Migranti u BiH

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17607

Re: Migranti u BiH

Post Postao/la Ommadawn »

Da je to potrošeno u šta je namijenjeno, ne bi bilo haosa.

Nego udri po migrantima, majku im njihovu. Na brod i poslati nazad. Pa da se ponovo rahat živi kao i prije.
0
Nista kao dama koja te oralno zadovoljava. Hem suti, hem pusi kurrac
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10588

Post Postao/la WhiskeyPete »

EU nam ne ostavlja mnogo izbora, zbrinuti ovo što se kreće po BIH, nekako natjerati ove iz RS.a da malo ohanu sa politikom kopmenzacije bratskih usluga Srbiji, podrške za propuštanje migranata. Malo bi trebali biti oštriji prema EU, i ako nas uslovljavaju da je ovo jedan od "uslova" ka putu za EU, a znamo da nije, niti da ćemo u ovakvom uređenju ikada ući. Niti će se još zadugo riješiti Dejtonska enigma, osim što nam obećanja jako lijepo zvuče. Mi građani smo taci domaće politike kao i lažnih obećanja EU. I neka se ne čude zašto su desnici u Mađarskoj, Českoj i Poljskoj pružili mogućnost da opet ispod tepiha izvuku one zastarijele drutšvene vrijednosti kojima više nije mjesto u modernom društvu.
2
2 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Sleepy Joe je napisao/la: 03 jan 2021, 12:54 EU nam ne ostavlja mnogo izbora, zbrinuti ovo što se kreće po BIH, nekako natjerati ove iz RS.a da malo ohanu sa politikom kopmenzacije bratskih usluga Srbiji, podrške za propuštanje migranata. Malo bi trebali biti oštriji prema EU, i ako nas uslovljavaju da je ovo jedan od "uslova" ka putu za EU, a znamo da nije, niti da ćemo u ovakvom uređenju ikada ući. Niti će se još zadugo riješiti Dejtonska enigma, osim što nam obećanja jako lijepo zvuče. Mi građani smo taci domaće politike kao i lažnih obećanja EU. I neka se ne čude zašto su desnici u Mađarskoj, Českoj i Poljskoj pružili mogućnost da opet ispod tepiha izvuku one zastarijele drutšvene vrijednosti kojima više nije mjesto u modernom društvu.
Care, EU je donirala sredstva u obliku novca i namjerava toga još. Gdje je taj novac nestao, ni Poirot ne bi lako otkrio. A taj novac je mogao svima da obezbjedi krov nad glavom.
Naravno da je to licemjerno od njih ali ni BiH se sve ove godine, od Daytona, pa nadalje pokazivala ni trunku ozbiljne države.

Češka, Poljska i Mađarska su države koje su daleko odmakle ali naravno, i tamo su ljudi očekivali da će se desiti čudo preko noći čim uđu u EU.
Sjećam se kad su te države istočne Evrope trebale ući u maju 2004 u EU, jedan analitičar na švedskoj televiziji je rekao da samo Slovenija ima ozbiljan pristup i plan, te najbolje pozicije.

A taj narod nije svjestan šta je desnica pa nije loše da ih malo osjete na leđima.

Sa migrantima sam ja lično radio - podijelit ću jednom svoje iskustvo.
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Pa ne bih rekao da su samo naši umazali svoje prste u ovome, navodim primjer da su američki zvaničnici u Iraku sa lokalnim glavešinama učinili da nestane gotovo svih 20 miliajrdi dolara pomoći, koje su bile namjenjene za osoposboljavanje osnovne infrastrukture nakon invazije USA i saveznika na Irak.
1
1 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3087

Post Postao/la Čuvarkuća »

Meni nije jasno šta ćemo mi sa tim ljudima :ovaj Šalju nam novac za brigu o njima ali ne kontam šta dalje. Evo i da napravimo sve super, sve moguće uslove, šta onda???
Da žive i narednih 10 godina u tim kampovima ili šta?
0
"Treba otimati radost danima što bježe".
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31198

Post Postao/la hani_jong_un »

3.5 milijona eurica :sreca
0
1811
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Čuvarkuća je napisao/la: 03 jan 2021, 18:58 Meni nije jasno šta ćemo mi sa tim ljudima :ovaj Šalju nam novac za brigu o njima ali ne kontam šta dalje. Evo i da napravimo sve super, sve moguće uslove, šta onda???
Da žive i narednih 10 godina u tim kampovima ili šta?
Šta misliš kako zaustaviti val migranata nego reći omladini koja želi ići van, u matičnoj zemlji “Zadnja destinacija na tom putu ti je Bosna, pa ti vidi je li ti pametno ići igdje?”. Naravno, za neke zemlje, Bosna je super ali omladini to nije cilj. A glas se daleko širi.
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Što bi značilo da će svako ko bude pokušao preći granicu sa HR "udariti o zid" na granici prema EU.

