Vršnjačko nasilje/ Užas u Jajcu: Učenica tukla i ponižavala vršnjakinju dok su druga djeca snimala mobitelom
Re: Vršnjačko nasilje/ Užas u Jajcu: Učenica tukla i ponižavala vršnjakinju dok su druga djeca snimala mobitelom
Očigledno i otac nasilnički raspoložene djevojčice nije stabilna ličnost. Ko zna kakva je situacija u porodici. I od koga je kći usvojila nasilničko ponašanje.
Možda baš od rodjenog oca.
Njegova reakcija nije takodjer normalna. Prije bilo kakvog pokušaja komunikacije žena je trebala raspitati se o porodici možda. A predhodno uključiti CZSR, školu, institucije.
Možda baš od rodjenog oca.
Njegova reakcija nije takodjer normalna. Prije bilo kakvog pokušaja komunikacije žena je trebala raspitati se o porodici možda. A predhodno uključiti CZSR, školu, institucije.
0
A sad adio 
Re: Vršnjačko nasilje/ Užas u Jajcu: Učenica tukla i ponižavala vršnjakinju dok su druga djeca snimala mobitelom
Rijetko kad dobro prođe kad sam rješavaš ovakve probleme.
2
2
Tražili smo se po prethodnim životima
Možda je mislila da će normalno reagirati čovjek. Djeca su to. Da se ne podnosi tužba. Ne znam može li se uopće malodobno djete isključiti iz škole. @lejlamo ?
Ovdje ne može. Ide recimo prebacivanje u druge razrede, onda u druge škole. Ako je mala gimnazija do 8 razreda, onda istu traže u blizini a nakon nastavka bilo koju školu i odgovarajući razred.
Ovdje ne može. Ide recimo prebacivanje u druge razrede, onda u druge škole. Ako je mala gimnazija do 8 razreda, onda istu traže u blizini a nakon nastavka bilo koju školu i odgovarajući razred.
0
A sad adio 
Kod mene se jednom potukli neki učenici. Iz Sirije. Jedan Kurd i jedan Arap ali razlog nije bio nacionalistički. Arap malo bezobrazan, hoće provocirati i šta ja znam.
Elem svi nastavnici krenuli ali ne znaju da li su ovi naoružani pa i ne smiju. Ko će biti Čak Noris nego Bosanac. Uletim ja među njih i razdvojim ih. Arap urla kako se kune Kuranom kako on ništa nije kriv i kako mu je Alah svjedok.
Svi stoje i gledaju a ja “Kad prestaneš dilat drogu po školi tad ću možda i povjerovati da nisi kriv. Možda”. Ušuti se on, ja ga odvedem u jednu prostoriju a Kurda u drugu.
Posvađali se jer je Arap provocirao curu od Kurda. Kurd ne da ni na curu ni na sebe i spuco ga šakom brzinom svjetlosti. Smirim ih obojicu. Sat vremena kasnije opet jarani. Dolaze kolege, zahvaljuju se kao smirio sam situaciju. Ma mrš u pm velim.
Kasnije šefica “Je li dila on drogu?”. Reko pitaj učenike odlikaše. Oni su mu glavne mušterije.
Elem svi nastavnici krenuli ali ne znaju da li su ovi naoružani pa i ne smiju. Ko će biti Čak Noris nego Bosanac. Uletim ja među njih i razdvojim ih. Arap urla kako se kune Kuranom kako on ništa nije kriv i kako mu je Alah svjedok.
Svi stoje i gledaju a ja “Kad prestaneš dilat drogu po školi tad ću možda i povjerovati da nisi kriv. Možda”. Ušuti se on, ja ga odvedem u jednu prostoriju a Kurda u drugu.
Posvađali se jer je Arap provocirao curu od Kurda. Kurd ne da ni na curu ni na sebe i spuco ga šakom brzinom svjetlosti. Smirim ih obojicu. Sat vremena kasnije opet jarani. Dolaze kolege, zahvaljuju se kao smirio sam situaciju. Ma mrš u pm velim.
Kasnije šefica “Je li dila on drogu?”. Reko pitaj učenike odlikaše. Oni su mu glavne mušterije.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
-
John Cleese
- Moderator

