Ja se ne slažem sa tim "goni sve otkud su došli"
Kompleksno je to sve danas, od interesa velikih, geopolitike, ratova, represije u domicilnim zemljama, a u svemu tome i nacionalni postotak budala, u kojem prosjeku ni mi ne blistamo baš...
Nikome nije drago napustiti svoje, ma kako teško bilo...a ako malo zapratim put tih ljudi, nisam siguran kako bih se i ja ponašao.
Sjećam se jedne zgode iz 2015. Rano ujutro, nakon što su prespavali u centru, transport (transport

) prema Austriji...i u redovima se čeka na buseve. Čekam i ja, pa da odem spavati. I zapalim ja cigaretu, namiguje mi lik da dodjem bliže...
Kaže imam cigarete, oduzeli mi upaljač...pripalim ja njemu, zapričamo se mi. Učitelj muzičkog iz Iraka, i bježi sa tri kćerke. Ja mu na kraju dam upaljač, on me gleda. I kaže od rodnom grada, pa sve do ovamo, dobio sam jedino pendrek od policija, i oduzimanje svega što su mogli pronaći u pretresima. Zahvaljuje a meni krivo jbt...
Zamislim se onda, pa ja bih podivljao u tim situacijama, a oni mirno sve podnosili...zato i sve te incidente, koji se evidentno događaju, od tad i malo drukčije gledam.
Ne slažem se i sa tim ilegalnim radnjama, ali ti su ljudi najmanje krivi u svemu tome...ignoriranje tuđe nevolje nema opravdanja.