@Fatih ja bih se nadovezala s mišljenjem da se učenje Kur'ana za duše umrlih odnosi na učenje od strane djece. Jer pored ta tri spomenuta dobra od kojih umrli ima korist i nakon preseljenja, je dobro i odgojeno dijete. U smislu odgoja, mislim na dijete naučeno da uči Kur'an, pa će ono za svog roditelja da nastavi učiti i tražizi optost za svog roditelja. . Mislim da učenje hatme nije u potpunosti kad ato odradi neko drugi pa još za bilo kakvu hediju. Nije to to. Ljepše i vrijednije je da dijete prouči bilo šta iz Kur'ana nego čitav džemat (karikiram).
Ali ovo je moje mišljenje, ispravi me ako sam u krivu, molim te.
Islam: Pitanja i odgovori
Re: Islam: Pitanja i odgovori
1
1

Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
- Heidi
- Lemon Addict
- Reactions: 22409
@Fatih pretpostavljala sam. Hvala ti na odgovoru.
1
1

I am tired of flimsy friends and submissive companions I die to walk with the brave.
Nisi u krivu. Iako i sam slijedim hanefijsku skolu fikha, u ovom slucaju mi je prihvatljivije misljenje Imama Safije i Malika (jer, dokazi koje oni citiraju meni izgledaju jace). Ali, po misljenju svih, djeca mogu uciti Kur'an i poklanjati sevab od ucenja svojim roditeljima. Razlika u misljenju je o ucenju od strane ostalih (Naravno, svi ostali uvijek mogu da upucuju dove za bilo koga, tu se ulema ne razilazi).Malena je napisao/la: ↑18 jan 2023, 07:04 @Fatih ja bih se nadovezala s mišljenjem da se učenje Kur'ana za duše umrlih odnosi na učenje od strane djece. Jer pored ta tri spomenuta dobra od kojih umrli ima korist i nakon preseljenja, je dobro i odgojeno dijete. U smislu odgoja, mislim na dijete naučeno da uči Kur'an, pa će ono za svog roditelja da nastavi učiti i tražizi optost za svog roditelja. . Mislim da učenje hatme nije u potpunosti kad ato odradi neko drugi pa još za bilo kakvu hediju. Nije to to. Ljepše i vrijednije je da dijete prouči bilo šta iz Kur'ana nego čitav džemat (karikiram).
Ali ovo je moje mišljenje, ispravi me ako sam u krivu, molim te.
Koliko sam puta morao da odbijem ucenje ili Hatme ili Jasina, i, koliko je samo tesko objasniti vecini nasih ljudi "zasto". Za ovo snosi krivicu IZ i imami jer nikada ljudima nisu objasnili (bar kada je u pitanju novac). Jedan bivsi alim IZ je donio fetve u vezi toga, ali, izgleda da se one otvoreno krse, posto niko ne krije uzimanje novca za ucenje.
1
1

Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Nema na cemu. Meni je drago kada je ova tema iole aktivna.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Hvala @Fatih na odgovoru, bas si mi lijepo pojasnio 

1
1

"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."