Švicarski model u Bih..
Moderator/ica: Moderator
Švicarski model u Bih..
..svicarska je država više kulturnih, jezičkih i religijskih grupa. Takve pluralne države se često suočavaju sa pitanjem odnosa građanstva i etnokulturnih zajednica koji se determiniše kao faktor (ne)stabilnosti cjelokupnog državnog sistema. Kako se Švicarska ističe kao uspješan primjer ustavnog sistema koji je ostvario političku integraciju i stabilnost, a naročito neophod- no jedinstvo u različitosti, autor istražuje i zaključuje da ele- menti i vrijednosti kao što su: koncept nacije, teritorijalni fede- ralizam, ekonomija, dvojni identitet, neutralnost i zatvorenost, tolerancija, neposredna demokratija, stabilnost stranačkog sistema, a naročito federalizam, čine osnovu optimalnog ba- lansa građanskih i etnokulturnih interesa u Švicarskoj. Osnov današnjeg ustavnopravnog uređenja Švicarske čine upravo apstraktni građani kao jednakopravni članovi političke zajed- nice uporedo sa priznatim jezičkim, odnosno etnokulturnim kolektivitetima.
0
Re: Švicarski model u Bih..
Švicarska je po obliku državnog uređenja federacija, iako se u na- zivu kao historijska i tradicionalna činjenica još uvijek nalazi termin „konfederacija“.
Švicarska se sastoji od sljedećih kantona: Zurich, Bern, Lucerne, Uri, Schwyz, Obwalden and Nidwalden, Glarus, Zug, Fribourg, Solothurn, Ba- sel Stadt and Basel Landschaft, Schaffhausen, Appenzell Ausserrhoden and Appenzell Innerrhoden, St. Gallen, Graubünden, Aargau, Thurgau, Ticino, Vaud, Valais, Neuchâtel, Geneva, i Jura koji sa građanima tvore švicarsku konfederaciju.6 Od ukupnog broja od dvadeset šest kantona, dvadeset su (puni) kantoni, a šest polukantoni.7
Švicarska se sastoji od sljedećih kantona: Zurich, Bern, Lucerne, Uri, Schwyz, Obwalden and Nidwalden, Glarus, Zug, Fribourg, Solothurn, Ba- sel Stadt and Basel Landschaft, Schaffhausen, Appenzell Ausserrhoden and Appenzell Innerrhoden, St. Gallen, Graubünden, Aargau, Thurgau, Ticino, Vaud, Valais, Neuchâtel, Geneva, i Jura koji sa građanima tvore švicarsku konfederaciju.6 Od ukupnog broja od dvadeset šest kantona, dvadeset su (puni) kantoni, a šest polukantoni.7
0
- hani_jong_un
- Pjur seks

- Reactions: 31149
...stanovnici su podijeljeni na četiri glavne jezičke grupe sa sljede- ćim procentualnim udjelima: njemačka 65%, francuska 18%, talijanska
10%, i retoromanska 1%.9 Ostalih cca 6% od broja ukupnog stanovniš- tva čine neautohtone jezičke grupe useljenika čiji jezici nisu zvanični i koji kao takvi (kao pripadnici svoga jezika i kulture) ne učestvuje u ustavnom regulisanju različitih odnosa u društvu. Osim toga Švicar- ska je vjerski bipolarna gdje rimokatolička sa 49% i protestantska sa 40% udjela čina dvije glavne grupe. Savremene pluralne države10 se u pravilu suočavaju sa problemom koegzistencije više nacionalnih ili et- nokulturnih grupa, njihovom međusobnom odnosu, kao i odnosu sa- mih kolektiviteta sa jedne, naspram apstraktnog građanina i pojedinaca s druge strane
10%, i retoromanska 1%.9 Ostalih cca 6% od broja ukupnog stanovniš- tva čine neautohtone jezičke grupe useljenika čiji jezici nisu zvanični i koji kao takvi (kao pripadnici svoga jezika i kulture) ne učestvuje u ustavnom regulisanju različitih odnosa u društvu. Osim toga Švicar- ska je vjerski bipolarna gdje rimokatolička sa 49% i protestantska sa 40% udjela čina dvije glavne grupe. Savremene pluralne države10 se u pravilu suočavaju sa problemom koegzistencije više nacionalnih ili et- nokulturnih grupa, njihovom međusobnom odnosu, kao i odnosu sa- mih kolektiviteta sa jedne, naspram apstraktnog građanina i pojedinaca s druge strane
0
- hani_jong_un
- Pjur seks

..ma daj vidis da najbolje znaju koga birat os Amerika os Hrvatska os bih .. 
0
Imamo mi iz turskog perioda rijec: Bujrum. A ima i "bujrum". Izaberite prika.
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Mnogo ti je bolje u HR...
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
..je samo nam jos vi falite..nego jel tema ima opravdanje postavljanja..
0
- hani_jong_un
- Pjur seks

..nego pogledajmo odnos njemaca Francuza i Talijana i jel iko na svitu ima utisak sa je Švica Njemačka država...il da nije talijanska ..
0
Ima. Ali, sa kime pokusati to napraviti? Sa SDA, HDZ? O SNSD da i ne pricamo. Rekoh ti prika, nema ovdje rjesenja, dok ih opet "za uho" ( @storm
Sa HR, uredjena neuredjan bas skroz, drzava ipak daleko bolje funkcionise. BiH je de facto protektorat. Sta se desava sa protektoratima? Nekome se vise popne da to odrzava. Ali, ako mislis da ce pustiti da se raspe, razmisli jos jednom. Niko vise ne zeli ovdje rat, a koji bi bio neminovan da se krene sa scenarijem iz 90-tih. I sta preostaje?
0
..sa sam ja to napisa sto ti linčovali bi me ovdje..pa ti si saziva promjene od vanjskog faktora pa eto im model..uzmi najbolje..
0
Ma ne pretjeruj. Niko te, siguran sam ne bi za ovo ruzio. Mozda se neko ne bi slozio. I to je normalno. Ja sam rekao da je taj model OK, s tim sto sam ti odmah rekao da to "ne bi islo". Nemamo mi taj mentalitet. Pogledaj njih, skoro svi sa svakim ratovali, ali ne zive u proslosti. A, ovdje, i dalje se gledaju neke srednjovjekovne mape.
Zato je ono Svicarska, a ovo BiH.
0
..a sto bi ti onda jebiga morase nesto pokusat jer ovo danas ne Lici na nista ko sto si reka da ne bude da sam ja reka 
0
kada bi se nasi politicari bavili politikom u BiH koliko i @laga-nini, to bi bio dobar pocetak 
1
1
SARAJEVO HORDE BOG I ČARŠIJA