Rusija
Re: Rusija
Kad sam ja napustio Jugoslaviju, ubrzo je i ona tebe,
Ali ja jos postojim.
rekoh vec-Jugoslavija nije propala zbog onih koji nisu vjerovali u nju, nego zbog onih koji su u nju vjerovali.
Ali ja jos postojim.
rekoh vec-Jugoslavija nije propala zbog onih koji nisu vjerovali u nju, nego zbog onih koji su u nju vjerovali.
0
Da je valjala trajala bi duze.
Isto vazi za Sovjetski Savez.
Elem, Rusija.
Agresor, jasta radi nego je agresor.
Ista mantra kao kod Srba, svi etnicki Rusi u jednoj drzavi - dakle okupacija tudjih drzavnih teritorija.
Putin ratni zlocinac - dabome da jeste.
Isto vazi za Sovjetski Savez.
Elem, Rusija.
Agresor, jasta radi nego je agresor.
Ista mantra kao kod Srba, svi etnicki Rusi u jednoj drzavi - dakle okupacija tudjih drzavnih teritorija.
Putin ratni zlocinac - dabome da jeste.
0
Putin jeste ratni zlocinac ali Zelenski je kriminalac da su family Izetbegovich mala maca za njih.
Jugoslavija se raspala jer se Sovjetski Savez poceo raspadati. Do tada je bila balans-feder Zapadu i Amerima pa su je pumpali lovom i povoljnim kreditima. Cim su vidjeli da SSSR tone - eh de momci iz SFRJ da vi nama vratite one kredite sto smo vam dali da izgradite drzavu.
Sta, nerentabilne vam fabrike? Ah yebiga, sta se moze... takav grah vam pao. Nego dajte lovu nazad... Joj a sjecate li se vi kako su vas ustase a kako su vas cetnici klali?
Jugoslavija se raspala jer se Sovjetski Savez poceo raspadati. Do tada je bila balans-feder Zapadu i Amerima pa su je pumpali lovom i povoljnim kreditima. Cim su vidjeli da SSSR tone - eh de momci iz SFRJ da vi nama vratite one kredite sto smo vam dali da izgradite drzavu.
Sta, nerentabilne vam fabrike? Ah yebiga, sta se moze... takav grah vam pao. Nego dajte lovu nazad... Joj a sjecate li se vi kako su vas ustase a kako su vas cetnici klali?
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Krenu ti dobro prije slike, ali ovo lajanje u nastavku te diskvalificiralo kao kvalitetnog diskutanta.Šabović Adis je napisao/la: ↑27 nov 2024, 13:41Dunning–Kruger much?Desperado je napisao/la: ↑27 nov 2024, 07:38 Rusija je agresor, a Putin je ratni zločinac. I dok se zapad nije miješao kao danas uletiše u Gruziju i napraviše sranje. Napraviše sranje u Ukrajini i prije nego što je prvi američki metak došao do Ukrajinaca. Zašto? Putin ispravlja Lenjinove greške kao što već jednom rekoh... naravno, po njegovom viđenju. Ovo je velikoruska ideologija u pozadini. Kao što je Dobrica Ćosić bio za Miloševića i kompaniju tako je Aleksandar Dugin za Putina i kompaniju. Putin želi vratiti teritorije na kojima je ostala "zatočena" ruska većina, a koje su pripale drugim državama nakon raspada Sovjetskog saveza. Čovjek koji je u suzama posmatrao rušenje Berlinskog zida i slabljenje njegove države. Ima on žestoke komplekse... jednako tako želi da umre kao jedan veliki ruski vladar i da prije smrti nešto veliko učini. Dakle, zemlja koja tek tako izvrši agresiju i aneksira čitavu jednu teritoriju i pripoji sebi kao dobar dan nije ništa drugo nego ova gore ideologija. Isto tako, Putinu je ideološki mnogo bliži Staljin nego Lenjin. I to govori mnogo.
Sve ovo gore je nevezano za NATO i Ameriku, ali je činjenica da su NATO i Amerika i neke njihove odluke ubrzale odluke s druge strane do kojih bi kad tad svakako došlo. S druge strane je za mene i Biden bar saučesnik u genocidu u Gazi, a Bibi je ratni zločinac kao i Putin. Samo što mi bar u Bosni nemamo taj luksuz da pričamo protiv Amerike... hajd ovako forumski ok, ali kad bi npr. Bakir ili Željko počeli ovako pričati protiv Amerike u javnosti Bosne, Bošnjaka i Bosanaca bi bilo sve manje i manje u budućnosti. Ali tema je Rusija, pa se neću puno zadržavati na Americi.
