Hrvatska

Društvo, kretanja, politika... Prije svega šljiva Tarabića, i tisućljetni snovi...
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Ovo je Petrinja večeras, sve je srušeno

Post Postao/la Iskra »

storm je napisao/la: 30 dec 2020, 16:06 Komšije pomažu prve Hrvatskoj: Više od 30.000 poziva iz BiH za manje od 24 sata
Radiosarajevo.ba

pomoc_hrvatska_decembar2020_ckf.jpg

Crveni križ Federacije BiH aktivirao je humanitarni broj 17023 za stanovništvo ugroženo usljed razornog zemljotresa u Hrvatskoj.

Pozivom na humanitarni broj doniraju se 2 KM, a samo tokom jučerašnjeg dana zabilježeno je 32.842 poziva sa sva tri operatera u Bosni i Hercegovini.

Neophodno je istaći i da se do sada javio veliki broj građana koji je ponudio kako novčanu tako i pomoć u vidu razliličitih vrsta roba.

Podsjetimo, Crveni križ Federacije BiH osim pomoći u vidu materijalno-tehničkih sredstava, formirao je i multi funkcionalni tim, koji u svom sastavu ima tri ljekara, osam medicinskih radnika, tim prve pomoći, tim za logistiku i tim za obnavljanje porodičnih veza.

Pored toga, dva psihologa spremni su putem online platformi pružati psihosocijalnu pomoć za pomagače u Hrvatskoj – osoblje i volontere ukoliko bude potrebe.

"Ovaj tim prijavljen je Društvu Crvenog krsta/križa BiH i spreman je ići u međunarodnu humanitarnu misiju u Hrvatsku, a zavisno od potreba bit će formirani i manji timovi iz općinskih/gradskih ili kantonalnih organizacija Crvenog križa. Kroz konsultaciju sa kolegama iz Hrvatskog Crvenog križa za sada je najbolji način podrške pomoć putem humanitarnog broja i žiroračuna, a organiziranje i prikupljanje humanitarne pomoći se može pokrenuti kada za time budu i realne potrebe", saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Crveni križ u BiH trenutno radi na mapiranju svojih raspoloživih kapaciteta, kao i prijavljenih donacija koji će se kontinuirano nuditi Hrvatskom Crvenom križu.

Zahvalili su se svim građanima Bosne i Hercegovine, koji pozivaju humanitarni broj 17023, ali i bh. firmama koje su javile kako bi uplatile novčane donacije.

"Crveni križ Federacije BiH i u narednim danima izvještavat će javnost o prikupljenim sredstvima za pomoć Hrvatskoj. Hvala vam na iskazanoj solidarnosti, komšije pomažu prve", saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.
20201230_213932.jpg
2
2 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Danci
Danci
Danci
Reactions: 1268

Post Postao/la Danci »

Dina je napisao/la: 29 dec 2020, 21:52 Mene je više od scena ruševina ganula solidarnost koja se osjeti kroz snimke, priloge...
Ljudi su uplašeni, ali međusobno se pomažu i podržavaju...
Još kada sam vidjela obične ljude koji su krenuli u ispomoć noseći vodu i lopate, oči su mi zasuzile...
Neka makar u ovakvim trenucima ono dobro u ljudima ispliva na površinu :dina
Cijela Hr je na nogama,svi pomažu i šalju pomoć na različite načine. Moja sestra živi u Zg, žao mi je što ne želi k nama ..ljudi su jako uplašeni i ne mogu mirno spavati ,izgubili su kompas..ja sam jučer plakala kao kiša gidina,sve dok se nisu javili i rekli da su dobro ..
5
5 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10628

Post Postao/la WhiskeyPete »

