Zdravstveni radnici u Sarajevu zbog dugog čekanja na stručne ispite propustili mnoge konkurse

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

Odgovori
storm
Administrator
Reactions: 38060

Zdravstveni radnici u Sarajevu zbog dugog čekanja na stručne ispite propustili mnoge konkurse

Post Postao/la storm »

A POSAO NE ČEKA
slika
E. Sk.

Federalno ministarstvo zdravstva Fakultet zdravstvenih studija Zlatan Peršić Arzija Pašalić

Zdravstveni radnici u Sarajevu zbog dugog čekanja na stručne ispite propustili mnoge konkurseIlustracija: Shutterstock
Mada je Federalno ministarstvo zdravstva u maju ove godine zakazalo datume polaganja stručnih ispita za zdravstvene radnike u Kantonu Sarajevo, dolaskom pandemije koronavirusa sve je "palo u vodu" i čekanje se nastavilo.

Studenti koji su završili studij na ovom fakultetu mjesecima nisu bili u mogućnosti položiti stručni ispit, a samim tim propustili su i brojne konkurse i mogućnost da se zaposle.

Na nove datume polaganja stručnog ispita morali su čekati čak pet mjeseci. Prvi termin polaganja stručnog ispita zakazan je tek za 19. oktobar u prostorijama Federalnog ministarstva zdravstva.

"Danas su zakazani ispiti za veliki broj studenata koji su završili Fakultet zdravstvenih studija u Kantonu Sarajevo. Na našoj stranici imaju termini ispita za većinu osoba, dakle stručni ispiti će se polaga u oktobru i početkom novembra", kazao nam je portparol Ministarstva zdravstva Federacije BiH Zlatan Peršić.

Zlatan Peršić i Arzija PašalićZlatan Peršić i Arzija Pašalić

S druge strane, Arzija Pašalić, dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija, ni sama ne shvata zbog čega je Ministarstvo zdravstva Federacije BiH čekalo ovoliko dugo da zdravstvenim radnicima omogući polaganje stručnog ispita.

"Procedura je takva da se stručni ispit polaže u Federalnom ministarstvu zdravstva, oni imenuju stručnu komisiju. Šta je ove godine i zašto toga nije bilo dugo, ne znam, jer niko s Fakulteta zdravstvenih studija KS već tri godine nije angažovan za stručne ispite i ne učestvuje u njima, što je suludo, moram priznati. Međutim, problem je što ljudima od tog ispita zavisi zaposlenje, jer se ne mogu zaposliti ukoliko nemaju položen stručni ispit i samim tim propustili su mnoge prilike", govori Pašalić.

Polaganje stručnih ispita prvi put se odgodilo zbog pandemije koronavirusa, a novi termini zakazani za oktobar i novembar mogli bi zdravstvenim radnicima u Kantonu Sarajevo pružiti barem tračak nade da će do narednog konkursa imati položen stručni ispit bez kojeg su mjesecima bili satjerani u ćošak.
2
1 slika 1 slika
storm
Administrator

Re: Zdravstveni radnici u Sarajevu zbog dugog čekanja na stručne ispite propustili mnoge konkurse

Post Postao/la storm »

Ako im je ovo način "borbe" protiv odlaska mladih stručnjaka, bojim se, da će tek nakon ovog iskustva i oni, koji nisu možda bili odlučni...tražiti načina, da pobjegnu glavom bez obzira...
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Zdravstveni radnici u Sarajevu zbog dugog čekanja na stručne ispite propustili mnoge konkurse

Post Postao/la Fatih »

Ma kakva borba... volio da sa nekog visokog politickog mjesta mogu poruciti gradjanima: " Ne bih vam mogao bez griznje savjesti reci, da ostanete ovdje".

Samo jos jedan od segmenata aparature/razloga da se svakome normalnom zgadi sve i da krene odavdje, cak i ako ne znaju sta ih ceka drugdje. Jer, tesko je zamisliti da bilo gdje drugo, zapadno odavde (cesto i istocno), moze biti gore nego ovdje.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Fatih je napisao/la: 09 okt 2020, 11:56 Ma kakva borba... volio da sa nekog visokog politickog mjesta mogu poruciti gradjanima: " Ne bih vam mogao bez griznje savjesti reci, da ostanete ovdje".

Samo jos jedan od segmenata aparature/razloga da se svakome normalnom zgadi sve i da krene odavdje, cak i ako ne znaju sta ih ceka drugdje. Jer, tesko je zamisliti da bilo gdje drugo, zapadno odavde (cesto i istocno), moze biti gore nego ovdje.
Stvarno ne kontam to uništavanje institucija, tjeranje skupo skolovanog kadra...
Imam jedan tekst negdje o primanjima i odnosu vani...
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Pazi sta ti kažem...ni ovaj datum nije konačan ni siguran niti vrijedi za sve koji su završili fax nego su sa Zdravstvenog vjerovatno izganjalu za svoje. A i tada se pravi lista prema prijavi i čeka na termin. A kada će i kako biti formirana komisija za nas ostale niko ne zna.

Ovo je nezvanicno sta se priča medju medicinarima ali vjerujem i istinito potpuno.

Osim toga Zdravstveni fakultet je na ivici legalnosti, niti imaju svoju zgradu niti njihovo studenti prisustvuju vježbama n
Isto kao što to ne rade ni ovi sa stomatološkog. A kako onda da polažu ispite bez vježbi koje su uslov svih uslova?

Jaa namjerno izbjegavam dvije teme...

Pisati o imigrantima i zdravstvu i stanju na med faxu.

Bar dok ne riješim državni i ne odem odavde. Abd.

Bogu hvala pa ima i Banja Luka..
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10419

Post Postao/la WhiskeyPete »

Kada sam vidio svog lokalnog porodičnog doktora da uporedno piše u moj zdravstveni karton, razgovara sa mnom i sa potencjalnim CoviD nesretnikom preko slušalice, došlo mi je da ustanem i kažem joj "Izvinite, meni nije ništa, dobro sam..."

Neka je, nadam se dobrim stažistima, sa srećom kada prime diplome u ruke, svakako imaju dvije opcije.
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31152

Post Postao/la hani_jong_un »

ja sam polagao strucni ispit u banja luci jer ovaj u sarajevu ne vazi 😂
4
3 slika 1 slika
1811
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”