Terorizam u svijetu

Geopolitika, države, novi svjetski poredak i zavjere...
storm
Administrator
Reactions: 38080

Re: Napadač na ulici u Parizu čovjeku odrubio glavu, policija ga ubila

Post Postao/la storm »

Fatih je napisao/la: 01 nov 2020, 16:36 Terorizam je terorizam. Za njega nema opravdanja. S tim, sto nekada terorizam za jedne znaci upravo to, a za druge je heroj (ne mislim na Francusku).

Dodjes i i dobrovoljno se prijavis da ratujes u Iraku. Neko postavi bombu kraj puta, i kada tvoje vojno vozilo bude razneseno tom eksplozijom, uvijek citamo "zrtve teroriscke organizacije". Ko zna je li to obicni gradjanin, koji je protiv okupacije svoje zemlje? Na Zapadu da neku zemlju neko okupira, svi koji to rade bi se zvali "ucesnici otpora agresiji."

Terorizam je neprihvatljiv, ma od koga dolazio. Samo trebamo da budemo dovoljno ljudi, pa da razdovojimo terorizam od nekih drugih stvari. Terorizam ima svoju definiciju. On ima svoje metode koje su neprihvatljive.

Eh, ko se misli nakaciti na ovaj post, misleci da zelim "nesto svoje provuci", neka ne ocekuje odgovor. Samo sam htio da ukazem da se ne treba poigravati sa terminom "terorizam".
Mogu prihvatiti primjere, koje si naveo...svaki okupator i treba računati s otporom...to je čak vojnik na vojnika, ratno stanje, u redu...
Ali šta kad. ako pričamo u kontekstu, dovezu auto pun eksploziva ispred škole, tržnice, nemali broj tih zlodjela se zbio ispred džamija?
Nigdje okupatora, vojske, policije, ni "domaće" ni "okupatorske" ....pobiju vlastiti narod.
Tko malo prati, u Iraku, i Afganistanu, redovita pojava...čak je broj žrtava u odnosu na toliko razvikan terorizam na tlu europe, višestruko veći...
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Macaron ipak korigira...

Macron za Al Jazeeru: Razumijem ogorčenost muslimana, moje riječi su iskrivljene
Francuski predsjednik kazao je kako njegova vlada ne stoji iza karikatura, već nezavisne i slobodne novine.
Macron za Al Jazeeru: Muslimani čine više od 80 posto žrtava terorizma

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je kako razumije osjećanja muslimana prema uvredljivim karikaturama poslanika Muhammeda, naglasivši kako njegova vlada ne stoji iza tih karikatura.

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, Macron je govorio o osudama koje su izazvale karikature koje je objavio satirični časopis Charlie Hebdo. “Karikature nisu vladin projekt, već su proizvod slobodnih i nezavisnih novina, koje nisu vladine.”

Dodao je kako razumije osjećanja muslimana prema ovom problemu.

Macron je ranije rekao kako se Francuska na kani “odreći karikatura” poslanika Muhammeda. Rekao je to odajući počast profesoru Samuelu Patyju, kojemu je napadač odrubio glavu nakon što je svojim učenicima pokazao karikature Muhammeda na satu slobode govora.

'Krivotvorenje mojih riječi'
Macronova izjava izazvala je kritike širom islamskog svijeta, naročito zato što je uslijedila nekoliko dana nakon što je izjavio kako je islam u krizi u cijelom svijetu. U intervjuu koji će uskoro biti objavljen, Macron je kazao: “Vjerujem kako su reakcije izazvane lažima i krivotvorenjem mojih riječi. Ljudi su razumjeli kako ja poržavam te karikature.”

"To ne znači da lično podržavam sve što se kaže i što se nacrta", dodao je.

Macron je naglasio kako je Francuska “zemlja čija je misija univerzalna, koja se zalaže za mir i mogućnost života ma koje vjere čovjek bio. Mnogo pogrešnih stvari je rečeno. Ovdje želim uputiti odlučnu poruku protiv terorizma, protiv svih nasilnih terorista. Istovremeno, upućujem poruku mira i jedinstva, te poruku govora istine. Ovo je glavni cilj mog razgovora s vama danas.”