- Reactions: 2300
Pretpostavljam da je nesretna zena otisla tamo u nadi da ce moci ljudski komunicirati i da ce roditelji mlade nasilnice ljudski reagirati - pokazati empatiju prema zrtvi, zastiditi se i ukoriti svoju kcerku.
Ali... docekao ju je sovinista i nasilnik koji je upravo tako i svoju kcerku odgajao.
0
To ce postojati uvijek. Nastavnici su u zbornicama, eventualno izadju ako cuju nesto u hodniku.
Poznajem jednu skolu gdje je praksa i obaveza patroliranje od dva nastavnika za vrijeme odmora tokom dana. Naredjenje od strane direktora. Sto je dobro, slicnih problema nije ni bilo, jer su to uzrasti koji se mogu kontrolirati.
Ovako se mnoge stvari desavaju u sjeni, od ociju ucitelja/nastavnika, iz straha se presuti i sl. i to tako traje. Ko zna i koliko se ovaj slucaj i slicni vuku potajno, i jos bi da nije izaslo u javnost.
1
1
Ma i da nije šovinizam u pitanju, rijetko to dobro prođe izvan institucije.
Ovdje je trebalo prvo uključiti direktora škole i sociologa. Roditelje obje učenice. Čak i policiju, po potrebi.
Da ne spominjem da u ovoj specijalnoj situaciji treba postojati i neko tijelo koje rješava probleme ako su međunacionalni ili se čine da su međunacionalni.
Ovdje je trebalo prvo uključiti direktora škole i sociologa. Roditelje obje učenice. Čak i policiju, po potrebi.
Da ne spominjem da u ovoj specijalnoj situaciji treba postojati i neko tijelo koje rješava probleme ako su međunacionalni ili se čine da su međunacionalni.
0
-
John Cleese
- Moderator

Svojedobno je to, barem u mom susjedstvu, redovno prolazilo dobro, a "dolazak na vrata" je bio svojevrsna institucija od koje su zazirali malodobni pocinitelji raznih nepodopstina - od sitnih nestasluka, pa do ozbiljnijih nedjela.Socrates je napisao/la: ↑09 maj 2021, 23:04 Ma i da nije šovinizam u pitanju, rijetko to dobro prođe izvan institucije.
Ali u pravu si - danas to vise ne prolazi dobro i valjalo bi se obratiti drzavnim institucijama.
Uvjet da to prodje dobro bi, naravno, bio da te institucije funkcioniraju i obavljaju svoj posao onako kako bi i trebale.
0
- radostan dan
- Etablirani član

- Reactions: 6661
a šta, curice su iz "različitih" naciona?
0
Jesu i to dodatno komplikuje stvari.
0
I zna li se sada, kakve su konsekvence ovog dogadjaja, hoce li i ima li žrtva pravo na pravnu zastitu ili slicno?
0
Ovo ce ti postati samo jos jedan ugusen slucaj.
Odrasti, iseli se i ostavi proslost za sobom.
Odrasti, iseli se i ostavi proslost za sobom.
1
1
Nema.nikakvog institucionalnog rjesenja? Niko se ovime ne bavi?
0
-
John Cleese
- Moderator

Ako sam dobro shvatio, majka napadnute djevojcice je sve prijavila policiji.
Oni bi morali pokrenuti istragu i u dogledno vrijeme predati predmet tuzilastvu.
1
1
-
John Cleese
- Moderator

To je upravo ono sto gadovi i zele postici.
Zato se i desavaju ovakve stvari.
0
Koliko god je naoon ovog pomoc potrebna u vidu psiholoske obrade i profiliranja licnosti, sa ciljem detektovanja eventualnih psihosovijalnih poteskoca , kod djevojcice zrtve, smatram da je iato potrebno i zlostavljacici.
1
1
-
John Cleese
- Moderator

I ne samo njoj nego i onima sto su posmatrali i podsticali je.
A neki su cak i sudjelovali - jedno ili dvoje od njih su pritrcali i udarili bespomocnu djevojcicu dok je lezala na tlu.
Onakvo odsustvo empatije je, u najboljem slucaju, na samoj granici psihopatije.
Kolektivno.
3
3