Pa prije nego što neko ko ovaj rat u Ukrajini posmatra kroz prizmu "Amerika kriva, Biden ovo ono" neka pročita ovaj uvodni dio teksta do kraja, a o tome je i masa literature.
Slom Sovjetskog Saveza ne smatraš miješanjem? To je najveća pobjeda kolektivnog zapada, s kojom zapad naravno nema nikakve veze kad treba preuzeti odgovornost za to istovremeno pripisujući sebi zasluge za to kad se time treba pohvaliti - zavisi samo o publici, da li o slomu govori pred nekim debilom ili pred stručnjakom koji se itekako razumije u slamanja. Ja se ubrajam u ove potonje. I ne ispravlja samo Putin "greške Lenjina", znaš, svi koji u Sovjetskom Savezu vide Osovinu zla rade na ispravljanju te greške. Svi! Svako demokratsko smeće koji u nadnacionalnom identitetu i zajednici kakva je sovjetska vide epidemiju (epi-demos => iznad naroda), nešto fantomsko, nešto neprirodno, rade na na njenom razbijanju, bio to Hitler, bio to Musolini bio to bilo ko ko je voljom naroda na narodnim izborima došao na vlast. A moraš biti žešći debil da narod i njegovu volju smatraš meritumom za bilo šta. To i jeste fora s vama demokratama uopšte - narod iznad svega. Eto ti narod, i vitalni narodni interes sad. Putin samo igra s kartama kojima raspolaže, koje je mu je prethodnik tutnuo u ruke nakon raspada. Ne, Ukrajinci i Rusi nisu više dio iste priče, naime, sovjetske, nisu ista ekipa, tako da kad ga Rus danas zabije Ukrajincu nije ujedno zabio i autogol, stoga danas nište ne priječi Rusa da ga Ukrajincu zabija što češće i što žešće. Wake the fuck up!
A to da je neko (ratni?) zločinac...to kad vi budete određivali šta je zločin a šta ne, to kad vi budete bili neki zakon. Znaš, zakon tuče sve i kažnjava, a Putna niko danas ne može, što znači da ste tek obični krezubi lajavci. Sindrom da su babi muda, to ste vi, impotentne i frustrirane pičke ter egzaltirani idioti koje niko ni za šta ne pita.
I poštedi nas tih petparačkih priča povezujući Dugina sa Ćosićem kad svi vi u istu tikvu pušete - antikomunisičku. I ti, i Dugin, i Ćosić, i Putin koji se krsti i rukama i nogama, i Bajden koji se na Bibliju zaklnje prilikom inauguracije, i Tramp, i Starmer i, i, i...svi ste vi ista govna.
Otkriću ti tajnu: if communism bad, then nazism verrrryyy goooood - apropo kosrisnih idiota, bio to Jaroslav Hunka, Bandera, Pavelić, višestruko odlikovani velikomučenik Mihajlović, ako ti je srpstvo ili hrvatstvo preče nego jugoslovenstvo, ef. Đozo, pop Đujić, kardinal Stepinac, ako ti je bog došo preči nego partija (nek vam je bog onda i na pomoći, jer partija vam sigurno pomagati neće!), Lažov Bili aka Filipović, Ćosić, Artuković, Drašković, Zulfikarpašić, Bećković, Trifković, Pahor i Kolinda...serem vam se svima u gušenje nacionalnih identiteta i samo jedan jogurt!![]()
Ti ako još uvijek ne shvataš razliku između Nurije Pozderca i fakin Mustafe Busuladžića, razliku između Basana Brkića i Muhameda ef. Pandže, razliku između Alije Alijagića i Alije Izetbegovića, razliku između Muslimana i Bošnjaka uopšteno, sigurno ti nije jasna ni razlika između narodnog heroja i domaćeg izdajnika, Fireru naš!, serem ti se, kao Musliman Bošnjaku, u povratak starom narodnom imenu...kad nisi svjestan četničkoustaške mantre, na koju si nalego kao na rudu, kako Muslimani nisu narod nego vjerska zajednica ter ih se treba s malim početnim slovom pisati, Hbo li te i Izetbegović i potomak mu Bake, smeće ono konvertitsko, eksjugoslovensko. Da te Hbo! pa da ti ja kažem nešto o nestanku naroda i zločinu...
