United States of America

Geopolitika, države, novi svjetski poredak i zavjere...
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 220

Re: USA, Donald Trump

Post Postao/la Insomnia »

Da bas. Prvo buba o rasnoj mrznji pa onda deseta prica
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 9905

Post Postao/la WhiskeyPete »

Fatih je napisao/la: 20 aug 2020, 15:57
Trafalgar Law je napisao/la: 20 aug 2020, 15:49

Nije ni do njega, moramo ga opravdati u jednu ruku, sistem kojeg je naslijedio je sistem kojeg je njegov prethodnik naslijedio od svog prethodnika, itd.... Kult nasilja više nije nešto što se može pripisati rasnoj segregaciji, iako ga u potpunosti ne isključuje, koliko se ono može pripisati nepravednoj raspodjeli kapitala, koje je decenijama vršilo duboku podjelu drutštva, od najbogatijih amerikanaca pa do prosjaka na čikaškim ulicama. Američke bande u SAD imaju tržište, svoj vid kapitalizma u obliku distibucije nakrotika i trgovina istim, prostituciju, ilegalno kockanje. Neki drugi nelegalni paralelni haotični svijet izvan okvira zakona, koji se na žalost, odražava na život običnih ljudi i sigurnost zajednice. Podjelu i nepravdu u društvu je izvršila nebalansirana globalizacija i nepravedna preraspodjela kapitala, od kojeg je običan svijet vidio tek mali dio kolača.
Slazem se potpuno sa svime sto si napisao. Ja sam se na ovo osvrnuo samo u tom uzem segmentu/kontekstu. Ipak stoji sve sto si napisao. Moram te pohvaliti, sto radim rijetko otvoreno. Malo kada sam procitao sustinu problema u ovako malo recenica, za koje smatram da su vjerno opisale tu situaciju.

:oke
Pratim stanje kod amerikanaca, posebno me interesju bande Čikaga, ima jedan interesantan kanal gdje lik radi RAW priloge o obračunima bandi i policijskim racijama. Bkvalno, ne možeš doći do objektivnijeg izvještavanja i neke realne analize iz prve ruke... Postavim link kanala...
1
1 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Tokmak
Novi behar
Novi behar
Reactions: 78

Post Postao/la Tokmak »

Po mom mišljenju,Donald Trump je najbolji američki predsjednik još od Richarda Nixona i uvjeren sam da će osvojiti drugi mandat. :oke
3
3 slika
Vuk dlaku mijenja,ćud nikada.
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Tokmak je napisao/la: 21 aug 2020, 22:04 Po mom mišljenju,Donald Trump je najbolji američki predsjednik još od Richarda Nixona i uvjeren sam da će osvojiti drugi mandat. :oke
E, zamisli njih kao dvojac na tiketu ovih izbora. Steta, steta... :ccc
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Naravno, vjerujem a je i zaslužio mjesto na Mount Rushmore.u, iako mu je to skriveno/neskrivena želja....Dječački san.

slika
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

slika

1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Second-quarter GDP plunged by worst-ever 32.9% amid virus-induced shutdown
The U.S. economy suffered its worst period ever in the second quarter, with GDP falling a historic 32.9%.

Economists surveyed by Dow Jones were looking for a decline of 34.7%.

Neither the Great Depression nor the Great Recession nor any other slump over the past two centuries have ever caused such a sharp drain on the economy.
https://www.cnbc.com/2020/07/30/us-gdp- ... ading.html
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Poprilično podugačka ali korisna drutšveno (politička) studija o kultu oružja kojim je već decenijama opčinjen dobar dio američkog društva....

Guns, identity, and nationhood

https://www.nature.com/articles/s41599-019-0349-z.pdf

For instance, a 2019 poll found that 63 percent of gun owners said that they support the right for “Personal safety/Protection(Gallup, “Guns”)
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38010

Post Postao/la storm »

Trafalgar Law je napisao/la: 13 sep 2020, 15:44 Poprilično podugačka ali korisna drutšveno (politička) studija o kultu oružja kojim je već decenijama opčinjen dobar dio američkog društva....

For instance, a 2019 poll found that 63 percent of gun owners said that they support the right for “Personal safety/Protection(Gallup, “Guns”)
Ne znam, kad je kod njih i bilo zatišje oko toga... Uvijek su bili ponosni na to...
Imaju neki, nama "poremeceni" pojam sigurnosti. A mi njima.
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31088

Post Postao/la hani_jong_un »

meksikanci vanii 😂
0
1811
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Trafalgar Law je napisao/la: 13 sep 2020, 15:44 Poprilično podugačka ali korisna drutšveno (politička) studija o kultu oružja kojim je već decenijama opčinjen dobar dio američkog društva....

@storm,naredni put ce ti biti odsjecen "palac gore", kada ovako nesto izadje. :D Ovo je jedan ugao misljenja, ali, ako uzmes pa procitas misljenje nekoga ko potpuno drugacije gleda na ovo, naci se se itekako vise argumenta.

Ide mi na zivce (potrosih ovoliko vrijeme da ovo iscitam), sto se stalno hvataju onog "well regulated Militia", dok se jedan dio 2. amandmana skoro pa uvijek zanemaruje;

"A well regulated Militia being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be
infringed.

Sta u ovom dijelu nije jasno? Jasno je samo to, da ce neki potrositi cijeli svoj zivot da nekako drugacije ovo protumace. Bilo bi im daleko lakse (posto to rade vec jako dugo), da osiguraju potreban broj drzava da se ovaj amandman izmjeni (potpuno ukidanje nece nikada imati sansu).

Ovako, trace vrijeme na ove tekstove, analize i nista ne postizu, niti ce postici.

