Narodni običaji i tradicija
Re: Narodni običaji i tradicija
A ono kad se kuća pokriva pa stavljaju neke peškire na vrh konstrukcije krova i onda se neki glasan popne gore i viče nešto:
“Danas taj i taj, pokriva kuću...
... sina oženio
kćerke poudavo
Na Ćabu otišo
Sa Ćabe došo
Hej la ilahe il alah”
“Danas taj i taj, pokriva kuću...
... sina oženio
kćerke poudavo
Na Ćabu otišo
Sa Ćabe došo
Hej la ilahe il alah”
2
2
Nista kao dama koja te oralno zadovoljava. Hem suti, hem pusi kurrac
Majstor tesar dobije košulje, peskire...
Pa zakuje mali bor na vrh sljemena
0
Selo neka umre, običaj nek ostane.
1
1
Nista kao dama koja te oralno zadovoljava. Hem suti, hem pusi kurrac
Vako, što se tiče pibikanja, veselje je da se veseli, a pibikanjem daju do znanja da je veselo.
Bajraktar je nosač zastave. Mislim da je to vezano za prijašnje oznake porodica ili plemena. Svaka porodica je imala svoj znak, ali na žalost danas se od toga shvata samo provokacija.
Što se tiče šljemena i vikanja kod pokrivanja kuće, to je isto jedan od načina kako se prije objavljivalo završavanje gradnje kuće, pa da komšiluk, prijatelji i rodbina dođu sa poklonima na naselje. Običaj je bio da se donose košulje, koje je dobijao glava kuće i glavni radnik, a naravno donosile su se i posteljine, posuđe, razne potrepštine koje se inače donose na naselje.
Meni su svi ovi običaji interesantni i ako Bog da, ako budem u kuvetu i mogućnosti, kad budem udavala i ženila, ima da provedem sve moguće običaje kojih se sjetim.
Bajraktar je nosač zastave. Mislim da je to vezano za prijašnje oznake porodica ili plemena. Svaka porodica je imala svoj znak, ali na žalost danas se od toga shvata samo provokacija.
Što se tiče šljemena i vikanja kod pokrivanja kuće, to je isto jedan od načina kako se prije objavljivalo završavanje gradnje kuće, pa da komšiluk, prijatelji i rodbina dođu sa poklonima na naselje. Običaj je bio da se donose košulje, koje je dobijao glava kuće i glavni radnik, a naravno donosile su se i posteljine, posuđe, razne potrepštine koje se inače donose na naselje.
Meni su svi ovi običaji interesantni i ako Bog da, ako budem u kuvetu i mogućnosti, kad budem udavala i ženila, ima da provedem sve moguće običaje kojih se sjetim.
3
3
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Ali ono pucanje iz pištolja ili puške za rođenje djeteta, ili kad su svadbe mi je baš glupo..
a vidim i mlade sad počele pucati..sad da li pucaju od sreće ili da zadaju strah, ostaje misterija.
:mmm
a vidim i mlade sad počele pucati..sad da li pucaju od sreće ili da zadaju strah, ostaje misterija.
2
2
Ovo zadnje, prije bih rekao.
2
2
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Kod nas je zbog pucanja iz pištolja, svat ubio momka koji je bio na tarasi i gledao svatove. Momak 17 godina. Po sred čela 
2
1
1
1
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
- pink floydd
- Prvi Valentajn foruma

- Reactions: 17029
:face
Kad na svadbi na muziku potroši 500 maraka a mladencima cvaju na tacnu dao
0
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27328
Kad se rodi insan pa navale svi sa svojim bakterijama u posjetu.
1
1
A neka narod vidi, i čuje.... :facepink floydd je napisao/la: ↑21 sep 2020, 21:50:face
Kad na svadbi na muziku potroši 500 maraka a mladencima cvaju na tacnu daoali neeee, bitno je da za njeg pjeva
0

1