U rubnom dijelu Kantona Sarajevo, na Nišićkoj visoravni, danas je organizirana nelegalna borba pasa. Za zabranjenu aktivnost saznala je i policija, koja je izašla na teren, a slučaj je došao i do Tužilaštva KS.
Prema našim saznanjima, događaj je organiziran na poprilično zabačenom mjestu, u jednoj dolini do koje se dolazi kroz šumu.
Za pse je napravljen i poseban ring, a borbe je pratio određen broj osoba koji su bili informisani o tačnoj lokaciji ovog sramotnog događaja.
Po saznanju za ovaj događaj, reagirala je policija iz Ilijaša, koja je po dolasku na teren zatekla određene osobe i jednog psa u vozilu.
Kako saznajemo, neki od zatečenih, što u svojstvu osumnjičenih, što u svojstvu svjedoka, pozvani su u službene prostorije radi rasvjetljavanja ovog događaja, a zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela "mučenje i ubijanje životinja", propisanog krivičnim zakonom FBiH.
"Upoznat je dežurni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo pod čijim nadzorom se nastavlja dalji rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog krivičnog djela", potvrđeno je za Klix.ba u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo.
Klix.ba
Ilegalne borbe pasa
Re: Ilegalne borbe pasa
ZAKONO ZAŠTITI I DOBROBITI ŽIVOTINjA("Sl. glasnik BiH", br. 25/2009 i 9/2018
Član 3
(Zabrana ubijanja i mučenja)
Zabranjeno je životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu.
GLAVA XIV - KAZNENE ODREDBE
Član 41
(Prekršaj imaoca životinje)
Novčanom kaznom u iznosu od 30,00 KM do 10.000,00 KM kazniće se za prekršaj imalac životinje ako:
a) obavlja radnje iz člana 3. ovog zakona;
Član 3
(Zabrana ubijanja i mučenja)
Zabranjeno je životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu.
GLAVA XIV - KAZNENE ODREDBE
Član 41
(Prekršaj imaoca životinje)
Novčanom kaznom u iznosu od 30,00 KM do 10.000,00 KM kazniće se za prekršaj imalac životinje ako:
a) obavlja radnje iz člana 3. ovog zakona;
0
Pa ne postoje legalne borbe pasa..
ali postoje legalne borbe ljudi u kavezima..
ali postoje legalne borbe ljudi u kavezima..
1
1
Ali čovjek ima svoju svijest, volju, ne može ga nitko natjerati ako neće, ili da budem precizniji, ako se nizom svojih odluka ne dovede pred gotov čin, da se bori protiv drugog čovjeka.
Uglavnom je motiv materijalne prirode, o sportskim motivima teško pričam u kontekstu tih borbi, ali ima i takvih...
Dok pas, pijetao, i šta znam sta sve ne koriste za borbe, nemaju svoju volju nastupati u tom poslu.
Posao, jer se bore za dobro vlasnika... Ipak je klađenje iza svega toga.
0
Pobiti bagru brutalno pa da se ostali više nikad ne sjete toga.
0
Nema tog problema koje jedno ludačko pušenje ne može da riješi. Ona na koljenima, ja na 7 nebu
Jednom me odveli da gledami ja budala pristao samo mi muka dosla kako se kolju..
0
ALPHA ET OMEGA