I kao što ti rekoh... vrijeme je takve poput tebe pregazilo. Ni u cijeloj Jugoslaviji vas nije bilo više od 5-10%. Vas Jugoslovena. Kome ti prodaješ maglu jbt? Jesi li ikad vidio popis stanovništva u Jugoslaviji u bilo kojem periodu?
Je li hoćeš o nestanku naroda i zločinu? Evo, devedesetih su tvoje generacije napravile najveće zločine u Evropi nakon WW2. Nemaš moralnu osnovu da meni držiš bilo kakva predavanja o tome koji sam tad imao 3 godine kad je prvi put zapucalo.
I griješiš sa kvalifikacijama. Nisam ja nacionalista. Nisam ni religiozan. Ja sam prije svega kozmopolita i umjereni progresivac. To je budućnost svijeta. Ove generacije djece koje sad dolaze na svijet i koje će tek doći će biti najbolje generacije ljudi ikad, a do tad će ove prdonje kojima je do pucanja krepati.
0
Pa najbolje tumače Jugoslaviju oni koji je nisu pamtili, jer ćeš samo tu naći objektivne stavove. Kod tebe su vazda subjektivni jer ideš emocijama, pa zato i ono ujedanje gore. Subjektivni su i oni koji su je mrzili.
Nemoj misliti da su ljudi paglu nakon vas i vaših generacija i da nemaju pojma šta je tad sve bilo. Svaka generacija ljudi je bolja od one prethodne i to će uvijek biti tako, a štivo se može savladati ko želi. Od marksizma do ostalog.
Vi da ste valjali vi biste opstali, kao i vaša država. Niste valjali i niste opstali. Ende. Aus. Aufwierdersehen. I Duh je dobro rekao ko je nju na kraju uništio. Vi koji ste je voljeli prije svega, pa onda svi ostali.
Uživaj u penziji i svemu ostalom i čekaj kad će ti odsvirati kraj. Nemoj moju generaciju prozivati jer nemaš, što bi Obi-Wan rekao, the high ground. Mogao bi završiti kao Anakin. Samo što bi umjesto lightsabera bila lobotomija putem postova.
Ova zadnja rečenica ti je apsolutna nebuloza.
Nemoj misliti da su ljudi paglu nakon vas i vaših generacija i da nemaju pojma šta je tad sve bilo. Svaka generacija ljudi je bolja od one prethodne i to će uvijek biti tako, a štivo se može savladati ko želi. Od marksizma do ostalog.
Vi da ste valjali vi biste opstali, kao i vaša država. Niste valjali i niste opstali. Ende. Aus. Aufwierdersehen. I Duh je dobro rekao ko je nju na kraju uništio. Vi koji ste je voljeli prije svega, pa onda svi ostali.
Uživaj u penziji i svemu ostalom i čekaj kad će ti odsvirati kraj. Nemoj moju generaciju prozivati jer nemaš, što bi Obi-Wan rekao, the high ground. Mogao bi završiti kao Anakin. Samo što bi umjesto lightsabera bila lobotomija putem postova.
Ova zadnja rečenica ti je apsolutna nebuloza.
0
Pohvata se sve vremenom. Samo treba čitati. Od Latinke Perović do svih drugih.
Kakvo glupo poređenje. Vi ste imali sve i apsolutnu moć u državi, pa se raspala. I to porediš sa ljudima koji su jedva imali lovačke puške da se brane u ratu i koji vrlo često nisu imali drugi izbor nego da čekaju smrt u koncetracionim logorima? Ovo što tu radiš je već za dijagnozu. I to ozbiljnu.
Da ti prevedem ovo sve - prdnuo si u fenjer druže. Te priče možeš samo plasirati ljudima tvojih godina na nekim skupovima gdje se pjevaju partizanske pjesme i slično. Vaše vrijeme je otkucalo i bolje je da se smirite. Sjebali ste Jugoslaviju zajedno sa nacionalistima.
Kakvo glupo poređenje. Vi ste imali sve i apsolutnu moć u državi, pa se raspala. I to porediš sa ljudima koji su jedva imali lovačke puške da se brane u ratu i koji vrlo često nisu imali drugi izbor nego da čekaju smrt u koncetracionim logorima? Ovo što tu radiš je već za dijagnozu. I to ozbiljnu.
Da ti prevedem ovo sve - prdnuo si u fenjer druže. Te priče možeš samo plasirati ljudima tvojih godina na nekim skupovima gdje se pjevaju partizanske pjesme i slično. Vaše vrijeme je otkucalo i bolje je da se smirite. Sjebali ste Jugoslaviju zajedno sa nacionalistima.