Da se vrate, to neće, deportovati ih, e ne zna se koga deportovati i gdje, jer je većina "Izgubila" svoj identitet negdje usput.
0
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Sleepy Joe je napisao/la: 04 jan 2021, 07:54 Što bi značilo da će svako ko bude pokušao preći granicu sa HR "udariti o zid" na granici prema EU.

Da se vrate, to neće, deportovati ih, e ne zna se koga deportovati i gdje, jer je većina "Izgubila" svoj identitet negdje usput.
I ove koji prođu hr, zapnu u slo ili aut, vraćaju u bih.
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

storm je napisao/la: 04 jan 2021, 08:06
Sleepy Joe je napisao/la: 04 jan 2021, 07:54 Što bi značilo da će svako ko bude pokušao preći granicu sa HR "udariti o zid" na granici prema EU.

Gledam sinoć letimično na Slučajevima X, uhvatila policija nekog migranta, jadan sav nadrogiran, nebesa znaju šta je sve apsorbirao u sebe. Razvaljen ko' šmrk. Ja onekada viđam po javnom prevozu migrante u baš usranom stanju, ne mogu ni razmišljati koliko sada uviđaju da su usrali sa svojim životom zbog saznanja da vjerovatno niko od njih neće ni pedlja dalje. Najgor od svega je što ih se dobar njih vjerovatn zadužio i kod familije u inostranstvu, posudivši novac, kojeg su vjerovatno nekada trebali vratiti, kada se zaposle. A šta je tek sa onima koji su sve rapsrodali za sobom i krenuli put neizvijesnosti.
3
3 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sleepy Joe je napisao/la: 04 jan 2021, 08:11
storm je napisao/la: 04 jan 2021, 08:06

Gledam sinoć letimično na Slučajevima X, uhvatila policija nekog migranta, jadan sav nadrogiran, nebesa znaju šta je sve apsorbirao u sebe. Razvaljen ko' šmrk. Ja onekada viđam po javnom prevozu migrante u baš usranom stanju, ne mogu ni razmišljati koliko sada uviđaju da su usrali sa svojim životom zbog saznanja da vjerovatno niko od njih neće ni pedlja dalje. Najgor od svega je što ih se dobar njih vjerovatn zadužio i kod familije u inostranstvu, posudivši novac, kojeg su vjerovatno nekada trebali vratiti, kada se zaposle. A šta je tek sa onima koji su sve rapsrodali za sobom i krenuli put neizvijesnosti.
Za ove sad, u tom valu, ne znam...
Ali pričao sam tada sa mnogima.
Prelazak do granice EU, u prosjeku je koštao 10000$
I govorili mi, osim onih sa baš ratnih područja, ostali su medju bogatijim bili, rasprodali sve, dobili od obitelji koja je već tu, itd... Ali ono je bilo drugo, tko je krenuo, uglavnom je i stigao, gotovo pa gdje je htio.
Nije mi jasno, da nakon pet godina još nisu skontali, da to više ne ide.
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

storm je napisao/la: 04 jan 2021, 08:20
Sleepy Joe je napisao/la: 04 jan 2021, 08:11

I govorili mi, osim onih sa baš ratnih područja, ostali su medju bogatijim bili, rasprodali sve, dobili od obitelji koja je već tu, itd... Ali ono je bilo drugo, tko je krenuo, uglavnom je i stigao, gotovo pa gdje je htio.
Kada živiš u neuređenom sistemu, nekoj tamo afganistanskoj vukojebini gdje te svako malo maltretiraj krezubi talibani, ovi ti konstatni (uzaludni) pokušaji ilegalnog pelaska ne predstavljaju toliki problem. Sada kada bi svakog ponaooob pitao da li bi se želio vratiti kući, 99 % njih bi vjerovatno radije umrlo i ovdje nego da se vrate nazad.
2
2 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sleepy Joe je napisao/la: 04 jan 2021, 08:37
storm je napisao/la: 04 jan 2021, 08:20

