cime?
objasni ukratko taj cin nasilja.
mislim da si mislio na poliandriju.Spock je napisao/la: ↑28 aug 2026, 12:15Jasno da je to vezano za specificne okolnosti tog vremena, kad je bio manjak muskaraca zbog stalnih ratova, poligamija je bila nacin da zene iz tog vremena dobiju zastitu i sigurnost, ali i nacin da se osigura natalitet, jer ako ima viska zena onda je poligamija i vise nego logicna.Heidi je napisao/la: ↑27 aug 2026, 13:42 Mislim da se današnji muškaraci ne mogu porediti s poslanicima i prorocima poput Abrahama, Jakoba ili Muhameda. Tada su ljudi posjedovali drugu svijest.
Oni su imali specifične historijske, društvene i duhovne misije (pozive). Njihovi brakovi su često bili sredstvo sklapanja plemenskih saveza, širenja porke, političke stabilnosti ili direktne socijalne zaštite udovica u vremenima kada žene bez muške zaštite bukvalno nisu mogle preživjeti. To su bili potpuno drugačiji društveno-ekonomski uslovi. Govoriti o njima znači govoriti o ljudima koji su, prema religijskom vjerovanju, bili pod direktnim Božanskim vodstvom i nadzorom.
Moja poenta se odnosi na poligamiju danas ili sam profulala temu? @smajlic![]()
Svejedno, Kur'an jasno kaže:
'A nećete moći potpuno pravedni biti prema ženama svojim, ma koliko vi to željeli...' (An-Nisa, 129).
A vi kako hoćete![]()
Ono sto je problem je sto su sve religije previse previse krute i drze se istih pravila iako se situacija na terenu promijenila.
Sta ako u jednom momentu zbog neke katastrofe, ljudska populacija ili neka izdvojena zajednica se svela na jako mali broj jedinki, tada bi zbog nedostatka genetskog materijala bila potrebna poligandrija, odnosno da svako ima vise partnera kako bi se mogla odrzati populacija, a propis ostaje iz vremena kada je bio nedostatak muskaraca i da samo oni mogu imati vise zena, sto u tom momentu ne bi bilo dovoljno.
Ovisno od motivacije u momentu