Tajne daytona..

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Re: Tajne daytona..

Post Postao/la laga-nini »

storm je napisao/la: 21 nov 2020, 22:28 Javio se i Carl Bildt....
šaren mi je bio ovaj lik....nije baš uvjerio, da je na strani bih od početka...

"Vrijeme je da se sjetimo 3,5 godine rata, gubitka 100.000 života, genocida i miliona raseljenih, velikog razaranja. Onda za tri sedmice desio se jedinstveni sporazum, kompromisni mir kojeg niko nije slavio, ali kojeg su svi bili spremni prihvatiti", rekao je Bildt.

On je kazao kako je Dejtonski sporazum temelj za Bosnu, a ne plafon te d aje razočaravajuće je što lideri Bosne i Hercegovine nisu iskoristili mogućnosti Dejtona.

"Mnogi su mir shvatili kao nastavak rata drugim sredstvima. Mislim da trebaju zajedno raditi, u BiH, regiji i Evropi, da zajedno gradimo bolji svijet. Zapamtimo šta se dogodilo, ali izgradimo pravi mir za sve. To je naslijeđe Dejtona", zaključio je Bildt.
....da mi je znat na što je mislio... :mig
0
storm
Administrator
Reactions: 38021

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 21 nov 2020, 22:30

"Vrijeme je da se sjetimo 3,5 godine rata, gubitka 100.000 života, genocida i miliona raseljenih, velikog razaranja. Onda za tri sedmice desio se jedinstveni sporazum, kompromisni mir kojeg niko nije slavio, ali kojeg su svi bili spremni prihvatiti", rekao je Bildt.

On je kazao kako je Dejtonski sporazum temelj za Bosnu, a ne plafon te d aje razočaravajuće je što lideri Bosne i Hercegovine nisu iskoristili mogućnosti Dejtona.

"Mnogi su mir shvatili kao nastavak rata drugim sredstvima. Mislim da trebaju zajedno raditi, u BiH, regiji i Evropi, da zajedno gradimo bolji svijet. Zapamtimo šta se dogodilo, ali izgradimo pravi mir za sve. To je naslijeđe Dejtona", zaključio je Bildt.
....da mi je znat na što je mislio... :mig
Pa evidentno je, da se rat nastavio tihim sredstvima...
Dobro, ti vidiš u svemu izborni zakon :oo
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17344

Post Postao/la Ommadawn »

Mamu li mu yebem licemjernu.
Koja je to bagra.
Taman nakon rata, on je napisao knjigu “Moja misija mira” o ratu u BiH.
Baš onaj tipični šupak koji ne bira sredstva.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

Biskupska konferencija BiH uputila je u petak, u povodu 25. godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, otvoreno pismo potpisnicima i svjedocima tog dokumenta kojim ih je pozvala da napokon poduzmu korake koji bi vodili ka uspostavi pravednog mira u BiH.

Bosanskohercegovački biskupi, predvođeni kardinalom Vinkom Puljićem, podsjetili su kako je prije četvrt stoljeća međunarodna zajednica predvođena SAD-om praktično "nametnula sporazum koji je zaustavio višegodišnji rat, ali nije stvorio stabilan i pravedan mir". To znači da on nije osigurao ravnopravnost među pripadnicima tri naroda i nacionalnih manjina na području cijele zemlje, nije zajamčio održivi povratak mnogim prognanim i izbjeglim ljudima te nije osigurao nadoknadu uništene i opljačkane imovine brojnim građanima i vjerskim zajednicama u zemlji, ističu biskupi.

"Nažalost (sporazum) je omogućio da se tijekom svih ovih 25 godina održavaju i podržavaju međusobni sukobi, drugim sredstvima, osobito među političarima, pravnicima, predstavnicima medija te na području obrazovanja mladih generacija, s višestrukim pogubnim učincima po građane i cjelokupno društvo u našoj zemlji", stoji u pismu biskupa iz BiH.

