Rasizam

Funkcioniranje društva, navike, kultura ophodjenja, pa i deviacije...
Mehaning
Proleter
Reactions: 6618

Re: Rasizam

Post Postao/la Mehaning »

Na aerodromu u Hustonu mi je baš crnac sa metlom najviše pomogau... :djed

Samo sam njegov engleski jedva shvatio... :ovaj

U Parizu isto... :ovaj
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17522

Post Postao/la Ommadawn »

Ma ima tu razlike među generacijama. U drugačijem vremenu i okolnostima su odrastali naši roditelji i mi.
Ja lično sam osjetio rasizam i nacionalizam na svojoj koži vrlo rano pa znam o čemu se radi i koliko to može biti pogubno i za samog rasistu/nacionalistu.
Kad roditelji ne daju svojoj kćerki da bude zajedno sa tobom jer “nisi njihov”, kad ti gledaju ime i prezime prilikom zapošljavanja, pa te ipak zamijene za kandidata koji je njihov, kad te pitaju jesi li rođen u pećini, da li hrana koju praviš kod kuće smrdi kao zahod...
Sve su to stvari na koje naravno reaguješ i bude ti krivo, teško, osjećaš se bezvrijednim.
No vremenom sam naučio da su na kraju ipak gubitnici oni a ne ja.
Nisu me htjeli jer nisam njihov - neka sad trpe da im njihov zlostavlja kćerku i vara je na svakom koraku.
Nisu me htjeli primiti na posao - našao sam bolji.
Pitaju me jesam li rođen u pećini i da li mi hrana smrdi na klozet - jebeno je kad dođu na intervju za posao a sa druge strane stola u timu sjedim ja sa svojim pitanjima i smješkam se.

Tokom posla upoznao sam se sa ljudima od svakud. Neki su bili ljenčuge, neki vrijedni kao pčele. Nikakvu ulogu tu ne igra rasa i porijeklo.

A moj stari i njegovo pitanje?
Bazirano na lošim iskustvima, ratnom traumom, stresom da neće šta reći što se može pogrešno shvatiti - razumijem ga.
Ali eto, ujeo se za jezik.
2
1 slika 1 slika
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Mehaning je napisao/la: 10 sep 2020, 16:36
Iskra je napisao/la: 10 sep 2020, 16:16 "Ne postoji rasa. Niti jedna. Postoji samo ljudska rasa – naučno, antropološki. Rasizam je konstrukt, društveni konstrukt."
Toni Morison
Daj nam stručni podatak, kolika je DNK razlika među rasama u %... :ovaj

Mene to najviše zanima... :zbunj

Genetika je davno priznala da ona kao nauka nije uspjela.ni da utvrdi tacan broj rasa kao ni postojanjeapsolutne čistoće porijekla, tako da su tvrdnje rasista o superiornosti jedne rase nad drugima apsolutno naučno neutemeljene i netacne.
2
2 slika
Odgovori

Natrag na “Društvo”