Žena u islamu

Vjeroispovijesti, i smisao...
Odgovori
blinkonce
Reactions:

Re: Žena u islamu

Post Postao/la blinkonce »

Insomnia je napisao/la: 12 aug 2020, 20:48 Al standardni profil. Ona. Neudata, nepokrivena, ne klanja, zivi na zapadu. Istovremeno se stidi i ponosi sto je muslimanka. Pokusava sad citavom svijetu dokazati kako je islam pozitivan prema zenama. Da zivis u doba hadisa i ashaba do aksama bi fasovala kamen u slijepo oko
Na koga konkretno na ovom forumu mislis :hm
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

blinkonce je napisao/la: 12 aug 2020, 15:49
Insomnia je napisao/la: 12 aug 2020, 15:47 Zato sto je muz iznad zene
Cekad cu ipak i Fatihov odgovor, mozda i on kaze isto sto i ti
U islamu nema "umotavanja u celofan" nicega i ni radi koga. Da, za muskarca se kaze da mu je dan "jedan stepen vise". ALI U CEMU? U svemu, Insomnia, u svemu! Muskarac je obavezniji da radi, da daje i sve ostalo. Kao i zena. Ali i u tome "STEPEN VISE"!

@Blinkonce, nadam se da razumijes ovaj sturi odgovor jer sam ga radi tebe i napisao, @insomnia ionako zna sve ( a sada idem traziti jos jedno pitanje koje si postavila, nisam zaboravio).
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Hannibal je napisao/la: 12 aug 2020, 14:25 zenu ne da je dozvoljeno ponekad udarit, nego je i sevap
Hani, kada se salis na ozbiljnoj temi, molim te da to naglasis (znam da se salis, kazem to zbog drugih). Deal, brt?
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 220

Post Postao/la Insomnia »

Fatih je napisao/la: 12 aug 2020, 20:56
blinkonce je napisao/la: 12 aug 2020, 15:49

Cekad cu ipak i Fatihov odgovor, mozda i on kaze isto sto i ti
U islamu nema "umotavanja u celofan" nicega i ni radi koga. Da, za muskarca se kaze da mu je dan "jedan stepen vise". ALI U CEMU? U svemu, Insomnia, u svemu! Muskarac je obavezniji da radi, da daje i sve ostalo. Kao i zena. Ali i u tome "STEPEN VISE"!

@Blinkonce, nadam se da razumijes ovaj sturi odgovor jer sam ga radi tebe i napisao, @insomnia ionako zna sve ( a sada idem traziti jos jedno pitanje koje si postavila, nisam zaboravio).
Pa da. Isto ko i moj sef.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Insomnia je napisao/la: 12 aug 2020, 20:48 Al standardni profil. Ona. Neudata, nepokrivena, ne klanja, zivi na zapadu. Istovremeno se stidi i ponosi sto je muslimanka. Pokusava sad citavom svijetu dokazati kako je islam pozitivan prema zenama. Da zivis u doba hadisa i ashaba do aksama bi fasovala kamen u slijepo oko
Ko to?
0
A sad adio :sara
Insomnia
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 220

Post Postao/la Insomnia »

Pa svi vi
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Insomnia je napisao/la: 12 aug 2020, 21:05Pa svi vi
Dosta je insomnia...
Ako misliš o islamu, piši...
Ako se misliš tu istresati, zaibidji temu...
1
1 slika
Mehaning
Proleter
Reactions: 6635

Post Postao/la Mehaning »

Mislim da smo svi mi bili kao fetusi, neko vrijeme ženske...

:ble
2
2 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

blinkonce je napisao/la: 12 aug 2020, 14:48 Jel dozvoljeno zeni, ako se ispune svi uslovi, udariti muza?🤔
Eh, odgovorom na ovo pitanje cemo dati prilicno jasnu sliku i oko "dozvole udaranja zena". Ali zaista, tako sam ljut zbog toga sto se temu zabacala pa i otisla u off-topic.

@Blinkonce, znaci, ako tvoj muz nije uradio nista sto bi iziskivalo da ga tuces, onda na to nemas pravo. Eh, sada idemo na onaj, izgleda mnogima najinteresantniji dio, kada muz udari zenu. Naime, u Kur'anu vidimo slijed dogadjaja koji moze dovesti do toga muz ima pravo da cak i udari zenu. Ali ovi nasi "serijatski i fikhski alimi" na forumu izgleda nisu uzeli u obzir drugi najvazniji izvor tumacenja vjere i iz koga se izvode serijatski propisi: Sunnet.