Biskupi navode da kao građani BiH smatraju moralnom obvezom konstruktivno doprinositi općem dobru svih njenih žitelja. Kao službeni predstavnici svih katolika u zemlji imaju i dodatnu dužnost izvršavati nalog, dobiven od svetog pape Ivana Pavla II. u Sarajevu 1997., te propovijedati poštivanje svih bez izuzetka, razvijati međusobno praštanje krivnji, boriti se djelima ljubavi za suradnju na promaknuću zajedničkog općeg dobra te dizati svoj glas i ukazivati na nasilja i nepravde kao i svim zakonitim sredstvima braniti vjernike i zajednice.

"Naša je obveza ne dopuštati da nas zastraši ni jedna ovozemaljska vlast", istaknuli su biskupi.

Dodali su i kako im je dužnost „ustrajnim i temeljitim dijalogom održavati odnose s braćom pravoslavcima i s drugom braćom kršćanima“ te „susrete razumijevanja sa sljedbenicima islama“, drugih religija i uvjerenja, a sve u korist „izgrađivanja miroljubivog suživota u uzajamnom poštivanju pravâ svakoga pojedinca i svakoga naroda“.

U otvorenom pismu biskupi su podsjetili kako su još u prosincu 1995. posebnim očitovanjem upozorili na bojazni zbog nedorečenosti u Daytonskom sporazumu, posebice kada je riječ o zaštiti temeljnih ljudskih prava, uključujući i ona vjerska i etnička. Nakon 25 godina sa žalošću i opravdanim negodovanjem moramo ustvrditi da se ovaj sporazum više koristio kao opravdanje i alibi za očuvanje i ozakonjenje raznih nepravdi, a mnogo manje za izgradnju istinskog, trajnog mira utemeljenog na pravdi i jednakim pravima za sve, ističu.

Biskupi su ocijenili kako je proteklih godina izostala potrebna pomoć povratku prognanih i izbjeglih, pri čemu su posebice oštećeni Hrvati, te su upozorili kako je zbog toga iskorijenjena gotovo cjelokupna katolička populacija u Republici Srpskoj, dok se u Federaciji BiH ona kontinuirano smanjuje, posebice zbog odlaska mladih, ali i zbog kriminala, korupcije i "sebičnih političkih nadmudrivanja".

Predstavnicima međunarodne zajednice biskupi iz BiH postavili su pitanje što uopće kane s tom zemljom i njenim stanovnicima pozvavši ih da napokon porade "na pravednom i svrsishodnom unutarnjem uređenju zemlje".

"To uređenje treba biti po mjeri njena sva tri konstitutivna naroda, nacionalnih manjina i svakog njezinog građanina, a osobito onih, najslabijih i u ratu i poraću najoštećenijih! To uređenje mora pratiti donošenje pravednih zakona koji će osigurati stvarno poštivanje svih pojedinačnih i kolektivnih prava, bez mogućnosti dominacije jačega ili brojnijega, te omogućiti ispravljanje svih starih i sprječavanje novih nepravdi", poručili su biskupi.

Najavili su kako će Crkva i dalje „pomagati u ostvarivanju svih konstruktivnih i provedivih rješenja u uspostavljanju istinskog mira" u toj zemlji.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

Administracija novog američkog predsjednika Joea Bidena odlučnije će se angažirati u BiH, a popis onih koji će na tome raditi pokazuje kako se na scenu vraćaju osobe koje o toj zemlji znaju puno, tvrdi u petak sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na neimenovane izvore bliske Bidenovu timu.

"Kako sada stvari stoje, najbliži poziciji državnog tajnika ili glavnog savjetnika za nacionalnu sigurnost je Antony Blinken", tvrdi izvor sarajevskog lista.

Blinken je tijekom administracije Baracka Obame u kojoj je Biden bio potpredsjednik, najprije obnašao dužnost zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost i to od 2013, do 2015., da bi nakon toga dvije godine bio na poziciji zamjenika državnog tajnika.

U vrijeme prvog Obamina mandata bio je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost. U njegovoj biografiji ostalo je zapisano kako je bio jedan od ključnih ljudi u suočavanju SAD s izazovima poput borbe protiv tzv. Islamske države (IS), migrantske krize te uspostave nove ravnoteže na azijskom kontinentu.

