Politika u BH Hrvata

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

Russki
prince of idiotism
prince of idiotism
Reactions: 25359

Re: Politika u BH Hrvata

Post Postao/la Russki »

Hannibal je napisao/la: 09 maj 2021, 14:38
storm je napisao/la: 09 maj 2021, 14:04

Brat skonto, da može dobro proći u šeheru kao hrvat :D
bolje bit hrvat u bosni bgm nego crnac il gej u americi haha
a po čemu to brt

evo na mom primjeru, ko biva štite me "moji" a pola grada rastjerali

niđe nikog, samo sebe gledaju i još ti se nađe pametovat kako bi ti trebo ovo, ono

dođe mi da ih jedan dan sve kolektivno
1
1 slika
abysmal depths are flooded
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31198

Post Postao/la hani_jong_un »

Russki je napisao/la: 23 maj 2021, 12:09
Hannibal je napisao/la: 09 maj 2021, 14:38

bolje bit hrvat u bosni bgm nego crnac il gej u americi haha
a po čemu to brt

niđe nikog, samo sebe gledaju i još ti se nađe pametovat kako bi ti trebo ovo, ono

zato sto su vam bosnjaci nametnuli komsicaa
0
1811
Russki
prince of idiotism
prince of idiotism
Reactions: 25359

Post Postao/la Russki »

Hannibal je napisao/la: 23 maj 2021, 12:17
Russki je napisao/la: 23 maj 2021, 12:09

a po čemu to brt

zato sto su vam bosnjaci nametnuli komsicaa
sve je to isto
koda je bitno ko je čiji, svi su lopovi na vlasti brt
1
1 slika
abysmal depths are flooded
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Zanimljivo...a ni sami se ne znaju riješiti HDZ-a ...
Iako će lokalno vjerojatno izgubiti sve velike gradove osim Osijeka danas, pozicija kriminalne udruge HDZ i dalje je neupitno vodeća stranka u Hrvatskoj...

Kritike Čoviću iz Hrvatske: Možda je vrijeme da Hrvati u BiH potraže razboritije političko vodstvo
R. D.
slika
Foto: R. D./Klix.ba
Hrvatski mediji često su puni kritika prema Draganu Čoviću, političkom lideru Hrvata u BiH i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u našoj zemlji. Posebno je oštar bio u jučerašnjem broju Jutarnjeg lista, Željko Trkanjec urednik podlista Euroactiv.

Trkanjec piše kako je potrebno osvijestiti mogućnost prijetnje koju predstavlja BiH u slučaju bilo kakvog raspada, mirnog ili inog, ali i u slučaju majorizacije koji zagovara bošnjački politički vrh.

"Hrvatska u svakom pokušaju utjecaja na BiH ima jednu ruku zavezanu iza leđa. Glavna hrvatska stranka nosi isto ime kao i vodeća stranka u Hrvatskoj, a takve prakse u srpskom korpusu nema. Stoga je veliki dio međunarodnih aktera posmatra ne kao bh. stranku, nego kao ekspozituru hrvatske. To često nije tačno, ali daj ti to objasni Nizozemskoj. A kad još Dragan Čović krene govoriti, situacija se kvari", piše komentator Jutarnjeg.

Dalje citira Čovićevu nedavnu izjavu kako BiH nikad neće biti unitarna država, da neće biti ni građanska...

"Koliko i bio u pravu, ovakav izričaj, negativan, čak destruktivan, koji sugerira nespremnost na dijalog u startu dezavuira njegova stajališta. Prema Čovićevu tumačenju presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, mogu se provesti kroz formiranje dvije izborne jedinice u FBiH. Dvije izborne jedinice svi će akteri u BiH pročitati kao prikriveni poziv na formiranje trećeg entiteta - koji je neprihvatljiv SAD-u što Hrvati u BiH nikako da shvate", navodi dalje.

Za Bakira Izetbegovića kaže da iako ga ne krasi posebna politička mudrost, ima dobre suflere.