0
Na prvim višestranačkim izborima 1990 narod je imao pravo da glasa - jesu li za bratstvo i jednistvo ili nisu za bratstvo i jedinstvo.
Jesu li izabrali bratstvo i jedinstvo?
Jesu quratz.
I isti popušili.
Hajd što oni - nego što mi generacije poslije ispaštamo.
A zašto su izabrali? Bilo dobro?
Bio red kažu.
Naravno. Bilo redova za deterdžent, meso, benzin…
Nisi auto mogao kupiti kako treba a da ti ne naprave milion komplikacija - te koliko uplata za tu godinu, boja (ako te potrefi - potrefi), a ako nećeš ono koje ima pečat “domaći proizvod” eh onda sine jedno kupi sebi a drugo državi jer je toliki bio porez na isti.
Funkcioneri i partijski drugovi na sva usta trube kako trebamo kupiti domaće a oni sve što su imali bilo je sa Zapada.
Kad je narodu više dokurčilo - e onda dođoše nacionalisti i iskoristiše situaciju. A nije da im je trebalo puno truda - što jest’ jest’.
Jesu li izabrali bratstvo i jedinstvo?
Jesu quratz.
I isti popušili.
Hajd što oni - nego što mi generacije poslije ispaštamo.
A zašto su izabrali? Bilo dobro?
Bio red kažu.
Naravno. Bilo redova za deterdžent, meso, benzin…
Nisi auto mogao kupiti kako treba a da ti ne naprave milion komplikacija - te koliko uplata za tu godinu, boja (ako te potrefi - potrefi), a ako nećeš ono koje ima pečat “domaći proizvod” eh onda sine jedno kupi sebi a drugo državi jer je toliki bio porez na isti.
Funkcioneri i partijski drugovi na sva usta trube kako trebamo kupiti domaće a oni sve što su imali bilo je sa Zapada.
Kad je narodu više dokurčilo - e onda dođoše nacionalisti i iskoristiše situaciju. A nije da im je trebalo puno truda - što jest’ jest’.
1
1
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Upravo tako Omma, ali nećeš to nikad čuti od druga Adisa. Previše je ideološki obojen. Jednostavno ne može biti objektivan. Ja više puta ponovih da je ideja bratstva i jedinstva ok, da je fakat dobra, ali da je egzekucija iste bila katastrofalna.
Jugoslavija je disala na škrge i prije nego što je Milošević počeo praviti sranja i to u ekonomskom smislu, pa onda i u ostalom kasnije sa Miloševićem.
Jugoslavija je disala na škrge i prije nego što je Milošević počeo praviti sranja i to u ekonomskom smislu, pa onda i u ostalom kasnije sa Miloševićem.
0
To ko je od koga zijanio na izborima uopšte nije bitno. Jugoslavije nema. Kraj priče.
Pa i onim nekim velikim komunistima u Bosni je bilo jasno i udarilo je iz guzice u glavu kad su prvi snajperski meci počeli padati po masi koja je nosila slike Tita. I od koga? Između ostalih i od JNA. Jugoslovenska narodna armija. I šta da čovjek dalje govori u vezi ovog?
Pa i onim nekim velikim komunistima u Bosni je bilo jasno i udarilo je iz guzice u glavu kad su prvi snajperski meci počeli padati po masi koja je nosila slike Tita. I od koga? Između ostalih i od JNA. Jugoslovenska narodna armija. I šta da čovjek dalje govori u vezi ovog?
0
Ostavite se mrtve engleske kobile.
Hvala joj za nezaboravne uspomene.
Hvala joj za nezaboravne uspomene.
0
Kako se pise "Ti si idiot"?
Čekaj, ako sam dobro upratio, ti si neki ekspert za SFRJ ili šta?Šabović Adis je napisao/la: ↑28 nov 2024, 14:32 Bajdvej, ono kad meni krenu tumačit Jugoslaviju i komunizam:
Meni?!![]()
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Aha. Izvini ybg, nisam te prepoznao
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ne, nisam.Šabović Adis je napisao/la: ↑28 nov 2024, 16:20A prepozno si Badintera dvedesprve, je li đubre jedno?![]()
A taj pridjev “đubre” ostavi za svoje ukućane.
Na meni kuratz nemoj šiljiti.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
0
Ne brini se ti za mene.Šabović Adis je napisao/la: ↑28 nov 2024, 16:30 Nije to pridjev nego imenica.
I stani onda iza mene vamo ako nisi prepoznao Badintera '91., da ne natrčiš opet na oštar predmet.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem