Ja sam probao jednog onako i nije mi se ucinio ni praktican ni nesto udoban. Not my cup of tea, sto bi rekli Englezi.MunDzi je napisao/la: ↑03 mar 2025, 22:52Neki dan sjedim u saobracaju, cekamo zeleno. U traci do moje bijeli Tesla. I gledam ga, lijepo izgleda. Ali nije nista posebno. Gomila drugih vozila izgleda takodjer lijepo, pa i ljepse. Ne vrijedi tih para. Cak I kad bih imala ogromnu kolicinu novca, ne bih ga nikad kupila - iz principa. Ali eto, svaka roba ima svog kupca. Ljudi ga uzimaju iskljucivo iz prestiza - sto je u biti proseravanje.
A sad bas sto ti kazes - necu iz principa.
E onda se nadju budale koji spominju Volkswagen i kao "eto to je Hitlerovo isto".
Pa da ih tu malo poducimo lekciji. Da, stoji to da je Hitler imao tu neku viziju narodnog auta, mada je bilo ljudi i prije njega sa tom idejom. Henry Ford je to uspio sa svojim modelom T-Ford.
Fiat je uveliko radio na tome, Citroen i Renault takodjer.
Hitler je s druge strane to koristio u propagandu i napravio neku vrstu stednje za taj auto koja se zapravo, prema ekonomskim strucnjacima, pokazala skroz nefunkcionirajuca ali on je s tim novcem opremio vojsku s kojom je krenuo u napad.
Nakon drugog svjetskog rata, Volkswagen je trebao da bude jedan od onih napustenih projekata iz Treceg Rajha. Medjutim incijativom i neumornim zalaganjem britanskog oficira Ivana Horsta, Volkswagen je ocuvan i krenuo je u proizvodnju modela koji se na kraju pokazao vrlo uspjesnim.
Dakle nije Volkswagen uspio zahvaljujuci Hitleru nego Ivanu Horstu. Nije uspio zahvaljujuci Ferdinandu Porscheu nego zahvaljujuci Tatri od koje je Ferdinand Porsche kopirao neka konstrukciona rijesenja.