"Ne samo da izbjegava spominjanje konstitutivnih naroda nego i nudi rješenja: Ulga Doma naroda trebala bi biti reducirana na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. 'Mi smo zato da se ova zemlja ujedinjava i bude multietnička, a ne da bude prosti zbroj tri konstitutivna naroda' kaže. Dodajući kako se nada da će s Čovićem uspjeti do sredine idućeg mjeseca dogovoriti promjene izbornog zakona. Vrlo mudro. Možda je vrijeme da hrvatski korpus u BiH potraži razboritije političko vodstvo", zaključio je Trkanjec.
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 30 maj 2021, 08:35 političkom lideru Hrvata u BiH

Znaci, po automatizmu, Bakir je moj lider? Lider cijelog naroda je onaj koji je predsjednik najvece stranke? Clanak je OK, ali ovakve konstatacije govore, koliko se ovakvo misljenje jednostavno nametnulo svugdje.

P.S.

@Hannibal, brt, ti se nemoj ljutiti, tebe predstavlja jer si nam dao do znanja. :ooo
2
1 slika 1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Fatih je napisao/la: 30 maj 2021, 17:37
storm je napisao/la: 30 maj 2021, 08:35 političkom lideru Hrvata u BiH

Znaci, po automatizmu, Bakir je moj lider? Lider cijelog naroda je onaj koji je predsjednik najvece stranke? Clanak je OK, ali ovakve konstatacije govore, koliko se ovakvo misljenje jednostavno nametnulo svugdje.

P.S.

@Hannibal, brt, ti se nemoj ljutiti, tebe predstavlja jer si nam dao do znanja. :ooo
Hmmm tako se nameće.
Ali jedno je.
Srbi imaju kakvu takvu opoziciju, bošnjački politički parket pogotovo. Vidimo barem tragove demokracije na izborima.
Dok covke nema opozicije ni u snu.
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 30 maj 2021, 17:59
Fatih je napisao/la: 30 maj 2021, 17:37

P.S.

Hmmm tako se nameće.
Ali jedno je.
Srbi imaju kakvu takvu opoziciju, bošnjački politički parket pogotovo. Vidimo barem tragove demokracije na izborima.
A da, to jeste neka razlika, kada se tice BiH i HDZ-a. I, sve OK, samo mi bas nikako ne ide u glavu, da covjek koji je "lider hrvatskog naroda u BiH", prolazi bez da ga iko mnogo pita o Hrvatima Posavine. Znaci, i ovakve konstrukcije cak njih ne uzimaju u obzir. Zaboravljeni dio hravtskog naroda u BiH...ili ih i ne smatraju Hrvatima. Iako sam siguran da i sam znas zasto je to tako, meni to nikako da jednom "sjedne u glavi", da je to tako i da je "to-to"...
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Fatih je napisao/la: 30 maj 2021, 21:55
storm je napisao/la: 30 maj 2021, 17:59

Hmmm tako se nameće.
Ali jedno je.
A da, to jeste neka razlika, kada se tice BiH i HDZ-a. I, sve OK, samo mi bas nikako ne ide u glavu, da covjek koji je "lider hrvatskog naroda u BiH", prolazi bez da ga iko mnogo pita o Hrvatima Posavine. Znaci, i ovakve konstrukcije cak njih ne uzimaju u obzir. Zaboravljeni dio hravtskog naroda u BiH...ili ih i ne smatraju Hrvatima. Iako sam siguran da i sam znas zasto je to tako, meni to nikako da jednom "sjedne u glavi", da je to tako i da je "to-to"...
A tako ti je, kad smo mahom nepodobni i nikakvi rvvati.
Olakšano im je, jer su katolici posavine mahom "humano raseljeni"
Jedino područje, gdje je etničko čišćenje trajno uspjelo.
Tudjmanov miraz u perverznom odnosu sa Miloševićem.
A naposljetku, mahom za cjelovitu bih... Šta sa takvim odmetnicima?
Ostalo je da se još skupe ovako za vjerske praznike.
Duhovi u našem selu nedavno... Prosjek godina 70
FB_IMG_1622433777960.jpg
1
1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Zalosno, zaista zalosno. Zato mi dodje da izbrisem profil na FB, i sve drugo gdje ja ne mogu potpuno kontrolirati sta ce da mi "izbaci". Evo, ovo sa visokim predstavnikom sada... Navijaju navijaci, a nista se desiti nece. Evo, ovaj primjer koji smo obojica dotakli. Sta radi Ured visokog predstavnika po tom pitanju, obzirom da se radi o jednom od aneksa DMR? Nista. Znaju da je tako dogovoreno i cute. Ali su zabrinuti za stosta drugo. Zasto ovu gamad koja je odgovorna za ovo stanje, ne natjera da se to promijeni? Nije nijedan, niti ce.

