalje problem u mentalitetu a u manjim sredinama je to očito jer svaka je kao čahura za sebe.

Ogroman novac je došao u vidu donacija za hipten projekata a gdje je taj novac nestao - to ni David Copperfield ne bi uspio sakriti. Uglavnom nije uložen tamo gdje bi trebao biti.

Primjerice, prije nekoliko godina je u BiH stigla donacija iz EU kako bi se smjestili migranti koji su tu. Novac koji je doniran je bio dovoljan da se naprave smještaji za svakog migranta po principu “ključ u ruke”. Jedan takav smještaj je bio 30 kvadrata što je za početak sasvim dovoljno.
Ništa od toga nije bilo.

S obzirom da su protesti krenuli povodom nesreće s tramvajem, evo jedan lični primjer:

Prije nekoliko godina sam na Klix-forumu napisao kako su sarajevski tramvaji arhaični i kako se jedva drže, da su zakitovani i prelakirani, te da je upitno da li je generalni remont tih istih urađen kako treba.
Digla se hajka od strane forumaša-starosjedioca, jedan od njih posebno mrzi dijasporaše, po principu “šta imam ja tu pametovati”.

Jeste, i ovdje u nekim gradovima voze tramvaji koji imaju i više od pedeset godina ali su renovirani i sređeni baš kao da su novi.
Čitala sam da si na sjeveru negdje al' sam mislila da si se preselio jer ti piše Florida man. :oo Ovo o doniranom novcu koji je nestao, često se poteže ta priča ovdje al' većinom apstraktno i bez dokaza i konkretnih slučajeva, zar nemaju odgovorne institucije za takve situacije, sudovi i sl a ne protesti? Ili npr. institucije koje provjeravaju troši li se novac iz EU po dogovoru? Za tramvaje u Sarajevu, u posljednjih nekoliko godina ih je dosta novih pušteno u saobraćaj, ovaj koji je iskočio iz šina je jedan od prijašnjih modela. Ja sam mislila da su među forumašima (pa i starosjediocima) većinom dijaspora ili povratnici. :oo Vrlo moguće da svako iz svojih nekih razloga ide na proteste i onda nema jasne ideje ili vizije koja objedinjava skup. Zvučiš mi pomalo kao neki novinar u smislu društvenih tema koje pominješ, nisam ja neki sagovornik kad kažu gdje su pare. :valja
Postoje institucije ali da li odrađuju svoj posao? Ne.
Je li iko procesuiran? Nije.

E zato postoje protesti.

Florida man?
Poslušaj istoimenu pjesmu od Blue Oyster Culta. :)
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21660

Post Postao/la Miss Y. »

Spock je napisao/la: 20 feb 2026, 14:35
Miss Y. je napisao/la: 20 feb 2026, 13:46 krivcima su uvijek drugi krivi.
sad ima snimka iz tramvaja, sad nema, evo nema sad ovih da zataškavaju.
sve je to u pet deka.

eto ima snimaka iz ostalih, samo bas iz tog tramvaja nema, i samo su malo slagali da su uzeli snimak i to nakon nekoliko dana umjesto odmah

ja sabur, ja selamet.
lijepi iftar i vikend :missy
Uzet hd uz pretpostavku da je tu snimak, ispalo da idioti iz grasa nisu ni kamere servisirali, mora da je i za to kriv Steta a ne bagra koja radi u grasu koju je SDA uhljebila i sad su zasticeni ko polarni medvjedi...
:best
a i direktor je zeleni :ok
opet ti mene kvotaš modiću a nisi sliku s gitarom postavio.
a da malo na drugog predjes :beo
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 652

Post Postao/la Spock »

Miss Y. je napisao/la: 23 feb 2026, 07:46
Spock je napisao/la: 20 feb 2026, 14:35
Uzet hd uz pretpostavku da je tu snimak, ispalo da idioti iz grasa nisu ni kamere servisirali, mora da je i za to kriv Steta a ne bagra koja radi u grasu koju je SDA uhljebila i sad su zasticeni ko polarni medvjedi...
:best
a i direktor je zeleni :ok
opet ti mene kvotaš modiću a nisi sliku s gitarom postavio.
a da malo na drugog predjes :beo
Direktora ne branim, ciji god da je, on sigurno ima veliku odgovornost u ovome i prvi je koji je trebao dati ostavku.
Iako ne znam koji direktor moze rijesiti problem onih uhljeba u grasu, jesi li ikad cula da je neko od uhljeba dobio otkaz jer nije kako treba radio svoj posao?

Sliku mogu samo u pp, ali moras mi reci s kojom tacno gitarom, imam ih puno. :danny
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

jesam, čula sam itekako.

de sa ukulele, te malene najvolim.
2
2 slika

MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10248

Post Postao/la MunDzi »

Miss Y. je napisao/la: 23 feb 2026, 12:53 te malene najvolim.
:hm
4
4 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Miss Y. je napisao/la: 23 feb 2026, 12:53 jesam, čula sam itekako.

de sa ukulele, te malene najvolim.
Zanimljivo, ja nisam. Odnosno i sto sam cuo za.otkaz, kasnije su tuzili i naplatili to debelo, te se vratili na posao.

Nemam ja te male, kod mene sve veliko. :oo
1
1 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

šuplja priča

moj me insekt ne vara nikad.
4
4 slika

Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Miss Y. je napisao/la: 23 feb 2026, 14:19 šuplja priča

moj me insekt ne vara nikad.
Ako tvoj insekt tebe ne vara, nije lijepo ni da ti njega varas, budi mu vjerna. :oo
1
1 slika
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5288

Post Postao/la Duh »

nije sad bitni jel neko dobio otkaz sto ne radi, zabusava...
nego jel ko dobije prijavu pa u istrazni zatvor?
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 9941

Post Postao/la WhiskeyPete »

Učestvovao sam, ali kao fotoreporter, za svoje svrhe.
2
2 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5288

Post Postao/la Duh »

nista to.
bitno je da sam ja nekulturan i da pisem -guziti.
dakle, nije do vlasti...do naroda je.
0
Nierika
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Nierika »

Protesti prije nego je počeo rat u Iranu

Mislim da se dosta otad promijenilo, ne znam koliko će se nastaviti ali mi je drago da su se i u Sarajevu/BiH održali.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Šta se promijenilo?
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Nierika
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Nierika »

Ne znam al' mislim da nije situacija ista prije i poslije početka rata na Bliskom istoku.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Promijenilo se ali ne znaš šta se promijenilo?
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Nierika
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Nierika »

Promijenila se situacija na političkoj sceni, i sad se u vijestima ne piše toliko o tramvajskoj nesreći nego o ratu.
0
Odgovori

Natrag na “Vijesti”