Pretpostavka je kako bi pod Blinkenom kao državnim tajnikom BiH postala područje kojim će se baviti više razine američke diplomacije, odnosno pomoćnik državnog tajnika, a ne kao do sada jedan od pomoćnika, što je trenutačno zadaća koju obavlja Matthew Palmer.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 22 nov 2020, 07:50 Biskupska konferencija BiH uputila je u petak, u povodu 25. godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, otvoreno pismo potpisnicima i svjedocima tog dokumenta kojim ih je pozvala da napokon poduzmu korake koji bi vodili ka uspostavi pravednog mira u BiH.

Bosanskohercegovački biskupi, predvođeni kardinalom Vinkom Puljićem, podsjetili su kako je prije četvrt stoljeća međunarodna zajednica predvođena SAD-om praktično "nametnula sporazum koji je zaustavio višegodišnji rat, ali nije stvorio stabilan i pravedan mir". To znači da on nije osigurao ravnopravnost među pripadnicima tri naroda i nacionalnih manjina na području cijele zemlje, nije zajamčio održivi povratak mnogim prognanim i izbjeglim ljudima te nije osigurao nadoknadu uništene i opljačkane imovine brojnim građanima i vjerskim zajednicama u zemlji, ističu biskupi.

"Nažalost (sporazum) je omogućio da se tijekom svih ovih 25 godina održavaju i podržavaju međusobni sukobi, drugim sredstvima, osobito među političarima, pravnicima, predstavnicima medija te na području obrazovanja mladih generacija, s višestrukim pogubnim učincima po građane i cjelokupno društvo u našoj zemlji", stoji u pismu biskupa iz BiH.

Biskupi navode da kao građani BiH smatraju moralnom obvezom konstruktivno doprinositi općem dobru svih njenih žitelja. Kao službeni predstavnici svih katolika u zemlji imaju i dodatnu dužnost izvršavati nalog, dobiven od svetog pape Ivana Pavla II. u Sarajevu 1997., te propovijedati poštivanje svih bez izuzetka, razvijati međusobno praštanje krivnji, boriti se djelima ljubavi za suradnju na promaknuću zajedničkog općeg dobra te dizati svoj glas i ukazivati na nasilja i nepravde kao i svim zakonitim sredstvima braniti vjernike i zajednice.

"Naša je obveza ne dopuštati da nas zastraši ni jedna ovozemaljska vlast", istaknuli su biskupi.

Dodali su i kako im je dužnost „ustrajnim i temeljitim dijalogom održavati odnose s braćom pravoslavcima i s drugom braćom kršćanima“ te „susrete razumijevanja sa sljedbenicima islama“, drugih religija i uvjerenja, a sve u korist „izgrađivanja miroljubivog suživota u uzajamnom poštivanju pravâ svakoga pojedinca i svakoga naroda“.

U otvorenom pismu biskupi su podsjetili kako su još u prosincu 1995. posebnim očitovanjem upozorili na bojazni zbog nedorečenosti u Daytonskom sporazumu, posebice kada je riječ o zaštiti temeljnih ljudskih prava, uključujući i ona vjerska i etnička. Nakon 25 godina sa žalošću i opravdanim negodovanjem moramo ustvrditi da se ovaj sporazum više koristio kao opravdanje i alibi za očuvanje i ozakonjenje raznih nepravdi, a mnogo manje za izgradnju istinskog, trajnog mira utemeljenog na pravdi i jednakim pravima za sve, ističu.

Biskupi su ocijenili kako je proteklih godina izostala potrebna pomoć povratku prognanih i izbjeglih, pri čemu su posebice oštećeni Hrvati, te su upozorili kako je zbog toga iskorijenjena gotovo cjelokupna katolička populacija u Republici Srpskoj, dok se u Federaciji BiH ona kontinuirano smanjuje, posebice zbog odlaska mladih, ali i zbog kriminala, korupcije i "sebičnih političkih nadmudrivanja".