Ima tu i privatnih lica koja će dodati na iznos koji je prikupljen, plus što će se vjerovatno i ovi veliki lanci makreta uključiti u akciju.
1
1 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Sleepy Joe je napisao/la: 30 dec 2020, 21:56 Ima tu i privatnih lica koja će dodati na iznos koji je prikupljen, plus što će se vjerovatno i ovi veliki lanci makreta uključiti u akciju.
Hoće, i firme, javne, privatne...postavio sam danas, i spasilački timovi BIH su spremni, cca 60 ljudi, od liječnika, pomoćnog osoblja, spasioci na terenu....ali se čeka usklađivanje sa službama rh na terenu...
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Evo i naši su pripremili linije za psihološko savjetovanje, mada se nadam da će preći na video pozive preko Vibera ili Watsapa. Jako je bitno sa pacijentom imati vizualni kontakt, kako bi se druga strana osjećala sigurnom.
1
1 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sleepy Joe je napisao/la: 30 dec 2020, 23:15 Evo i naši su pripremili linije za psihološko savjetovanje, mada se nadam da će preći na video pozive preko Vibera ili Watsapa. Jako je bitno sa pacijentom imati vizualni kontakt, kako bi se druga strana osjećala sigurnom.
Te su "supervizije" prijeko potrebna stvar u tim situacijama...nama koji smo volontirali u migrantskoj krizi 2015, uveli te razgovore vrlo brzo. Vidiš neke užase, ali potisneš...no podsvijest radi svoje, dolazi do pucanja...

Jutros u 9:15h opet je zatreslo 3,9M....
0
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3087

Post Postao/la Čuvarkuća »

Jezivo i za vidjeti a pogotovo doživjeti ovakav stepen razaranja.
0
"Treba otimati radost danima što bježe".
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

storm je napisao/la: 31 dec 2020, 10:32
Sleepy Joe je napisao/la: 30 dec 2020, 23:15 Evo i naši su pripremili linije za psihološko savjetovanje, mada se nadam da će preći na video pozive preko Vibera ili Watsapa. Jako je bitno sa pacijentom imati vizualni kontakt, kako bi se druga strana osjećala sigurnom.
Te su "supervizije" prijeko potrebna stvar u tim situacijama...nama koji smo volontirali u migrantskoj krizi 2015, uveli te razgovore vrlo brzo. Vidiš neke užase, ali potisneš...no podsvijest radi svoje, dolazi do pucanja...

Jutros u 9:15h opet je zatreslo 3,9M....
Kod nas su i tokom pandemije držali sesije preko vibera, meni srećom nisu bile potrebne.
Bgm čujem da prognoze nis unimalo dobre, moguće je da će opet biti jačih zemlotresa na tom područiju.
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

2
2 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

A ima i tamnija strana svega...
Počele su, prema mojim info ljudi na terenu, muljaze crvenog križa hrvatske... Skladišta su prepuna, a izdaje se prema kompliciranom sustavu i hrpi papira, što je suludo, jer to su donacije građana, a ne državne rezerve...
Dalje, na odmoristima uz autocestu pljackaske ekipe roma ordiniraju, pa sad, barem meni poznato, prate kombije i neke grupe, kojima nije mrsko promijeniti im neke navike... (tko razumije, zna)
Detektirane su i grupe, koje pljackaju ruševine, ljudi su bijesni, nadam se da će ih ubrzo eliminirati...
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Bilo bi dobro u takvim okolnostima izvesi vojsku na ulice.

Ako se sjećaš velikih poplava 2014.god, dešavalo se da određena roba od donacija završava na pik.ba
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

U svim dzamijama u BiH danas, prikupljana je pomoc za stradale, njihove porodice, i sve pogodjene zemljotresom u Petrinji. Ostaje da se vidi, koliko ce reci da se skupilo svega. Lijep govor Reisa... a koliko ce ih tu biti koji ce biiti "dobri", saznacemo tek na Sudnjem danu.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sleepy Joe je napisao/la: 01 jan 2021, 19:18 Bilo bi dobro u takvim okolnostima izvesi vojsku na ulice.

Ako se sjećaš velikih poplava 2014.god, dešavalo se da određena roba od donacija završava na pik.ba
Sjećam... I u rh je bilo isto.
Užas je, kad neka institucija, poput sad (a i tada) crvenog križa rh, bude predmet opravdanih sumnji...
Srećom ovaj je put mnogo toga direktno, putem socijalnih mreža nalaze se ljudi, pa se mnogo toga mimoilazi sa krutom administracijom...
Neki ljudi noćima već spavaju u autima...
I ja bih sa vojskom, ali to je opet tako... Potrebno je niz procedura, a ovo ide iz sata u sat.
2
2 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Ne znam, upitnik mi se javlja iznad glave, da li uopšte slijedeći put učstovati u bilo kakvoj humanitarnoj akkciji ove pririode. Nemam namjeru reći kako ne postoji niko dovoljno etičan da izbjegava iskušenje da uzme udjela u krijumičarenju humannitarne pomoći. To je na žalost bio slučaj i u prethodnoj građanskom ratu/agresiji na BIH i Hrvatskoj (pretpostavljam).
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Pa nije pravedno :kme

U Petrinji poginuo volonter koji je stradalima donirao vlastitu kamp kućicu
Index Vijesti
slika
Foto: Pixsell
PETRINJU je danas pogodila nova tragedija. Prilikom pada s krova oko 10 sati poginuo je volonter koji je pomagao unesrećenima. Vatrogasci i Hitna pomoć su pokušali reanimaciju, ali je bila neuspješna.