Zatim, treba naglasiti da restrikcije postoje u svim drzavama. U nekim manje doduse. Ali minimum u svim drzavama, koji svako mora ispuniti je prilicno dobar. Ako si bio u zatvoru, nema. "Domestic violence", nema. Bio ikada u mentalnoj ustanovi, nema. Na to skoro svaka drzava, pa cak i gradovi, dodaju jos neke svoje limitacije, koje se ne smiju kositi sa generalnom porukom 2. amandmana.

Na kraju, u USA napraviti stanje gdje bi savjesni gradjani tesko ili nikako mogli kupiti oruzje je gore od dvosjeklog maca. To je zemlja u kojoj ce kriminalci uvijek doci do oruzja. Ma kakve zabrane bile. I onda, ako razoruzas gradjane, time si dao poruku kriminalcima svih vrsta, "derite ih sada".

E, liberali moji. :ooo
2
1 slika 1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
storm
Administrator
Reactions: 38010

Post Postao/la storm »

Fatih je napisao/la: 22 sep 2020, 10:09

@storm,naredni put ce ti biti odsjecen "palac gore", kada ovako nesto izadje. :D Ovo je jedan ugao misljenja, ali, ako uzmes pa procitas misljenje nekoga ko potpuno drugacije gleda na ovo, naci se se itekako vise argumenta.

Ide mi na zivce (potrosih ovoliko vrijeme da ovo iscitam), sto se stalno hvataju onog "well regulated Militia", dok se jedan dio 2. amandmana skoro pa uvijek zanemaruje;

"A well regulated Militia being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be
infringed.

Sta u ovom dijelu nije jasno? Jasno je samo to, da ce neki potrositi cijeli svoj zivot da nekako drugacije ovo protumace. Bilo bi im daleko lakse (posto to rade vec jako dugo), da osiguraju potreban broj drzava da se ovaj amandman izmjeni (potpuno ukidanje nece nikada imati sansu).

Ovako, trace vrijeme na ove tekstove, analize i nista ne postizu, niti ce postici.

Zatim, treba naglasiti da restrikcije postoje u svim drzavama. U nekim manje doduse. Ali minimum u svim drzavama, koji svako mora ispuniti je prilicno dobar. Ako si bio u zatvoru, nema. "Domestic violence", nema. Bio ikada u mentalnoj ustanovi, nema. Na to skoro svaka drzava, pa cak i gradovi, dodaju jos neke svoje limitacije, koje se ne smiju kositi sa generalnom porukom 2. amandmana.

Na kraju, u USA napraviti stanje gdje bi savjesni gradjani tesko ili nikako mogli kupiti oruzje je gore od dvosjeklog maca. To je zemlja u kojoj ce kriminalci uvijek doci do oruzja. Ma kakve zabrane bile. I onda, ako razoruzas gradjane, time si dao poruku kriminalcima svih vrsta, "derite ih sada".

Ehet, evo ti dolje zato :D
Ja osobno imam određenu strast prema oružju, ne krijem...
Ali politički, društveno, sustav u amera, cijela ta psihologija, ne leži mi... Štaš :oo
2
2 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 22 sep 2020, 10:14
Fatih je napisao/la: 22 sep 2020, 10:09

infringed.

Ehet, evo ti dolje zato :D
Ja osobno imam određenu strast prema oružju, ne krijem...
Ali politički, društveno, sustav u amera, cijela ta psihologija, ne leži mi... Štaš :oo
A to dolje...ostavi to drugdje. :haha

Salim se. Cuj storm, pa vidis da sam i sam rekao sta je kljuc i jedini moguci potez da se to preuredi. Tezak je to put, ali realniji od puke zelje,koja se ocituje kroz pisanje. Ustav je ustav, nema se tu mnogo mjesta za kretanje osim da se upravo krene na taj amandman.

Jer, ybg, uzmi BiH. Mislim da je daleko veci problem ustroj BiH, nego sto je Americi oruzje. Ali opet, taj teret entiteta (nastao na etnickom ciscenju) i kantona (koji progutase silne pare) moramo nositi je je takav ustav. I sve dok se on ne promijeni, mozemo mi konstatovati sta hocemo o RS ( i bicemo vecinom upravu), ona ce da postoji.

Komparacija nije bas nesto precizna, ali govori o tome, koliko je tesko nesto izmijeniti ako se nesto nalazi u ustavu, a stanovnistvo zemlje u kojoj je taj ustav, podijeljeno po tom pitanju i zahtjeva proces izmjene koji je u takvim uslovima nemoguc.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

I,@Mehaning, pricamo o mojoj zemlji. Necete vi nama zakone donositi. Eto, rekoh ti, zbog kineza. :D
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Dobro, utvrdili smo da je to društvo koje dijelom teži da je naoružano do zuba,
Njhov mi strah od Orvelove Amerike dijelom i jeste opravdan,
mada kod njih manje više postoji jedna policijska država, plus ove redneck jedinice patriJota. E njih neka, Bogom su dani...
Bolje upućeni govore o vladaviti elite, oligarhiji,
koja istim patriJotama prodaje oružje. Ali eto, valjda njihovi su, pa makar će novac završiti u američkim džepovima,
a i američkim oružjem se obračunavati" američki", pa šta ima loše u tome?
A i Bog im "dopušta", ako se bukvalno tumači sadržaj Biblije.
I možda nedovoljno razrađen amandman.
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6443

Post Postao/la Mehaning »

Fatih je napisao/la: 22 sep 2020, 10:34 I,@Mehaning, pricamo o mojoj zemlji. Necete vi nama zakone donositi. Eto, rekoh ti, zbog kineza. :D
Kad bi barem "vama" to isto netko rekao... :djed

A za propagandu oružja, Kinez je još i malo... :kava
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Svijet”