Predstavnicima međunarodne zajednice biskupi iz BiH postavili su pitanje što uopće kane s tom zemljom i njenim stanovnicima pozvavši ih da napokon porade "na pravednom i svrsishodnom unutarnjem uređenju zemlje".

"To uređenje treba biti po mjeri njena sva tri konstitutivna naroda, nacionalnih manjina i svakog njezinog građanina, a osobito onih, najslabijih i u ratu i poraću najoštećenijih! To uređenje mora pratiti donošenje pravednih zakona koji će osigurati stvarno poštivanje svih pojedinačnih i kolektivnih prava, bez mogućnosti dominacije jačega ili brojnijega, te omogućiti ispravljanje svih starih i sprječavanje novih nepravdi", poručili su biskupi.

Najavili su kako će Crkva i dalje „pomagati u ostvarivanju svih konstruktivnih i provedivih rješenja u uspostavljanju istinskog mira" u toj zemlji.
Sukobi koji se nastavljaju, nisu primarno nacionalističkog karaktera, nego kriminalnog sticanja dobiti za vrh... Nacionalizam je tek fina platforma, na osnovu koje mogu.
A i ovi biskupi :roll
2
2 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..biskupi nisu opce destruktivni ne mozes rec osim ako nemas predrasude...ne znam kako muslimanski kako se kaze vjerski autoriteti reagiraju..dok ne biraju stranu gj stranku meni je to ok a za katoličku crkvu znam da je autoritet za svoj narod..
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 22 nov 2020, 08:43 ..biskupi nisu opce destruktivni ne mozes rec osim ako nemas predrasude...ne znam kako muslimanski kako se kaze vjerski autoriteti reagiraju..dok ne biraju stranu gj stranku meni je to ok a za katoličku crkvu znam da je autoritet za svoj narod..
Ma protiv sam svih vjerskih institucija, da laprdaju o tim temama... Od hodža, popova, do svećenika... Bez iznimke.
3
3 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Pričam jednom na nekom seminaru tako sa jednom damom, Šveđanka, ona rasna prava - izgled ekstra, karijera, BMW.
Ona se bavi ekonomskim projektima u Istočnoj Evropi, to jeste uzmu lovu od neke nevladine organizacije za neki projekat koji nikada ne zaživi ali zato na kraju njima puno love u džepovima na kraju.
Pričali smo tranziciji i posljedicama koje ona nosi. Sve je bilo sasvim okej, dok se ne dohvatismo Bosne - ona se zapravo dotakla te teme, saznavši da sam ja Bosanac.
I veli “Vi ste započeli taj rat...”
Čekaj rekoh, nisam ja nikakav rat započeo...
“Jesi, kako nisi. Ti si iz Bosne zar ne, živio si tamo tada, dakle i ti si ga započeo zajedno sa drugima”.
Halo, ja sam bio tad dijete, tek ušao u tinejdžerske godine...
“Pa dobro, eto tvoji roditelji...”
Halo, moj stari ganjao papire da registruje privatnu firmu, stara razmišljala svaki dan da li da uopšte ide na posao jer joj plata nije isplaćena zadnjih tri-četiri mjeseca... Kakav rat...
“Da ali vidiš da nisu ništa radili da taj nadolazeći rat spriječe”
I tad... Meni živac proradio.
Rekoh “Vjerovatnoća da sam ja ili moji roditelji ili velika masa nedužnih ljudi, da smo započeli taj rat je recipročna vjerovatnoći da ćemo se ti i ja nakon ovog našeg razgovora pojebati žestoko u hotelskoj sobi a da ćeš ti pri tom roktati kao prasica”
Nastade muk među svima.
Ja izađem.
Nisam je yebo. Mada ne mogu reći da nisam imao želju.
2
2 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

storm je napisao/la: 22 nov 2020, 09:19
laga-nini je napisao/la: 22 nov 2020, 08:43 ..biskupi nisu opce destruktivni ne mozes rec osim ako nemas predrasude...ne znam kako muslimanski kako se kaze vjerski autoriteti reagiraju..dok ne biraju stranu gj stranku meni je to ok a za katoličku crkvu znam da je autoritet za svoj narod..
Ma protiv sam svih vjerskih institucija, da laprdaju o tim temama... Od hodža, popova, do svećenika... Bez iznimke.
Sviju bih ja njih izmarginalizirao. Baš kao što su to u Skandinaviji.
Zna se - petkom džuma za ove koji klanjaju, nedjeljom misa za ove koji se krste.

