Emir Suljagić žestoko se obrušio na Gordanu Tadić: Muslimanski život nikada nije bio jeftiniji kao u njenom mandatu…

Prenosimo sa portala...
Odgovori
storm
Administrator
Reactions: 38080

Emir Suljagić žestoko se obrušio na Gordanu Tadić: Muslimanski život nikada nije bio jeftiniji kao u njenom mandatu…

Post Postao/la storm »

slika
Autor: Raport.ba

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oštro je reagirao na potez tužiteljice Gordane Tadić.

– Ne znam na kojem osnovu se Tužilaštvo BiH bavi ‘Bljeskom’: to je posao za hrvatsko pravosuđe. Posao Gordane Tadić su stotine, ako ne i hiljade do ramena krvavih ubica koji slobodno hodaju po Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, itd. Ali, kao što znamo, oni imaju prijatelje u VSTV-u.

Evo, recimo, kandidujem dvojicu pripadnika voda ‘Crvenih beretki’ Bratunačke brigade koji su po zapovjedi Vidoja Blagojevića 16. jula 1995. učestvovali u masovnim smaknućima u Branjevu i Pilici. Jedan živi u Bratuncu, drugi u Srebrenici. Obojica svjedočili u Hagu, pa tako i znam”, poručio je Suljagić i dodao:

– Ako me neko iz Tužilaštva BiH kontaktira, spreman sam im saopštiti i detalje o tome ko su, šta su, gdje su bili svjedoci sa ‘safe conduct’ i gdje danas žive. Ali, pošto je sve ovo PR exercize, znam da neće. Jer, muslimanski život nikad nije bio jeftin kao u mandatu Gordane Tadić, navodi Emir Suljagić.

Podsjetimo, uoči drugostepenog disciplinskog postupka, nepravomoćno razriješena glavna državna tužiteljica Gordana Tadić naprasno je pokrenula procese protiv hrvatskih generala koji su rukovodili operacijom “Bljesak”, nakon čega su uslijedile burne reakcije iz susjedne Hrvatske, piše SB.
0
storm
Administrator

Re: Emir Suljagić žestoko se obrušio na Gordanu Tadić: Muslimanski život nikada nije bio jeftiniji kao u njenom mandatu…

Post Postao/la storm »

Potpitanje je, zašto je Tadićka uložila optužbe protiv RH za akciju Bljesak?
0
storm
Administrator

Re: Emir Suljagić žestoko se obrušio na Gordanu Tadić: Muslimanski život nikada nije bio jeftiniji kao u njenom mandatu…

Post Postao/la storm »

Politički odnosi između Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske zatežu se nakon što je Tužilaštvo BiH zatražilo od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske (HV), osumnjičene za ratne zločine tokom akcije HV-a „Bljesak“.

U toj akciji u maju 1995. godine u Hrvatsku je ponovo integrisan dio zapadne Slavonije koji dijelom graniči sa BiH, a koji je bio pod srpskom okupacijom.

Hrvatska je dobila „zamolnicu“ Tužilaštva BiH za procesuiranje generala, potvrdio je hrvatski državni vrh, a Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske u subotu je potvrdilo da je primilo molbu.

Iz Tužilaštva BiH nisu se oglašavali o ovoj molbi koju su uputili Hrvatskoj, a na telefonske pozive Radija Slobodna Evropa (RSE) u nedjelju nisu odgovarali.
0
Odgovori

Natrag na “Vijesti”