Kada živiš u neuređenom sistemu, nekoj tamo afganistanskoj vukojebini gdje te svako malo maltretiraj krezubi talibani, ovi ti konstatni (uzaludni) pokušaji ilegalnog pelaska ne predstavljaju toliki problem. Sada kada bi svakog ponaooob pitao da li bi se želio vratiti kući, 99 % njih bi vjerovatno radije umrlo i ovdje nego da se vrate nazad.
Jasno.
Samo ne kontam, šta fali recimo onda uzeti azil u bih, hr, slo?
Kakav god, bolji smo dio svijeta.
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

storm je napisao/la: 04 jan 2021, 08:46
Sleepy Joe je napisao/la: 04 jan 2021, 08:37

Jasno.
Ne znam Storme ko je voljan uzeti u BIH, osim ako nisi toliko očajan da ti je i u garaži ovde bolje spavati nego živjeti u provinciji na sjeeru Afganistane, navodim primjer. Ne znam kakavi su slovenci prema nama, niti šta misle o nama, a ako imaju neku blagu dbojnost prema nama zbog mentaliteta, kako se onda navići na ljude koji su od svojih malih nogu živjeli u jednom zatucanom ambijentu.
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6639

Post Postao/la Mehaning »

Sleepy Joe je napisao/la: 04 jan 2021, 11:14

Jasno.
Ne znam Storme ko je voljan uzeti u BIH, osim ako nisi toliko očajan da ti je i u garaži ovde bolje spavati nego živjeti u provinciji na sjeeru Afganistane, navodim primjer. Ne znam kakavi su slovenci prema nama, niti šta misle o nama, a ako imaju neku blagu dbojnost prema nama zbog mentaliteta, kako se onda navići na ljude koji su od svojih malih nogu živjeli u jednom zatucanom ambijentu.
Od ljudi, koji krenu na tako rizičan put, očekivao bi veliku hrabrost i spremnost na promjene... :ovaj

Iskustva pokazuju, da ti ljudi nekako očekuju, da če se nova okolina u koju su došli, prilagoditi njima... :face

U biti, žele iz nove okoline u koju su došli, napraviti što sličniju onoj, koja im se nije sviđala i radi toga su pobjegli iz nje... :sok

Nebi znao reči, jeli to radi zatucanosti, vjere ili nečeg trečeg, ali mislim da je to prvi i glavni razlog, zašto ih nove okoline ne žele više prihvatati i odbojni su im... :zbunj
2
1 slika 1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sleepy Joe je napisao/la: 04 jan 2021, 11:14

Jasno.
Na budalu ćeš naići svugdje, pa nije ni Slovenija tu neki izuzetak. Prema našim (mislim exyu) ljudima, Slovenija je generalno oke, uz dodatak - da poštujes gdje si.. Nema nekih bezrazloznih mrznji, samo zato jer se drukčije prezivas ili slično... Pisao sam, vjerojatno i utjecaj i naviknutost iz juge.
Azilanti dobiju smještaj, cca 800€ plus neke benefite, pa eto ako mu ne pašu bih i hr, ne znam sta im tu ne paše.
Uglavnom je do stava ponaosob.
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Ne znam šta sa njima raditi ako ih ne edukujemo i adapritramo sredini kako bi započeki svoj samostalan život. Potrebni su nam kao korisni članovi društva, a i njima bi njihov rad obrzbijedio pristojnu egistenciju. To je i možda jedini način kojim bi EU mogli izaći u usret, naravno da nam je potrebno njihovo daljnje financijsko učešće u zbirnjavanju migranata, sa tim što bih volio da oni direktno sprovode projekte bez da našima daju novac. Z sda moramo kak omoramo, radi naše sigurnosti, da ih držim unutar kampova, i suzimo njihovo kretanje bez dokumenata, mi i dalje ne znamo dosije ovih ljudi, ne znamo za većinu ko su, možda i među njima ima i onih koji su ratovali na strani ISIS.a.
0
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”