Nesporazum i poigravanje
Kada su u pitanju uvredljive karikature i njegove izjave da ih on navodno podržava, kazao je da su te tvrdnje zasnovane “na nesporazumu i poigravanju.” Naglasio je da je to pitanje povezano sa slobodom koju garantira zakon, te sa slobodom vjeroispovijesti i izražavanja.”

“U Francuskoj svaki novinar može slobodno izraziti svoje mišljenje, čak i o predsjedniku Republike. Sloboda izražavanja odnosi se i na crtanje, satirične crteže odnosno karikature. To je naš zakon koji je davno ustanovljen, krajem 19. vijeka. Važno je da ga štitimo.”

Dodao je kako postoje “ljudi koji krivotvore islam i u njegovo ime tvrde kako brane tu vjeru.” Macron je kazao kako muslimani trpe najveću štetu od postupaka tih ljudi koji krivo tumače islam.

“Ono što želim reći suprotno je onome što sam čuo [o sebi] proteklih dana: Naša zemlja nema problem ni s jednom vjerom na svijetu. Sve vjere se slobodno prakticiraju u našoj zemlji. Ovo važi kako za muslimane Francuske, tako i za one iz bilo kojeg mjesta na svijetu”, kazao je Macron.

Zatim se obratio muslimanima i rekao: “Francuska je zemlja u kojoj se islam prakticira slobodno, bez stigmatizacije ili sramoćenja.”

Izjava francuskog predsjednika uslijedila je nakon što se diljem islamskog svijeta proširila kampanja bojkota francuskih proizvoda, te dva dana nakon napada u Nici, u kojoj su poginule tri osobe.

Strah od novih napada
Predstavnici francuskih vlasti strahuju od novih oružanih napada i svoje građane širom svijeta pozivaju na oprez, a ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, poslije sastanka sigurnosnog kabineta kojim je predsjedavao Emmanuel Macron, rekao je da je "prijetnja svuda prisutna".

"Mali je korak od virtuelne mržnje do stvarnog nasilja", rekao je Le Drian.

Zvanični Pariz je naložio svojim diplomatskim predstavništvima u inostranstvu da pojačaju sigurnosne mjere, piše Deutsche Welle, prenosi Tanjug.

Kako je poslije sastanka istakla ministrica odbrane Florence Parly, u Francuskoj treba bolje zaštititi škole i crkve. Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, u tu svrhu se mobiliše 3.500 rezervnih policajaca. Navedeno je i da dodatnih 120 policajaca patrolira Nicom.

Predsjednik Macron ranije je najavio da će antiterorističke vojne snage sa 3.000 pripadnika biti povećane na 7.000. Nakon napada u Nici u cijeloj zemlji je na snazi najviši nivo upozorenja od terorizma.

Izvor: Al Jazeera i agencije
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 02 nov 2020, 08:47
Fatih je napisao/la: 01 nov 2020, 16:36 Terorizam je terorizam. Za njega nema opravdanja. S tim, sto nekada terorizam za jedne znaci upravo to, a za druge je heroj (ne mislim na Francusku).

Dodjes i i dobrovoljno se prijavis da ratujes u Iraku. Neko postavi bombu kraj puta, i kada tvoje vojno vozilo bude razneseno tom eksplozijom, uvijek citamo "zrtve teroriscke organizacije". Ko zna je li to obicni gradjanin, koji je protiv okupacije svoje zemlje? Na Zapadu da neku zemlju neko okupira, svi koji to rade bi se zvali "ucesnici otpora agresiji."

Terorizam je neprihvatljiv, ma od koga dolazio. Samo trebamo da budemo dovoljno ljudi, pa da razdovojimo terorizam od nekih drugih stvari. Terorizam ima svoju definiciju. On ima svoje metode koje su neprihvatljive.