Kada su ashabi pitali Poslanika da li je zaista dozvoljeno udariti zenu, odgovorio im je da to niposto ne smije biti "kao udarac kojim se udara neprijatelj", kao ni da apsolutno ne udaraju zenu po licu. (Iz prvih generacija muslimana je poznato dosta primjera, kada se trebala izvrsavati kazna sa 80 ili 100 udaraca, svezalo bi se zajedno 80 ili 100 "suhog pruca od zitarica" (kao kod nas slama), i time bi se izvrsila kazna jednim udarcem, koji nije mogao ni zaboljeti.

Drugo, cak ako smijes zenu udariti po saci, je li to naredba? Jesu li cetiri zene naredba? Ne! Za oboje se moraju steci uslovi, a i kada se steknu, ponovo - nema naredbe za to.

Trece, kada bi te tvoj muz zlostvljao, poceo tuci kako mu "se cefne", slobodno uzmi sta ti je najblize pri ruci i brani se. Ako treba i ubiti, ukoliko je tvoj zivot ugrozen. Nema nasilja koje islam tolerise. Medjutim, pojedine muslimanke su vidjele taj ajet, ili im muz sa njim vrti pred ocima po cio dan i takve zive u strahu. Takvih mi je zao, ako nemaju nacina ili volje da se tome suprotstave.

A, vec smo pominjali prava zene. Tu se uvidjelo da zena ima prava koja muskarac nema. Sve sto zena ima para, ne mora dati muzu , taman da je situacija ne znam kakva...ali tu se nisu mnogi kacili. Ali cim nesto ovako dodje, eto ga odmah, "k'o Vlah u Dzehennem".
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

blinkonce je napisao/la: 12 aug 2020, 20:34 Ja sad ne znam ko je u pravu ovdje... zbunjena sam sad
Procitaj moj odgovor.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Insomnia je napisao/la: 12 aug 2020, 14:22 Zato sto su casne sestre izdvojeni pokret unutar KC. Slabo se koja rodi ko casna sestra
Pa i slabo koja muslimanka se rodi sa hidzabom! Ili ono bi nijedna? Izbor tamo, izbor ovamo, ali drugaciji tretman!
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

U redu je komentirati sa svog stanovišta nešto, ali mislim da bismo naravno oni koji to žele, trebali malo pročitati o položaju žena u porodici Muhameda savs. Svaki musliman koji slijedi sunnet treba da ima.na umu da je Aisa bint Ebu Bekr bila "pravnica", ona je učestvovali u bojnim pohodima, držala predavanja iz tefsira i muškarcima.i ženama, praunuka mu je bila.prva žena liječnica itd
Položaj žena u Muhamedovoj asvs porodici i njegov odnos prema.njima treba biti primjer svim muškarcima, i to ne samo muslimanima.
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

ja sam dojma da se ljudi mnogo bave sitnicama i sporednim stvarima...a krupne im promiču...
eto, ono raspravlja o poligamiji, tuklo bi ženu, a ne ispunjava osnovu... ne klanja niti jedan vakat, ili od bajrama do bajrama...i sl.
kada bi se svaki muškarac (a i žena) zabavio osnovnim stvarima do poligamije ne bi ni stigao.
Insomnia je napisao/la: ↑12 kol 2020, 14:22
Zato sto su casne sestre izdvojeni pokret unutar KC. Slabo se koja rodi ko casna sestra
Pa i slabo koja muslimanka se rodi sa hidzabom! Ili ono bi nijedna? Izbor tamo, izbor ovamo, ali drugaciji tretman!
što se ovoga tiče, ima li u Bibliji naredbe o pokrivanju i izolaciji svih katolkinja, kao što je pokrivanje u Kur'anu naređeno svim muslimankama?
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Ko ti je to slagao? U vezi 'kamena u slijepo oko"...
0
blinkonce
Reactions:

Post Postao/la blinkonce »

Fatih je napisao/la: 12 aug 2020, 21:28
Ma on je provokator. Redovno napise nesto samo da bi reakciju neku izvukao.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

blinkonce je napisao/la: 12 aug 2020, 20:50
Na koga konkretno na ovom forumu mislis :hm
Pa na vecinu Bosnjakinja koje zive na zapadu, ocito, coj'k pros'o sve, vidio...
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

blinkonce je napisao/la: 12 aug 2020, 21:33
Fatih je napisao/la: 12 aug 2020, 21:28

Ma on je provokator. Redovno napise nesto samo da bi reakciju neku izvukao.

Pa zato sam pomenuo iskustvo sa jednog drugog foruma. Slicna situacija. Medjutim, tada sam bio mnogo vise strpljiv: Podnosio off-topic, lazi oko islama i religija uopce... Nece vise ici. Pravila foruma postoje.
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Religija”