Svaki dan sto duze zivim ovdje, sve imam manje zelje da pokusam bilo sta promijeniti, cak i u svojoj lokaknoj zajednici (a cinio sam koliko sam mogao). Mislio sam uvijek na onu, "prvo svoje dvoriste". Ali, za svaki mali uspjeh, pogubio sam dosta strpljenja. Ne vrijedi. Sve dok je vecini dobro (ne racunam internet lavez), nema sanse za bolje.
2
2 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Zašto ima dojam, da pažljivo prati i čeka, kad će početi "masirati" sa pričom, koja se na kraju cilja svodi na treći entitet...Redovno doije po nosu od strane diplomacije, ali ne odustaje...Ima potporu iz Banja Luke, SDA na udaru svega i svačega ovih mjeseci, bavi se uglavnom sama sa sobom, a ovaj radi li radi...

Crta li Čović nove mape trećeg entiteta? Objavljeni dijelovi rezulocije HNS-a kojom se traži preustroj Federacije BiH
Autor: Raport.ba

slika
Za petak je zakazana sjednica Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji je politička platforma HDZ za gušenje opozicije i artikuliranje stavova “hrvatskog korpusa”.

Sjednica je zakazana u trenutku kada međunarodna zajednica vrši ozbiljan pritisak na političke lidere da naprave izmjene Izbornog zakona BiH, ali prema svemu sudeći ne po principima kako to zamišlja Dragan Čović i HDZ.

Ambasada SAD u BiH u nekoliko navrata je istakla da su nužne izmjene Ustava BiH kao i da tzv. “legitimno predstavljanje” nije u skladu sa pravnim regulativima EU.

Diplomatski šamar za Čovića stigao je i iz Vlade Njemačke koja je jasno odgovorila da “legitimno predstavljanje” oni ne podržavaju.

Zakazana sjednica HNS-a bavit će se upravo izbornim zakonom ali i reorganizacijom FBiH. O tome je danas izvijestio Večernji list izdanje za BiH.

“Ovo zasjedanje dolazi i ususret očekivanim razgovorima političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka s dužnosnicima američke i europske administracije, ali i rada Međuresorne radne skupine koja se bavi pitanjima izbornih i ustavnih reformi. Na posljednjem, osmom zasjedanju u januaru 2019. usvojena je deklaracija u kojoj je istaknuto kako su unitarni i separatistički ciljevi i interesi ‘nespojivi i izravno se suprotstavljaju temeljnim načelima i modelima Daytonskog sporazuma te bi u njima trebalo tražiti glavne uzroke nefunkcionalne i nestabilne daytonske BiH'”, navodi ovaj list.

Oni donose i dio rezolucije koja bi trebala biti usvojena na sjednici HNS-a, a kroz koju HDZ želi utabati put za treći entitet.

“Rješenja za akutne i kronične krize treba tražiti povratkom Daytona i njegovih temeljnih načela konstitutivnosti i međusobne jednakosti konstitutivnih naroda. Da bi BiH nastavila i uspješno završila svoj euroatlantski put, odnosno postala punopravna članica EU-a i NATO-a, potrebno je pristupiti takozvanoj bruxelleskoj nadogradnji daytonskih temelja, odnosno ustavnim, zakonskim i institucionalnim promjenama na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja, kako su utvrđena u rezolucijama Evropskog parlamenta 2014. i 2017.” navedeno je u dokumentu, prenosi Večernji.