Eh, ko se misli nakaciti na ovaj post, misleci da zelim "nesto svoje provuci", neka ne ocekuje odgovor. Samo sam htio da ukazem da se ne treba poigravati sa terminom "terorizam".
Mogu prihvatiti primjere, koje si naveo...svaki okupator i treba računati s otporom...to je čak vojnik na vojnika, ratno stanje, u redu...
Ali šta kad. ako pričamo u kontekstu, dovezu auto pun eksploziva ispred škole, tržnice, nemali broj tih zlodjela se zbio ispred džamija?
Nigdje okupatora, vojske, policije, ni "domaće" ni "okupatorske" ....pobiju vlastiti narod.
Tko malo prati, u Iraku, i Afganistanu, redovita pojava...čak je broj žrtava u odnosu na toliko razvikan terorizam na tlu europe, višestruko veći...
Ne, ne. Na to ni pomislio nisam. To je, ako nije ni terorizam (posto ubijas i svoj narod, civile, bez nekog cilja osim da izazoves haos),u najmanju ruku ja masovni zlocin.

Ali, ovo sam napisao jer su zaista i poginule vojnike koji su stradali najvise od IED, pominjali kao zrtve terorizma. Hebi ga, onda da je Srbija bila Amerika, i Hrvati i Bosnjaci bi se zvali teroristima, kada su pravili MRUD cesto od vitezita, sa cavlima, vijcima i svemu drugom unutra, da bi imala vecu ucinkovitost. I mnoga druga improvizirana oruzja. Znaci, kad te "spuca" laserski navodjenom raketom, to je rat. Kada ti razneses bunker, rizikujuci svoj zivot, nekom "skalamerijom, trebao bi biti terorizam. Mi najbolje znamo da vrsta oruzja i metode ratovanja ne definiraju terorizam.

Zatim, USA ubija iranskog generala u Iraku, i unaprijed prijeti ako bude odmazde, da ce uzvratiti jos vecom silom. "bes dvostruke arsine.

Samo sam na to mislio.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Fatih je napisao/la: 02 nov 2020, 10:52
storm je napisao/la: 02 nov 2020, 08:47

Ne, ne. Na to ni pomislio nisam. To je, ako nije ni terorizam (posto ubijas i svoj narod, civile, bez nekog cilja osim da izazoves haos),u najmanju ruku ja masovni zlocin.

Ali, ovo sam napisao jer su zaista i poginule vojnike koji su stradali najvise od IED, pominjali kao zrtve terorizma. Hebi ga, onda da je Srbija bila Amerika, i Hrvati i Bosnjaci bi se zvali teroristima, kada su pravili MRUD cesto od vitezita, sa cavlima, vijcima i svemu drugom unutra, da bi imala vecu ucinkovitost. I mnoga druga improvizirana oruzja. Znaci, kad te "spuca" laserski navodjenom raketom, to je rat. Kada ti razneses bunker, rizikujuci svoj zivot, nekom "skalamerijom, trebao bi biti terorizam. Mi najbolje znamo da vrsta oruzja i metode ratovanja ne definiraju terorizam.

Zatim, USA ubija iranskog generala u Iraku, i unaprijed prijeti ako bude odmazde, da ce uzvratiti jos vecom silom. "bes dvostruke arsine.

Samo sam na to mislio.
To...potpis :ok
1
1 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8652

Post Postao/la R4IN »

Osudjujuci citav muskimanski svijet radi jednoga pojedinca je glupost i provokacija. Posebno od onih koje zagovaraju demokraciju.. jasno se vidi atak...
Naravno ne opravdavam terorizam to su isprani umovi..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
storm
Administrator

Eksplozija i pucnjava ispred sinagoge u Beču, austrijski mediji pišu o 7 mrtvih

Post Postao/la storm »

slika
Foto: Index
KAKO javljaju austrijski mediji ispred sinagoge u centru Beča je došlo do pucnjave i napada bombom. Pišu kako se čulo nekoliko pucnjeva u blizini Schwedenplatza te kako se jedna osoba raznijela eksplozivnim pojasom.

Dodaju i kako je bilo više napadača i kako su u bijegu. Policija je zamolila ljude da izbjegavaju mjesto događanja i šire područje.

Krone javlja kako ima mrtvih i ranjenih.

21:28 Očevici su za ORF rekli kako su napadači imali automatske puške.

“Zvučalo je kao eksplozija, a potom smo shvatili da se puca. Onda smo vidjeli osobu koja trči niz Seitenstetten, koja je divljački pucala s automatskim oružjem. Onda je skrenuo u smjeru Schwedenplatza. Tamo je nastavio divljački pucati. Onda je stigla i policija i zapucala”, rekli su.

