Nema se na njega puno šta čekati. On je parametre svoje politike već zacrtao. Ne može se očekivati da bude više blagonaklon prema, naprimjer, imigraciji u Mađarsku kad to ne želi skoro 100% Mađara, sudeći po izborima. To bi mu bilo političko samoubistvo.
Isto tako, ne može načinjati druge socijalne teme, koje, jednostavno, nemaju prođu u mađarskom društvu. Ne može, recimo, povećavati prava LGBTQ populacije, kad je jasno da to skoro niko u Mađarskoj ne želi. Isto, političko samoubistvo.
Ono što se može očekivati je da zaokrene mađarski kurs što se tiče EU i Rusije. Putinovu Rusiju je nazvao prijetnjom. Želi približivanje Mađarske EU stavovima u vezi Rusije. Što se tiče Ukrajine, već je rekao da je nerealno očekivati ubrzano pridruživanje Ukrajine EU. Ali, neće im biti ni neprijatelj, što Orban jeste bio.
U unutrašnje stvari drugih zemalja se neće miješati.
Njegov fokus će biti na unutrašnjoj reformi, smanjivanju korupcije, uklanjanju Orbanista sa ključnih pozicija, ekonomskom dizanju Mađarske, čak i ustavnim i demokratskim reformama, što se vidi po ovoj izjavi o ograničavanju broja mandata na mjestu premijera.
Već je pozvao mađarskog predsjednika da da ostavku, ili će ga novi parlament smjeniti čim počne sa radom. Isto se odnosi i na druge ključne pozicije koje parlament imenuje, pogotovo u sudstvu. A onda ide i otvaranje istraga oko kriminalnih radnji koje su Orbanisti počinili.
Mađarska: kraj Orbanove vlasti – pobjeda Magyara
Re: Mađarska: kraj Orbanove vlasti – pobjeda Magyara
Ma ja, Madjari...
Kad se sjetim njihovih carinika i granicara - dovoljno mi je.
Dvije godine zivota su mi oduzeli za pet sati mrcvarenja.
Kad se sjetim njihovih carinika i granicara - dovoljno mi je.
Dvije godine zivota su mi oduzeli za pet sati mrcvarenja.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Re: Mađarska: kraj Orbanove vlasti – pobjeda Magyara
Slazem se da je nerealno ocekivati promjene po pitanju LGBT i migracije, to vjerovatno nije ni obecavao i sto kazes samo drustvo to ne zeli.Socrates je napisao/la: ↑21 apr 2026, 18:43 Nema se na njega puno šta čekati. On je parametre svoje politike već zacrtao. Ne može se očekivati da bude više blagonaklon prema, naprimjer, imigraciji u Mađarsku kad to ne želi skoro 100% Mađara, sudeći po izborima. To bi mu bilo političko samoubistvo.
Isto tako, ne može načinjati druge socijalne teme, koje, jednostavno, nemaju prođu u mađarskom društvu. Ne može, recimo, povećavati prava LGBTQ populacije, kad je jasno da to skoro niko u Mađarskoj ne želi. Isto, političko samoubistvo.
Ono što se može očekivati je da zaokrene mađarski kurs što se tiče EU i Rusije. Putinovu Rusiju je nazvao prijetnjom. Želi približivanje Mađarske EU stavovima u vezi Rusije. Što se tiče Ukrajine, već je rekao da je nerealno očekivati ubrzano pridruživanje Ukrajine EU. Ali, neće im biti ni neprijatelj, što Orban jeste bio.
U unutrašnje stvari drugih zemalja se neće miješati.
Njegov fokus će biti na unutrašnjoj reformi, smanjivanju korupcije, uklanjanju Orbanista sa ključnih pozicija, ekonomskom dizanju Mađarske, čak i ustavnim i demokratskim reformama, što se vidi po ovoj izjavi o ograničavanju broja mandata na mjestu premijera.
Već je pozvao mađarskog predsjednika da da ostavku, ili će ga novi parlament smjeniti čim počne sa radom. Isto se odnosi i na druge ključne pozicije koje parlament imenuje, pogotovo u sudstvu. A onda ide i otvaranje istraga oko kriminalnih radnji koje su Orbanisti počinili.
Kad je u pitanju EU, vjerujem da je dovoljno pametan da vidi da se mora ponovo okrenuti EU, samo je pitanje koliko ce i pored najave da je Rusija prijetnja, biti protiv iste, postoji velika sansa da ce pokusati da sjedi na dvije stolice i da vaga na obje strane, sto je opet naravno bolje od ovoga sto je Orban radio, samo se pitam koliko ce to sustinski biti drugacije a koliko samo na papiru.
Kad govorimo o korupciji, vjerujem da ce istraziti korpupciju prethodnika, ali nisam uvjeren da nece biti korupcije i kod njega, odnosno siguran sam da ce korpucije biti kao i svugdje, samo je pitanje u kojoj mjeri i da li ce se znacajno razlikovati od prethodnika. Opet postoji sansa da u pocetku krene kako treba i kad dobije povjerenje naroda onda lagano krene sa kuhanjem zabe.
To koliko ce se mijesati u unutrasnje stvari drugih zemalja, isto treba uzeti sa rezervom, opet mozda samo zvanicno i na papiru bude tako, ali sta ce raditi ispod radara ostaje pitanje, kao i to koliko ce se stvarno promijeniti odnos prema BiH i podrzavanju secesionisticke politike RS-a.
Generalno politicarima ne treba puno vjerovati kod izbornih obecanja.
0