PROČITAJTE Afera 'Pandora': Prvo je kriminal pao sa 2 milijarde na 1,7 miliona, a onda su se iz slučaja izgubili Čović, Špirić, Dodik...
Ističu da to, po HNS-u BiH, podrazumijeva novu i racionalniju administrativnu i teritorijalnu organizaciju zemlje koja će podjednako obuhvatiti sve tri sastavnice naroda.
0
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

'Ta ce ovi madjari nama pametovat' ... :meha3
0
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

slika
0
storm
Administrator

Hrvatska politika upravo je doživjela ogroman poraz u Evropskom parlamentu. Usvojena rezolucija o BiH

Post Postao/la storm »

slika

Autor: Raport.ba

Evropski parlament je odbio amandmane Hrvatske koji se odnose na takozvanu konstitutivnost naroda, a sada je nakon toga zvanično izglasana Rezolucija o BiH.

Naime, za Rezoluciju o BiH glasalo je ukupno 689 zastupnika u Evropskom parlamentu, prenosi N1.

Od tih zastupnika, 483 je glasalo za usvajanje Rezolucije, 73 protiv, ok je 133 bilo suzdržano.

Evropski parlament nije danas prihvatio amandmane hrvatskih parlamentaraca koji su insistirali da se u tekst Rezolucije na Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini uvrsti “konstitutivnost naroda u BiH”.

Sinoć je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi tokom obraćanja pred Europskim parlamentom rekao da je Bosna i Hercegovina od 2018. godine napravila značajne korake na putu ka Europskoj Uniji, ali većina suštinskih pitanja su i dalje na čekanju.

Varhelyi je u sklopu debate o Izvještaju o napretku BIH za period 2019-2020. istakao i kako BiH treba maksimalno iskoristiti naredni period kako bi pokazala da shvata ozbiljno integraciju u EU.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je danas pozdravio odluku Evropskog parlamenta te naglasio kako očekuje da bude usvojena i Rezolucija o BiH.

“Bilo bi dobro da se hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu prestanu brukati, i da malo više čitaju presude Evropskog suda za ljudska prava, Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU i ostale relevantne dokumente“, potcrtao je Komšić.

S druge strane, hrvatski europarlamentarci Željana Zovko, Ruža Tomašić, Tonino Picula i Sunčana Glavak oštro su sinoć na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta kritizirali prijedlog teksta izvješća Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini u kojem se “niti jednom ne spominju prava konstitutivnih naroda”.

PROČITAJTE Evropski parlament raskovao Vučićevu Srbiju: Zabrinuti smo. Moraju okrenuti stranicu
HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko u raspravi je ustvrdila kako je izvješće pokušaj brisanja konstitutivnosti naroda.

“Neki u ovome parlamentu pokušavaju izbrisati konstitutivne narode iz realnosti Bosne i Hercegovine. Upozoravam Vas, to je jednom rezultiralo velikom tragedijom”, poručila je HDZ-ova Željana Zovko, uporedivši pokušaje ukidanja konstitutivnih naroda s politikom Slobodana Miloševića.
0
storm
Administrator

Re: Hrvatska politika upravo je doživjela ogroman poraz u Evropskom parlamentu. Usvojena rezolucija o BiH

Post Postao/la storm »

Kad jednom skontaju, da EU nisu samo subvencije i fondovi, nego i civilizacijsko uređenje...
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31198

Post Postao/la hani_jong_un »

evo u hnk srbi dobili status konstitutivnog naroda, bosnjaci dobili jezik. polako se uvodi red 😊
2
1 slika 1 slika
1811
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Hannibal je napisao/la: 02 aug 2021, 17:30 evo u hnk srbi dobili status konstitutivnog naroda, bosnjaci dobili jezik. polako se uvodi red 😊
Nista hnk, ništa gnk, samo dinamo :opa
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Uzp na djelu ponovo.
To su te europske vrijednosti, negiranje genocida..

1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”