Očevici su dodali i kako je bilo najmanje 50 pucnjeva.

21:21 Objavljen je snimak trenutka napada.

21:19 Mediji javljaju i kako je barem jedan od napadača u bijegu.

21:16 Kurier javlja kako je poginulo sedam osoba.

21:13 Bečka policija javlja kako ima ranjenih.

21:10 Krone javlja kako je ranjen čuvar ispred sinagoge.

21:08 Nekoliko medija je, javlja Kurier na početku javilo kako se radi o napadu na obližnju sinagogu, ali Kurier dodaje kako ta informacija nije točna.

Kontaktirali su Oskara Deutscha, predsjednika izraelske zajednice, koji je isključio mogućnost žrtava iz židovske zajednice na pitanje Kuriera.

21:05 Na lokaciji je velik broj policije, a prema prvim izvješćima medija, vjerojatno ima ozlijeđenih osoba.

21:01 U Beču je došlo do napada, jedna osoba se, po prvim informacijama raznijela eksplozivnim pojasom, a prije toga su se4 čuli pucnjevi.

Policija na terenu
Na lokaciji je velik broj policije, a prema prvim izvješćima medija, vjerojatno ima ozlijeđenih osoba.

Nekoliko medija je, javlja Kurier na početku javilo kako se radi o napadu na obližnju sinagogu, ali Kurier dodaje kako ta informacija nije točna.

Kontaktirali su Oskara Deutscha, predsjednika izraelske zajednice, koji je isključio mogućnost žrtava iz židovske zajednice na pitanje Kuriera.

Krone javlja kako je ranjen čuvar ispred sinagoge.
3
1 slika 2 slika
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma
Reactions: 17029

Re: Eksplozija i pucnjava ispred sinagoge u Beču, austrijski mediji pišu o 7 mrtvih

Post Postao/la pink floydd »

Evo i ja sad čitam, ima i video neki

Pa šta je s ljudima da takvo nešto urade :face
2
2 slika
storm
Administrator

Re: Eksplozija i pucnjava ispred sinagoge u Beču, austrijski mediji pišu o 7 mrtvih

Post Postao/la storm »

2
1 slika 1 slika
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma

2
1 slika 1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

pink floydd je napisao/la: 02 nov 2020, 21:39 Evo i ja sad čitam, ima i video neki

Pa šta je s ljudima da takvo nešto urade :face
Ludilo, eto šta je...
desničarima i populistima, kao naručeno.....
0
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma

Teško se uznemirim, ne znam ni sam otkud da sam ovako potresen ovim događajem...neki gadan osjećaj imam u stomaku. Ne mogu da vjerujem da su opet stradali najvjerovatnije nevini ljudi zbog nečijih bolesnih ideologija
1
1 slika
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 12929

Post Postao/la MunDzi »

Pa tako to uvijek bude.
Neko nevin uvijek strada zbog budala.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Podsjeća sve na onaj niz napada 2016/ 2017...
Stradava običan narod, ljudi ionako na rubu pucanja od korona psihoze, sad još ova permanentna prijetnja...i tad se nije znalo, gdje će sljedeće opaliti...
Ja se uvijek zapitam...kome ovo odgovara?
1
1 slika
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Ja se cudim kako ovog ludila nema kod nas a BiH puna oruzja.
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 12929

Post Postao/la MunDzi »

storm je napisao/la: 02 nov 2020, 22:06 Podsjeća sve na onaj niz napada 2016/ 2017...
Stradava običan narod, ljudi ionako na rubu pucanja od korona psihoze, sad još ova permanentna prijetnja...i tad se nije znalo, gdje će sljedeće opaliti...
Mozda nekom i odgovara.
A mozda neko jednostavno reaguje nenormalno iz nekih vlastitih ubjedjenja.
0
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma

storm je napisao/la: 02 nov 2020, 22:06 Podsjeća sve na onaj niz napada 2016/ 2017...
Običan i nevin narod strada i snosi posljedice indirektno...zamisli sad kontrola na granicama kao da nije dovoljno ovo sa koronom
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31198

Post Postao/la hani_jong_un »

nema smajlic na forumu 🤔
1
1 slika
1811
Odgovori

Natrag na “Svijet”