Radi se o 57-godišnjem A.C., bivšem specijalcu i umirovljenom časniku iz sela Mali Jadrč nedaleko Vrbovskog.

Jednoj obitelji stradalnika jučer je donirao vlastitu kamp kućicu, a danas je pokušao pomoći pri sanaciji krova. To se, nažalost, pokazalo kobnim.

"Zvao me jučer, pitao jesam li na području Petrinje da se nađemo. Rekoh mu da dolazim sredinom tjedna. To je zadnje što smo se čuli, ne mogu vjerovati", rekao je za Jutarnji njegov prijatelj.

Gradonačelnik Petrinje: Čovjek je izgubio život, nema riječi da umanjimo bol
"Nemojte se neorganizirano penjati na krovove. Znam da je teško gledati svoju imovinu i muku, ali najteže je doći pred obitelj i reći da više nemaš najbližega. U toj pomoći možemo napraviti prestrašne štete, a s druge strane kad pogledamo da je čovjek izgubio život onda ne postoje riječi da umanjimo bol. I onda kako pred te ljude?" rekao je za HRT gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.
5
2 slika 2 slika 1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

:sret
20210103_191507.jpg
3
1 slika 2 slika
storm
Administrator

Odsad ću svojim zagrebačkim studentima predavati isključivo na srpskom jeziku

Post Postao/la storm »

Nastavak je predvidljiv: jedni će to doživjeti kao pobunu, a drugi kao bespotrebnu provokaciju
zieqmnvyfc0ps44rug2asphnang.jpg
BUKA PORTAL

"Odsad ću svojim zagrebačkim studentima predavati isključivo na srpskom jeziku, i baš me zanima što će mi se dogoditi. To je moja posveta Mili Novakoviću, nekadašnjem nastavniku iz Darde, koji je dobio otkaz nakon što je prosvjetna inspekcija ocijenila da nije kompetentan za predavača jer predaje na srpskom, a ne hrvatskom jeziku. E, pa, sada ću i ja predavati na čistom srpskom", najavio je splitsko-zagrebački režiser Ognjen Sviličić.

Sviličić je rođen u Splitu 1971., i po zanimanju je filmski redatelj i scenarist, poznat po filmovima "Oprosti za kung fu", "Armin" i "Takva su pravila". Njegovi filmovi prikazivani su na festivalima poput Berlina i Venecije, i za njih je primio više inozemnih i domaćih nagrada. Vrlo često radi i kao scenarist za druge redatelje, a napisao je i nekoliko rado gledanih domaćih serija.

Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu radi kao profesor i predaje filmski scenarij.

"Na ADU imam sedmero studenata, kojima ću od sljedećeg semestra predavati na srpskom jeziku. Ako me neće razumjeti, postoje rječnici i Google translator, i sigurno će se snaći", kazao je Sviličić, a zatim, konkretnije pojasnio što je pridonjelo njegovoj akciji: "Jako me iziritiralo to da je netko prijavljen, a potom i dobio otkaz jer je rekao tavanica, a ne, strop. Ako je to najveći problem u Hrvatskoj, onda Hrvatska ima problem. Odlučio sam govoriti srpski na predavanjima jer smatram kako svatko ima pravo koristiti jezik koji želi. Gledajte to kao eksperiment kako bismo ustanovili razumijemo li se kada govorim na hrvatskom ili srpskom".

O svojoj namjeri još uvijek nije obavijestio kolege na Akademiji i razgovor za Jutarnji list prvi je Sviličićev nastup o ovoj temi. Nastavak je predvidljiv: jedni će to doživjeti kao pobunu, a drugi kao bespotrebnu provokaciju.

Jutarnji.hr
0
Odgovori