Sarajevo, bez svinjetine?
Re: Sarajevo, bez svinjetine?
Ako ćemo gledati tolerantnost i multikulturu, Sarajevo je deset mjesta ispred Banja Luke i Mostara (pogotovo one desne obale Neretve, gdje su šahare veće nego u Agramu).
A Tuzla tu prednjači deset mjesta iznad Sarajeva.
Problem su još uvijek ona manja mjesta. Jer i oni su sastavni dio Bosne i Hercegovine sa svim svojim entitetima i blentitetima.
Problem su još uvijek ona manja mjesta. Jer i oni su sastavni dio Bosne i Hercegovine sa svim svojim entitetima i blentitetima.
0
Nista kao dama koja te oralno zadovoljava. Hem suti, hem pusi kurrac
Kako god okrenes, htio ili ne ipak je u tim manjim mjestima sa muslimanskim vecinskim zivljem sa daleko manjim nacionalizmom nego sto je to riječ sa katoličkim i pravoslavnim manjim mjestima.Ommadawn je napisao/la: ↑06 jan 2022, 17:08 Ako ćemo gledati tolerantnost i multikulturu, Sarajevo je deset mjesta ispred Banja Luke i Mostara (pogotovo one desne obale Neretve, gdje su šahare veće nego u Agramu).
0
I say what I think, I think what I say
To stoji.Max je napisao/la: ↑06 jan 2022, 17:11Kako god okrenes, htio ili ne ipak je u tim manjim mjestima sa muslimanskim vecinskim zivljem sa daleko manjim nacionalizmom nego sto je to riječ sa katoličkim i pravoslavnim manjim mjestima.Ommadawn je napisao/la: ↑06 jan 2022, 17:08 Ako ćemo gledati tolerantnost i multikulturu, Sarajevo je deset mjesta ispred Banja Luke i Mostara (pogotovo one desne obale Neretve, gdje su šahare veće nego u Agramu).
Ali i tu ima varijacije.
Kao što rekoh, demografska slika se mijenja a tamo gdje bi se neko i pobunio, zatomljen je “kulturom šutnje”.
Ipak sam mišljenja da je tolerantije u Sanskom Mostu nego u Kiseljaku.
Ili Foči. Mada je Foča najekstemniji primjer.
0
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13994
Kroz Tuzlu sam se samo provezao...
Ali kako čujem, doživjela je najmanje demografske promjene.
Što se za bl, mo, sa i ne može reći...
Možda otud ljudima dojam "prije je bilo drukčije"?
Ali kako čujem, doživjela je najmanje demografske promjene.
Što se za bl, mo, sa i ne može reći...
Možda otud ljudima dojam "prije je bilo drukčije"?
0
Po multikulturi i uzajamnoj toleranciji između naroda.
0
- lejlamo
- Komorebi

kada sam postavila pitanje mislila sam na konkretan odgovor u formi primjera tuzlanske multikulture i tolerancije koju sarajevo nema.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

- Reactions: 2219
To najmanje je upitno, a puno je osoba otišlo van. Doseljenika ima iz Srebrenice, Živinica, muslimana iz RSrpske.
0
Mislim da su u ostalim navedenim gradovima mnogo veće promjene.Crvena Nit je napisao/la: ↑06 jan 2022, 19:58To najmanje je upitno, a puno je osoba otišlo van. Doseljenika ima iz Srebrenice, Živinica, muslimana iz RSrpske.
Uostalom... Nakon tih ratova, ogromne demografske promjene su doživjeli gradovi poput zagreba, beograda, splita, koji nisu bili pod ratnim zbivanjima, barem ne direktno.... A kako neće tamo gdje je toga bilo.
Kažem, ne poznam dobro, pričam o dojmu...
Znam za Derventu.
Derventa prije rata, znači po popisu
25% Srba
15% jugoslovena
30% Bošnjaka
30% Hrvata
onako u cca, da ne idem sad u decimale i postotak
Danas ima Srba 85%
Bošnjaka oko 10%
Nešto hrvata i ostalih stane u tih 5 preostalih postotaka...
1
1
- Crvena Nit
- Etablirani član

- Reactions: 2219
U Derventi mi je rođak katolik i rodica muslimankastorm je napisao/la: ↑06 jan 2022, 20:08Mislim da su u ostalim navedenim gradovima mnogo veće promjene.Crvena Nit je napisao/la: ↑06 jan 2022, 19:58
To najmanje je upitno, a puno je osoba otišlo van. Doseljenika ima iz Srebrenice, Živinica, muslimana iz RSrpske.
Uostalom... Nakon tih ratova, ogromne demografske promjene su doživjeli gradovi poput zagreba, beograda, splita, koji nisu bili pod ratnim zbivanjima, barem ne direktno.... A kako neće tamo gdje je toga bilo.
Kažem, ne poznam dobro, pričam o dojmu...
Znam za Derventu.
Derventa prije rata, znači po popisu
25% Srba
15% jugoslovena
30% Bošnjaka
30% Hrvata
onako u cca, da ne idem sad u decimale i postotak
Danas ima Srba 85%
Bošnjaka oko 10%
Nešto hrvata i ostalih stane u tih 5 preostalih postotaka...
0
Uzmi demografsku strukturu stanovništva, vladavinu nacionalnih stranaka, broj novoizgrađenih vjerskih objekata po kvadratnom metru plus ratne zločine.
Uporedi sa Sarajevom i sve će ti biti jasno.
Mada i sami Tuzlaci kažu da se Tuzla zadnjih 20 godina promijenila.
0
- lejlamo
- Komorebi

zaista ne vidim kako ti podaci mogu biti argument za netoleranciju i izostanak multiukulture kod sarajlija.Ommadawn je napisao/la: ↑06 jan 2022, 20:35Uzmi demografsku strukturu stanovništva, vladavinu nacionalnih stranaka, broj novoizgrađenih vjerskih objekata po kvadratnom metru plus ratne zločine.
1
1
Da je bogdo i bez svinjetine, i bez ćevapa, i bez jagnjetina, i bez ikakvih mesnih prerađevina.
0
E yebaji ga onda, imamo različite parametre.lejlamo je napisao/la: ↑06 jan 2022, 20:38zaista ne vidim kako ti podaci mogu biti argument za netoleranciju i izostanak multiukulture kod sarajlija.Ommadawn je napisao/la: ↑06 jan 2022, 20:35
Uzmi demografsku strukturu stanovništva, vladavinu nacionalnih stranaka, broj novoizgrađenih vjerskih objekata po kvadratnom metru plus ratne zločine.
0
Burek marka, dop džaba.
Idemo dalje.
Idemo dalje.
0
Ja sam pogledala intervju u direktnom.prijenosu na N1 i ne poznajem gdju Vlaisavljevic niti jen rad ali sta mi ne zapelo ...jako je neugodna zena, arogantna...u nekoliko navrata je s takvom snishodljivoscu govorila o pojedinim komentarima i osobama koje su komentirale njen istup na Rtrs, da je bilo neugodno slušati je. Svako malo je navodila kako se ona smije tim komentarima , kako se nasmijala, kako su glupi itd...
0