A svu djecu, nevezano za njihovu vjeroispovijest, dao da nauče što više mogu i o kršćanstvu i o islamu i o judaizmu. Pa voljno.
2
2 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..ne slažem se ako mi mozemo laprdat raznorazni pjevači glumci gdje se postavljaju ko moralne veličine zasto nebi oni kojima je u zadatku da se brinu..
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 22 nov 2020, 09:45

..ne slažem se ako mi mozemo laprdat raznorazni pjevači glumci gdje se postavljaju ko moralne veličine zasto nebi oni kojima je u zadatku da se brinu..
Jesi ti ikad skonto pojam sekularne države?
Nije opasno što ja pišem, nije opasno (uglavnom) što ti pišeš...
Ali kad vjerski autoritet valja gluposti, itekako može biti opasno.
(vidi SPC)
Ne kažem, da su to isključivo gluposti, ali neka ostanu u okviru svojih institucija.
Ili kazimo fino, nismo sekularna država..
2
2 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..upadaš u zamku koju svi upadaju ako je spc onda odmah sve se petljaju jučer mislim sam ti pisa kako je Kuharić reagira kad je šosić tio osnovat hr katoličku stranku..al kod nas je popularno sve trpat u istu vreću..volimo generalizirati
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 22 nov 2020, 10:10 ..upadaš u zamku koju svi upadaju ako je spc onda odmah sve se petljaju jučer mislim sam ti pisa kako je Kuharić reagira kad je šosić tio osnovat hr katoličku stranku..al kod nas je popularno sve trpat u istu vreću..volimo generalizirati
Problematično je to zbog balkanske identifikacije vjera - nacija - država.
Zato imaš u hrvatskoj pravoslavce, koji se ne osjećaju hrvatima, a generacijama nemaju veze sa Srbijom... U bosni hrvate, koji nemaju veze sa hrvatskom, a opet bih ne smatraju svojom, srbi opet isto, kao u hrvatskoj, i rezultate vidimo.
Ne možeš tu komponentu zanemariti, i negirati, u svom kaosu devedesetih...
2
2 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..ne triba ignorirat ničiji osjećaj pripadnosti meni to ne smeta..nacija i vira osobni izbor..al u principu tesko je to nekom nametnut ..primjer jugoslavenstvo ko nacija nikad nije sazivilo bez obzira na režim..nesto karijerista i mozda 0,2 iz uvjerenja..
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Pa da je Jugoslavija trajala 100 godina, itekako bi se svi zvali Jugosloveni a Srbi, Hrvati, Bosanci, Slovenci i Makedonci bi bilo tek onako - istorije radi.

Nas i danas dan Zapadnjaci zovu Jugoslovenima. Dođe mi i kaže ti si Jugosloven.

Nismo mi još razlučili razliku između vjere i nacije. Bosanski muslimani se kunu u Turke a razlika među njima se može mjeriti hektolitrima.

I zato kod nas vjerske institucije ne bi trebale da se miješaju sa politikom.
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 22 nov 2020, 11:33 Pa da je Jugoslavija trajala 100 godina, itekako bi se svi zvali Jugosloveni a Srbi, Hrvati, Bosanci, Slovenci i Makedonci bi bilo tek onako - istorije radi.

Nas i danas dan Zapadnjaci zovu Jugoslovenima. Dođe mi i kaže ti si Jugosloven.

Nismo mi još razlučili razliku između vjere i nacije. Bosanski muslimani se kunu u Turke a razlika među njima se može mjeriti hektolitrima.

I zato kod nas vjerske institucije ne bi trebale da se miješaju sa politikom.
Točka potpis :ok
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”